Dog.bg Форуми : Агресия към ДРУГИ КУЧЕТА!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия към ДРУГИ КУЧЕТА! Оцени темата: -----

#121 Потребителят е офлайн   simona623 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 March 2013 - 12:19 AM

Питам, не разбирам. Нямала съм питбул и като цяло с кучетата сега се запознавам. Искам да знам каква е разликата между питбулите и другите кучета, обяснете ми. Защо те са агресивни и не трябва да играят с други кучета по поляните?
User's Signature

Качена снимка

#122 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2013 - 08:16 AM

Показване на мнениетоsimona623, в 29 March 2013 - 12:19 AM, написа:

Питам, не разбирам. Нямала съм питбул и като цяло с кучетата сега се запознавам. Искам да знам каква е разликата между питбулите и другите кучета, обяснете ми. Защо те са агресивни и не трябва да играят с други кучета по поляните?

Прочети историята на породата. Повечето от съвременните домашни любимци навремето са били селектирани с определена цел, поради което имат изявени породни навици и поведение. Не съм специалист, но съм прочел някоя друга дебела книжка с малки букви и без пряка реч. Картинки също може. Ще видиш колко по-пълноценен се чувства човек когато е зареден с познание.:ae_085:

#123 Потребителят е офлайн   simona623 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2013 - 11:41 AM

Искам да знам, затова питам. Може да спра кучето ми от игра с тези кучета, ако се бях убедила, че са агресивни. За сега не виждам нищо нередно в игрите им. В този форум чета, че няма агресивни кучета, а само стопанина е виновен за проявената агресия на кучето му. После чета, че имало по-специални кучета, които са агресивни, не заради стопанина, а защото така били селекционирани. Пълно противоречие. За възпитание, обучение, социализация и общуване е същото. И всичко е еднакво за всички, и едновременно е различно за някои, по-специални, направо "извънземни" породи. Да не говорим, че редовно чета, че безпородните не били кучета и с тях можем да си общуваме, както си искаме - да ги ритаме, удряме и т.н. Питбула се е бил в миналото, но сега сме в настоящето. Ми и бултериерите са се били, те по-различни ли са? Исках да знам защо се прави такава голяма разлика между питбулите и другите кучета, и какво е по-различно във възпитанието им и общуването им с кучета и хора. Galiadogs ми даде отговор, който приемам. Другите само се пънехте. И какво се чудите не знам. Не знам нещо и затова питам. Все едно всеки трябва да знае, че питбула е агресивен, пък накрая да излезе, че не е точно така.
User's Signature

Качена снимка

#124 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2013 - 11:51 AM

Има породи кучета и котки, които искат стопанинът да им смила предварително храната в устата си, защото ги мързи да дъвчат.
Удоволствие е да търсиш информация в колкото се може повече източници, да я намираш, да я обощаваш и анализираш.

Това му е хубавото на интелекта, особено когато имаш желание да го развиваш. Този път Гяла (признат експерт) ти сдъвка храната....

#125 Потребителят е офлайн   simona623 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2013 - 11:58 AM

Колкото и да се опитва, човек не може да бъде всестранно развит до ниво експерт. Понякога е хубаво някой да ти сдъвче храната. Ако четях по няколко дебели книги за всяко нещо, което ме интересува, до сега да съм полудяла или да съм станала професор на млади години.
User's Signature

Качена снимка

#126 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 March 2013 - 11:59 AM

simona623, тук четеш най-различни работи от най-различни хора. Нима очакваш никой с никого да не си противоречи? Искаш нещо като обща декларация ли?
Питбулите са по-различни от другите кучета толкова, колкото всяка порода е по-различна от другите.
Освен това групи породи са различни от други групи така, както служебни са различни от птичари и от декоративни.
А тук става дума конкретно за питбул, защото темата е за такова куче.
Лично аз се възпротивявам категорично против обявяването на която и да било порода за агресивна и съвсем не това ми е била мисълта, но де да знам кой какво е разбрал ... От доста време се получава така, че след всяко написано нещо разни хора пишат, че си написал неща, които даже не си сънувал, но наистина всеки пречупва информацията по свой си начин.

#127 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 March 2013 - 12:00 PM

Симона похвално е, че искаш да знаеш, но както каза Танов няма да получиш това знание от форум. Четат се книги. Разбирам, че съвременното поколение избягва такива усилия и счита, че всичко може да научи наготово и по възможност сдъвкано, че да го погълне и да го знае, но .... не става така. Първо започваш да четеш за породното развъждане и оттам ще отидеш към териерите като група и после конкретно четеш за питбула.
Всяка порода се развива върху определена база, т.е. определени кучета, с определени характеристики, които се явяват основни за породата и се поддържат чрез селекцията. ТОВА прави породите различни една от друга. ТОВА разграничава и начина на работа с различните породи. ТОВА, обаче, не означава, че кучето се ражда агресивно или че е агресивно по презумция. Означава само и единствено, че имаш вече отправна точка за начина, по който ще го обучаваш и ще овладяваш различните инстинкти или ще усвоява умения. Базата на питбулите и не само на тях са кучета, чиято основна характеристика е противоборство със себеподобни. Това е надградено с генерациите чрез определен тип селектиране и е доведено до извращение. Това го правят хората, не кучетата, но това не означава, че всяко куче-питбул или питоподобно притежава тези характерни черти, но и не означава автоматично, че напълно ги няма. Затова не може да ти се отговори с едно изречение или един пост. Пак казвам, от форуми не се получава знание, можеш да получиш мнения и насоки, но знание - определено не.
А четенето на дебели книги по всякакви теми не те прави експерт, но ти дава възможност да знаеш повече по темата и да можеш да прецениш кога някой ти говори глупости и кога имаш насреща обосновано мнение. Трябва да се чете, ако искаш да си мислещо същество, а не робот.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#128 Потребителят е офлайн   simona623 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2013 - 12:27 PM

mil_, от твоите мнения не съм си направила извод, че ги обявяваш за агресивни.
Знам, че от форум не се получават знания, не ги и търся тук. Просто исках да разбера вашите гледни точки по въпроса. Ако исках точно в този момент да се ограмотя по тази тема, нямаше да пиша въобще тук. Щях да си замълча и да търся знания там, където съм сигурна, че ще ги получа - книги, хора с опит и др. И не слагайте всички под общ знаменател. Аз определено съм четяща, но за момента по други теми, които също ме вълнуват, но и ще ми трябват по-нататък в живота ми. По-рядко чета книги за кучета, примирявам се със статии и информация от по-знаещи от мен хора, дори и с вашите мнения.
User's Signature

Качена снимка

#129 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 March 2013 - 12:56 PM

А защо мислиш, че тук пишещите се занимаваме само с кучета?! Повечето имат професии изискващи съвсем други познания и квалификации. Защо мислиш, че повечето от пишещите тук нон-стоп четат за кучета?! Всеки от нас е започнал от някъде и се е самообразовал. За съжаление, в тази посока няма канализирано образование. За съжаление, има и достатъчно полуграмотни индивиди, които са отгледали едно куче и са решили, че са спецове изобщо в темата "кучета". За съжаление, нито едно от киноложките обединения не предлага някакъв вид обучение. За мен са разбираеми въпросите ти, но никой няма да ти отговори просто така в тази тема и никой няма да си позволи да ти отговори едностранчиво. Това се опитвам да ти обясня. Проблемът не е дали те поставям под общ знаменател или не, а това, че с така зададен въпрос сама се поставяш в обща група с хора, които очакват нещо смляно и предъвкано. Във форума има поместени много материали под формата на преводи или линкове. Моят съвет е да ги четеш в оригинал (ако ти е възможно), защото преводачът също има гледна точка и знания, които неволно прилага при превода. Дали ще отделиш време и сили си е твоя работа, но щом искаш да научиш нещо повече по темата, значи ще намериш вариант и няма да се сърдиш, че те отсвирват или те пращат да четеш.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#130 Потребителят е офлайн   simona623 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2013 - 01:34 PM

Естествено, че не всички четата само за кучета. Но тук се твърдеше, че питбулите са агресивни, защото са питбули. Затова попитах тук. Не очаквам да ми се отговори точно и професионално, а да разбера защо се мисли така. Затова препращането към книги не ми върши работа в момента. Ще прочета, за да знам, но не сега. Не мога да разбера защо хората тук мислят тези неща, като прочета няколко книги.
Мисленето на друг ми беше интересно, но ми отговорихте други хора. Както и да е. Отговор на въпроса за питбулите получих, макар и от човек, от който се очаква да знае и не беше длъжен да отговаря. Всъщност никой не беше длъжен да отговаря. До някъде си отговорих и на въпроса, защо хората мислят тези неща.
User's Signature

Качена снимка

#131 Потребителят е офлайн   Attera Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2013 - 03:04 PM

Показване на мнениетоsimona623, в 29 March 2013 - 12:19 AM, написа:

Не е казано, че питбулите не могат да излизат с други кучета по поляните. Естествено, че не трябва да се изолират и видим ли куче - заобикаляме. За да не повтарям написаното за породата в постовете отгоре, давам пример с моя змей и твоето качване:

Питбулът ми е социален с животни по природа, аз не съм отговорна за това. Види ли животно срещу себе си, то по дефолт се приема радушно. Живее с котка и болонесто куче вкъщи, те си го командват, той отстъпва. Винаги е с много други кучета на поляната, играе свободно с тях, не се притеснявам, че ще им направи нещо, дори да сме ги срещнали за първи път пред 2мин. Но това не значи, че си позволявам да го изпусна от очи и че не съм преценила какво представляват кучетата, с които играе. Защото колкото и да е социален, гените си казват думата. Самото куче никак не е проблемно, в никакъв случай не е агресивно. Просто в дадена ситуация той ще реагира по един типичен и нормален за него начин, болонката ми (примерно) по друг. Неговият начин не е ОК.

За качването. Ако някое куче започне да се катери по болонката, тя ще му се скара, ще се заиграе пак с него, пак ще му се скара, може да опита да го понабие, ще се скрие при мен да търси помощ, ако онова прекали. Когато куче се качва по питбула ми, той приема това за явна изява на доминация, с която не е съгласен. Получава се "Или аз, или ти, но то е ясно, че ще съм аз!". Много стопани не мислят, че е проблем кучето им да се катери по другите, да лае, защото така ги поздравявало - забавляват се. Толкова пъти сме изпадали в такава ситуация, че се стигна до там да им давам ултиматуми и 3 опции - те да разкарат кучето си; аз да разкарам кучето им; той сам да разкара кучето им. Като вторият вариант не е желателен, а до третия в никакъв случай не трябва да се стига. Редовният неразбиращ въпрос е "Ама защо, те се харесват, виж колко хубаво си играха досега!". Да, играли са си ДОСЕГА.

По време на игра е същата работа. Играят, тичат, всичко е нормално. Но следя как протича тази игра. Видя ли, че кучето ми се екзалтира, че започва да прелива от емоции - играта спира, държа го да се успокои, не позволявам кучетата да го закачат и после пак отива да играе. Защото мине ли границата на екзалтация, идва онова "Щрак!", на път е да ме изключи като фактор и аз трудно мога да го контролирам. Играта става груба, другото куче може да се опита да го дистанцира и той отново да се почувства предизвикан. Тогава в съзнанието му се дефинира проблем. А проблемите се решават радикално и на момента.

Питбулите не са опасни, но трябва сериозен контрол, особено в отношенията им с други кучета. Границите в настройката им са тънки. Колкото и да са социални - винаги с едно на ум, защото при това общуване факторите, определящи протичането на събитията са 5. Не е въпросът само какъв е питбулът. Въпросите са "Какъв е питбулът?" / "Какъв е стопанинът му?" / "Какво е кучето отсреща?" / "Какъв е неговият стопанин?" / "Каква е конкретната ситуация?". Ако си сигурна, че всички те са под контрол и положението е спокойно - ок, нека играят. Ако не, не се предоверявай, защото не знаеш кое точно действие на кучето ти ще бъде прието за предизвикателство.
И пак наблягам, че в примера си говоря за животно, което е предразположено добре към себеподобни. Повечето не са и това е нормално.
User's Signature

When the ignorant punish the innocent... it`s called BSL!

#132 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 March 2013 - 07:18 PM

Показване на мнениетоvik28, в 23 March 2013 - 07:38 AM, написа:

Показване на мнениетоПинпонг, в 23 March 2013 - 08:09 AM, написа:

Точно от породата е!
С много мъка и напъване може и да се отучи и да му се пречупи инстинкта ,но не е много сигурно. Ама да ви се чуди човек като сте си взели питбул не сте ли го очаквали!?

Кое по точно според теб се дължи на породата???
И думата е ВЪЗПИТАНИЕ не мъка,напъване и пречупване!

С много мъка и напъване няма да се отучи от проява на агресивно поведение. Нито пък с пречупване. С пречупване ще получите едно смачкано куче, нищо друго. Едно смачкано куче, което пак ще иска да напада .нула резултат.
В случая не знаем дали е въпрос на темперамент и психика.Можем само да гадаем. Да, стопанката няма познания, в описаното всички виждаме много нейни грешки .Трябва да се прецени на място проблемът.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#133 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2013 - 08:09 PM

Показване на мнениетоg_tanov, в 29 March 2013 - 10:51 AM, написа:

Този път Гяла (признат експерт) ти сдъвка храната....

Така обикновено е най функционално, достъпно, разбираемо :md_064:.Какво значи този път?Тя винаги така е правила от наблюденията ми.
Най елементарното за всеки, който е упражнявал някакъв спорт е наясно, че сдъвканата, преосмислена и целенасочена храна е от особено значение, за по нататъшни очаквания.Говоря общо, не за храна конкретно. :ab_041:
Да, Галя е достатъчно интелигентен и отдаден човек в сферата, с която се занимава...така , че си е супер нормално( според мен) , когато някой влага сърце и душа в нещо да сдъвква, предъвква докато е жив и има възможност. Въпрос на интелект и желание. :md_064:
Както и да е...Принципно доста неща научих от последните страници, за което благодаря.Полезни са. :rc_036:

п.п.Само, че не мога да се сдържа да си призная нещо(не, че съм конкретно номинирана,ама нали)....По отношение "някои стопани на служебни кучета са арогантни"...Ами..ъъъъ....Аз не съм такава, щото имам служебни кучета...просто съм си такава по рождение :ab_041: Съжалявам за което, ама вината, ще е някъде , ама не в мен. :ab_041:

п.п.2.Старкопф...Хубав пример, ама докато назидателно размахваш пръстче на кой ти попадне пред погледа и не щеш да проговориш по същество и по знания или в някои моменти да замълчиш, когато не можеш да си полезен(и аз работя усилено по тоз момент :ab_041: )....Така ще е...Пък ти продължавай да ми разказваш приказки и притчи :ae_085:
Лека вечер на всички.
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#134 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 March 2013 - 08:26 PM

grigo, изобщо не знам какви кучета имаш. Това, че не знам, значи не те слагам в групата, защото на тях им личи какви кучета имат от 100 км.
Има ли още желаещи да им кажа слагам ли ги или не в групата Качена снимка? Мога да уточня, че групата се състои главно от хора, които познавам на живо, виртуалните впечатления са твърде фрагментарни и заблуждаващи, за да се категоризират хората.

#135 Потребителят е офлайн   Pit BiLL Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 March 2013 - 10:59 PM

много добре се развива темата браво. аз разбрах от тази тема че освен тренер друг няма да ми помогне а сама да се справя е почти невъзможно. все още може да ми давате съвети :mg_062:.ако имам още въпроси ще се съветвам с вас. СЛЕДА темата всеки ден :ba_025: такачи може да ме питате всичко. и разбира се проблема си остава но в най скоро време ще си потърся трениор. :ba_025:

#136 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2013 - 11:18 PM

Показване на мнениетоPit BiLL, в 29 March 2013 - 09:59 PM, написа:

много добре се развива темата браво. аз разбрах от тази тема че освен тренер друг няма да ми помогне а сама да се справя е почти невъзможно. все още може да ми давате съвети :mg_062:.ако имам още въпроси ще се съветвам с вас. СЛЕДА темата всеки ден :ba_025: такачи може да ме питате всичко. и разбира се проблема си остава но в най скоро време ще си потърся трениор. :ba_025:

Ти нищо ли не прочете дотук?Естествено, че ще си потърсиш квалифициран треньор, естествено , че можеш и да пробваш да се справиш сама...ти си преценяваш, каква ти е ситуацията наистина....по натам никой не ти е задължен за нищо :ae_085: :md_064:Точка.
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#137 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 29 March 2013 - 11:38 PM

Аттера по същия начин ли реагира твоя пит ако се опита да го качи женско куче?
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#138 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 30 March 2013 - 12:47 PM

Показване на мнениетоPit BiLL, в 29 March 2013 - 08:59 PM, написа:

бе тя темата хубаво си се развива,ама вие до къде се развихте :ab_041:
User's Signature

#139 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 March 2013 - 01:36 PM

Показване на мнениетоPit BiLL, в 29 March 2013 - 08:59 PM, написа:

много добре се развива темата браво. аз разбрах от тази тема че освен тренер друг няма да ми помогне а сама да се справя е почти невъзможно.

На всяка цена избери човек работил с питове. Повечето треньори ,които циркулират из бг пространството бачкат по контрастен метод , а той е последното нещо, което ще помогне на изпуснат нападащ пит тийн. напротив
User's Signature

#140 Потребителят е офлайн   Attera Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 March 2013 - 05:03 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 29 March 2013 - 11:38 PM, написа:

Аттера по същия начин ли реагира твоя пит ако се опита да го качи женско куче?

Стигне ли се до конфликт, няма особено значение дали е мъжко или женско. Но това както и да е, моят си е наред, оправяме се :smile:

Исках предимно да обясня, че това качване, лаене и тем подобни може да изглеждат безобидни само в очите на стопаните. И като говорим конкретно за питбули, не трябва да се рискува с такива неща. Малко ми е "болна" темата, наскоро една симпатяга ми се караше "Твоето куче е много лошо, защото моето като се качва и лае по други, те реагират по-добре, пък твоето се дразни повече!". Ми ще се дразни, аз също се дразня. Без значение породата, докато всички си контролират животните, проблеми няма да има. Като това липсва при едните, обаче, после става "Това е лошо, щото нападна моето.". Ама твоето какво е направило, за да го нападнат и ти що си го допуснал, нямало значение.

Pit BiLL, избягването на проблемите не ги решава. Избери си наистина читав треньор и след като стигнеш до момента, в който можеш да упражниш контрол над кучето си (сори за повторението на тази дума, но според мен реално е ключовата), не му спестявай разходките навън, независимо колко кучета има около вас.
User's Signature

When the ignorant punish the innocent... it`s called BSL!

• (8 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни