Агресия към ДРУГИ КУЧЕТА!
Публикувано: 29 March 2013 - 08:16 AM
simona623, в 29 March 2013 - 12:19 AM, написа:
Прочети историята на породата. Повечето от съвременните домашни любимци навремето са били селектирани с определена цел, поради което имат изявени породни навици и поведение. Не съм специалист, но съм прочел някоя друга дебела книжка с малки букви и без пряка реч. Картинки също може. Ще видиш колко по-пълноценен се чувства човек когато е зареден с познание.

Публикувано: 29 March 2013 - 11:41 AM

Публикувано: 29 March 2013 - 11:51 AM
Удоволствие е да търсиш информация в колкото се може повече източници, да я намираш, да я обощаваш и анализираш.
Това му е хубавото на интелекта, особено когато имаш желание да го развиваш. Този път Гяла (признат експерт) ти сдъвка храната....
Публикувано: 29 March 2013 - 11:58 AM

Публикувано: 29 March 2013 - 11:59 AM
Питбулите са по-различни от другите кучета толкова, колкото всяка порода е по-различна от другите.
Освен това групи породи са различни от други групи така, както служебни са различни от птичари и от декоративни.
А тук става дума конкретно за питбул, защото темата е за такова куче.
Лично аз се възпротивявам категорично против обявяването на която и да било порода за агресивна и съвсем не това ми е била мисълта, но де да знам кой какво е разбрал ... От доста време се получава така, че след всяко написано нещо разни хора пишат, че си написал неща, които даже не си сънувал, но наистина всеки пречупва информацията по свой си начин.
Публикувано: 29 March 2013 - 12:00 PM
Всяка порода се развива върху определена база, т.е. определени кучета, с определени характеристики, които се явяват основни за породата и се поддържат чрез селекцията. ТОВА прави породите различни една от друга. ТОВА разграничава и начина на работа с различните породи. ТОВА, обаче, не означава, че кучето се ражда агресивно или че е агресивно по презумция. Означава само и единствено, че имаш вече отправна точка за начина, по който ще го обучаваш и ще овладяваш различните инстинкти или ще усвоява умения. Базата на питбулите и не само на тях са кучета, чиято основна характеристика е противоборство със себеподобни. Това е надградено с генерациите чрез определен тип селектиране и е доведено до извращение. Това го правят хората, не кучетата, но това не означава, че всяко куче-питбул или питоподобно притежава тези характерни черти, но и не означава автоматично, че напълно ги няма. Затова не може да ти се отговори с едно изречение или един пост. Пак казвам, от форуми не се получава знание, можеш да получиш мнения и насоки, но знание - определено не.
А четенето на дебели книги по всякакви теми не те прави експерт, но ти дава възможност да знаеш повече по темата и да можеш да прецениш кога някой ти говори глупости и кога имаш насреща обосновано мнение. Трябва да се чете, ако искаш да си мислещо същество, а не робот.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 29 March 2013 - 12:27 PM
Знам, че от форум не се получават знания, не ги и търся тук. Просто исках да разбера вашите гледни точки по въпроса. Ако исках точно в този момент да се ограмотя по тази тема, нямаше да пиша въобще тук. Щях да си замълча и да търся знания там, където съм сигурна, че ще ги получа - книги, хора с опит и др. И не слагайте всички под общ знаменател. Аз определено съм четяща, но за момента по други теми, които също ме вълнуват, но и ще ми трябват по-нататък в живота ми. По-рядко чета книги за кучета, примирявам се със статии и информация от по-знаещи от мен хора, дори и с вашите мнения.

Публикувано: 29 March 2013 - 12:56 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 29 March 2013 - 01:34 PM
Мисленето на друг ми беше интересно, но ми отговорихте други хора. Както и да е. Отговор на въпроса за питбулите получих, макар и от човек, от който се очаква да знае и не беше длъжен да отговаря. Всъщност никой не беше длъжен да отговаря. До някъде си отговорих и на въпроса, защо хората мислят тези неща.

Публикувано: 29 March 2013 - 03:04 PM
simona623, в 29 March 2013 - 12:19 AM, написа:
Не е казано, че питбулите не могат да излизат с други кучета по поляните. Естествено, че не трябва да се изолират и видим ли куче - заобикаляме. За да не повтарям написаното за породата в постовете отгоре, давам пример с моя змей и твоето качване:
Питбулът ми е социален с животни по природа, аз не съм отговорна за това. Види ли животно срещу себе си, то по дефолт се приема радушно. Живее с котка и болонесто куче вкъщи, те си го командват, той отстъпва. Винаги е с много други кучета на поляната, играе свободно с тях, не се притеснявам, че ще им направи нещо, дори да сме ги срещнали за първи път пред 2мин. Но това не значи, че си позволявам да го изпусна от очи и че не съм преценила какво представляват кучетата, с които играе. Защото колкото и да е социален, гените си казват думата. Самото куче никак не е проблемно, в никакъв случай не е агресивно. Просто в дадена ситуация той ще реагира по един типичен и нормален за него начин, болонката ми (примерно) по друг. Неговият начин не е ОК.
За качването. Ако някое куче започне да се катери по болонката, тя ще му се скара, ще се заиграе пак с него, пак ще му се скара, може да опита да го понабие, ще се скрие при мен да търси помощ, ако онова прекали. Когато куче се качва по питбула ми, той приема това за явна изява на доминация, с която не е съгласен. Получава се "Или аз, или ти, но то е ясно, че ще съм аз!". Много стопани не мислят, че е проблем кучето им да се катери по другите, да лае, защото така ги поздравявало - забавляват се. Толкова пъти сме изпадали в такава ситуация, че се стигна до там да им давам ултиматуми и 3 опции - те да разкарат кучето си; аз да разкарам кучето им; той сам да разкара кучето им. Като вторият вариант не е желателен, а до третия в никакъв случай не трябва да се стига. Редовният неразбиращ въпрос е "Ама защо, те се харесват, виж колко хубаво си играха досега!". Да, играли са си ДОСЕГА.
По време на игра е същата работа. Играят, тичат, всичко е нормално. Но следя как протича тази игра. Видя ли, че кучето ми се екзалтира, че започва да прелива от емоции - играта спира, държа го да се успокои, не позволявам кучетата да го закачат и после пак отива да играе. Защото мине ли границата на екзалтация, идва онова "Щрак!", на път е да ме изключи като фактор и аз трудно мога да го контролирам. Играта става груба, другото куче може да се опита да го дистанцира и той отново да се почувства предизвикан. Тогава в съзнанието му се дефинира проблем. А проблемите се решават радикално и на момента.
Питбулите не са опасни, но трябва сериозен контрол, особено в отношенията им с други кучета. Границите в настройката им са тънки. Колкото и да са социални - винаги с едно на ум, защото при това общуване факторите, определящи протичането на събитията са 5. Не е въпросът само какъв е питбулът. Въпросите са "Какъв е питбулът?" / "Какъв е стопанинът му?" / "Какво е кучето отсреща?" / "Какъв е неговият стопанин?" / "Каква е конкретната ситуация?". Ако си сигурна, че всички те са под контрол и положението е спокойно - ок, нека играят. Ако не, не се предоверявай, защото не знаеш кое точно действие на кучето ти ще бъде прието за предизвикателство.
И пак наблягам, че в примера си говоря за животно, което е предразположено добре към себеподобни. Повечето не са и това е нормално.

When the ignorant punish the innocent... it`s called BSL!
Публикувано: 29 March 2013 - 07:18 PM
vik28, в 23 March 2013 - 07:38 AM, написа:
Пинпонг, в 23 March 2013 - 08:09 AM, написа:
С много мъка и напъване може и да се отучи и да му се пречупи инстинкта ,но не е много сигурно. Ама да ви се чуди човек като сте си взели питбул не сте ли го очаквали!?
Кое по точно според теб се дължи на породата???
И думата е ВЪЗПИТАНИЕ не мъка,напъване и пречупване!
С много мъка и напъване няма да се отучи от проява на агресивно поведение. Нито пък с пречупване. С пречупване ще получите едно смачкано куче, нищо друго. Едно смачкано куче, което пак ще иска да напада .нула резултат.
В случая не знаем дали е въпрос на темперамент и психика.Можем само да гадаем. Да, стопанката няма познания, в описаното всички виждаме много нейни грешки .Трябва да се прецени на място проблемът.

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 29 March 2013 - 08:09 PM
g_tanov, в 29 March 2013 - 10:51 AM, написа:
Така обикновено е най функционално, достъпно, разбираемо

Най елементарното за всеки, който е упражнявал някакъв спорт е наясно, че сдъвканата, преосмислена и целенасочена храна е от особено значение, за по нататъшни очаквания.Говоря общо, не за храна конкретно.

Да, Галя е достатъчно интелигентен и отдаден човек в сферата, с която се занимава...така , че си е супер нормално( според мен) , когато някой влага сърце и душа в нещо да сдъвква, предъвква докато е жив и има възможност. Въпрос на интелект и желание.

Както и да е...Принципно доста неща научих от последните страници, за което благодаря.Полезни са.

п.п.Само, че не мога да се сдържа да си призная нещо(не, че съм конкретно номинирана,ама нали)....По отношение "някои стопани на служебни кучета са арогантни"...Ами..ъъъъ....Аз не съм такава, щото имам служебни кучета...просто съм си такава по рождение

п.п.2.Старкопф...Хубав пример, ама докато назидателно размахваш пръстче на кой ти попадне пред погледа и не щеш да проговориш по същество и по знания или в някои моменти да замълчиш, когато не можеш да си полезен(и аз работя усилено по тоз момент

Лека вечер на всички.

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.
Публикувано: 29 March 2013 - 08:26 PM
Има ли още желаещи да им кажа слагам ли ги или не в групата

Публикувано: 29 March 2013 - 10:59 PM

Публикувано: 29 March 2013 - 11:18 PM
Pit BiLL, в 29 March 2013 - 09:59 PM, написа:

Ти нищо ли не прочете дотук?Естествено, че ще си потърсиш квалифициран треньор, естествено , че можеш и да пробваш да се справиш сама...ти си преценяваш, каква ти е ситуацията наистина....по натам никой не ти е задължен за нищо

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.
Публикувано: 29 March 2013 - 11:38 PM
Публикувано: 30 March 2013 - 12:47 PM
Pit BiLL, в 29 March 2013 - 08:59 PM, написа:

бе тя темата хубаво си се развива,ама вие до къде се развихте

Публикувано: 30 March 2013 - 01:36 PM
Pit BiLL, в 29 March 2013 - 08:59 PM, написа:
На всяка цена избери човек работил с питове. Повечето треньори ,които циркулират из бг пространството бачкат по контрастен метод , а той е последното нещо, което ще помогне на изпуснат нападащ пит тийн. напротив

Публикувано: 30 March 2013 - 05:03 PM
ShiBumi_GirL, в 29 March 2013 - 11:38 PM, написа:
Стигне ли се до конфликт, няма особено значение дали е мъжко или женско. Но това както и да е, моят си е наред, оправяме се

Исках предимно да обясня, че това качване, лаене и тем подобни може да изглеждат безобидни само в очите на стопаните. И като говорим конкретно за питбули, не трябва да се рискува с такива неща. Малко ми е "болна" темата, наскоро една симпатяга ми се караше "Твоето куче е много лошо, защото моето като се качва и лае по други, те реагират по-добре, пък твоето се дразни повече!". Ми ще се дразни, аз също се дразня. Без значение породата, докато всички си контролират животните, проблеми няма да има. Като това липсва при едните, обаче, после става "Това е лошо, щото нападна моето.". Ама твоето какво е направило, за да го нападнат и ти що си го допуснал, нямало значение.
Pit BiLL, избягването на проблемите не ги решава. Избери си наистина читав треньор и след като стигнеш до момента, в който можеш да упражниш контрол над кучето си (сори за повторението на тази дума, но според мен реално е ключовата), не му спестявай разходките навън, независимо колко кучета има около вас.

When the ignorant punish the innocent... it`s called BSL!