Здравей! Много е хубаво,че си си избрал бигъл и че питаш правилните въпроси, защото когато никога не си гледал животно с много неща можеш да сбъркаш.
Хубаво е да си направиш домашното и да си в час и подготвен колкото може повече. Ще ти кажа,че след много домашно от моя страна сега вече съм в очакване на моя бигъл
и със сигурност има много неща,за които няма да съм подготвена,но с много четене, разговори, търсене, съм свела възможностите за изненади до минимум. Сега ще ти синтезирам основите на въпросите ти,а за да си отговориш защо, препоръчвам ти да прочетеш целия форум от самото му начало. Тук много собственици са споделяли опита си и проблемите си, има въпроси и отговори и ще научиш много. А и в крайна сметка, ако наистина искаш да направиш добре информирано решение, 250 страници няма да те спрат
Накратко:
Не купувай куче от обяви, зоомагазини, борси и тн. Евтиното излиза скъпо! Безкрайни са случаите на евтино закупени кученца, като резултата е двойно повече пари хвърлени по лекари и лечения, някои успешни, а други не.
Купи кученцето си от развъдник. Кои са лицензираните развъдници на бигъл и кога ще имат кученца се информирай като влезеш в контакт с тези хора:
http://www.bkkbeagle.com/breeders.php
Порови се добре и из сайта на клуба. Там също има форум, прочети го.
Купувайки куче от лицензиран развъдник от клуба на породата можеш да си сигурен,че купуваш кученце с добър ген, от майка,която е получавала адекватно качествено хранене през бременността, кученце,за което,ако се грижиш добре ще живее дълго и ще бъде здраво,няма да има прихически и поведенчески отклонения. Както и че е истински представител на породата,без смесиване на кръвта някъде през годините на последните поколения (ако това те интересува, но главния приоритет е здравето на животното)
Документа който ще получиш е документ за родословие. Той служи за да удостовери произхода на кучето, там присъстват имената на родителите,техните родители,техните родители и т.н.
Много хора от форума са си купували кученца от развъдници в чужбина – Словакия, Чехия, Унгария. Ще намериш имената и контактите на развъдниците из форума – аз не съм много компетентна за тях, но ако си вземеш кученцето от чужбина и ти го транспортират до теб, трябва да дойте и с паспорт и с родословие.
При всички положения, ако купуваш бигъл от развъдник ще видиш кутретата с майката,а понякога и бащата,въпреки,че най-често той е от друг собственик. Ако където и да е ти бъде отказано да видиш кученцата с майката,под какъвто и да е предлог,е сигурен знак,че има някаква измама – или са транспортирани от кой знае къде в ужасни условия с по 20 в клетка,или се крие истинския произход и тн.
Мъжко/женско сам трябва да прецениш. Бигъла е пакостник, май дотук извода във форума е,че женските са по-послушни. Също женските при разгонване са проблем 2 пъти годишно за по месец,а мъжките са под хормона целогодишно,надушат ли женска.
Прочети наистина форума,за да се запознаеш с истински истории и случки с бигъли и да разбереш за какъв характер става дума.
Бигъла има нужда от много разходки и упражнения. Час сутрин,час вечер, и много тичане през уикендите. Това е ловджийско куче и се води от носа си.Ако хване интересен аромат, може да забрави да си чуе името и да се върне при теб. Извежда се винаги на повод,а се пуска свободно да тича само на места,където няма опасност да избяга, да бъде блъснат от кола, или изобщо да бъде изпуснат от наблюдение.
Колко трудно се обучава зависи от теб и правилните методи,последователност и търпение. Не е от най-лесните породи,но ако правиш нещата правилно, не би трябвало да е и много трудно. Бигълите са много интелигентни, и именно затова понякога избират да не те послушат, въпреки че много добре знаят какво се изисква от тях.
Бигъла попринцип е порода с много добро здраве (пак наблягам,ако е купуван от правилното място и когато грижите са адекватни), така че не изисква по-специални грижи. Късокосмест е което го прави лесен за поддържане.
Но много обичат внимание и компания и е малко трудно да свикнат да са сами за дълги периоди от време. Мен това ми е основно притеснение, но тук попрочетох и виждам,че хората се справят, а и Лола ме успокои доста, също. Просто явно трябва и с това да се подходи правилно и да се оставя сам по определен начин, плавно, първо за 30 мин,после за час,после за 2 и така да стане постепенно и да знае,че винаги ще се върнеш. Когато дойде момента в който не вият,не рушат, не страдат,а просто проспиват времето в което те няма, тогава е най-добре. Но доколкото знам преди този момент да дойде, бъди готов на всякакви бели.
За цена не мога да те ориентирам,но бъди готов за към 800-1000лв (моля,по-компетентните тук да се включат). Всеки развъдчик сам си определя според кученцата.
Оххх стана голям роман. Ами,чети, спестявай,подготвяй се и дано скоро да си имаш бигъл,успех! (като все още неимащ бигъл в дома си, смятам,че много отговори на въпросите си,ще намериш из историите във форума,а и много въпроси и теми за които не си и помислял ще прочетеш)
П.С. Още наслада за окото от нас, скоро ще бъде избрана и ще следват много снимки!