Публикувано: 01 April 2013 - 09:06 PM
Към starrkopf:
Преди време бих спорила с теб по темата, защото няма "подобни" ситуации. Но съм се отказала да водя такива спорове, защото се превръщат в ненужно философстване. Ситуациите винаги са конкретни и за нас, и за кучето. Факторите никога не могат да се повторят в детайли и в това се корени принципа на контрола върху поведението. По презумция не кучето, а собственикът трябва да мисли за ситуацията, а кучето да изпълни дадена команда, защото винаги даваш команда - дали с глас, дали с ръка, дали с повод, все тая. Въпрос на обучение, на връзка, на създаден тандем. Точно затова, при наличие на изброените в предното изречние фактори, кучето няма да си задава въпроса "ЗАЩО не ми се позволява еди-какво си", а ще направи логичното за него - доверяване на водача и послушание-изпълнение на издадената "заповед". (между другото, това ми се налага да го правя ежедневно, защото над нас живеят една объркана питбулка и женско куче, микс между питбул и дого, също неуправляемо. Никога не съм имала проблем, защото в нашия тандем аз съм водача и аз решавам кога кой какво ще прави и не питам кучетата си, дали са съгласни.) Противник съм на това да си смачкаш кучето. Има силно доминантни кучета, които изискват друг подход, но споделям мнението на Галя, че тази доминация трябва да се използва, а не да се смачква (ако правилно съм разбрала поста й, разбира се). Друг е въпроса, че ще стана като развалена плоча с повторенията от рода "Това не се прави сам, у дома". Трябва си специална помощ, точно заради това, което пишеш - нашето мнение винаги е субективно, което значи, че ни трябва и друга гледна точка, при това не просто "други очи" , а "набито око".
Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi