Dog.bg Форуми : Помощ за залавяне на кучета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Помощ за залавяне на кучета

#1 Потребителят е офлайн   elrisha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 10 June 2013 - 12:55 PM

Здравейте, искам да използвам темата за да попитам..касае се за същият район..( кв. Клисура )

На улицата ни има ВЕЧЕ две женски кучета, които са мили и добри, но за жалост не успяваме да ги уловим. Тази седмица по-младата кучка явно се разгони и съответно се нароиха ухажори от цялата околия. За съжаление най- яростният мъжкар се оказа немска овчарка, която влачи на врата си синджир и вече 3та седмица обикаля наоколо. Същият тоз хубавец се вмъкна в двора на комшийката ми и уби далматинеца й, а вчера реши да се бие с моето куче.
Хората от улицата много са се нахъсали и искат да убият немската овчарка, както и женските кучета,които редовно привличат селските ухажори.
Разбирам, че животните не са виновни че следват нагона си, но и тази драма не се издържа вече. Да не говорим ,че по цяла нощ не може да се спи, а през деня се пресича улицата с повишено внимание и истерични викове на загрижени родители ( пълно е с деца наоколо).
Съседката с убитото куче онзиден ходи до Богоров ( ще спестя разочарованието й относно частта с осиновяването) и са й казали да се обърне към "някой от общината". Силно се съмнявам ,че в тази община има някой , на който да му пука за подобни проблеми... Има ли възможност да дойде някой от вас и да се опита да залови тези три кучета ( аз съм бременна последен месец и няма да мога да се включа) или да остана с надеждата ,че няма да ги нацелят с лопатите по главата или надениците с карфици ще останат неизядени ?! :dh_188:

#2 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 10 June 2013 - 01:21 PM

Не можете ли да се съберете няколко човека и да викнете ветеринар, който може да стреля с упойващи стрели и така да хванете кучетата за кастрация?
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#3 Потребителят е офлайн   elrisha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 June 2013 - 01:39 PM

Миналата година говорих с ветеринар, който каза ,че това със стрелите няма да подейства, защото кучетата ще се шмугнат в някой запустял двор, ще се наспят добре и това е. Стреличките нямали моментално действие. Да не говорим, че само аз съм тази, която не желае кучетата да бъдат убити и едвали ще има други ентусиасти да помагат. Трябват си хора с примки и клетки.
Двете женски са недоверчиви, но иначе са добрички.
Немската овчарка явно не е особено обичана от стопаните си, понеже разбрах ,че от много време скита със скъсаният синджир и никой не я търси. Нямам идея дали проявява агресия към хора, но в момента напада другите кучета заради женската...Красиво куче е.. черен гръб, перфектни уши..
Сигурна съм ,че биха се намерили осиновители на всички, но пак казвам - не ми е по силите да организирам нещата сама.

#4 Потребителят е офлайн   zira609 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2013 - 02:04 PM

Нашият проблем е същият, Elrisha, и ние се чудим кого да навием да отиде в гората да кастрира полу-диви кучета, но понеже така става голямо объркване, ще те помоля да си направиш отделна тема.
Иначе,понеже съм го правила доста пъти,знам,че с примки ,клетки и духалки не става, освен ако ловецът е много голям майстор и късметлия на духалката... Става с пушка и упойки,и да, не се намират всички кучета, от 6 намираш 4 ,а останалите си поспиват някъде...
За мен проблемът е кой изобщо да отиде там за кастрация и помощ, ето какво ме мъчи.

#5 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 10 June 2013 - 02:05 PM

Не е така това със стрелите. Казвам го от опит, защото се страхувах от същото нещо. Появиха се в квартала две нови кучки. Диви и пазещи дистанция. Викнахме стрелец, извикахме кучетата, носихме манджа. Те дойдоха, на няколко метра, стреляха ги, те побягнаха, но не стигнаха далеч, а и ние бяхме след тях. Изминаха точно, да кажем, 20-30 метра. Нямаше драма, всичко беше идеално и аз бях много доволна. Просто е важно да викнете кучетата при вас, стрелецът да е добър и да ги последвате когато побегнат, а те както казах не бягат много, защото ги хваща. Поне това е моят опит.
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   elrisha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 June 2013 - 02:13 PM

ОК. Кажете тогава, от къде да го намеря този добър стрелец и клетки за да може да се транспортират тези кучета до някой кастрационен център?
Може би жената с убитият далматинец ще съдейства, но няма автомобил, а аз имам автомобил, но ще раждам...
Все пак - ако имате инфо и някакви телефони - ще се радвам да ги споделите.

ПП: Съжалявам ,че ползвам тази тема, просто се късае за един и същи район и затова не пуснах отделна тема.

#7 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 10 June 2013 - 02:34 PM

Е, стрелецът няма клетки. Стрелецът идва и просто стреля и край. Другото го вършите вие. Вие записвате кастрациите. Ние например не успяхме да се доберем до уредения час за кастрация и се наложи да си я платим в нормална клиника, само защото не искахме кученца наоколо. Разбирам положението ви, но надявам се и вие разбирате, че тук не пишат хора, които го работят това и няма как да дойде някой просто така с всичкото "оборудване" и да свърши работата. Тук всички са доброволци, които работят други неща. Ние не ползвахме клетки, натоварихме на колата, бяха упоени и ги закарахме с наш транспорт. Връщането също беше така, макар че кучетата хапеха.

Пишете на организации, търсете хора, търсете начини, пуснете тема, пак казвам разбирам ви, но положението в Бг е такова, каквото е именно защото има твърде много хора, просто подаващи сигнали, твърде много кучета и твърде твърде малко хора, които могат да свършат тежката работа. И то хора, на които не им се плаща. Общо взето е въпрос на доброволчество и отделяне от личното време, усилия и пари. Виждате какво е отчаянието в тази тема...
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   zira609 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2013 - 06:20 PM

Deni_avr е от личните ми герои по спасяването и знае как са нещата. Но, Дени, в горски райони 20-30 метра след тичащо куче не е като по права улица. Те просто се шмугват в някой храсталак,или в незнайна досега дупка в оградата на чуждия двор,и там КПД-то е много по-малко. Но това не е проблемът. А просто кой да го направи. Днес докторът пак ми обеща ,даже гледахме картата.. Той все още не разбира точно какво искаме, но явно е настроен за приключения, и на това разчитам.Лошото е,че нямаме пушка.

#9 Потребителят е офлайн   Zarq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2013 - 10:59 PM

Да се включа и то с конкретния ми опит от предишната ни акция в Ромча - бяхме организирали двама стрелци, ветеринар на място, който да следи състоянието на кучетата след упояването / на едно се наложи малко по-рязко и непредвидено събуждане, тъй като просто спря да диша след упойката/, клетки и бус, който да ги превози до София. Както Зира писа - от 6 бр. уцелени, намерихме 4. За щастие другите две след проверката няколко дни по-късно, видяхме, че са о.к. Кучетата не бягаха по 20-30 метра /може би нашите упойки са били по-слаби или не знам/, но зависеше от кучето - някои намерихме на около 50-60 метра, други на повече от 100 / в гората между дърветата или в чужди дворове, водихме с нас и Мария, която е местна, ако имаме проблем с влизане в дворовете/. Две изобщо не ги намерихме. Организацията беше Канска и до последно все някой от веригата не беше сигурен, а без един - просто прекъсвахме веригата и нищо не правехме. Да не забравим и организацията с лекаря, който ги кастрира в София /въпреки, че това беше май най - лесно за нас, Соня го пое/ и връщането на кучетата. В нашия случай - настаняването им в приемен дом. Никой от тогавашните участници, не се съгласи да участва втори път :db_046: Направо ги разбихме, въпреки, че нищо не сме крили. Явно не ни вярваха колко ще е трудно. От тогава лекарят от предходна кастрационна програма ни обещава десетки пъти, уговаряме ден и час и все нещо му се случва - я кола, я личен ангажимент. И то за доста повече пари от исканите от ветеринарите, с които Зира комуникира напоследък. И не по-малко важно - търчахме 4 човека - аз, Зира и двамата ловци. Така, че ако погледнете заглавието на темата - за такова място, за такава кауза, наистина има нужда от повече хора - и за организация и за търчане. И на пари - никой не се навива там, за парите, които им даваме в София на равно. И въпреки всичко - веднъж го направихме, а нямаме много време вече за втория опит - след месец - два пак ще почнат да раждат!

