Петя Кръстева, в 17 October 2013 - 07:50 PM, написа:
Нещата са различни вече Златина породата не е това което беше и хората които ще се занимават с нея трябва да са наясно, че прошка няма! Иначе ставаме като в Събрия - занижен контрол, болести, фалшиви родословия.
Български развъдници тепърва ще има - и нека да има! Конкуренцията е необходима за да се върви напред и да се внасят все по-добри линии. Важно е отношението към кучетата, важни са условията при които се отглеждат, необходимо е да имаш отношение към породата въобще! Иначе ще продължават да ни се подиграват навън.....И още нещо - не искам да се срамувам, от титлите "Шампион на България" Защото от ето това аз се срамувам :
7914_111869589022725_469383322_n1.jpg
Кой му е дал оценки не знам, но ако това куче е с тази титла, то аз трябва да съм "Мис Свят"
Злати какво ти е мнението за развъдници, които развъждат няколко породи едновременно ? Независимо какво ще ми отговориш аз знам, че няма добре работещ такъв развъдник! Нещата се размиват, дори и да имат някои добри линии се приемат като "втора ръка" с по-ниски цени и качество! Да не говорим за инцидентите, които се получават. Ти също си имала такъв с отхапано ухо на твое куче от американска акита в Румъния. Нещата не са толкова прости и елементарни, регламентираното развъждане няма нищо общо зоотърговията.
P.S. Не визирам никой с поста си по-горе! "Приликата с действителните лица и събития са случайни!"
Не е много коректно да се слагат снимки и да се коментират кучета на други колеги,които не пишат тук...по известна на всички причина.....Това куче,което си пуснала е с толкова близко родословие до твое куче ( по спомен ),че все едно свое куче плюеш, не е добре но за сметка на това тази женска се заплоди с мъжкар,внос от Япония с титли от Япония,с титли от тук и съседни държави и със сигурност е произвела поне 2 по добри от нея бебета,което е и основния замисъл на развъждането ако имаш кучка покрила изискванията за развъждане поне да се заплоди с класен мъжкар а не и мъжкара да е посредствен например. Но като цяло разбира се е добре още от началото да започнеш както трябва пък то времето ще покаже. Това куче си е изкарало всичките оценки от изложби и няма нито една експертна оценка извън изложба. А и си мисля,че хората,които сега започват да развъждат и са членове на клуба са наясно защото аз лично поне по няколко пъти съм казала какви оценки трябва да има кучето,допустима степен на дисплазия и т.н. допустимия минимум за всичко останало е въпрос на желание на въпросния човек иска да знае нещо - чете или пита ако мога помагам ако не търсим заедно инфо и така.
П.с.въпросната кучка,поне тя наистина е спряна от разплод по решение на собственика и а и човека си внесе две нови акитки с доста добро качество и сам си е преценик как иска да работи за напред. В този ред на мисли, без грам обида наистина,ти давам пример защо не е много добре да се плюе по колеги : елементарен пример,твоето първо кучило японски акити се раждат три кучета брак - дългокосмести , ок нищо,родителите носят явно този ген,няма как да се знае предварително,случва се кучетата се дават за дом. любимци и така живота продължава но ето сега веднага на следващо разгонване Казуми се пуска пак на Кирей,аз лично нямам нищо против не е моя отговорност но ти вече знаеш какво ще получиш,аз не бих рискувала ако не е станало с друг мъжки бих я прескочила от колкото да рискувам пак да имам дългокосмести бебета. Пак казвам, всички колеги от клуба си ги уважавам и теб също и се радвам на всяко едно кучило и куче,никога не бих се намесила да казвам кой и как да развъжда ако някой не поиска съвет от мен но с този пример искам да покажа,че очевадно няма идеални хора а и развъждането не винаги е 2+2= 4 но не е хубаво да се повтарят грешки. Ето сега във Варна се очакват 2 кучила от кучки,които можем да кажем среден клас но пък и двете са заплодени с мъжкари внесени от Япония,което значи,че човека си е преценил,че няма особен смисъл да си ги пуска на своя мъжкар,който също е средна работа а иска да постигне по добри резултати,каквото трябва е направил и аз лично очаквам поне по 2 хубави бебета в кучило. Защото неписано правило е,че в едно кучило има максимум 2 кученца,които могат да бъдат шоу клас а останалото е брид и пет клас. Затова нека всеки развъдчик си гледа основно в своя двор както се казва и да има колегиални отношения с другите и смо при поискано мнение и съвет да реши дали да го дава или не. Това е моето мнение по този въпрос.
По темата за гледането на кучетата е много важно,как ги гледаш а повярвай ми хората,които сами си гледаме кучетата можем да кажем...не е важно колко породи имаш макар,че все пак трябва да имаш разумна граница в интересите си а как ги гледаш с двете си ръце. Едно е да им осигуряваш храна ама като не ги виждаш например със седмици и си наел гледачи за мен не е същото но пък другото е работа,работа и пак работа.....лично на мен ми отнема минимум по 4-5ч. на ден работа с кучетата.Затова съм възприела среден вариант за мен, с кучетата работим на смени с майка ми и само когато пътуваме доверен човек идва да ги гледа за не повече от 3-4 дни ама и тогава изперквам от ужас дали всичко е наред. Контрола наистина е много важен в един развъдник, не всички играят с всички но всичко е въпрос на ежедневни наблюдения и преценка, от много неща не можеш да избягаш ако ще и на челна стойка да застанеш все нещо се случва :-) Такъв е примера с моето куче в Румъния,женско хъски се сбива през малко по широка метална преграда с ам. акита женска и двете разгонени и така...ест. след това металните прегради там са по ситни. Но иначе румънския развъдник Wolf point е един от най-добре базираните,построени и функционални развъдници в Европа но съответно правен и с много пари :-) както и пример за успешно развъждане на няколко породи,постигнали забележителни резултати в развъждането на ам. акита,сибирско хъски,голден ретрийвър,австралийска овчарка и немски дог но съответно в този развъдник са 4 човека отг за своите породи,много пари и помощен персонал. Но главата на развъждането е една и ако там нещата не работят както трябва никога не биха имали тези успехи из цяла Европа сега да не ги изброявам.
Аз също се занимавам с 3 породи в моя развъдник,една основна сибирско хъски и две в по малък спектър това са американска акита и волф шпиц смятам,че и в трите породи имам добри резултати. В един и същи ден на Европейското изложение в Букурещ имам трето място в най- тежкия клас " млади " при хъскитата,които почти винаги на Европейски и Световни са в топ 5 на най-масови породи и млад европейски шампион,JBOB с волф шпиц :-) значи нещата се получават макат да костват много работа,ресане,тренировки,чистене и т.н. Важното,което ни води е любовта към кучетата и тяхното добро чистопородно развъждане. А и според мен всичко е въпрос на усещане ако ти се гледа само една порода гледаш си само нея ако все пак имаш интерес и във втора защо не. Хайде и да разведря темата пак качвам мои любими акитончета

и от двата вида.
П.С. забравих да добавя,че за мен е двойна радост когато произведено от мен куче е по добро от родителите си и така вървим напред.