Норвежка горска котка
Публикувано: 12 June 2006 - 09:02 AM
Емиии...време е и ние да дръпнем малко напред! r)
Засега не съм бързал да определям само по снимка точните цифри към кода, но и това ще стане (вероятно към края на месеца) след извършване на огледа на котилото. Веднага след това ще бъдеш уведомен за верността на предположенията ти, за които благодаря! b) Има голяма вероятност твоите и моите предположения да се окажат верни (те и без това не се различават много).
Поздрав,

Hristo[br]skogkatt_bg@yahoo.com
Публикувано: 15 June 2006 - 10:48 PM
За необичайните приключения на тази котка и сега се разказват истории във всички начални училища в страната. За първи път червено-бяла норвежка горска котка била показана на изложба в Осло през 1938 г., но норвежките фелинолози повече се интересували и отделяли внимание на чуждоземните екзотични породи, отколкото на своята родна порода. След Втората световна война норвежката горска котка свободно се кръстосвала с късокосместите фермерски котки, поради което съществувала опасност породата да изчезне. За да я спаси, президентът на норвежкия клуб на любителите на котки Карл Нордан установил строги правила за чистопородното й развъждане. През 1975 г. бил разработен стандарт на породата в норвежкия клуб на любителите на котки. През 1977 г. в Париж породата била призната официално и бил утвърден стандартът, което позволило на норвежката горска котка да участва във всички европейски фелиноложки изложби. В САЩ и Канада, по мнението на някои учени, тези котки са попаднали много отдавна с корабите на пътешествениците викинги, които носели със себе си нормандски полуодомашнени котки - предците на норвежката горска котка.
Екстериор и стандарт
Тялото е дълго, едро и гъвкаво, добре замускулено. Главата има триъгълна форма, носът е дълъг, с прав профил, без стоп. Има изразена брада. Ушите са дълги, високо поставени, с неголеми стърчащи косъмчета на върха (както при риса). Очите са големи, отворени и могат да бъдат различно оцветени, като цветът им трябва да съответства на окраската на козината. Крайниците са високи, като задните са по-дълги от предните. Опашката е дълга и рунтава. Космената покривка се състои от дълги, блестящи и непопиващи вода покривни косми, както и от гъсто плътно подкосмие. Лятното окосмяване е късо, без "якичка" и без гъсти косми на гърдите и брадата, поради това, че подкосмието е слабо развито. Наесен се образува зимното окосмяване, което е обилно и равномерно по цялото тяло, като се образува гъсто и плътно подкосмие, предпазващо котките от студове. На задната част на "гащичките" на задните крайници покриващите косми са малко, тъй като се покриват от дългите косми на опашката. Покривните косми започват да нарастват при подрастващите котки на 3 до 5-месечна възраст. Допуска се всякакъв цвят на окраската, а също и комбинация на белия с други цветове за крайниците, корема и гърдите. Най-често срещаните комбинации са някой основен цвят с бяло на гърдите, лапите и корема. При оценяването на изложби особено се цени типът и качеството на косъма, като цветът и рисунъкът имат второстепенно значение. Недостатъци на породата са сух и сплъстен косъм, къса опашка, къс нос, наличие на стоп, закръглена или четириъгълна глава, малки уши или голямо разстояние между тях, както и много слаби и дребни екземпляри.
Цветовите варианти:
NFO 21 - норвежка горска котка с агути-фактор
NFО 21 03 - норвежка горска котка с агути-фактор с бяло
NFO - норвежка горска котка без агути-фактор
NFO 03 - норвежка горска котка без агути-фактор с бял
Качества и поведение
Независимо от това, че норвежката горска котка е съхранила много от чертите на своите диви предшественици, тя прекрасно живее в домашна обстановка. Тя е ласкаво, послушно и съобразително животно, което може да бъде обучено да отваря врата, да включва и изключва ключа на лампата, както и да изпълнява други заповеди на господаря си, към когото е безкрайно предана и привързана.
c) d)
Прикачени файлове
-
00017.JPG (76.39K)
Брой сваляния: 258
Публикувано: 17 June 2006 - 01:05 PM
Благодаря за публикуваната информация за норвежките котки. Само дето доколкото знам, при публикуване на труд от друг автор е редно най-отдолу поне да го цитирате, както например винаги прави alekian_yona - нещо от рода на "по материали от....."!
По отношение на снимките, моля да посочите имената на котките поне...
А код 21 почти не се използва за тази порода - само при окраска ван.
Поздрави,

