Dog.bg Форуми : Летен грип по кучетата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Летен грип по кучетата

#1 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 18 August 2006 - 08:23 AM

От пролетта вилнее кучешки грип - при всеки се проявява рзлично, но най-общо е кашлица (все едно му е заседнало нещо в гърлото), понякога дрисък, дочух и за сополивещи се кучета от този грип. При всеки минава различно - при някой за 3 дена, при други за 10. Споделиха с мен, че някои дори ги повтаря.
През нас минаха няколко кучета, които го бяха изкарали и имаха остатъчна кашлица, имаше и някои, които тепърва започваха да кашлят.
От вчера обаче едната ми котка кашля, днес има сополи a)
Някой, който има и куче и коте да може да сподели опит - интересно ми е дали при някой друг са се съвпаднали кучешки грип и кашлящо-сополива котка? Или това на котката ми е нещо съвсем отделно? Може ли да е толкова подъл тоя грип, че да мутира и да заразява и котките? bl)
Иначе - като я заведа на лекар - ще кажа той какво е рекъл.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#2 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 18 August 2006 - 11:02 AM

s) Ми аз съм само с грипясало куче. На което също така му минава уж вече повече от седмица и все се опитва да си изкашля езика ако може s) Не знам за котенца.

#3 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 18 August 2006 - 11:11 AM

Един тук се разкашля оня ден пред една гостенка, която умря от смях и каза, че кашлял, като стар хипар на плажа l) l) Добре, че може да се види и нещо смешно в цялата работа! l)

Но това с котката ме изуми, защото съм почти сигурна, че е същото. А незнам до колко е възможно кучешки грип да се прехвърли на котка...
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#4 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 18 August 2006 - 09:52 PM

БРЯХ!Точно тези дни се сбърках от това - при масова кашлица на кучетата - знаете едно почва, друго спре и бля бля антибиотици и отхрачващи - тези дни се разкашла и котката.Реших ,че не съм вред..Добре ,че Буши го написа!Ма к`ви са тез мутации и вариации.Има ли нещо такова междувидово - щото съм сигурна- не е просто съвпадение!
Сега - Intervet имат регистрирана ваксина против тази кашлица - т.н. кенъл коуф.Прави се обаче поръчка с бройки.Цената е според мен добра.Обадете си на представителя им ,ако има интерес (не e нещо реклама надявам се ,мод).
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#5 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
    https://www.anfarisking.com/
    https://www.facebook.com/share/1H7dgdd5np/

Публикувано: 18 August 2006 - 10:05 PM

При нас не съм виждала кашлящи кучета за щастие.
Ама да ви питам -на вашите кучета гурелясваха ли и очите като се разболееха? Питам ,защото имам кавказка ,но я подстригах заради жегите и малко след това и гурелясаха очите. Може и да е изтинала като е без кожуха си ,но се стреснах като прочетох за кашлицата въпреки ,че тя не кашли.

#6 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 18 August 2006 - 10:10 PM

Няма гурели при грипо-кашлицата. Изобщо няма външни признаци, кучетата са бодри, хранят се.
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 18 August 2006 - 10:13 PM

Хранят се добре.При някой има и изтечения .При повечето - няма.
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   malko_kote Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 August 2006 - 10:26 PM

Цитат

От пролетта вилнее кучешки грип - при всеки се проявява рзлично, но най-общо е кашлица (все едно му е заседнало нещо в гърлото), понякога дрисък, дочух и за сополивещи се кучета от този грип. При всеки минава различно - при някой за 3 дена, при други за 10. Споделиха с мен, че някои дори ги повтаря.
През нас минаха няколко кучета, които го бяха изкарали и имаха остатъчна кашлица, имаше и някои, които тепърва започваха да кашлят.
От вчера обаче едната ми котка кашля, днес има сополи a)
Някой, който има и куче и коте да може да сподели опит - интересно ми е дали при някой друг са се съвпаднали кучешки грип и кашлящо-сополива котка? Или това на котката ми е нещо съвсем отделно? Може ли да е толкова подъл тоя грип, че да мутира и да заразява и котките? bl)
Иначе - като я заведа на лекар - ще кажа той какво е рекъл.

Ми днеска зябеязах няколко пъти котката ми как кашля, се едно ще повръща но не повръща....и киха много често ...да не е тоз грип или нещо подобно ??? bl)

#9 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 18 August 2006 - 10:34 PM

Ми при моята е така, не знам. А куче имаш ли?
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   malko_kote Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 August 2006 - 10:56 PM

Цитат

Ми при моята е така, не знам. А куче имаш ли?

