p_krysteva, в 25 April 2012 - 10:07 PM, написа:
здравейте!
със съпруга ми искаме да вземем куче джак ръсел като подарък за нашите две малки момчета. Но от няколко места чувам мнения, че това не е подходящ избор заради нрава им - от ветеринарни лекари, собственици на зоомагазини...
Днес в един магазин имаше две братчета кръстоска между мини пинчер и чихуахуа. Сладури. Моите деца се залепиха и харесаха едното и заявиха, че него искат. След това, вече в къщи, решиха, че си искат джак ръсела.
раздвоена съм в решението си, побърках се да чета форумите.
обичам всякакви кучета. Предпочитам джакче, но ме притесняват малко тези предупреждения, че са "ненормални" кучета с неизчерпаема енергия и разрушителен нрав....
може ли някой, ако има желание, време да ми нахвърля няколко за и против двете породи?
продължителност на разходките, навици в къщи...подобна информация.
благодаря!
Здравейте!
ДРТ са наистина невероятно енергични кучета със страхотен нрав! Те са умни, интелигентни и ще използват всяка възможност да се наложат над вас. Разбира се, всичко зависи от възпитанието на кученцето още от първите дни, в които го вземете, но, въпреки всичко, ДРТ няма да се откаже да ви "пробва". На много места съм чела, че тази порода не се препоръчва като първо куче, т.е. на неоптини във възпитанието на кучета собственици. От собствен опит мога да кажа, че съм съгласна с това твърдение :) :) :). Иначе са прекрасни, любвеобвилни, живи, игриви и какво ли още не. Ако сте енергично семейство, което обича разходките навън, сред природата и в парка, това е вашето куче - те се нуждаят от поне един час активно движение на ден. Или, както е казал Мечо Пух, "... колкото повече, толкова повече...". Обичат да са навън, да играят, да се изморяват физически и умствено, т.е., добре е да им се дават различни по вид задачи, които да изпълняват. Малкият им ръст не бива да ви подвежда, те наистина могат да бъдат опустошителни, особено ако не им обръщате достатъчно внимание и ги оставяте на "самотек". Те търсят внимание, но, ако не го получат, си намират сами забавления. Лошото е, че на вас не винаги ще ви се вижда забавно това, което са натворили. :) :) :).
Друго, което знам е, че мъжките кучета се привързват много към собственика си и, няма значение къде се намират, те са щастливи, ако са с него. При женските е малко по-различно - те се привързват основно към дома като такъв ... Това обаче не са съвсем лични наблюдения - моят красавец е мъжки и със сигурност тъгува много, ако ми се наложи да го оставя на някой друг да се грижи за него.
Ами ... с две думи, ДРТ са прекрасни кучета ... Аз лично обожавам моя мъник ... а и той мен (слава Богу).
Колкото до другите породи, които сте посочили - аз не съм голям експерт и това, което зная със сигурност за тях е, че те не се препоръчват за семейства с малки деца, тъй като са доста "крехки", особено докато са малки и съществува реална опасност от сериозни травми по животинчето при малко по-груба игра от страна на децата. По принцип има подфоруми и за тях, от там можете да получите повече информация.
Моят основен съвет е, преди да решите да купите своето кученце, внимателно да подберете мястото, от което го вземате. Прочетете малко повече във форума за фермите за кученца, зоомагазините и рисковете, свързани със закупуването на куче от тях ... Вероятността да получите болно кученце, което, като порастне, да няма нищо общо с породата, за която сте го купили, е огромна ... В този форум можете да намерите цялата информация, която трябва да прочетете преди да изберете своят, а и на децата ви любимец! (
http://forum.dog.bg/...83%d0%b2%d0%b0/ ;
http://forum.dog.bg/...b9%d1%82%d0%b5/ )
Надявам се да съм била поне малко полезна и не много многословна :)