Аз ще те посъветвам да се регистрираш и в този форум: http://bkkbeagle.com/forum/index.php#1
и да се свържеш с развъдчиците, които ще отговорят на многото ти въпроси - Диана Анева и Петър Бонев, ще ги намериш из темите и мненията.
Относно лаенето: Аз имам бигълче на близо 7 месеца и все още не лае или вие така,както се очаква и колкото го описват. Напротив, има много други породи
кучета,които лаят много повече и и досадно.
Имай предвид,че всичко е до куче и до обстоятелства,когато става дума за лаене. Всяко куче лае. Въпроса е защо лае кучето. Ако е разходено,натичано,поизморено,
ако има занимавка,храна,вода,компания, ако не е навън или не вижда навън нещо,което го кара да лае (гълъб, минаващ човек, котка и т.н.), то няма причина да лае.
Кучето лае,за да каже нещо. Задоволи всичките му нужди и няма да има причина да лае.
Моето кученце тичка сутрин по 40 мин. После остава сама за към 6ч, после излиза на разходка за час. После има компания 2ч. вътре. После излиза на 2часа разходка и игра в парка с други кучета вечерта. И после в 10-11 вечерта пак излиза до тоалетната.
Вкъщи не лае,освен ако нещо много необичайно не се случи. В двора лае рядко,ако чуе друго куче, ако мине птица или котка. Лае навън и не много,докато играе с кучета и понякога по разни хора решава да си лае,но бързо я прекъсвам.
Или иначе казано - с разходки и компания няма да лае,защото ще е уморена или ще си се занимава с нещо.
Важно е да се научи да не лае,когато го оставяш само. Ние я оставихме сама от 1вата нощ и малко по малко я свиквахме да стои сама през деня. Вечер никога не е скимтяла, а скимтенето като излизаме спря много много скоро също.
Внимание,контрол, дисциплина. Ако лаенето ти е главното притеснение, не се притеснявай,бигъла не е най-лошия в категорията.
По-скоро е отличителен лая им по време на лов, когато са в група. Сам бигъл домашен любимец е съвсем поносимо.
Ако ще се притесняваш за нещо,по-добре се съсредоточи върху нагризани и съсипани вещи,обзавеждане и дом като цяло.