Здравейте, приятели!
Петя - УБИЙСТВЕНИ СНИМКИ!!! Невероятни екземпляри, никой нищо друго не мож каза по въпроса! Както винаги съм казвала - ти си ЖЕНА - ЕДИН ПЪТ, на каквото се отдадеш - няма да има равно! Батур, сигурно може още да почака, предполагам. Но си права по отношение на едно - да не се пуска акитата в ранни месеци за социализиране. Видях, че и Мартинка, като мен, се е опитала да го направи. Моят Хачко-Пачко, също беше пуснат от 3-месечната си възраст в парка, за да се социализира, ми да, ама не, както казва Петко Бочаров, и както има даже написана литературна творба. Не се получава просто. В интерес на истината, ми се ще да пробвам системата на Росита със свирката. Като съм го водила на обучение повече от година, реших, че командите са ми достатъчни, но АКИТА много ясно и отчетливо разбира, кога е на обучение, и кога може да си прави каквото ще...И се възползва от това. А яви ли й се насреща голям, велик противник...е, от това няма спасяване...Налитат, като за последно. Без значение мъжко,женско и тям подобни. Ще пробвам със свирка.Роси, каква свирка използваш? Нормална или ултразвукова?
Grima: Относно ГЕНЕРАЛИЗИРАНЕТО - съжалявам, ако сте го разбрали по този начин. Проблемът всъщност е "безповодните" кучета - първоначалния Ви постинг беше с тази идея. Аз
ЛИЧНО не се познавам с 99,99% от пишещите тук. Да не говорим, че и точно в този процент никой МЕН не познава. Така че,дали Вие познавате мен, или аз познавам Вас - в случая няма никакво значение. Има значение отношението
на и към стопаните, пускащи свободно кучетата си.
Е, аз не съм им привърженик. Била съм стопанин и на Болонка, и той винаги е воден на повод, и никога не е пускан да се размята сама натам-насам, въпреки че са били по-ЛИБЕРАЛНИ времена, когато нямаше уточняване кой-къде-кога-и как- може да си разхожда и пуска любимеца. И нямаше НАРЕДБА за това нещо!
Така че, не го приемайте ЛИЧНО, моля!!! Ние нямаме ДЪРЖАВА, та искаме да имаме наредби, правила и правилно управляващи кучетата си, стопани!!! Хората тук
не са научени, че трябва да се поддържат в дадени ситуации
(и то защото манталитета на българина е - аз съм най-великия). Това е.
А
поддръжката в този форум, и като цяло, за мен се изразява в
информация относно акитите, макар че аз за 3 години научих повече, отколкото ми се иска за тази порода, споделянето на проблемите, общуването като цяло. Аз лично съм социален тип и именно затова похабих много време и нерви, отдадени на кучето и на постингите ми тук. Надявам се само, че новопостъпилите ще поемат информацията и ще разберат за какво иде реч. А тоест - Акитата НЕ Е НЕМСКА ОВЧАРКА, НЕ Е БОЛОНКА, НЕ Е ЙОРКШИРКА, НЕ Е САМОЕД, НЕ Е ХЪСКИ (въпреки, че се води Сибирска порода). Тя е изключително Трудоемко и Психо-емко (такава дума в българския език не съществува, но току-що я измислих

) животно.
Своенравна, изключително умна, Бойна, Инатлива, и като цяло - страшно трудна за отглеждане като домашен любимец в големия град! Брях, сигурна съм, че още в някое мнение съм изказвала това мнение, извинявайте!!!
Пък на село - с говедата, сигурно човек може да отглежда всичко, което желае.
Мартинка, не очаквай друго, мисля че ти беше повече от ясно какво и как ще се случи, гледай само да не изяде нечие домашно куче, друго не мога да ти кажа. Аз бях като болна, когато още на тренировките Хачи изяде едно джак-ръсел териерче, женско... Ама слава богу не го усмърти, де. Пази се от Дребните кучета. Те налитат без да мислят, за да изплашат противника (което е логично за кучетата), но наште тях ги смачкват за норматив. Не се притеснявай от боеве с големи животни. Там знаят как да се пазят и какво да правят - в крайна сметка нищо не може да им отнеме кръвната връзка с "мечкоедите"

Това ще е и за в бъдеще, аз също считах, че съм социализирала Хачико на времето...докато не разбрах, че всъщност САМО и ЕДИНСТВЕНО кучетата, с които е играл като малък, за него са "глутницата", всичко останало минава под ножа. Така че, опитай се да го извеждаш навън или да го събираш с кучетата, с които си го "социализирала" като по-малък. Още повече - твоя Хачко сега е в кучешкия пубертет - най-яростната и най-страстната възраст. При тях тя не е като при хората...не си менят мнението на всеки десет секунди...имат постоянна нагласа, но тя е агресивна и доминантна!

Поздрави от мен на всички! Ние сме добре, само дето тоя скапан проблем с ушните канали ни е постоянен. Така и не намерихме читав лекар за това! Тръскаме глава и туйто. Нямаме секрет, нямаме краста...нищо нямаме, ама тръскаме глава яко, явно нещо му пречи...