Петък надвечер, току що над София се е изсипал поредния проливен дъжд.Летя по задачки като линейка, по типично натоварения за петък вечер софийски трафик.Променям маршрута си внезапно, решавайки да заобиколя поредното задръстване.Защо ли ми трябваше да го променям?Минавайки през подлеза под бул."Витоша", точно зад НДК, мъж ми, който се вози безмълвно до мен ми казва:Спри! Игнорирам го, нямам време за нищо, закъснявам.Следващата му дума беше:Коте! Заковах, въпреки риска да предизвикам катастрофа.Той излетя от колата и хукна в обратна пососка.В огледалото го видах как се опита да хване миниатюрното черно създание, което панически избяга от ужас.Аз пък се взепених, че в ужаса си, мъничето ще излети на платното и ще се превърне в петно на асфалта.Слава богу то инстинктивно започна да тича покрай високия бетон, по съвсем тесния бордюр.Включих се в преследването.Успяхме да хо хванем точно преди да успее да скочи на второто ниво и да изкочи на горното платно с коли.За балгодарност малкото зверче изпохапа мъжа ми зверски.Малко, черно, мокро, слабо и грозновато коте.В къщи историята се повтори - докато го извадя от кутията то се бореше със всички нокти и зъби, които има.Пипам го само с ръкавици.След като го подържа в ръцете си се отпуска и започва да мърка и да меси с лапки.До следващия път, когато посегна към него - хъска и посяга.Има надежда за неог, мисля, че може да стане много гальовно и нежно коте.Но.....Както винаги има едно "но" - често ме няма в къщи по повече от 12ч, няма как да се социализира при подобен режим.Храня го, чистя, гушкам го за малко и това е.А то има нужда някой непрекъснато да му напомня, че не всички хора са лоши.Обезпаразитих го вътрешно и външно.Ще поема разходите му - храна, тоалетна, ако някой има възможността да ни удари едно рамо.В момента, в който се кротне мога да си го взема обратно и да го гледам, докато му нямеря постоянен дом.В момента е настанено в аквариум - голям и просторен, с всичко необходимо, но все пак аквариум.Сложила съм го така, че да минаваме често покрай него, когато сме в къщи.Ще ме питете защо го прибрах, за да го сложа в аквариум и ще сте прави.Нямам разумно обяснение, нито оправдание, но не можах да го оставя там.Това е.
От около 40-те снимки, които направих, само на тези три горе долу се вижда Дяволчето.