Dog.bg Форуми : Хранене на дебела котка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хранене на дебела котка търся съвети от опитни хора

#1 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 08 February 2013 - 01:14 AM

Едната ми котка е на около две години вече. След кастрацията, която направихме на около година и половина - котката се вдебели неимоверно. Започна да се тъпче безспир, съответно - да качва килограми. От нормално, подвижно, игриво коте, се превърна в 5 кг мързел. Качи тегло за около 2-3 месеца.
Борбата с храна за намаляване на теглото (на Роял) е неистова. Котката е постоянно гладна. За месец и половина не мисля, че е свалила нещо. За да съм обективна ще отида да я премеря във ветклиника - аз нямам електронен кантар, но поне визуално, за това, мисля, достатъчно време - промяна няма.
Не съм фен на гранулите. А си представям какво има, по-точно няма, в тези, които са предназначени за сваляне на тегло.
Чета кучешките теми за храните, опитвам, наистина опитвам, но не успявам да схвана нещата, онези най-важни и основни неща, за които се говори. Много може да съм тъпа, но всичко ми е прекалено сложно.
Като добавим и това, че при котките трябва да сме още по-внимателни при храненето - ситуацията съвсем ме отчайва.

Искам да храня котката си с натурална храна. Тя, слава богу, я яде. Другите две са тотално пристрастени към гранулите. Едната от тях също е кастрирана, но качи теглото си съвсем малко, след което си върна нормалните килограми. (Ако трябва да се търсят разлики, то е че едната е кастрирана на година и половина и за 2-3 месеца качи много кг, а другата е кастрирана на 11 години, сега е на 17 с нормално тегло. Но причините една котка да надебелее, а друга не, могат да бъдат безкрай.)

Търся помощ от хора, с опит в натуралното хранене на котки. Които също така имат опит със затлъстели представители на котешкият вид.

Редакция: Ако сте започнали да четете тази тема - дочетете я поне до този пост: http://forum.dog.bg/...ost__p__1100635
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#2 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 08 February 2013 - 01:23 AM

Храните за намаляване на теглото не засищат животните,както и ти си забелязала.Казвам го от опит,защото и аз храня с такава храна и животното обезумява от глад,като стигаше и до агресия.
Не мога да дам съвет относно натуралното хранене,тъй като и аз не се оправям много от кое по колко,но евентуално ако използваш електронен калкулатор за да определиш колко калории са и нужни и съответно от какво да ги набави.
Също така ако можеш да и увеличиш по някакъв начин движението-като някакво заграждение на вън с катерушки или пък котешки фитнес:
http://www.youtube.c...h?v=KhevcUZOFZc
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 11:23 AM

За момента ми е невъзможно да увелича пространството. А и съм убедена, че едно дебело същество, без енергия за игри - ще има интерес в първите дни, след което ще игнорира новите интересни неща.
То повечето движение идва от нормално тегло и енергия за движение. Не обратното. Само хората можем да проумеем, че е нужно да се движим, дори да не ни се иска, за да постигнем даден резултат. Дори куче да е - да го разхождаш на сила. Но котка...
Единственото, което я раздвижва малко повече са временни дечковци котки.
Но в основата на проблема си остава храненето - на физическо ниво и като влияние върху психиката й.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#4 Потребителят е офлайн   Муки Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Pets, Nature, History and ect.

Публикувано: 08 February 2013 - 11:52 AM

И аз имам две котарачета, които искат непрестанно да се тъпчат. Мога да споделя скромен опит - известно време след като си изядат порцията / сутрин и вечер/, им давам малко бульон от кучешката храна / без кокалчета/, те си напълват тумбаците и заспиват блажено, без да натрупват тегло.

#5 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 12:38 PM

Муки, това е добра идея за париране на глада. Благодаря!

Дано се включи някой, който може да даде цялостни съвети за храненето натурално. Това с бульона може да е част от "програмата" :)
User's Signature

#6 Потребителят е офлайн   grima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 03:20 PM

bushkata, под натурално имаш предвид да минете на сурово месо и др. (B.A.R.F.)?
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 04:14 PM

Не, имам предвид храна, различна от гранули :)
А дали ще е БАРФ или подобно, или комбинация - не знам. Стига да е добро са здравето на котката ми, както и за психиката й.
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом
Публикувано: 08 February 2013 - 04:27 PM

Ако можеш да намериш"Клинично хранене на кучета и котки" на Гиргинов мисля,че беше,само да не бъркам името на автора,много е полезна и сама можеш да изготвиш рецепти за мацата.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#9 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 04:53 PM

Имам я :) Но не съм убедена, че ще се справя сама.
Благодаря за подсещането! Ще я препрочета отново, сега с друг поглед, не просто информативно.
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   grima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 05:09 PM

Показване на мнениетоbushkata, в 08 February 2013 - 04:14 PM, написа:

Не, имам предвид храна, различна от гранули :)
А дали ще е БАРФ или подобно, или комбинация - не знам. Стига да е добро са здравето на котката ми, както и за психиката й.

bushkata, така или иначе ако решиш да променяш начина на хранене то трябва да стане поетапно, т.е. ако решиши можеш да видиш как ще й се отрази (физически и психически) ако примерно й даваш БАРФ 2 пъти в седмицата. Няколко сравнително лесни "рецепти" бих могла да ти пусна, в които не е нужно да слагаш добавки, а това няма да е необходимо ако даваш и не БАРФ, т.е. ако прилагаш комбинация БАРФ и гранула/консерва.
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 06:34 PM

Пусни, моля. Всякакво инфо ще ми е от полза.
Аз се заравям в книгата, жива да си, Конярска! Четох я, когато я купих преди години и ... я забравих.
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 11:27 PM

Пиша си тук, ако на някого му е интересно.

Стигнах до следното - за да поддържа теглото си една котка, има нужда от 60 ккал на ден на кг. За да отслабва - 40 ккал на ден на кг.
Използвам тази таблица за стойности и избирам следното за дебелия ми Глухин, за да получа 200 ккал на ден:
- 100 гр телешко филе - 109 ккал
- 10 гр каф. ориз - 36
- 25 гр моркови - 10
- 50 гр пил. дробчета - 54
-----
204 ккал

Хубаво. Това е лесно. Сега обаче как да разбера, дали това е достатъчно добра комбинация за котка откъм нужда от протеини, въглехидрати и там каквото друго е нужно.
Това меню горе, разбира се, може да бъде разнообразявано по всякакъв начин. Да се сменя вида на месото, да се добавя риба.
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   Мъни Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2013 - 12:22 AM

Замени дробчетата с воденички, добави 25 гр тиквички и се получава. И задължително малко растителна мазнина - най-добре качествена.
Между храненията давай бульончета, айрян, малки късчета сурово месо - ако е пилешко да е с кокалче (предмишнацата примерно). Провери дали добичето не си пада по маслини (повечето котки обожават) и пробутвай по половин маслинка от време на време. Редувай кафявия ориз с бял и най-вече с белено просо и елда (последните две са източник на високо усвоим калций, който за един дъртофел е крайно необходим). Малко зелен фасул от време на време. Сурова цаца.
Но най-вече провокатори за повече движение, зер нови котенца (с чисто терапевтична цел) :db_046:
User's Signature

- Докторе, кучето ми постоянно гони колите...
- Нормално е, всяко куче го прави.
- Да, но моето ги хваща и ги заравя в градината...

Пише се ПОМИЯР - идва от помия. Не пумияр, нито пумяр...

#14 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2013 - 12:50 AM

Ааа, не така! Дай калории на тия, предлагани от теб неща :md_064:
Търсих я цацата аз, че обичат - не я намирам никъде в таблиците.

Нещо имаше за белия ориз - не беше ли по-калоричен той?
Защо тиквичка, моркова няма ли повече полезни витамини?

А тя не е дъртофел, тя е на 2 г, другите са дъртите.

Ще сготвя доза за един ден и ще накисна и дозата гранули с вода. Искам да сравня обема, надявам се натуралното да е повече, за да печелим и по тоя параграф - по-пълен корем.
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2013 - 05:40 PM

Купих меса, сготвих. Разочарована съм от обема, въобразявах си, че като обем ще е повече от гранулите, които накиснах във вода, за да сравня. Искаше ми се, нали, да е обемно и да й пълни стомаха. Но ориза, като много калоричен е малко и то кафяв - той не се увеличава много при варене, както белия.
Ще разчитам на това, че е баш си месо и ще е по-засищащо. Ще видим. От утре я почвам.
Отделно й давам и бульон (пак мерси за идеята!), с който да си запълва празнините в търбуха.
Дано успея да я занеса да я премеря утре, да знам с какво тегло стартира, за да имам ориентир дали нещо се получава или не, като я меря контролно чат-пат.

На една от бабите пък готвя друго - тя е с проблеми на бъбреците, та там ориза е повечето от храната, месото малко. Сина ми възропта вчера, че готвя на животните повече, отколкото на него. :) Хладилника е пълен с купички, кутийки, шишета. Никой не смее да опита храна, преди да пита дали не е за животните. :ab_041:
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 12 February 2013 - 07:59 PM

Познато :ab_041: и мъжа ми роптае,че готвя повече за кучетата(отделно за овчарките и отделно за рота,защото е с панкретит) отколкото за него :ab_041: хмм ми така де кой каквото заслужил.
Успех в храненето на мацата :ba_025:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   vazduharka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 09:57 PM

Здравейте,

Аз имах проблем с котка с наднормено тегло и при това на възраст. Та много е важно като сваля тегло да следите да не стане рязко, защото се оказа, че котешкия черен дроб има проблем с освояването на мазнините, които самото тяло ще отдаде. Моята беше спряла да яде за няколко дни, аз го отдадох на жегата. Понякога се случва в жегите да отказват яденето. След което започна по малко но количествата намаляваха, аз се радвах, че тя поотслабна, но я заведох на лекар. Всичко може би бяха минали 6-7 дни, от които не е яла 2-3. Показанията на кръвната картина никак не бяха розови, не успях да я намеря, за да ви покажа резултатите. Та оправи се животинчето, приемаше добавки за черен дроб, дори трябваше насила да я храня. Та оказа се че веднъж затлачен черния дроб влиза в порочен цикъл- котката има намален апетит, защото дроба е претоварен, в същото време организма разгражда мазнини, защото котката не яде и затлачва повече дроба...
Може би е добре ветеринар да изкаже мнение колко грама на месец е нормално да сваля една котка, за да няма проблем животинката.
Успех с килограмите :)

Поздрави,
Диляна

#18 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 10:10 PM

Знам за внимаването с гладуването и котките :)
И хич не бързам, искам да става полека. Днес я премерих - не е свалила нито грам за повече от месец с гранулите за отслабване.

Днес за първи път яде готвено - сутринта ядеше и мъркаше :)
Определено не е толкова гладна, както с гранулите, а разделих дажбата й на 3 приема. Докато с гранулите ядеше поне 4 пъти на ден и постоянно ме преследваше за още. Месото явно е доста по-засищащо. Остава и да е правилна сметката с калориите и всичко ще е на 6.
Имам проблем с кафявият ориз - уж по-диетичен, но пък май уцелих гаден - много трудно се свари и пак е твърд. Много иска да го изяде, ма то не може - лапа, дъвче и плюе. Ще потърся по-качествен.

Благодаря за пожеланията. Дано цялото усилие си струва - за сега е много по-спокойна, това е добро начало.
User's Signature

#19 Потребителят е офлайн   vazduharka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 10:19 PM

Имам спомен, че вкъщи, кафевия ориз го киснат като боб- 1 вечер преди да го сготвят...

#20 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 10:27 PM

Аха! Ето на! Винаги има какво да научиш! Благодаря много!
User's Signature

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни