За или против купирането
Публикувано: 14 October 2009 - 03:21 PM
Въпросът ми беше: куче, което няма да е подложено на типичните рискове при лов, считате ли за нужно да се купира?
От горното си вадя извода, че считате.
А за статистиката схващам отговора като: няма база да се прецени.
Съжалявам, че се налага да спекулирам, просто търся конкретни отговори, и то именно от привърженици на купирането.
Публикувано: 14 October 2009 - 03:40 PM
Въпросът ми беше: куче, което няма да е подложено на типичните рискове при лов, считате ли за нужно да се купира?
Съжалявам, че се налага да спекулирам, просто търся конкретни отговори, и то именно от привърженици на купирането.
За мен кучето е първо ловно и като такова трябва да има задължилено гореспоменатите качества. Ако ги няма то не е използваемо за раплод. Тук навлизаме в генетиката в часта подбор и унаследяване. Като развъдчик съм длъжен да спазвам и най малките изисквания и от работния стандарт, защото за да ги има тези кучета сега по изложби, причината е че хората някога са ги селектирали първо за лов.
Замисляли ли сте защо бретоните се раждат без опашки?

По напред в темата имаше въпрос дали рязането на ушите не би могло да се унаследи

Имаше и други интересни въпроси и отговори.
navar благодаря за поясненията. Дано те разберат повече хора. За мен е ясно отдавна. Стига се до ам, че породи създавани ститици години сега не трябва да изпълняват ролята си.
Йоркширският териер е бил създаден за лов на плъхове. В момента колко йоркита могат да удушат плъх в тръба?

Публикувано: 14 October 2009 - 03:41 PM
Конак, работата е там, че искате или не, тези породи все по-малко и рядко ще изпълняват ролята си и няма защо да се обвиняват гражданите за този факт. Аз отношение по този въпрос не вземам, нито ще чертая пътя на породите, само обръщам внимание, че това е процес необратим. Трябва да се мисли какво и как ще става и с онези кучета, които не работят по предназначение, такива ще има все повече.
Публикувано: 14 October 2009 - 03:41 PM
За мен кучето е първо ловно и като такова трябва да има задължилено гореспоменатите качества. Ако ги няма то не е използваемо за раплод. Тук навлизаме в генетиката в часта подбор и унаследяване. Като развъдчик съм длъжен да спазвам и най малките изисквания и от работния стандарт, защото за да ги има тези кучета сега по изложби, причината е че хората някога са ги селектирали първо за лов.
Замисляли ли сте защо бретоните се раждат без опашки?

По напред в темата имаше въпрос дали рязането на ушите не би могло да се унаследи

Имаше и други интересни въпроси и отговори.
navar благодаря за поясненията. Дано те разберат повече хора. За мен е ясно отдавна. Стига се до ам, че породи създавани ститици години сега не трябва да изпълняват ролята си.
Йоркширският териер е бил създаден за лов на плъхове заради напаста в ВИК тръбите в кралството. В момента колко йоркита могат да удушат плъх в тръба?

Публикувано: 14 October 2009 - 03:50 PM
Мил, аз не съм привърженик на купирането, считам го за наложително в определени случаи в зависимост от това какво ще прави самото куче - дали ще бъде работно или ще бъде компаньон. Ако е за дома, компаньон - поне аз не считам, че е нужно. Мога да кажа само за ягдчетата, понеже следя цялото кучило - значи малката ще бъде купирана ако ходи на лов, ако не става - ще бъде кастрирана и ще пази двора, но няма да се купира. Другите кученца от кучилото не са в хора, които ще ги ползват за лов и те няма да се купират, има само едно братче, с което са на училище заедно и то, ако стане ловно куче, предполагам че ще бъде купирано.
Обобщавам :
Считам купирането е напълно безсмислено за домашни любимци и кучета компаньони, то не им е необходимо след като те няма да се ползват по предназначение. Наложително е за работни кучета предвид породната им специфика на работа, използване и поведение.
Публикувано: 14 October 2009 - 03:52 PM
Не съм спец по овчарските кучета, но там доколкото знам има охранители и овчари. Първите охраняват стадото, а вторите изпълняват човешките нареждания да завръщат и водят стадото. Това са много различни функции.
По втория въпрос отговорих. Жалко е да съсипем нещо, което е направило определена порода велика.
Ще ти разкажа нещо, когато бях във Финландия.
Срещахме се с доста хора и всички кучкари. Стана въпрос за различни породи. И когато разбраха, че имаме много хъскита в Бг те ни питаха с интерес как се справят с тегленето на шейните

