Dog.bg Форуми : Kaк да не се стига до агресия

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Kaк да не се стига до агресия Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 01 April 2013 - 08:40 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 01 April 2013 - 08:17 PM, написа:

Гале не мога да кажа нищо друго освен, че обясняваш с много добри примери (разбира се, твоят опит е къде-къде по-голям от моя и изобщо не се съизмервам с теб). Но не говорим ли точно за това - контрола върху твоето куче. В крайна сметка не ти се налагало да контролираш превъзбуденото кане корсо. А какво щеше да се случи ако момата не беше удържала нейното куче и то връхлети едно от твоите? Дали щеше да избегнеш сблъсъка? Малко се съмнявам. Сигурна съм само в това, че точно като при мен, ти щеше да озаптиш ситуацията без да позволиш продължение ала "Рамбо 5". За това говоря и за това беше примерът ми. Да, в конкретната ситуация аз не съм ангажирала вниманието на моето куче, защото съм следяла пейзажа и конкретната ситуация. Можем много да си говорим дали съм постъпила правилно или не. Това винаги ще е субективно, защото от гледна точка на моя скромен опит и познавайки собственото си животно, решението ми да оставя кучето си да реагира все пак е било осмислено, а действието контролирано. Само дето, докато докарам до това положение е минало доста време, много тренировки с хора, които знаят и могат и още повече наблюдения върху самото животно. Не съм взела решението "за да видя какво ще стане" или да "покажа на другото откъде изгрява слънцето". Но това решение е обосновано от знания за самото куче, опит и контрол. Да си говорим за "изяждане" просто е ... лишено от смисъл. Случаят не е такъв, моля ви. Точно затова навсякъде пиша, че не се учи на поляната между блоковете и не се учи с кучкарите от махалата, ако искаш да имаш наистина контролирано куче, с което да се разхождаш спокойно.

Деси,ние хората виждаме случващото се от наша гледна точка.Затова не бива да омаловажаваме кучешките възприятия.
Утре в подобна ситуация какво ще мисли кучето ти - "...знам,че трябва да го спра,но защо ми се карат..."
И това е препрадка към стопаните - научете се,че докато кучетата Ви не получават достатъчно "информация",или ако чрез прекомерни упражнения ги мачкате и не оставяте поле за изява,положението ще е такова.
Дано някой ме разбере...
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#42 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 01 April 2013 - 08:53 PM

Галя пише и обяснява толкова ясно, че няма накъде.
Гале, моля те, не спирай, защото написано до тук изцяло се препокрива от личния ми опит, който къде интуитивно къде с метода проби-грешки го получих. Правилна мотивация, разбиране на кучето, следене върху поведението му и в нужния момент пренасочване на животното върху себе си или друг безобиден дразнител (играчка, например) - това са все Аз Буки Веди за всеки стопанин.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#43 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 01 April 2013 - 09:05 PM

Гери, съжалявам, че не разбираш. Деси,случвало ми се е. Моите получиха команда за лягане, налетялото куче/ няма да споменавам порода/ нападна по-голямото малиноа, което отговори просто с бутане на земята на агресора. В същото време пристигна дебила собственик и посегна да ритне кучето ми, за което отнесе два шута и падайки на земята започна да пищи за полиция. И трите ми кучета бяха легнали при нападението, защото ако не бяха в работен режим щеше наистина да има ситуация. Тази комична ситуация се разигра на охлюва/ Деси знаеш го мястото/ и мои приятели още ме подиграват, че съм по-зла от кучетата си. :ab_041: Сега ми е смешно като си спомня, но преди да постигна това с женската си имах огромен проблем с налитащи към нея кучета и причината беше, че я взех голяма с натрупан лош опит от предишни нападения върху нея.Принципно си права, че винаги може да стане ситуация, дори кучето да е под контрол, но пак изместихме темата. Лично аз исках да наблегна на инстинктите на кучетата и по-точно на това, че ако ги използваме, а не ги потискаме можем освен да изградим връзка и да имаме овладяно и щастливо куче.

Е ,вече ми се изчерпа лимита за писане. Лека ви вечер и със здраве!Кои разбрал, разбрал. :smile:
User's Signature

Качена снимка

#44 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 April 2013 - 09:06 PM

Към starrkopf:
Преди време бих спорила с теб по темата, защото няма "подобни" ситуации. Но съм се отказала да водя такива спорове, защото се превръщат в ненужно философстване. Ситуациите винаги са конкретни и за нас, и за кучето. Факторите никога не могат да се повторят в детайли и в това се корени принципа на контрола върху поведението. По презумция не кучето, а собственикът трябва да мисли за ситуацията, а кучето да изпълни дадена команда, защото винаги даваш команда - дали с глас, дали с ръка, дали с повод, все тая. Въпрос на обучение, на връзка, на създаден тандем. Точно затова, при наличие на изброените в предното изречние фактори, кучето няма да си задава въпроса "ЗАЩО не ми се позволява еди-какво си", а ще направи логичното за него - доверяване на водача и послушание-изпълнение на издадената "заповед". (между другото, това ми се налага да го правя ежедневно, защото над нас живеят една объркана питбулка и женско куче, микс между питбул и дого, също неуправляемо. Никога не съм имала проблем, защото в нашия тандем аз съм водача и аз решавам кога кой какво ще прави и не питам кучетата си, дали са съгласни.) Противник съм на това да си смачкаш кучето. Има силно доминантни кучета, които изискват друг подход, но споделям мнението на Галя, че тази доминация трябва да се използва, а не да се смачква (ако правилно съм разбрала поста й, разбира се). Друг е въпроса, че ще стана като развалена плоча с повторенията от рода "Това не се прави сам, у дома". Трябва си специална помощ, точно заради това, което пишеш - нашето мнение винаги е субективно, което значи, че ни трябва и друга гледна точка, при това не просто "други очи" , а "набито око".
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#45 Потребителят е офлайн   geriat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2013 - 10:22 PM

Показване на мнениетоGaliadogs, в 01 April 2013 - 07:05 PM, написа:

Гери, съжалявам, че не разбираш. Деси,случвало ми се е. Моите получиха команда за лягане, налетялото куче/ няма да споменавам порода/ нападна по-голямото малиноа, което отговори просто с бутане на земята на агресора. В същото време пристигна дебила собственик и посегна да ритне кучето ми, за което отнесе два шута и падайки на земята започна да пищи за полиция. И трите ми кучета бяха легнали при нападението, защото ако не бяха в работен режим щеше наистина да има ситуация. Тази комична ситуация се разигра на охлюва/ Деси знаеш го мястото/ и мои приятели още ме подиграват, че съм по-зла от кучетата си. :ab_041: Сега ми е смешно като си спомня, но преди да постигна това с женската си имах огромен проблем с налитащи към нея кучета и причината беше, че я взех голяма с натрупан лош опит от предишни нападения върху нея.Принципно си права, че винаги може да стане ситуация, дори кучето да е под контрол, но пак изместихме темата. Лично аз исках да наблегна на инстинктите на кучетата и по-точно на това, че ако ги използваме, а не ги потискаме можем освен да изградим връзка и да имаме овладяно и щастливо куче.

Е ,вече ми се изчерпа лимита за писане. Лека ви вечер и със здраве!Кои разбрал, разбрал. :smile:

Ох!
Как не се стига до агресия? Към какво,към кого?
Изляха се мнения,примери,предположения! Всеки май си драска според мислите за кучето си или собствените си инстикти?

Кучката ми е в термин,та съвсем не спя,ако някой се чуди,защо съм на линия!

#46 Потребителят е офлайн   sergeii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 April 2013 - 08:26 AM

Показване на мнениетоemilvr, в 01 April 2013 - 08:38 PM, написа:

Не мога да прочета какво сте писали всички , аз съм писател :ab_041: ,
обаче трябваше да оставите тази тема само на Галя догс , и не е късно .
Всички писали тук - ( без мен ) са достатъчно компетентни да отворят САМО техни теми .
Просто явно има различни начини за преодоляване на агресията примерно.
Различни школи ,и така тук се конфронтират различни мнения , които сами по себе си са правилни, обаче смесени е объркващо и неразбираемо за народът .

направо не мога да се въздържа ,тук видях нов член на нашата банда :flagbg: и от трио ще станем квартет :) подреждането е
МЛАДШИТО ,СЕРГЕИИ ,ЕМИЛВРАЦА и geriat !!! това е по ред на заслуги за сега!!! лично аз искам да съм на първо място ,но ще видим каквото сабя покаже

#47 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 April 2013 - 11:34 AM

Показване на мнениетоFuria_S, в 01 April 2013 - 08:53 PM, написа:

Галя пише и обяснява толкова ясно, че няма накъде.
Гале, моля те, не спирай, защото написано до тук изцяло се препокрива от личния ми опит, който къде интуитивно къде с метода проби-грешки го получих. Правилна мотивация, разбиране на кучето, следене върху поведението му и в нужния момент пренасочване на животното върху себе си или друг безобиден дразнител (играчка, например) - това са все Аз Буки Веди за всеки стопанин.

Пише и обяснява "ясно" само за заблудени и глухи като теб. То ясното писане и обясняване не е за всеки, още по-малко за хора, достигнали до някакви мизерни резултати "с метода проби-грешки" ... :ba_025:
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#48 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 April 2013 - 12:13 PM

Показване на мнениетоsergeii, в 02 April 2013 - 08:26 AM, написа:

Показване на мнениетоemilvr, в 01 April 2013 - 08:38 PM, написа:

Не мога да прочета какво сте писали всички , аз съм писател :ab_041: ,
обаче трябваше да оставите тази тема само на Галя догс , и не е късно .
Всички писали тук - ( без мен ) са достатъчно компетентни да отворят САМО техни теми .
Просто явно има различни начини за преодоляване на агресията примерно.
Различни школи ,и така тук се конфронтират различни мнения , които сами по себе си са правилни, обаче смесени е объркващо и неразбираемо за народът .

направо не мога да се въздържа ,тук видях нов член на нашата банда :flagbg: и от трио ще станем квартет :) подреждането е
МЛАДШИТО ,СЕРГЕИИ ,ЕМИЛВРАЦА и geriat !!! това е по ред на заслуги за сега!!! лично аз искам да съм на първо място ,но ще видим каквото сабя покаже

Не причислявай Емо към "вашата банда". Човекът е интелигентен с автентично чувство за хумор, а не хейтър с неясна мисловна дейност.

Темата е сериозна и те съветвам да не я правиш "ръждясала" с глупостите си.

#49 Потребителят е офлайн   drido Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 April 2013 - 12:21 PM

Показване на мнениетоGaliadogs, в 01 April 2013 - 09:05 PM, написа:

Лично аз исках да наблегна на инстинктите на кучетата и по-точно на това, че ако ги използваме, а не ги потискаме можем освен да изградим връзка и да имаме овладяно и щастливо куче.

Абсолютно съм съгласен.
Като имаш куче което е родено да хапе ,единствният правилен вариант е не да "затапваш" а да контролираш.
Има хора които си взимат някой дзвер без да си направят труда да приценят какъв характер носи това пале.Аз съм един от тях :ab_041: .Просто ми го донесоха без да го видя преди това- грешка.В момента в които разбрах,че моят гамен не е просто домашен любимец имах два варианта - да го дам на човек който може да го използва по предназначение или да се обърна към човек който може да ми покаже как да го контролирам.Е избрах по-трудния.
Самоче някой избират тртетия път.Задържат кучето и се опитват да го направят кротко агънце , четейки форуми и книжки.Като видат ,че не става го водят на разбирач.Той от своя страна го спуква от бой и от куче с характер го превръща в страхливо неуравновесено коте или в агресивен готов за автеназия убиец.И в двата случея губи и кучето, губи и спонанина му.
Не е лошо ,че едно куче е по-агесивно (готово на всичко да пази и да се доказава), лошо е когато стопанина му реши да му презапише характера на ново.Ама гени не се превъзпитават.

#50 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 02 April 2013 - 08:03 PM

Tемата беше информативна само в началото. Извинявам се на четящите, че се подведох да отговарям и разказвам случки.
Не съм тук, за да си правя реклама, нито да участвам в надговаряне и доказване. Не желая да отговарям на провокации. Каквото има да доказвам и показвам го правя с работата си. Така или иначе обещах да пиша за бебета кучета, които често набеждават за агресивни. Ще го направя обаче на страницата си във фейсбук.
User's Signature

Качена снимка

#51 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 April 2013 - 08:02 AM

Показване на мнениетоGaliadogs, в 02 April 2013 - 08:03 PM, написа:

Tемата беше информативна само в началото. Извинявам се на четящите, че се подведох да отговарям и разказвам случки.
Не съм тук, за да си правя реклама, нито да участвам в надговаряне и доказване. Не желая да отговарям на провокации. Каквото има да доказвам и показвам го правя с работата си. Така или иначе обещах да пиша за бебета кучета, които често набеждават за агресивни. Ще го направя обаче на страницата си във фейсбук.

Сега разбирам защо не искаш да пишеш тук. Браво за несподелената толерантност и търпение!:rc_036:

#52 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 03 April 2013 - 06:31 PM

Щастливи ли сте вече, като отказахте Галя да пише тук? Пука ви за кучета, пука ви за стопаните, искате само свади и плюнки да има.

И понеже съм явно една от малкото, която е разбрала за кое иде реч ще защитя тезата на Галя относно наблюдение върху кучето и умение да се спира в нужния момент преди пресловутото "Щрак". Давам за пример клип на млада НОК зонарна окраска на 10 месеца и три седмици - тоест преди да е навършила 11 месеца дори. Игрова мотивация. А сега се замислете как при такъв контакт стопанин/куче и такава работа в тандема може да предупреди и избегне агресията самата стопанка, като има в ръката си играчка? Дали ще се стигне до агресията въобще от страната на нейното куче?
Естествено, че стопанката е опитна и е работила в спорта с овчарките, но въпроса относно уж агресия и нейното овладяване не отпада:
http://www.youtube.c...eature=youtu.be

П.С. Ако всеки втори от стопаните така се упражняваше с кучето си ...то нямаше да има драми относно "агресия", защото кучета щяха да са заети с упражненията.
User's Signature

#53 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 03 April 2013 - 07:17 PM

Честно казано ми прилича повече на малинка.
И визуално и като бързина на движения и изпълнения.
Браво вижда се,че е работено с животното и то си умира да ''играе'' играта на стопанката.Така обучено куче най-вероятно въобще няма да реагира на преминаващо куче или котка или друг дразнител както спомена и Галя по горе.
Остава за мен въпроса защо играта е по интересна отколкото дразнителя?
И как някои стопани макар и да играят с кучето в момента,в който види куче или друго кучето зарязва играчката/игратаи драсва?
:ae_085:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#54 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 03 April 2013 - 07:28 PM

Шибуми
Не е малинка, а е зонарна НОК. Стопанката й е участничка на спортна команда, предното й куче е ИЕО, вече пенсионирано.

Всяко едно куче има по-интересна мотивация и собствен дразнител. Например моя змей има за дразнител едри космати кучета като КО или БОК, за това го ориентирах към себе си с друг мотиватор. Дори да хъхрят край него БОК или САО или глутници бездомни, кучето ми ще подмине без повод до коляното ми по команда целия тоз бардак. Макар че кучето ми е побойник. Работила съм с него с провокации и съм го проверявала, но в реална ситуация не мога да кажа как ще отреагира. Ако някой ти каже че гарантира определено поведение на кучето си - той е шарлатан.

Многоплюещите тук да покажат същото видео с 10-месечните си кучета.
User's Signature

#55 Потребителят е офлайн   geriat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 April 2013 - 10:43 PM

Интересно,колко от пишещите в темата имат опит в някаква селекция-по ...или ...,за да изкажат мнение или преценят изказано такова? Според мен това е опита, не само бройката "гледани" кучета. Думите са тежки!
СЕМИНАРИ И ЛЕКЦИИ!-ДА! Водени от хора в бранша-Да!Ама,семинаристите?Всички изказвания на каква база са? Или са само защото сме били в "семинарите"?
Селекция се прави в порода. Та какво да говорим за БГ!
ХОРА Не всичко е дресура!...(Дресирано куче пък...хапе,бяга и т.н.).
НА ФОНА НА ТЪРГОВИЙКИТЕ С КУЧЕТА! Всичко останало са догадки. Малко сме "гледали",може би виждали ,а може би недовиждали? То май работата е като "чистих-изчистих". Такава ми е приказката.Който ме познава-знае!Та,бла-бла! По темата де!Останалото е просто..."и лошата реклама...".

#56 Потребителят е офлайн   geriat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 April 2013 - 10:59 PM

"Като имаш куче което е родено да хапе ...Е избрах по-трудния.
Самоче някой избират тртетия път.Задържат кучето и се опитват да го направят кротко агънце , четейки форуми и книжки.Като видат ,че не става го водят на разбирач.Той от своя страна го спуква от бой и от куче с характер го превръща в страхливо неуравновесено коте или в агресивен готов за автеназия убиец"-ОБЯСНЕТЕ МОЛЯ ПОДРОБНО,КАК СТАВА ТОВА В ЕДИНИЯ И В ДРУГИЯ СЛУЧАЙ!.И в двата случея губи и кучето, губи и спонанина му.
Не е лошо ,че едно куче е по-агесивно (готово на всичко да пази и да се доказава), лошо е когато стопанина му реши да му презапише характера на ново.Ама гени не се превъзпитават.
[/quote]

МАЙ ПАК АЗ СЪМ НЕ РАЗБРАЛАТА! ЧОВЕК СЕ УЧИ И НЕ СЕ СРАМУВАМ!

П,С.Моля,малко по-грамотно да пишете,че ми отне време да разчета писанието Ви! Сигурно има програми за редакция в нета.

#57 Потребителят е офлайн   sergeii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 April 2013 - 11:28 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 03 April 2013 - 06:31 PM, написа:

Щастливи ли сте вече, като отказахте Галя да пише тук? Пука ви за кучета, пука ви за стопаните, искате само свади и плюнки да има.

И понеже съм явно една от малкото, която е разбрала за кое иде реч ще защитя тезата на Галя относно наблюдение върху кучето и умение да се спира в нужния момент преди пресловутото "Щрак". Давам за пример клип на млада НОК зонарна окраска на 10 месеца и три седмици - тоест преди да е навършила 11 месеца дори. Игрова мотивация. А сега се замислете как при такъв контакт стопанин/куче и такава работа в тандема може да предупреди и избегне агресията самата стопанка, като има в ръката си играчка? Дали ще се стигне до агресията въобще от страната на нейното куче?
Естествено, че стопанката е опитна и е работила в спорта с овчарките, но въпроса относно уж агресия и нейното овладяване не отпада:
http://www.youtube.c...eature=youtu.be

П.С. Ако всеки втори от стопаните така се упражняваше с кучето си ...то нямаше да има драми относно "агресия", защото кучета щяха да са заети с упражненията.

Според мен тази женица е била на уроци при ЧЕРНАТА НИНЖДА доста професионално го командва кучето с жестове и гласови команди :af_089:
http://dogtrainerbg.com/
ако беше отишла обаче при кака Гери сигурно щеше да е по добра

#58 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2013 - 07:47 AM

Да, явно хваща самолета от Москва да ходи на уроците точно при "Черната нинджа", защото си няма инструктори там, горката.
User's Signature

#59 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2013 - 09:03 AM

Показване на мнениетоgeriat, в 08 April 2013 - 10:43 PM, написа:

Интересно,колко от пишещите в темата имат опит в някаква селекция-по ...или ...,за да изкажат мнение или преценят изказано такова? Според мен това е опита, не само бройката "гледани" кучета. Думите са тежки!

Щом ще пишат селекционерите ,хайде да поканим Happy Dog (р-к "Сторгозия") и той да разкаже как отглежда Gotz v.d.Bleichstrasse,или какво се случи с Оli v.Kalacberg?
A ако за третото куче Edno v.d.Piste Trophe (junior) ще разкажа аз,защото едва ли К.Литов ще се навие...
User's Signature

#60 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2013 - 09:10 AM

Показване на мнениетоgeriat, в 08 April 2013 - 10:59 PM, написа:

"Не е лошо ,че едно куче е по-агесивно (готово на всичко да пази и да се доказава), лошо е когато стопанина му реши да му презапише характера на ново.Ама гени не се превъзпитават.
МАЙ ПАК АЗ СЪМ НЕ РАЗБРАЛАТА! ЧОВЕК СЕ УЧИ И НЕ СЕ СРАМУВАМ!

П,С.Моля,малко по-грамотно да пишете,че ми отне време да разчета писанието Ви! Сигурно има програми за редакция в нета.

Да,изглежда пишещите в темата наистина са лаици,иначе щяха да знаят че агресията се свързва с пазене и доказване...
User's Signature

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни