Цитат
Здравейте Бигъли!
И нашето семейство реши да се присъедини към клуба на Бигълите. Взехме решението в началото на седмицата и сега си търсим малко, сладко, женско Бигълче.
Можете ли да ни помогнете noмогнете?
Здравей чо - чи.
Аз също в момента си търся малък бигъл. Обожавам тази порода, имах прекрасен, много красив бигъл, който почина пред 3 месеца (катастрофа). Рядвам се, че и вие харесвате биглите.
Мога да ти кажа за какво да внимаваш (от опит). Най-важното е - в никакъв случай не купувай куче от магазин. Купих първият ми бигъл от магазин и той имаше страхотни здравословни проблеми. Той се оправи и живяхме щастливо няколко години, и след като той почина, от емоционални съображения, си купих малко женско бигълче от магазин. Въпреки че изглеждаше съвсем здраво, то се разболя и почина за една седмица от парвовироза. Малкото уж беше ваксинирано срещу това! За съжаление за кученцата в магазините не се полагат добри грижи. Обикновено те са внесени незаконно и паспортите и ваксините им не са истински. Разбрах, че има много подобни случаи.
Трябва много да се внимава и с фирмите, които внасят всякакви породи кучета. Например в "Сокай" имаше малко бигълче на 2 месеца, внесено от Унгария, без всякакъв паспорт и ваксина. Това не е редно! Подобно е положението в повечето фирми.
Най-добре е кученцето да е поне на два месеца, да има паспорт с поне една ваксина, (с лепенка и подпис на лекаря в паспорта, както и печат на клиниката, в която кучето е ваксинирано). Само тогава можете да сте сигурни, че наистина му е бита ваксина. Кученцето трябва да е обезпаразитено за вътрешни паразити и то поне три дни преди да го вземете.
Затова най-добре се посъветвайте с проверен ветеринар, който да ви избере кученце, евентуално да го види, него и паспорта му.
В България няма клуб на биглите, нито регистрирани развъдници. Има ловджии, които гледат бигли и понякога имат малки. Те знаят как да се грижат за кученцата, а и ако го вземете оттях можете да видите майката и бащата.
Не искам да ви плаша с всичките тези приказки за болести, а само да ви предпазя. Желая ви да си намерите най-жизнената, здрава и красива бигълка и да ви носи много радост d)
Имате ли опит с тази порода? Ако мога да помогна с някаква информация, пишете ми!