Публикувано: 14 October 2009 - 03:54 PM
Обобщавам :
Считам купирането е напълно безсмислено за домашни любимци и кучета компаньони, то не им е необходимо след като те няма да се ползват по предназначение. Наложително е за работни кучета предвид породната им специфика на работа, използване и поведение.
Хубаво е когато има хора, които въпреки нехаресването или харесването се вслушват и имат позиция продиктувана от логиката. Радвам се че си имал достъп и до ловни кучета.
Моето мнение, че темата НИКОГА няма да бъде изчерпана, ЗАЩОТО ВИНАГИ ЩЕ ИМА НО.
Аз казах каквото имах да казвам. Знам, че е трудно за някои да го разберат, а други го знаят, но нищо не бих могъл да направя повече.
Поздрави на всички още веднъж!
п.п. От лова към типа! Това може да се перефразира от работата към типа.
Ето сайта на Германския курцхаар клуб. Те са отдавна в ЕС. Колко кучета има с цели опашки?
http://www.deutsch-kurzhaar.de/
ето австрийския
http://www.deutsch-kurzhaar.at/
ето италианския
http://www.kurzhaarclubitaliano.com/
ето френския
http://www.braqueallemand-cfba.com/
Това са водещите клубове в света. Сами вижте има ли или няма с купирани опашки и си задайте въпроса защо след като те от мооого отдавна са в ЕС все още ги купират!!!
Публикувано: 14 October 2009 - 03:58 PM
Единственото, заради което се включих в тази поомръзнала ми тема, бяха спекулациите с наследствеността и грозящата разруха на породите.
Аз също не обичам промиването на мозъци. Не харесвам изопачената хуманност, част от нея считам, че е забраната на строгите нашийници. Съгласна съм, че е пълно със законови решения, базирани на нечие нахалство, лишено от познаване на нещата.
Но не харесвам и втвърденото нежелание да се разсъждава изобщо по хипотези за промяна.
ПП navar, риджбек е за лов на лъвове и никога не се е купирал. Би ли ми дал линкове към стандарти на балкански овчарски породи, изискващи купиране? Нека са отпаднали. Разбира се, не говоря за пастирски. Това с едното ухо го знам, анджък, де, а другото? За кангала - чукнах аз, преди да питам. Разбира се, че има купирани. Но тук си мисля друго - дали пък не се купират точно онези, които се ползват за бой?
Публикувано: 14 October 2009 - 04:32 PM

Да,радвам се че се получи такъв интересен диалог.
navar,Konak

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ
Публикувано: 14 October 2009 - 04:57 PM
Предвид написаното, че ако се докаже - каква е статистически значимата бройка кучета, която би била доказателство, че ако са с уши и без уши, съответно опашки те ще изпълняват по различен начин работните си функции?
В момента имам малко време и ... може би желание да понапиша още нещо, което знам. Стана въпрос за гончето и неговата работа разбира се. Дали на гончето му трябват уши или не??? Въпросът има също съвсем логичен отговор. Няма гонче по света с къси уши или с прави такива, а да не говорим с купирани

Гончето е куче, което преследва дивеча по "топла" следа и затова трябва да гони (прогонва а не преследва) с поне леко приведена глава и задължително лаейки (следогласно куче). Тичайки то ползва носа, който го води по мириса оставен от дивеча. Затова му трябва особено при по особени климатични обстоятелства (като топлина, влага, вятър и пр.) нещо, което да му помага да улавя по бързо и вярно миризмата. И това именно са ушите. Да така е. Бягайки с приведена глава, ухото се движи. Това движение е в близост до носната гъба и така като вентилатор, разсява и раздвижва оставената миризма като по този начин по лесно улавя и "прецежда" през носа си. Един от най добрите следотърсачи, гончета това е блъдхаунда. Той на всичко отгоре има и излишна кожа, която пак по някакъв начин според запознати помага както и ухото. Изводът е, че отново създаването и ползването на породата определят и изгледа до голяма степен. Друг е въпроса, че някои породи заради красотата и елеганцията си са загубили ловните си предназначения и понастоящем са домашни любимци. Това обаче също е вид осакатяване, защото селекцията и труда от преди ститици години отива по дяволите. Един пример е далматинското гонче, което преди са се превърне в каретно куче и било ловно куче. Вярно е че в момента има ловни индивиди, но в голямата си част породата не се счита за ловна. Ацо може да сподели повече за далматина.
Та с две думи няма гонче с купирани уши, защото не би могло да работи породно!
Публикувано: 14 October 2009 - 04:58 PM
navar,Konak

Приеми и моите поздрави и благодарности!

Публикувано: 14 October 2009 - 05:10 PM
Въпросът е: съществуват ли днес тези причини в достатъчна степен, че да не се преразгледа то?
Аз съм категорично против екстериорното купиране. Относно функционалното - задавам си въпроси и разглеждам мнения. Няма съгласие и още дълго няма да има.
Публикувано: 14 October 2009 - 05:16 PM
Няма вълк, лисица или чакал с клепнало ухо. Причина отново има. Лисицата и чакала живеят в дупки и логиката е че трябва да им е клепнало ухото за не се пълни с пръст при движение в бърлогата. Например няма куче бърлогар - ягдтериер, дакел, фокстериер и пр. с прави уши. Да, но на лисицата, вълкът, чакала живота им зависи до голяма степен от това дали ще чуят своята храна. Било то писък на мишка, рев на животно или песен на птица. Правото ухо е като "резонанс" и им помага да уловят и определят мигновено мястото на шума, защото може да нямат втори шанс. Относно пръста в бърлогата вероятно космите в ухото им помага, а ако има такива, които нямат косми има естествен отбор и природата няма да им даде шанс. А кучетата бърлогари не им трябва чак такъв слух, но им трябва нещо да ги предпазва. Лайкоидите са кучета с прави уши, всъщност почти всички северни са такива. Да но лайките са единствените ловни кучета, които работят с трите си сетива - обоняние, слух и зрение. За да се предпазят до голяма част от приликата им с вълците се прибягва до селекцията с навитата опашка или цветовото разнообразие.
Публикувано: 14 October 2009 - 05:22 PM
Аз съм категорично против екстериорното купиране. Относно функционалното - задавам си въпроси и разглеждам мнения. Няма съгласие и още дълго няма да има.
Това всъщност е изграден мисловен рефлекс (ако може така да се каже). Преди години като видех стаф с цяло ухо и не го възприемах чак толкова добре, а сега вече купираните са ми странни, а с цялото ухо супер красиви и ... различни глави, макар, че като се вгледаш са еднакви. Казвам условно просто. Ето това е мисловния рефлекс според мен.
Публикувано: 14 October 2009 - 05:25 PM
Селекционерите на бултериера, например, са го постигнали.
Бултериера на какви рботни изпити се подлага? Може би не са породен белег и това не допринася за по добрата работа.
Не съм запознат с тази порода.
А защо никой не налага закони на онези държави в които обрязват мъжките полови органи на децата?
Публикувано: 14 October 2009 - 05:37 PM
еех ти пак започна с манталитета и географската обусловеност,не е в това причината

Не го ли разбра?

аз пък все намеквам ,че не разбираш от някои неща

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ
Публикувано: 14 October 2009 - 06:34 PM

Е, предполагам на всички вече е ясно, че е нужно да се купират единствено кучета, които ще се използват като работни, останалите - не. Но, тук идва парадокса, че много хора купират, просто защото така им харесва повече вида на кучето, че всява повече респект и т.н., без изобщо да използват кучето по предназначение.
И аз съм против естетическото купиране!

Публикувано: 14 October 2009 - 07:13 PM