П.С. и един съвет - разгонена кучка - упойка не я хваща, ще трябва да изчакате да приключи тази фаза.

#10 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 June 2013 - 08:40 AM

Да споделя моя опит, дано е от полза - пробвахме се да хванем за кастрация в София 2 женски кучета зад един китайски ресторант. Отпред - бул Шипченски проход, отзад - гора с изоставени сгради. Платихме на шофьор с бус с клетки, запазихме час в Богров, намерихме стрелец 'на частно'. Освен шофьора и стрелеца, бяхме и още 2 жени, една от която от месеци ги хранеше всеки ден, но не й позволяваха да се приближи. Понеже ни беше страх да не хукнат кучаните по шосето в натоварен ден, се ангажирахме (срещу малко допълнително заплащане за такси на стрелеца) да се видим в 5.30 сутринта в работен ден. Като преди да дойдат стрелеца и шофьора, дадохме специална паста, която леко да седира кучетата и се бяхме погрижили предната вечер да не ги хранят от ресторанта. Първият път не беше успешен - стрелеца улучи едното куче, а пропусна другото, което се уплаши. Явно адреналинът 'подпали' улученото и то хукна из гората (за щастие! Ние нарочно бяхме застанали от страната на шосето, да не побегнат натам, и в това време минават коли). Така и не я намерихме...

Вторият път беше събота, 6 сутринта, с друг стрелец, който е вет доктор. Мисля, че изчакахме около 10тина дена да се поуспокоят (бяха след разгонване и бременни, та все пак не можехме безкрайно да протакаме). Дали той по-добре стреля или по-добре беше преценил упойките - не зная, но факт, че успяхме. Кучани пак тичаха, едната намерихме съвсем наблизо, а другата - навътре в гората, свита в едни храсти. Щяхме да я пропуснем лесно, но извадихме късмет и жената, която ги храни си я намери.

На лични мога да дам координати на човека, който ни вози с подходящ автомобил, както и на стрелците. Координацията наистина е плашеща и както казва и Zarq, една брънка да липсва - всичко пропада. Сумата, която трябва да се събере, за да се плати на участниците не е непосилна, ако се съберат няколко души. Също така, може сами да намерите транспорт и да не се налага заплащане. Количеството и вида седираща паста/хапчета също трябва да се съобрази с вет, според килограмите и състоянието на животното (на око, едва ли можете да ги премерите :). Ние ползвахме такива, в които активната съставка е същата, каквато е упойката, с която ги стреляха и по-късно - кастрираха.

Пожелавам Ви късмет - с късмет и мотивация може да помогнете на кучетата по най-щадящ и хуманен начин.
User's Signature

*
Толкова по-зле:
"Пуснете вкъщи кучето, покрито с кал.
И толкова по-зле за хората, които не обичат
нито кучетата, нито пък калта.
....
Не могат никога да се измият тези,
които казват, че обичат кучета,
но при условие, че... "
Жак Превер, Превод: Иван Бориславов

#11 Потребителят е офлайн   elrisha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 June 2013 - 09:31 AM

Даммм.... благодаря , че споделихте опита си - инфото беше много полезно!!! За жалост, като се има предвид ,че единствено аз не съм за убиването на тези клети животни, а съм пред раждане... то проблема ще остане неразрешен за сега ( стига да не се активират комшийте с лопатите и оръжията ). :dh_188:

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни