Летен грип по кучетата
Публикувано: 18 August 2006 - 08:23 AM
През нас минаха няколко кучета, които го бяха изкарали и имаха остатъчна кашлица, имаше и някои, които тепърва започваха да кашлят.
От вчера обаче едната ми котка кашля, днес има сополи a)
Някой, който има и куче и коте да може да сподели опит - интересно ми е дали при някой друг са се съвпаднали кучешки грип и кашлящо-сополива котка? Или това на котката ми е нещо съвсем отделно? Може ли да е толкова подъл тоя грип, че да мутира и да заразява и котките? bl)
Иначе - като я заведа на лекар - ще кажа той какво е рекъл.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 18 August 2006 - 11:02 AM
Публикувано: 18 August 2006 - 11:11 AM
Но това с котката ме изуми, защото съм почти сигурна, че е същото. А незнам до колко е възможно кучешки грип да се прехвърли на котка...

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 18 August 2006 - 09:52 PM
Сега - Intervet имат регистрирана ваксина против тази кашлица - т.н. кенъл коуф.Прави се обаче поръчка с бройки.Цената е според мен добра.Обадете си на представителя им ,ако има интерес (не e нещо реклама надявам се ,мод).

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 18 August 2006 - 10:05 PM
Ама да ви питам -на вашите кучета гурелясваха ли и очите като се разболееха? Питам ,защото имам кавказка ,но я подстригах заради жегите и малко след това и гурелясаха очите. Може и да е изтинала като е без кожуха си ,но се стреснах като прочетох за кашлицата въпреки ,че тя не кашли.
Публикувано: 18 August 2006 - 10:10 PM

Публикувано: 18 August 2006 - 10:26 PM
Цитат
През нас минаха няколко кучета, които го бяха изкарали и имаха остатъчна кашлица, имаше и някои, които тепърва започваха да кашлят.
От вчера обаче едната ми котка кашля, днес има сополи a)
Някой, който има и куче и коте да може да сподели опит - интересно ми е дали при някой друг са се съвпаднали кучешки грип и кашлящо-сополива котка? Или това на котката ми е нещо съвсем отделно? Може ли да е толкова подъл тоя грип, че да мутира и да заразява и котките? bl)
Иначе - като я заведа на лекар - ще кажа той какво е рекъл.
Ми днеска зябеязах няколко пъти котката ми как кашля, се едно ще повръща но не повръща....и киха много често ...да не е тоз грип или нещо подобно ??? bl)
Публикувано: 18 August 2006 - 10:34 PM

Публикувано: 18 August 2006 - 10:58 PM
Най-разумният вариант е да се дава някакъв имуностимулатор ей-така, предпазно... и ако стане беля - на доктор, защото - както и при човешкия грип, това може да премине я в пневмония, я в нещо друго.
А иначе да, някои от тези вирусчета и котките могат да ги пипнат. Също както кучето и котето може да се зарази с грип от стопанина си... предават се междувидово.
--
За сведение: развъдниковата кашлица - бордателиоза - се предизвиква най-често от бактерията Bordatella bronchisepticа (срещу която е ваксината); в 10-20% от случаите - от вирус. Може да се използват сиропи за кашлица (и хапчета за отхрачване), по-тежките случаи изискват използване на антибиотик - за разлика от вирусите, бактерията се влияе добре. В повечето случаи инфекцията протича леко, като изключим давещата кашлица "сякаш животното има заседнало нещо в гърлото".
Доста често освен бордатела при "кашлицата" се изолира и параинфлуенцата (срещу това също има ваксина, мисля, че влиза в състава на 2 от 4-те разпространени в България ваксини).
Като част от лечението (поне това изкопах от интернет) се препоръчва преднизолон за облекчаване на кашлицата...
Чисто практически, бордатела може да заради и човек с "разхлабена" имунна система, както и малки деца (пак изкопано от интернет).
Бордателата СЕ предава на котки и, заедно с котешкия реовирус, котешкия ринотрахеит (херпесвирус) и разни други бактерии предизвиква респираторни заболявания. Да не забравим и ужасния калцивирус... факт е, че преболедували вирусната форма - ринотрахеит или калцивироза - котки остават доживотни носители на вируса.
Грубо казано - това е...
Разумно би било (бих казала) да се направи проба за бордатела - но дали в България правят?

Почивайте в мир, мили ангели!
Публикувано: 18 August 2006 - 11:03 PM
Цитат
Най-разумният вариант е да се дава някакъв имуностимулатор ей-така, предпазно... и ако стане беля - на доктор, защото - както и при човешкия грип, това може да премине я в пневмония, я в нещо друго.
А иначе да, някои от тези вирусчета и котките могат да ги пипнат. Също както кучето и котето може да се зарази с грип от стопанина си... предават се междувидово.
--
За сведение: развъдниковата кашлица - бордателиоза - се предизвиква най-често от бактерията Bordatella bronchisepticа (срещу която е ваксината); в 10-20% от случаите - от вирус. Може да се използват сиропи за кашлица (и хапчета за отхрачване), по-тежките случаи изискват използване на антибиотик - за разлика от вирусите, бактерията се влияе добре. В повечето случаи инфекцията протича леко, като изключим давещата кашлица "сякаш животното има заседнало нещо в гърлото".
Доста често освен бордатела при "кашлицата" се изолира и параинфлуенцата (срещу това също има ваксина, мисля, че влиза в състава на 2 от 4-те разпространени в България ваксини).
Като част от лечението (поне това изкопах от интернет) се препоръчва преднизолон за облекчаване на кашлицата...
Чисто практически, бордатела може да заради и човек с "разхлабена" имунна система, както и малки деца (пак изкопано от интернет).
Бордателата СЕ предава на котки и, заедно с котешкия реовирус, котешкия ринотрахеит (херпесвирус) и разни други бактерии предизвиква респираторни заболявания. Да не забравим и ужасния калцивирус... факт е, че преболедували вирусната форма - ринотрахеит или калцивироза - котки остават доживотни носители на вируса.
Грубо казано - това е...
Разумно би било (бих казала) да се направи проба за бордатела - но дали в България правят?
Мерси мното за изчерпателната информация ;)
Публикувано: 19 August 2006 - 12:15 AM
Благодаря за инфото 1super
Публикувано: 19 August 2006 - 01:34 AM
Публикувано: 19 August 2006 - 07:05 AM
Само дето още се чудя дали да водя котката на лекар. Ако това може да мине само - бих предпочела да изчакам. Още повече, че котката днес изобщо не кашля.
Малко инфо на руски.

Публикувано: 19 August 2006 - 07:41 AM
Все е някакво вирусче - точно от рода на "летните грипчета" при хората. Изкарваш един ден в тоалетната r) или пък ден-два се чувстваш като прегазен от нещо тежко... или пък, я, изненада, вдигнал си 39 и ти се повръща... и после минава. И това е някакъв вирус.
Та и в случая най-вероятно - същата история... има нещо. Кучетата се заразяват по-лесно, защото навсякъде из тревите има "писма" и "торти" (а обикновено вирусите се предават по въздушно-капков път и чрез телесни течности).
Съдейки по инфото в мрежата и собствен опит - най-често минава само, каквото и да е това... но ако животното не се чувства добре - МАРШ на доктор си е стандартния съвет. И - обичайното, нещо да се дава за имунитета, особено на заслабнали животни: боледували, след операции, тези от изолатора или прибрани улични, малки кученца... раждали кучки и т.н. Какво "нещо"... докторите да кажат.

Почивайте в мир, мили ангели!
Публикувано: 19 August 2006 - 09:18 PM
Публикувано: 20 August 2006 - 01:32 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 20 August 2006 - 05:05 PM
P.S. И мерси, че го написахте - никакви кортизoни при инфекции.Може ли пак и тo с по- големи букви ,чe дано некои вденат най-после ... l)

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 23 August 2006 - 10:23 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

Вход

Горе
Цитиране +