човешка храна и сладко
Публикувано: 05 September 2006 - 02:45 PM
четох също и сладкото захарта не била вредна а какаото и въпроса ми е същия:Вярно ли е това? bl)
Публикувано: 05 September 2006 - 02:54 PM
Цитат
Има тема за сладкото.
ТУК ПРОЧЕТИ
Публикувано: 06 September 2006 - 07:24 AM
Сладкото - отделно захарта и отделно шоколада - са вредни по други причини: шоколадът съдържа отровно за кучетата (и котките, естествено) вещество, което пак в редовни и големи дози може да доведе до тежки проблеми, а захарта... пак опираме до разликата: човекът е "всеядно" и пригоден да се храни с плодове и да преработва захари (и пак е вредно за него... рафинираната захар особено); кучето е хищник и плодове ама хич не са му затрябвали, фруктоза иди-дойди, но захар... блях.
Съвет, но не от вет b)

Публикувано: 06 September 2006 - 09:04 AM
Сладкото не чак такъв проблем за кучетата. Често млечната захар при по-големи може да предизвика леко разстройство, но това е осмотична диария, която бързо изчезва.
Шоколада е опасен, но пак зависи какъв е той.
Проблема идва от една група вещества известни като Метилксантини. В тази група влизат Теобромина и Кофеина - ето това са опасните за кучето вещества. Те се съдържат в много тонизиращи напитки и в различно количество при различните шоколади. Например натуралния шоколад(неподсладения) съдържа над 7 пъти повече теобромин от млечния шоколад, а пък белия шоколад съдържа незначителни количества метилксантини.
Друг път мога да ви кажа за чесъна и за гроздето. Те също са опасни!
Публикувано: 06 September 2006 - 09:08 AM
Цитат
поля знам за темата но просто исках съвет от вет
(съвет от вет-хахаха b) )
Ха ха ха от вета,
е дори и да неискате вече време от вета все пак...................
С Вабанк ще се съглася до там че подправките наистина дразнят много стомашната лигавица.
Но кучешкия стомах извинете но понася преработката на дълеч по-трудно смилаеми храни.
няма нищо лошо в това да го храните с домашно приготвена храна - например - аз лично имам няколко домашни любимеца и им приготвям храна като сварявам различни обезкостени кости, отстранявам мазното от булюона и костите задължително, а месцето плюс ориз кртоф морков или макарони правя на попара и добявям или гранули или нещо друго.
Това с бобовите и газовете малко е засилено ако от всички бобови и образувани газове става инвагинация досета да сме измрели, ако погледнете състава на гранулирана храна или консерва ще видите ме основни съставки вътре са кактобобови така и доста житни култури.
За сладкото - това са митове и легенди.
Отдавна имим предвит от първата световна война битува мита че кучето няма панкреас и видители като яда сладко ослепява!?!?!?!?!?!?!? bl) А защо пък точно да ослепе е ???? Неможе ли да оглушее?????
Първият изолиран инсулин и приложен при хора с диабет е от куче, след това се разработва технология да се събира инсулин от говеда и т.н. до ден днешен.
Кучето има панкреас и въглехидратите по никакъв начин не му влияят зле. Ако това беше обратното то всички дворни кучета хранени с хляб да са умрели щото хляба съдържа основно въглехидрати.
За шоколада проблема е в съдържанието в него на теобромина и теофилина от какаото които са фармакологично активни вещества и приемането им в големи дози са токсични особенно за котки.

Д-р Ангел Ангелов,[br]Вет. кабинет"ИДА-ВЕТ"[br]гр.Плевен[br]0898/514376
Публикувано: 07 September 2006 - 10:02 PM
В случая обаче говорим за две... та даже и за три различни неща.
Под "човешка" храна имам предвид сготвена за хора и кучето основно да се храни с такава - т.е. останките от масата не като лъжица-две, а като пълна порция ежедневно. ТОВА не е добра идея. Едно е да сипеш артисалото от супата (примерно) върху храната на кучето, друго е всекидневно с това да го храниш...
"Готвеното" специално за кучето е друг въпрос, грамотно приготвено то си е и важно, и ценно, и приятно, дори ако кучето се храни с гранула (аз като привърженик на "смесеното" хранене... но това е друга тема).
А що се отнася до зеле, бобови, захар... всичко прекалено е вредно.

Публикувано: 13 September 2006 - 11:48 AM
Публикувано: 13 September 2006 - 01:35 PM
Цитат
Да.
Проучванията относно токсичноста на гроздето и стафидите са нови и затова все още няма ясни данни относно, кои са вредните съставки.
Установено е обаче, че при консумиране на по-големи количества грозде и стафиди кучетата развиват остра бъбречна недостатъчност. Вредните съставки се намират в самия плод, а не в семето.
Ето една история - http://www.aspca.org...me=press_070604
Публикувано: 13 September 2006 - 01:48 PM
Дано се стреснат малко стопаните които дават какво ли не на любимците си!

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."
Публикувано: 13 September 2006 - 03:07 PM
Важно е да знаете че големите количества грозде и стафиди могат да предизвикат остра бъбречна недостатъчност.
За съжаление нямам време да преведа статията.
Публикувано: 13 September 2006 - 03:09 PM
10 НЕ в храненето на кучето и котката.
Написано е от ветеринарен лекар, макар и на елементарен език.
Темата стои на последната страница на този форум, а непрекъснато трябва да коментираме все същите неща.
А там си говорихме за шоколада, авокадото, костите ...
За гроздето и стафидите също е споменато.