Къпане на куче
Публикувано: 06 October 2004 - 10:36 PM
ми...няма проблеми две седмици след последната вакцинация да се къпе. Т дни преди и три дни след обработка с антипаразитните препарати също не се мокри. Инак не виждам да е проблем - с качествен шампоан възможно е да се къпе и веднъж на седмицата

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 06 October 2004 - 10:57 PM
tedi
не го къпи докато минат бебешките всички вакцини - не ти е нужно. Ще трябва да питам опитните кучкари защо точно, но със сигурност знам от тях че не бива. По аналогия с малките деца - не бива да се къпят преди и след вакцинация. Много се изненадах от това, но не ми казаха защо (вдига рамене озадачено).
не го къпи докато минат бебешките всички вакцини - не ти е нужно. Ще трябва да питам опитните кучкари защо точно, но със сигурност знам от тях че не бива. По аналогия с малките деца - не бива да се къпят преди и след вакцинация. Много се изненадах от това, но не ми казаха защо (вдига рамене озадачено).

Публикувано: 06 October 2004 - 11:40 PM
Значи куче не се къпе лесно. И зависи какво разбираш под къпане ... Виж, всяко куче има в основата на косъма си масна жлеза. Така си пази кожата, предпазва се. Ако го къпеш често - значи под къпане разбирам къпане с шампоан - този слой пада и тогава жлезите започват да произвеждат повече, за да наваксат и тогава кучето ти ще започне да мирише неприятно. И е вредно ... някои хора продължават да го къпят и това изтощава съвсем косъма. Иначе с вода няма проблем, само с вода можеш да го миеш всеки ден, този слой предпазва, а и скоро ще се увериш, че твоя лабладор обича вода !!! Свикни от малък да го къпеш с душ - най удобно е, не го вкарвай в вана ! Имай предвид, че кучето след баня иска да се изтръска - имай едно наум, ако го вкараш в хола, той и там ще се изтръска - усмивка. Никога, ама никога не използвай сешоар !!! Вземи си голяма хавлия, даже най добре две или три. И не го изкарвай мокър на балкона . Ползвай кучешки шампоани, не човешки или сапун за хора ! Опит ...
Публикувано: 07 October 2004 - 10:34 AM
Цитат
Значи куче не се къпе лесно. И зависи какво разбираш под къпане ... Виж, всяко куче има в основата на косъма си масна жлеза. Така си пази кожата, предпазва се. Ако го къпеш често - значи под къпане разбирам къпане с шампоан - този слой пада и тогава жлезите започват да произвеждат повече, за да наваксат и тогава кучето ти ще започне да мирише неприятно. И е вредно ... някои хора продължават да го къпят и това изтощава съвсем косъма. Иначе с вода няма проблем, само с вода можеш да го миеш всеки ден, този слой предпазва, а и скоро ще се увериш, че твоя лабладор обича вода !!! Свикни от малък да го къпеш с душ - най удобно е, не го вкарвай в вана ! Имай предвид, че кучето след баня иска да се изтръска - имай едно наум, ако го вкараш в хола, той и там ще се изтръска - усмивка. Никога, ама никога не използвай сешоар !!! Вземи си голяма хавлия, даже най добре две или три. И не го изкарвай мокър на балкона . Ползвай кучешки шампоани, не човешки или сапун за хора ! Опит ...
Имам една забележка, това което си написал е вярно но само за някои породи, например за немската овчарка. Но има и много други породи които се къпят доста по често и след това се сушат с сешоар задължително. Например пуделите. Черните териери също се къпят пред всяка изложба и се сушат с сешоар преди подстригване. За чау чау, хъски,салуки и други породи също знам че се къпят с шампоан и се сушат, но не съм напълно запазната с процедурата.
Това ми дава идеята, че всеки от нас със своята порода би могъл да сподели как се поддържа нейната козина.
Ако това е интересно, ще разкажа и аз за ЧРТ.
Публикувано: 07 October 2004 - 05:37 PM
Елен
наистина, вие колко пъти спокойно може да се къпете? Знам за ирландски сетер от един сайт за развъдника им, и от профи-пуделисти (говоря за Safi) и профи в нашата порода, че СЕ ПРЕПОРЪЧВА къпане поне веднъж седмично със СПЕЦИАЛНИ шампоани - Ив Сан Бернаорд в случая - за стимулиране нарастежа и сгъстяване на козина. А пък чау се сушат, както и пудели - със сешоар. Естествено трябва да е хладен въздуха.
При вас?
наистина, вие колко пъти спокойно може да се къпете? Знам за ирландски сетер от един сайт за развъдника им, и от профи-пуделисти (говоря за Safi) и профи в нашата порода, че СЕ ПРЕПОРЪЧВА къпане поне веднъж седмично със СПЕЦИАЛНИ шампоани - Ив Сан Бернаорд в случая - за стимулиране нарастежа и сгъстяване на козина. А пък чау се сушат, както и пудели - със сешоар. Естествено трябва да е хладен въздуха.
При вас?

Публикувано: 08 October 2004 - 10:48 AM
При нас преди всяка изложба задължително, а иначе според състоянието на козината и желанието на собственика. На мен ми се струва, че когато са минали 3-4 седмици от последното къпане, козината става по безжизнена, сива и губи блясъка си и тогава я къпя. Къпя я с два шампоана и накрая слагам балсам. Суша я с сешоар със студена струя против разтежа на косъма. Тогава Льова се превръща в плюшена играчка и не можем да се отървем от желаещи да я прегръщат и мачкат!
Публикувано: 08 October 2004 - 01:30 PM
Аааа, тя иначе пак си е жива плюшена играчка, мене ако ме питаш:-)) Още нещо се сетих - козината на чернишките трябва ли да е мека или обратното? Има ли специални шампоани за втвърдяване на косъма, обратното на действието на омекотителите?

Публикувано: 08 October 2004 - 02:27 PM
Трябва да е по твърда, и се използва шампоан на Ив Сенбернард - лимон, но в същото време украсяващата по краката и главата козина се омекотява с балсам след къпане за да не се накъсва и заплита. Абе сложно е и всеки чернишист си има тайни как да съчетае тези два момента:))
Ако поръчваш шампоан от чужбина за Лео, поръчай и Ив Сенбернард - лимон, за Льова!
Ако поръчваш шампоан от чужбина за Лео, поръчай и Ив Сенбернард - лимон, за Льова!
Публикувано: 09 October 2004 - 10:37 AM
никога не съм слушал какво разправят относно къпането, но не съм и прекалявал. на 3 месеца беше с нас на море. разбрах че има страх от водата(как ли му се е видяло голямото море?)и първи стъпки като плувец бяха направени. чувал съм че са родени плувци но поведението му във водата направо ме озадачи.
обича да се къпе и стои кротко във ваната. лятото почти всеки ден само с вода и на 3-4 седмици с кучешки шампоани. зимата не знам как ще е с тази дълга козина на средноазиатец!
обича да се къпе и стои кротко във ваната. лятото почти всеки ден само с вода и на 3-4 седмици с кучешки шампоани. зимата не знам как ще е с тази дълга козина на средноазиатец!