Публикувано: 18 July 2006 - 10:16 AM
Мен току-що ме сполетя огромно нещастие - любимата ми котка Джинка почина мъчително на 16 юли вечерта вследствие на усложнение, причинено от диабет. Това направо ме уби, не мисля, че някога ще се възстановя напълно. Тя не беше норвежка горска котка, но някакво странно съчетание в гените й я беше направило истинска норвежка красавица. Имаше всички характеристика на породата - пухеста, голяма, но слабичка, с големи уши, които отвътре бяха цели пухести и на връхчетата си имаха малки пискюлчета, очетата й бяха коси, заради което често й викахме "нашето китайче". Опашката й беше дълга и много пухеста... Ето я последната й снимка, тук е с намазано оче, защото имаше екзема:

Правена е преди по-малко от месец, за Бога, още не мога да повярвам, че няма кой да ме чака да се прибера и седна, за да ми се покатери на краката и да почне да мърка, за да ме развесели.
Искам да си взема ново коте. То няма да е моята Джинка, но ще бъде гледано добре и ще бъде много обичано. Чудно ми е, когато на хората, преживели такава загуба, не им се ще да си вземат ново животинче - все едно, пази Боже, да ти почине детето и ти да кажеш, че не искаш второ дете! Джинка беше с мен през половината ми живот, тя почина на 14 години, но беше толкова жизнена и енергична, възрастта изобщо не й личеше! Погуби я това, че никой не се досети за диабета й, а се наложи да й се бие доксациклин заради едно нелепо възпаление на лимфните възли отзад на краченцата. Доксациклинът стимулира още по-голямо отделяне на урина,хората в началото не разбраха какво й става и я сложиха на системи, докато й направят нужните изследвания. Само че й преляха и глюкоза, защото тя не беше в състояние да се храни, а после инсулиновата инжекция май дойде твърде късно. А може и внезапното падане на захарта й след толкова време с неустановен диабет да е спомогнало за погубването й. В момента съм в кошмарен сън и знам, че няма как да се събудя от него... Все пак бих искала да си взема ново коте. То няма да бъде моята котанка със звездичка на челото по рождение, но ще се постарая да го обичам не по-малко, отколкото бях привързана към моята любима Джинка:(
Публикувано: 07 September 2006 - 01:19 PM
Надявам се ви харесват колко са порастнали котенцата от котило В на развъдник Трунед w)
Повечето от тях ще можете да видите на предстоящите ФИФе изложби през ноември в София. super best
Поздрави,

Публикувано: 11 September 2006 - 09:44 AM
С радост ви съобщавам за регистрацията на третият развъдник за породата в България - Развъдник "Росица".
Членовете на развъдника са познатият ви вече белоснежен красавец Bergansius Rameses, JW w) и представената ви на по-горната снимка черна тигрова костенуркова красавица от котило В на Развъдник "Труенед" BG* Bijou-Becky Truened w) . Те вече живеят и са щастливи заедно в дома на стопанката им Русалина Манчева. c)
Да са живи и здрави и след годинка да ни радват и те с още по-красиви котета! Успехи! 1super

Публикувано: 11 September 2006 - 10:30 AM
Христо, кога ще имаш ти котенца? Чакам ги с нетърпение, искам да купя от Скялм котенце подарак за мои приятели от С. Петербург.

Публикувано: 11 September 2006 - 01:37 PM
Цитат
Папи, тайна;-)
Важно е приятелите ти да имат търпение... (то моето май вече се поизчерпва, но... - както се казва при хората "несходство в характерите"). Потомство от Скялм не очаквам преди следващото лято...
А иначе - от къде такива познания (евентуално "пророчески") по котешките характери???:) Интересни предположения имаш за различните котенца - ще видим дали си познала! r)

Публикувано: 13 September 2006 - 10:20 AM
Прикачени файлове
-
post_30_1158135603_1.jpg (86.18K)
Брой сваляния: 236
Публикувано: 13 September 2006 - 10:22 AM
Прикачени файлове
-
post_30_1158135769_2.jpg (82.22K)
Брой сваляния: 224
Публикувано: 13 September 2006 - 10:50 AM

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.