Dog.bg Форуми : Помощ и съвет! Какво да направим???

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Помощ и съвет! Какво да направим??? Влизане в частен сектор? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 18 February 2013 - 10:37 AM

Уфффф.... Хора помагайте, дайте съвет и акъл, защото ще се стигне до насилие.
Разказвам.
Преди близо седмица съсед от блока до нас се сдоби с кученце САО, женско, на три месеца. Фирмата, на която е управител, държи склада зад нас. Там е оставено кутрето, а съседа замина в командировка. Кутрето е вързано на верига и на тъмно. На склада има още две възрастни кучета - мъжки НОК-подобни. САО-то е изолирано от тях понеже няма последната ваксина. Вързана е на верига сама и на тъмно. Видях я - помолих момчето, което има ключ от склада да я видя, той разреши. Животното е в пълна паника и истерия. Когато не спи - квичи все едно я колят, бесят или жива я одират. Ужасно е. Като я видях, тя спеше, момчето я събуди, аз я гушнах и погалих, бе сънена и нещо измърмори типично за бебета сънено, а после като отвори очи - такъв човешки ужас и паника видях в тези кучешки очи, че не мога да ви го опиша.
Свързах се с жена, развъдчик на САО, кинолог-инструктор, съдия и ветеринар в Русия, относно подобно поведение на САО, тя каза че връзване на тази възраст без човешко присътствие и други възрастни кучета е екзекуция за кутрето.

Така, обаче ситуацията започна да екскалира - в събота рано сутринта към 6 часа някой е стрелял или хвърлял бомбички в посоката на склада. Разбрах го това когато по време на сутрешна разходка ме спря жената от къщата до нас и ме попита дали знам за квичящото куче? Казах че знам, вързано бебе САО на верига в склада отзад. Тук мина съседа с далматина и двамата с жената казаха че сутринта точно на склада се е гърмяло и то от горните етажи на кооперация до нас.

Посъветвайте ме какво да направя, за да предотвратя насилие, защото кутрето не е виновно, но най-вече то ще пострада. Не могат да го отвържат, понеже оградата им е рехава и кутрето ще зачезне. Няма да оправят оградата - това е сто процента. Готова съм да я взема за временна рехабилитация при мен - но кой ще ми я даде? Жал ми е за кутрето, но тя е на територия на частна собственост и нямам право да влизам там. Какво да направим? Дори и да говоря със стопанина ако той отвърне "Ще поквичи пък ще спре" - ............
А че хората почват да откачат е факт - кутрето квичи в паника и ужас, и дори временни разходки няма да променят това, трябва му на кучето човек до него, 24/7, а не по един час сутрин и вечер, особенно в тази крехка възраст. Съседите умуваха да се обадят в полиция, ама там е частен сектор...
Дами и господа, някакви сериозни идеи?
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#2 Потребителят е офлайн   Chavo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 February 2013 - 10:51 AM

Показване на мнениетоFuria_S, в 18 February 2013 - 10:37 AM, написа:

... Съседите умуваха да се обадят в полиция, ама там е частен сектор...

Евентуално да се търси съдействие от органи на съответната община, които са компетентен орган според закона

Цитат

Закон за защита на животните
...
Чл. 7. (1) Забранява се проявата на жестокост към животните.
(2) За жестокост се смятат:
1. всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното, или увреждане на здравето му или стрес;
...
3. нарушаване на принципа на добрата практика по отглеждане на животни, когато това води до вредни последици за здравето на животните;
4. увеличаване агресивността на животните чрез селекция или обучение в агресивност към други животни и хора;
...
9. излагане на животни на температурни или други неблагоприятни атмосферни влияния, недостиг на кислород или ограничаване на свободното им движение, които им причиняват болка, страдание, увреждане или стрес;

Чл. 59 ...

3) Органите на местната власт осъществяват контрол:
1. за изоставяне на животни на територията на общината;
2. за идентификация и регистрация на кучета;
3. за спазване изискванията за защита на животните в приютите на територията на съответната община;
4. върху кучетата и местата по чл. 47, ал. 3.
(4) Контролът се извършва чрез:
1. периодични проверки;
2. проверки по постъпили молби, жалби и сигнали за нарушения на правилата за защита на животните, подадени от държавни органи, физически и юридически лица.

Чл. 60. (1) Контролните органи имат право:
1. да установяват самоличността на собственика на животни;
2. на достъп до всички обекти и цялата документация, необходима за осъществяване на проверката;
3. да влизат след осигурен достъп от страна на собственика в недвижими имоти и транспортни средства, където се отглеждат животни или се предполага, че се отглеждат или се третират животни.
(2) Собствениците на животни са длъжни да осигуряват достъп до обектите и за оказване на неотложна помощ на животно, което е застрашено със смърт или тежко увреждане на здравето.
...

Дали обаче ще се задействат и какво биха направили ...

#3 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 18 February 2013 - 11:01 AM

Chavo
Боя се че всеки момент някой наистина ще се обади, обаче как ще се развият нещата не ми е ясно....И най-гадното че кутрето е абсолютно стабилно и нормално но от това връзване може да се пречупи и да стане страхлив истерик.
В момента в най-крехката му възраст тече социална и сензетивна депривация.... По дяволите.
User's Signature

#4 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 February 2013 - 11:07 AM

След като си готова да го вземеш говори първо със собственика.Кажи ,че хората се оплакват,че сигурно някой ще вземе мерки с отрова,дъра/бъра ,спечели го на своя страна.Кажи му какво предлагаш и прецени ситуацията.Спести си лекции от сорта то ще се озлоби така,объркваш му психиката и т.н. Просто му кажи,че не искаш някой да го отрови докато отрасте малко и спре със пищенето.Нещо от сорта.Ако ти откаже ,ще го мислиш после.
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#5 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 18 February 2013 - 11:13 AM

desi79
:ba_025:
Благодаря ти, инак наистина щях да изнеса лекция защо не трябва да е така, а човека нямаше да ме разбере, това е първото му куче. И то милото няма да се озлоби и да стане пазач - животното е в такъв шах и паника, че не може и да хапе.
Оставих в офиса му телефона си, чакам обаждане. Въпроса е да не си остана с чакането само. Напрежението е огромно, оказа се че и от съседната улица хората са вдигали скандал по въпроса...
User's Signature

#6 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 18 February 2013 - 05:40 PM

Лоша работа, хора. Стопанинът не вдява за кое иде реч, предложих му да поема социализация на кутрето безплатно и и адекватно отглеждане, той ми се изцепе просташката отстреща:"Дай ми 800 лв за такова куче и го вземи". Тоя кво си мисли, че ми е притрябвало истярасало САО? Да бе!

Ти къде го чукаш, то къде се пука. Ти протягаш ръка да не пострада животното, те ти викат че им искаш кучето. Куха работа.

От разговора със стопанина се разбра че той е взел това животинче уж за пазене на склада но изобщо не е на ясно как се отглежда обектно куче. Не разбира че първо трябва да има социализация, не бива кучета да са в затворена клетка 1х3, а вярва че като не го пипат и не вижда хората след като пусне животното то ще е ПАЗАЧ.

През това време ние тук ще сме луднали и някой наистина ще го усмърти това животно....
Съжалявам, но диалога със стопанина не се получи. Тези хора не знаят за социализации-депривации-възпитание. Те си мислят че като гледат на верига в двора едно кутре то автоматично ще стане звяр-пазач. Без обучение.

Това е положението.
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   lzrodGaden Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 February 2013 - 09:06 PM

То беше ясно че така ще стане. Трябваше да го "вземеш"

#8 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 February 2013 - 09:28 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 18 February 2013 - 04:40 PM, написа:

През това време ние тук ще сме луднали и някой наистина ще го усмърти това животно....
Съжалявам, но диалога със стопанина не се получи.

Съжалявам и аз , но в крайна сметка за мен просто или търсения диалог е бил неправилно построен, или пак така.
Иначе е ясно , че сте луднали и , че в най скоро няма да го пробъде тва животинче.
Не мога наистина да проумея, какво се очаква и изисква като съвет в подобна ситуация?
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#9 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 21 February 2013 - 09:29 PM

Показване на мнениетоlzrodGaden, в 21 February 2013 - 07:06 PM, написа:

То беше ясно че така ще стане. Трябваше да го "вземеш"

Предложих да го взема временно да не седи на верига докато не изтече карантина след последната ваксина като поема социализация на кутрето, на добра воля. Не ми трябва кутре САО от неизвестен произход вкъщи завинаги, само това ми липсва, нито съм фен на породата, нито ми е нужно това нещастниче. И не съм привърженик на кражби на кучета, мерси. Щом стопанина не иска - ... жалко е за кучето, квичи по нощите в дъжд, кал и сняг от студ, глад и самота.

grigo009
Там вече има две възрастни мъжки НОК-подобни, едното от тях преди години бе домъкнато от предишния пазач уж за пазене, после пазача, който го е домъкнал, напусна а кучето остана. И за близо 5 години не намина нито веднъж да види животното живо ли е, храни ли го някой?
Какъв е смисъла да се затвори в клетката още едно - третто подред- животинче? Което го замярват с пиратки от по-горните етажи? Безумие някакво.
До сега с други две животни не сме имали конфликти и проблеми, на добра воля един човек им носи храна, но предпоставки за саморасправи или недоволство от страната на околните не е имало.
За това питах - има ли някой начин да се накара пишман-"стопанина" да положи по-нормални грижи за животното за да няма напрежение, ама явно няма.
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 21 February 2013 - 10:10 PM

Защо не пробваш (или пробвате със съседите) със сигнал до общината? Наблегнете на постоянното квичане, може малко и да драматизирате (в смисъл - сигурно го изтезава животното, щом така пищи), едновремено с това - че нарушава спокойствието ви, че сигурно кучетата на този човек не са регистрирани и т.н., за да дойдат.
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#11 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 February 2013 - 10:14 PM

Точно щях да пиша същото като Габи. Няма да се повтарям, но съм убедена, че точно такъв акт ще доведе до някаква промяна. Като му се типосат еколозите от общината и го предупредят, ще се позамисли поне малко, щом му е трудно това движение. Ако събереш повече съседи да пуснат подобна жалба срещу него, ще стане още по-бързо, а и той ще се увери, че пищенето на кутрака е забелязано наистина не само от теб.
User's Signature

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро

#12 Потребителят е офлайн   katetol Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 February 2013 - 07:00 AM

Може също така да отидете и при районния инспектор, освен в Общината. За съжаление той също може да вземе отношение само по това, че кутрето пищи непрекъснато и по този начин нарушава спокойствието. За съжаление, според мен, това са рискови маневри, защото собственикът, очевидно няма правилното отношение към животните като цяла, вероятно и не блести с особен интелект и не е ясно каква би могла да бъде реакцията му спрямо животинката.
Все пак, ако се тъжите при районния инспектор, той трябва поне да го извика на разговор, да му разясни каква отговорност носи за жестокост към животните, неглежиране и т.н. /само не съм сигурна дали това не трябва първо да се разясни на самия районен инспектор/... Това може да го накара да се замисли...
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 22 February 2013 - 08:32 AM

Мерси, момичета, тя днес плачеше по-малко, явно почва да се примирява с живота в клетката. Разговора го проведохме с още една съседка - кучкарка, така че "стопанина" знаеше че писъците не ги чувам само аз. Дано нищо да не й се случи лошо от тук нататък, макар че... като почнат да я пускат, а и като се разгони с тези двама некастрирани мъжки вътре... Нямам добро предчуствие за цялата ситуация, още повече че оградата им е рехава и тя ще почне да излиза на улицата.
Ако има нещо - наистина ще се обърна към инспектората, стига да не са махнали нашата еколожка - те ще съдействат, тя е читава, и обича кучета.
User's Signature

#14 Потребителят е офлайн   vaiolina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 February 2013 - 11:06 AM

Показване на мнениетоFuria_S, в 22 February 2013 - 06:32 AM, написа:

Мерси, момичета, тя днес плачеше по-малко, явно почва да се примирява с живота в клетката. Разговора го проведохме с още една съседка - кучкарка, така че "стопанина" знаеше че писъците не ги чувам само аз. Дано нищо да не й се случи лошо от тук нататък, макар че... като почнат да я пускат, а и като се разгони с тези двама некастрирани мъжки вътре... Нямам добро предчуствие за цялата ситуация, още повече че оградата им е рехава и тя ще почне да излиза на улицата.
Ако има нещо - наистина ще се обърна към инспектората, стига да не са махнали нашата еколожка - те ще съдействат, тя е читава, и обича кучета.

амаа....чакайте малко сега. Оставам с впечатление от горния пост, че сте се отказали и сте вдигнали ръце. Разбирам, че ситуацията е сложна, но поне подайте сигнал. Какво значи "ако има нещо" ще се обърнете към инспектората - най-малкото в закона са описани условията при отглеждане на кучета компаньони.
Иначе адмирации за загрижеността ви :ba_025:

#15 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
Публикувано: 22 February 2013 - 11:59 AM

Споделям опит: В нашия квартал /за София става въпрос/ преди около 3-4 месеца подадохме официално жалба/до всички институции, които са контролни органи по нарушените закони и наредби/ срещу стопаните на куче, което лаеше почти денонощно. Търпяхме го близо 2 год. с надеждата, че стопаните ще реагират адекватно.
Уви, както и в този случай - човек, смятащ за редно да върже бебе на верига в изолация на тъмно, няма ресурс да осъзнава грешките си, не иска и не търси съвети.
След колективната ни жалба, в рамките на около 7-10 дни, бяха направени проверки и шумът спря.
Ако се пробват пак да си го позволят, естествено, ще повторим с 2-ра жалба, в която ще цитираме първата.
Тук става въпрос за бебе и е важно да се действа възможно най-бързо.
п.п. Не знам обаче какъв ще е резултата за животното, в случая.
Хъм, и друго се сещам - този "собственик" дали може да докаже собственост върху това конкретно куче ?
User's Signature

Качена снимка

Отделете малко време и вижте защо държим на кастрацията

#16 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 22 February 2013 - 12:10 PM

vaiolina
Боя се че отсреща могат да бъдат изтикнати причини че го прави за "доброто " на животното, например да не му го откраднат. Пак казвам - това частна собственост, дори с пристигането си първите му думи бяха:
- Защо са тук странични хора, кой ги е пуснал.
Казах че ни е пуснал собственик, който бе тук преди минути по моя молба (познаваме се от години все пак) и който му го дава склада под наем.

Не знам дали ще е позволено на инспектората да влезе вътре за проверка, защото "стопанина" е често по командировки, а служащите нямат право без негово разрешение да пускат вътре непознати, което е напълно разумно и обяснимо. Някаква неразрешима ситуация се оформи. Единствено се надявам че вече никой няма да гърми по животинчето - то пък няма абсолютно никаква вина.

Maggi
Търпяхте близо 2 години?! Олеле, дано при нас да не е така, няма да издържи животното толкоз((((((
Логика на собственика е "Ще поквичи па ще престане".
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
Публикувано: 22 February 2013 - 12:16 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 22 February 2013 - 12:10 PM, написа:

Maggi
Търпяхте близо 2 години?! Олеле, дано при нас да не е така, няма да издържи животното толкоз((((((
Логика на собственика е "Ще поквичи па ще престане".

Ужасно беше, предупреждавахме ги, молихме се .. Тц! Все едно говориш със стена.
И още щеше да е така, ако в един момент не ми писна, написах жалбата и о, чудо! - Съседите взеха, че се подписаха и те.
п.п. Още в началото казвах на съседите да пишем жалба, отговаряха ми: "А, не, не - ще вземат после да се заяждат с нас"... и пр.
Аз лично и за момент не съм се примирявала, но жалба само от 1 човек, без дори свидетели с подпис - няма да проработи.
Такъв шум се чува от повече хора, и ако го има е логично да участват.
После не знам какво стана, че се включиха - дадох им да прочетат текста, явно одобриха и така ..
User's Signature

Качена снимка

Отделете малко време и вижте защо държим на кастрацията

#18 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 22 February 2013 - 12:33 PM

Maggi
Много полезно инфо, благодаря много! Въпрос: нали няма начин да му го изземат кучето и да го бамнат в някой изолатор? Защото с другите кучкари точно това се питахме - да не би да стане по-зле за самото животно? Да не се окаже в Сеславци, примерно, да не го усмъртят пък там от болести?
В крайна сметка да не се окаже че благите ни намерения ще излязат криви на животното?
Аз лично и този момент го имам като едно на ум.
User's Signature

#19 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 February 2013 - 12:38 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 22 February 2013 - 12:33 PM, написа:

Maggi
Много полезно инфо, благодаря много! Въпрос: нали няма начин да му го изземат кучето и да го бамнат в някой изолатор? Защото с другите кучкари точно това се питахме - да не би да стане по-зле за самото животно? Да не се окаже в Сеславци, примерно, да не го усмъртят пък там от болести?
В крайна сметка да не се окаже че благите ни намерения ще излязат криви на животното?
Аз лично и този момент го имам като едно на ум.

Ами закона позволява кучето да бъде иззето при определени обстоятелства, като естествено след това ще бъде настанено в приют. А приютите са в Сеславци и Богров.

#20 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 22 February 2013 - 12:41 PM

Танов, ами ето...
Да не стане така че вместо добро ще направим зло. Ни така ни иначе(((
User's Signature

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни