Регистрация в общината
Публикувано: 23 January 2014 - 10:51 AM
Публикувано: 23 January 2014 - 12:01 PM
Бискит, в 23 January 2014 - 10:51 AM, написа:
За първа регистрация не правят проблем, защото го водят "намерено/ подарено". Моят Джак го регистрирах, когато беше на година и казах, че ми е подарен преди 5 дни (по закон имаш 7-дневен срок да го регистрираш, след като си го взел, а ако е от бебе при теб до 6тия месец на кучето).
Ако има поставен чип (до 4-тия месец на кучето) не се дължи данък до края на календарната година. Затова слагайте чиповете януари-февруари.

Ако е кастрирано кучето не дължи данък, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се прави пререгистрация всяка година (до март месец е крайният срок), като заявяване, че кучето е живо и е при същия стопанин. При смърт или смяна на собственика, отново срока е седмедневен да се уведоми общината.
Следователно, не слагат печати в паспортите, защото след 10г. не се знае кой, къде, какво, а и няма да има място. От общините си дават бележки, че кучето е регистрирано и толко. Ние трябва да носим копия на тези бележки от общините заедно с копия от паспорта.

Винаги ще останеш в сърцето ми, Ричи (1992-2009)
Публикувано: 23 January 2014 - 01:18 PM

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 23 January 2014 - 01:53 PM
MiSs KiSs, в 23 January 2014 - 01:01 PM, написа:
При вас може да е било така, но само при вас. Когато отидох да си регистрирам кучето, казах, че го имам от няколко дена. Те ми отвърнаха, че не ги интересува, това нямало как да се докаже и гледали само датата в паспорта, на която е поставена първата ваксина. Тази дата се считала за дата на придобиване и от нея почва да тече срока за регистрация. Няколко пъти четох наредбата, в която точно такова нещо не пише, а пише едни неща, които всеки може да ги разбира, както той си иска. Веднага си зададох въпроса, ако например вземеш 3 месечно куче, чийто развъждачи са били така коректни, че са му поставили ваксините и са ти дали паспорта, как тогава да докажеш, че си го взел по-късно от първата ваксина и все още не е минал срока за регистрация. Платих глоба...
Друг е въпроса как се държаха с мен, когато казах, че съм там, за да регистрирам куче и как полувин час се мотаха на компютрите, защото не знаеха какво точно да направят. Искаха да има чип, става въпрос за град Плевен.

Публикувано: 23 January 2014 - 05:53 PM
Това със срока за регистрация не е добре измислено.

Публикувано: 24 January 2014 - 10:01 AM
Хората са си искали парите от глобата - вие сте им ги дали.
Не е тайна, че пловдивчани са големи скандалджии. В клетките за кучета сме поне 10 кучкари, които сме минали така. Сигурна съм, че в общината вече им е писнало от това. Преди да отида да рег. моя куч, ме посъветваха какво да кажа. Но дори не ми се наложи да лъжа много, защото госпожата от отдел екология сама си почна да описва, без да я вълнува истината. Дори не платих целият годишен данък от 50лв. Беше май месец и платих само до края на годината 35лв.
Единият вариант е: "Намерих го на улицата". Изкарва се нов паспорт, дори и да е само за пред общината.
Другият вариант: "На бвшият/ата ми приятел/ка е, замина в чуждина, остави ми го завинаги. Не знам дали го е регистрирал/а, ама май не е, та дойдох да видя. В лоши отношения сме и нищо не мога да го/я питам. Няма кой да се грижи за кучето, вече е мое."
Или: "Комшийката е на 88г. с паркинсон и склероза, не може да се грижи за кучето и ме помоли аз да го взема. Не може да ми даде бележка за "отдаване". Моля ви, не искам да го давам в приют, аз ще си го гледам. Искам да си го регистрирам."
Още много глупави сценарии могат да се измислят. Не забравяйте, че някъде дълбоко в чиновниците се крие човешко същество, което може да изпита емпатия.

А ако и това не мине, намирате баба ви или дядо ви на село и отивате там да платите данъка. Имам познати, които не искаха да плащат 50лв. годишен данък + 30лв. глоба. Отидоха на село и платиха 5-10лв. И пак кучето си е с изрядни документи.
Въпросът стои различно, ако някога е било регистрирано в същата община. Тогава се плаща всичко, със задна дата и глоби. Но ако е рег. в друга община, пак може да се мине по горната схема. Само трябва в седемдневен срок да се отпише от другата община.

Публикувано: 24 January 2014 - 11:03 AM
Казаха, че и някакво паспортче ще ми дадат...
Аз я имам от края на декември, но паспортът й с ваксините разбира се е от по-рано.
Мислех да изчакам до заплатено време. Сега остава и да ме глобят, че искам да я регистрирам.
Публикувано: 17 February 2014 - 12:03 AM
buttinsky, в 24 January 2014 - 11:03 AM, написа:
Аз я имам от края на декември, но паспортът й с ваксините разбира се е от по-рано.
Мислех да изчакам до заплатено време. Сега остава и да ме глобят, че искам да я регистрирам.
От гр.Ямбол съм и имам куче на 3 месеца, моля някой да ми каже как строи регистрацията в нашия град?
Публикувано: 17 February 2014 - 12:24 AM
Бискит, в 23 January 2014 - 11:51 AM, написа:
До колкото знам кастрираните ни приятели са освободени от данък само в годината на кастрацията или греша?

Публикувано: 17 February 2014 - 08:37 AM
anelia_888, в 17 February 2014 - 12:24 AM, написа:
До колкото знам кастрираните ни приятели са освободени от данък само в годината на кастрацията или греша?
Освободени са ДО ЖИВОТ. Обаче всяка година (до края на март) трябва да се отиде в общината и да се ПРЕрегистрира, като заверка на това, че е живо и е при същия собственик.

Публикувано: 17 February 2014 - 08:43 AM
person_sf, в 17 February 2014 - 12:03 AM, написа:
Мисля, че е общоприето в държавата, ако чипа се постави в 4тия месец на кучето, не се дължи данък до края на календарната година. Можеш да сложиш март месец чип и да не плащаш данък тази година, но да го регистрираш.
Отиваш в общината, намираш отдел Екология и питаш. Мога да се поровя и да ти изкарам общинските наредби на Ямбол, но едва ли ще ти се занимава да ги четеш. Затова отиди и питай.
buttinsky, в 24 January 2014 - 11:03 AM, написа:
Няма да имаш глоба, ако го направиш преди края на март. Имаш време. А и винаги остава варианта с "намерено/подарено" ми е.

Публикувано: 17 February 2014 - 11:15 AM
MiSs KiSs, в 17 February 2014 - 09:37 AM, написа:
anelia_888, в 17 February 2014 - 12:24 AM, написа:
Освободени са ДО ЖИВОТ. Обаче всяка година (до края на март) трябва да се отиде в общината и да се ПРЕрегистрира, като заверка на това, че е живо и е при същия собственик.
Благодаря за информацията. Това е чудесно!