Не куче , нямам .

#11 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 August 2006 - 10:58 PM

Оф бей, хора, кашлицата - т.е. това, срещу което има ваксина - е само един от видовете вирусни заболявания на дихателната система... Такива грипозни вирусчета си има, циркулират си постоянно... всяка година различно... нормално е. Миналата или по-миналата беше драстично разстройство с кашляне и кучетата капеха като круши bl) - insult май се беше оплакала най-ужасно, че всичките й го изкараха едно през друго... по-миналата (май) беше пък унилост и кървенисти изпражнения, тогава аз си изкарах зле акъла - сутринта кучето е добре, вечерта не ще да яде и ака кръв... тази година явно е главно в дихателните пътища... случва се и на най-добрите.
Най-разумният вариант е да се дава някакъв имуностимулатор ей-така, предпазно... и ако стане беля - на доктор, защото - както и при човешкия грип, това може да премине я в пневмония, я в нещо друго.
А иначе да, някои от тези вирусчета и котките могат да ги пипнат. Също както кучето и котето може да се зарази с грип от стопанина си... предават се междувидово.
--
За сведение: развъдниковата кашлица - бордателиоза - се предизвиква най-често от бактерията Bordatella bronchisepticа (срещу която е ваксината); в 10-20% от случаите - от вирус. Може да се използват сиропи за кашлица (и хапчета за отхрачване), по-тежките случаи изискват използване на антибиотик - за разлика от вирусите, бактерията се влияе добре. В повечето случаи инфекцията протича леко, като изключим давещата кашлица "сякаш животното има заседнало нещо в гърлото".
Доста често освен бордатела при "кашлицата" се изолира и параинфлуенцата (срещу това също има ваксина, мисля, че влиза в състава на 2 от 4-те разпространени в България ваксини).
Като част от лечението (поне това изкопах от интернет) се препоръчва преднизолон за облекчаване на кашлицата...
Чисто практически, бордатела може да заради и човек с "разхлабена" имунна система, както и малки деца (пак изкопано от интернет).
Бордателата СЕ предава на котки и, заедно с котешкия реовирус, котешкия ринотрахеит (херпесвирус) и разни други бактерии предизвиква респираторни заболявания. Да не забравим и ужасния калцивирус... факт е, че преболедували вирусната форма - ринотрахеит или калцивироза - котки остават доживотни носители на вируса.
Грубо казано - това е...
Разумно би било (бих казала) да се направи проба за бордатела - но дали в България правят?
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#12 Потребителят е офлайн   malko_kote Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 August 2006 - 11:03 PM

Цитат

Оф бей, хора, кашлицата - т.е. това, срещу което има ваксина - е само един от видовете вирусни заболявания на дихателната система... Такива грипозни вирусчета си има, циркулират си постоянно... всяка година различно... нормално е. Миналата или по-миналата беше драстично разстройство с кашляне и кучетата капеха като круши bl) - insult май се беше оплакала най-ужасно, че всичките й го изкараха едно през друго... по-миналата (май) беше пък унилост и кървенисти изпражнения, тогава аз си изкарах зле акъла - сутринта кучето е добре, вечерта не ще да яде и ака кръв... тази година явно е главно в дихателните пътища... случва се и на най-добрите.
Най-разумният вариант е да се дава някакъв имуностимулатор ей-така, предпазно... и ако стане беля - на доктор, защото - както и при човешкия грип, това може да премине я в пневмония, я в нещо друго.
А иначе да, някои от тези вирусчета и котките могат да ги пипнат. Също както кучето и котето може да се зарази с грип от стопанина си... предават се междувидово.
--
За сведение: развъдниковата кашлица - бордателиоза - се предизвиква най-често от бактерията Bordatella bronchisepticа (срещу която е ваксината); в 10-20% от случаите - от вирус. Може да се използват сиропи за кашлица (и хапчета за отхрачване), по-тежките случаи изискват използване на антибиотик - за разлика от вирусите, бактерията се влияе добре. В повечето случаи инфекцията протича леко, като изключим давещата кашлица "сякаш животното има заседнало нещо в гърлото".
Доста често освен бордатела при "кашлицата" се изолира и параинфлуенцата (срещу това също има ваксина, мисля, че влиза в състава на 2 от 4-те разпространени в България ваксини).
Като част от лечението (поне това изкопах от интернет) се препоръчва преднизолон за облекчаване на кашлицата...
Чисто практически, бордатела може да заради и човек с "разхлабена" имунна система, както и малки деца (пак изкопано от интернет).
Бордателата СЕ предава на котки и, заедно с котешкия реовирус, котешкия ринотрахеит (херпесвирус) и разни други бактерии предизвиква респираторни заболявания. Да не забравим и ужасния калцивирус... факт е, че преболедували вирусната форма - ринотрахеит или калцивироза - котки остават доживотни носители на вируса.
Грубо казано - това е...
Разумно би било (бих казала) да се направи проба за бордатела - но дали в България правят?

Мерси мното за изчерпателната информация ;)

#13 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611

Публикувано: 19 August 2006 - 12:15 AM

Сега ми стана ясно поне ,че не е грип ,защото кавказката не кашля. Но направо настръхнах като прочетох Vabank.
Благодаря за инфото 1super

#14 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 August 2006 - 01:34 AM

Пневмодогваксина против бордетелиоза и парагрип при кучета

#15 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 19 August 2006 - 07:05 AM

Vabank, worthy
Само дето още се чудя дали да водя котката на лекар. Ако това може да мине само - бих предпочела да изчакам. Още повече, че котката днес изобщо не кашля.

Малко инфо на руски.
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 August 2006 - 07:41 AM

Ancheto, ухилвам се - корекция : най-вероятно не е бордателиоза , а не, че не е грип...
Все е някакво вирусче - точно от рода на "летните грипчета" при хората. Изкарваш един ден в тоалетната r) или пък ден-два се чувстваш като прегазен от нещо тежко... или пък, я, изненада, вдигнал си 39 и ти се повръща... и после минава. И това е някакъв вирус.
Та и в случая най-вероятно - същата история... има нещо. Кучетата се заразяват по-лесно, защото навсякъде из тревите има "писма" и "торти" (а обикновено вирусите се предават по въздушно-капков път и чрез телесни течности).
Съдейки по инфото в мрежата и собствен опит - най-често минава само, каквото и да е това... но ако животното не се чувства добре - МАРШ на доктор си е стандартния съвет. И - обичайното, нещо да се дава за имунитета, особено на заслабнали животни: боледували, след операции, тези от изолатора или прибрани улични, малки кученца... раждали кучки и т.н. Какво "нещо"... докторите да кажат.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#17 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611

Публикувано: 19 August 2006 - 09:18 PM

Vabank, възможно е да е така наистина ,защото вирусите атакуват когато е заслабнал организма . Аз го свързвам с рязката промяна след подстритването ,че може малко да се е преохладила и по-лесно да я атакува вируса(абе не го казах ясно ,но тогава имаше много хладни вечери). Лошото е ,че я чакам да ражда тази седмица. Тя е вече в много по-добро състояние. Утре може да и измеря температурата все пак.

#18 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 20 August 2006 - 01:32 PM

Трябва много да внимавате с тези летни кашлици, защото има много коварни болести, които ако не се лекуват навреме могат да доведат до кончината на любимеца. Ако е грипоподобен вирус в повечето от случаите ще мине за няколко дни и се лекува с витамини и някакъв антибиотик срещу вторичните инфекции, но в никакъв случай преднизолон или други стероиди, защото те намаляват имунната система и са противопоказани при вируси. Ако сте ги прилагали и има добър резултат се замислете т.е. не вие, а лекуващия лекар за нещо друго. Ами ако е ерлихиоза, която обикновено протича като някаква лека пневмония, но с напредването така уврежда организма, че животното обикновено ако не е лекувано точно умира. Също така има и паразитни болести, при които има фази на развитие в белия дроб съпроводени с кашлица като на пушач и сополиви изтечения. Така, че моля- точна диагноза защото ако направим вирусологично изследване ще се окаже, че не повече от 10% е грип.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#19 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 August 2006 - 05:05 PM

d-r Koko, можете ли да дадете инфо какви вирусологични изследвания (за кучешки пациенти) и къде се правят в Бг , освен тези за гана ,парво, хепатип и корона ,които знаем.Ще съм благодарна.
P.S. И мерси, че го написахте - никакви кортизoни при инфекции.Може ли пак и тo с по- големи букви ,чe дано некои вденат най-после ... l)
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 23 August 2006 - 10:23 PM

Чрез ЕЛАЙЗА тестове се правят точни вирусологични изслезвания в Стара Загора и София, а до колкото знам във ветеринарния институт в Стара Загора (не в университета) се прави и реакция вируснеутрализация, която е много точен метод. Обикновено диагнозата се поставя по време на лечението. Бактериалните и паразитните заболявания изискват специфично лечение докато вирусните се лекуват по-общо с имуностимулатори. Изключение правят ганата, парвовирозата и вирусният хепатит срещу които има специфични серуми.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни