dog.bg, много е интересно това, което си написал, но анализирайки го мога да се съглася само с частта, свързана с ушната мида и условията на живот. Предполагам, че азиатските степи и съответния климат могат да провокират подобни проблеми. Не мога да се съглася, обаче, че кожата увисвала под тежестта на тези уши (ако правилно съм те разбрала) и че това пременяло след време цялостния облик. Ако както твърдиш това куче е "сухо", това ще рече, че конституционния му тип не предполага такова увисване където и да било по тялото му. Не съм толкова запозната с породата и затова само разсъждавам върху това, което си написал. Мисля, че причината за проблем, обвързан с условията на живот е достатъчна, не мисля, че останалите причини са свързани с нея. Ако долните клепачи са твърде увиснали, това също би било нездравословно от гледна точка на климатичните условия. Те постоянно ще са възпалени. В този смисъл това би било порок за породата.
DessyD, как ще тича дог с увиснали клепачи ? Колко високи колкото дога - гиганта сред кучешкия род - кучета с увиснали клепачи и кожа има, толкова подвижни, бързи ? Нито едно, но мисля че ти ги знаеш отлично. Толкова високо куче, ако е с увиснала кожа и клепачи, няма как да изпълнява функциите си, няма да тича бързо, няма да живее и да се чубства нормално. Същото е и с азиата.
За съжаление за голяма част от хората породите, техния произход, история, ареал, формиране, функционалност, породни особености нямат никакво значение. Всички овчарски кучета са под един знаменатал, между азиат и каракачанско куче не се прави разлика - все по овцете ходи, лае, овчарско е. Същото е и с немския дог, дал съм снимките не случайно за да се види точно постава на ушите и линията от очните дъги и долния край на ушната мида там. Да, при некупиране тази линия ще се измести надолу поради тежината на ушите и това ще породи проблемите, които съм описал, характерни за производната популация. В случая - купираните уши поддържат тази линия и това е добре за кучето и за неговото здраве.
Съвсем не мисля, че хората, които са били до породата в периода на нейното формиране са били касапи и са правили нещо ей така, защото им харесва. Напротив - малките промени, направени от тях помагат на кучето и се грижат преди всичко за него, а не за човешкия вкус. Нищо не е случайно, именно това купиране е подпомогнало ръстовото израстване на дога и неговата функционалност, който ако бе с бръчки по главата и над очите, характерни за кучетата, от които произлиза поради ниския им постав на ушите, не би бил това, което е.
Това са фактите от кинологията. Когато срещу тях се противопоставят " на мен така ми харесва", кинологията е безсилна.