Скубане на козината целогодишно си скубе козината
Публикувано: 04 January 2013 - 03:20 PM
Публикувано: 04 January 2013 - 03:25 PM
Сега съм решила дасе върна на БАРФ, но без пилешко - пропищях преди години на руските стопани и развъдчици на чау "Кучето ми има алергия към пилешко", те подтвърдиха - да, редовно се случва, защото то не е толкова пилешко, колкото бройлерно хормонално, ако търсиш пилешко - търси на от баба гледано в двора или тези които са "био..." гледани. Е, баби с пилета нямам познати, а био-продукти за куче...хъм... Не, благодаря. За това оставаме на телешко, агнешко, извара и кисели млека. Намерих араби на женския пазар в месарница - дават обрезки, сухожилия от агнешко, излишната мазнина специално за моят куцльо изрязват, и като пари ми излиза също колкото чувал храна супер-премиум класа. шкембе, сърце, гръклян и т.н.
За това - да, мисля че качествена гранулирана храна, зависи къде произведена де, съдържа по-малко гадости от бройлери. Друг въпрос че съм решила да се върнем към БАРФа, ама всеки сам решава за кучето си:-)))

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 04 January 2013 - 04:02 PM
Както и да е, говорех за овкусяване ако някой много държи кучето му да яде гранули, което значи добавяне на малко бульон, изпитано средство. Пък който иска да прави бульон от свинско или телешко.
Никога не бих повярвала, дори да се абстрахираме от количеството пилешко месо в гранулите и в пилешкото месо, че в гранули се влага по-качествено месо от годното за човешка употреба в магазина, пък където и да са произведени тези гранули. Двете неща са от различна категория просто. Трябва да знаете, че гранулите се водят фураж, а месото - храна и подлежат на различна регулация. Не само у нас, навсякъде. Спокойно може да се счита, че във фуража се влага негодния отпадък от храната.
Предозиране с рибено масло - да го видя, няма да го повярвам.
Фащам се на бас, че омегите не стигат нито при гранулите, нито при каквото и да било друго хранене и не съществува никаква опасност при даване на добавки от омеги. В рамките на нормалните дози, разбира се, а не 1 буркан от 100 капсули наведнъж.
Публикувано: 04 January 2013 - 04:56 PM
Както и да е, спора между феновете на гранули и натурална храна са вечни и нямат смисъл, автора на темата трябва да преразгледа рациона на животното, не да му дава Фрискес и заедно с редовното четкане надявам се да се наредят нещата)))

Публикувано: 04 January 2013 - 05:04 PM
В случая не става дума за това.
Не карам никого да храни с пилешко. То аз самата не мога да го ям, има вкус на трици.
Въпросът е да се говори логично. В мускулната тъкан хормони и антибиотици няма как да се складират. Лошият вкус е от това, че мускулната тъкан е атрофирала и пихтиеста - тези животни изобщо не се движат. Друг е въпросът с какво се инжектира охладеното месо преди продажба, там вече не знам.
Публикувано: 04 January 2013 - 05:58 PM
А сега вися в магазина и се опитвам да избера добавка, та исках да ви покажа какво харесах - мисля, че точно това е рибено масло?
Мисля, че е подходящо, защото предишния чувал храна беше с риба и докато я ядеше, козината му беше прекрасна, което ме навежда на мисълта, че му се отразява много добре. Но пък се оказа, че заради ненормалния му стомах не мога да го храня с нищо различно от агнешко, затова не взех пак такъв. Може и да не е вярно, но наистина ми се струва, че сега му пада повече козина. И сега си мисля да взема това масло, дали е добра идея?

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!
Публикувано: 04 January 2013 - 06:13 PM
Това рибено масло от сьомга течно ли е или на капсули? Ако е течно внимавайте с дозата - като е вповече разхлабва жестоко и в жилището може да стане...къхъм... Повод за чистене де:-)))Там в анотация изрично се подчертава че предозирането може да води към нежелателни последствия.
Инак съм само за рибено масло, но много внимателно дозирано. Аз на моя змей му взимах на червени топченца, но с течното мисля че ще е още по-добре. Успех! Разкажете после как му се отрази на кучето, ще е интересно.

Публикувано: 04 January 2013 - 06:28 PM
Течно е и за размерите на пес като моя (15-30 килограма в табличката) се дават 10 милилитра дневно. Струва ми се удобно, защото може би капачката му е дозирана, а ако не е, такава от сироп за кашлица, например, ще върши същата работа. В този случай опаковката от един литър ще стигне за 100 дни, което го прави много рентабилно. Мога да го пробвам и върху котките.
Цитат
Ето това предупреждават в описанието, предполагам именно по същата причина.
Ами да, мисля да го купя и ще запомня да кажа как се е отразило, когато мине достатъчно време. Хубаво ще е да действа добре, защото даването му ще съвпадне с идването на пролетта и кошмара с него.

Публикувано: 04 January 2013 - 06:32 PM
Рибено масло се продава в хуманни аптеки 90 капсули по 1000 мг на цена от 16-17 лв. на Fortex, GNC e малко по-скъпо, на Doppel Hertz в момента излиза и по-евтино 60 капсули за 8 и нещо.
Редовно вземам за себе си и горе-долу съм в час на цените, то и на хората действа добре за кожата, косата, ноктите и мастния обмен. В продуктите за кучета няма нищо различно от тези за човеци, само малко повече левчета :)
Подобно е положението с Мегадерм, което представлява нищожно количество рибено масло, повече Омега 6 (което си е слънчогледово масло - най-обикновено олио) и пълнеж, ами същото ако се набавя от човешки продукти съм изчислявала, че излиза около 4-5 лв. вместо 20.
По принцип всяка мазнина предизвиква разстройство в несвикналия организъм - хранени предимно с въглехидрати, кучетата "забравят" да произвеждат достатъчно ензими за разграждане на мазнини (липаза), то и с хората е така. Храносмилателната система става ленива, защото въглехидрати се разграждат най-лесно, в първите 1-2 седмици мазнините остават неразградени в червата, откъдето и разстройството, после всичко се оправя при здрав организъм, естествено. Ето защо въвеждането им в менюто трябва да става постепенно.
Друга възможна причина за разстройство може да бъде, че при преобладаващо въглехидратно хранене от излишните въглехидрати под действието на инсулин се синтезират мазнини, но пък организмът не може едновременно да синтезира и разгражда мазнини, и мазнините си остават неразградени и пак се примесват с изпражненията в червата.
Но при положение, че дневната доза за 40 кг куче е 2 капсули, не виждам повод за притеснение. 2 g! това е 1/5 супена лъжица, ако си представим с колко мазнина подправяме салатата си.
Друг е въпросът при патологични състояния, но при кучетата проблеми с обмена на мазнините са рядкост.
Като цяло и за хора, и за кучета е важно да се помни, че това е добавка, не е лекарство. Няма да отмени сезонното падане на козина, но ще подобри състоянието на кожата и космите, ще придаде здравина и лъскавина, няма да се лющи и пърхутясва, няма да се чупят ноктите.
Публикувано: 04 January 2013 - 06:57 PM
Забавно е, защото наистина има някакъв трик с нещата за животни и това как хората ги купуват. По-назад в темата обяснявах, че когато видя четка за коса, по-скъпа от 20 лева, първо се смея, после се смея още малко и накрая казвам "Не." После решавам, че ще реша кучето с Фурминатор.
И сега същото. Изобщо не се замислих, честно казано. Аз съм класическа жертва на индустрията.
Наистина ли мога да му давам рибено масло за човеци? Тоест, съвсем с нищо не се различава? Всъщност е лесно да се провери, защото съставът му казва така:
Цитат
Но аз не разбирам нищо от състав.
Благодаря много, mil_. Не знаех.

Публикувано: 04 January 2013 - 07:05 PM
Само гледай ако пише Омега 3 да си е рибено, а не ленено масло. И за хората, и за кучетата това от животински произход е по-усвояемо, сега не ми се пише надълго за това.
Добавките са нещо, което да оправи дефицитите, създадени от индустриалното производство на храни, на което еволюцията не е насмогнала, т.е, да създадат онзи баланс, към който организмите ни са пригодени. Примерно кравичките се хранят със зърно вместо с трева, от това и млякото, и месото им се променя като състав, пилетата - не щъкат, а стоят на 2 кв.см. цял живот и т.н, , бедите са от индустриалното производство на храни, което до ден днешен си е един експеримент с непредвидими последици за цялото човешко и животинско царство. Съществува от няколко десетки години, а еволюцията не може да насмогне на този ужас. За растенията не ми се говори. Така че в добавките няма нищо лошо, лошото е, че се налага да ставаме читанки. И разбира се, който може се възползва, особено като става дума за домашни любимци всички цени са x4
Публикувано: 04 January 2013 - 07:29 PM
Ще разгледам още утре и в човешките аптеки.

Публикувано: 04 January 2013 - 07:40 PM
Докладвам! Току що бях долу пред блока и срещнах стопанин на нашата приятелка-ротвайлерка. Вече беше тъмно, тази чудесна слънчева родословна женска я знам от кутре, не съм я мяркала известно време защото се разминавахме на поляната по празници и изведнъж точно днес ми направи впечатление как лъщи под уличните лампи. Нейното черно лъщеше баш до синьо. Питах стопанина какво е направил, каза че било от специално масло, близо 70 лв литър.
- Яяяя дай по-подробно че таман днес водих разговор относно подобно масло, точната марка и производител помниш ли?- питах аз.
Не успя да ми отговори веднага, помолих го да запише фирмата и названието на маслото, помни само че смърди на риба ужасно и го е давал за своята ротвайлерка първо по 5 мг, после след няколко дена на 10 мг и сега накрая близо 4 месеца по 15 мг. Споделя че първи месец козината падаше ужасно, но тогава самото животно е сменяло козината. А след това е забравил за падащите косми, макар че преди това е изгребвал по половин лопатка къса ротвайлерска козина всеки ден кажи речи.
Животното е на натурална храна, не на гранули.
Това е което имам от първа ръка като инфо. Дано да ви е било от полза.

Публикувано: 04 January 2013 - 07:48 PM
Ако се слага една супена лъжица олио във всяка порция гранули, пак ще лъсне, еее, има и по-добри варианти, но и така ще лъсне.
Високовъглехидратното хранене е голям проблем, а под въздействието на промиването на мозъци - и високопротеиновото, което завзе модата, а е отвратително в дългосрочен план.
Но този разговор е по-добре да иде в раздел Хранене.
Публикувано: 04 January 2013 - 08:15 PM
Но както каза една стопанка на състезателни хрътки по курсинг - без месо и отслабване няма да тичаме. Преди състезанията тя ги храни само с месо и то така, че кучетата изглеждат супер слаби. Защо и как? Ами защото месото храни мускулите, които карат кучетата да тичат, а пък трябва да са слаби за да развиват нужната скорост.
Дори зоо-талибанките искаха да й измъкнат кучетата от колата щото им изглеждали слаби, точно преди състезанието. Те с тяхното чапи-Фрискес надали са знаели с какво супер-скъпо качествено месо се хранят тези шампиони.
Та...Така. МНОГО зависи от самата порода, двигателен режим, кондиция и възрастта. Но това май съм го казвала вече, няма черно, няма и бяло, всичко опира до конкретно дадено куче.

Публикувано: 04 January 2013 - 08:21 PM
Furia_S, в 04 January 2013 - 08:15 PM, написа:
Съжалявам, но това са глупости.
Кучетата са си кучета и никакво високовъглехидратно или високопротеиново хранене не може да зависи от порода.
Въглехидратите, мазнините и протеините си имат предназначение и това е важното. Да знаем кое за какво служи. Вкл. към всеки период на развитие/степен на натовареност на кучешкия/човешкия организъм.
Дали едно нещо е храна, лекарство или отрова зависи от дозата.
Смея да твърдя, че по отношение на мазнините са се наслоили ред заблуди през последните 50 г, породени от комерсиални интереси, които правят храненето на нас и кучетата ни небалансирано, респ. ни правят дебели, лениви, с падаща коса и пъпчиви лица.
Публикувано: 04 January 2013 - 08:27 PM

Вход

Горе
Цитиране +