ARES_DARA, в 13 June 2011 - 07:51 AM, написа:
здравейте, приятели! сигурно съм малко не в тема, понеже моите дечица са Арес - мъжкото хъски на 6 годинки и Дара с неизвестен произход на 11 месеца. Реших да се включа, защото баткото има проблем. От февруари месец почна да плаче от болки в задното десно краче, стъпва на него, но го боли и тогава много плаче, но не просто скимти, а пищи... Ние сме от Благоевград, и водехме го при нашите ветеринари, които веднага сложиха диагноза - възпаление на аналните сакове и оттам мускулен ревматизъм. Като по поръчка, детето което пищеще в къщи, там се кротна и мълчеше като комунист. изписаха му римадил май , биха някакви инжекции и ни пуснаха. точно след 1 месец всичко започна отново... Сега вече настояхме поне да му вземат кръв и ни припоръчаха да отидев в София, за да ни направят изследвания. Отидохме в ЦВК, направиха ни рентген и решиха , че се касае за дискова херния, но операцията не е била наложителна, понеже още не е загубена чуствителност на крачета, а само болковия синдром е налице. Нищо не му изписаха, защото чернодробните показатели са били високи и така.. след седмица пак отидохме, защото кучето продължаваще да пищи , особенно нощем, и му дадоха някакви хапове - превикокс, които му помогнаха точно за 5 дни. Ние вече се навихме за операция, закарахме го с тази нагласа, но явно лекарят не е бил сигурен в диагноза, защото пак ни отради с медикаментозно лечение - този път му изписаха преднивет, с наслов, че ако не помогне, тогава ще се уговорим вече операцията. повече от 20 дни пихме тези хапове с непостоянен ефект, пак беше на кризи - 5 дена е добре на 6 ден започва да крищи, после се успокоява и пак за 5 дена е добре. вчера го закарахме в ЦВК уж на операция, преди това му направиха миелохрафия, на която се установи, че няма дискова херния, се касае за дискоспондилоза, която е причинена от бруцелоза, с което направо ни хвърлиха в паника. От едната страна ни успокоиха, че спондилозата е инфекционното заболяване и се лекува успешно с антибиотици, с която цел му взеха биопсия, но от другата страна - бруцелозата е била наизлечима и т.н. изписаха му доксициклин на 12 часа и препоръки да се кастрира. Малко съм дълга и подробна, но затова се включих в темата, понеже прочетох че има пострадали от бруцелоза. Но при нашия няма никакви изменения на тестисите, нико го болят , нито са отечни, на нашия е само тази болка в крака. Дали е възможно това, не знам, както не мога и да разбера , от къде я прихвана. Той нямал полови контакти вообще, девственно момчето, а това е било основна причина на зарязяване при кучета. Вашия Джак откъде прихвана тази гадост? възможно ли е от лайна, дето ги ядат кучета, но той отдавна вече това не го прави? и сега като имаме и друго куче - женско, кастрирано, възможно ли е да се зарази и то? а имаме и коте? а и за нас - дали е опасно? много въпроси и няма кой , да даде отговор... Ако има някой просветен - моля, помагайте
Ужасът е бледна дума!!!
Аз лично направо се потресох от Вашата история! Горкия кучо, очевидно и при тях, както и при хуманитарната медицина в БГ, трябва да се тръшнеш да умреш, че при аутопсята да ти поставят диагноза (извинявам се за грубото сравнение, но направо ми избива пот по петите от бяс!!!). Аз се бях спекла малко покрай историята за болното от бруцелоза ДРТ, та попрочетох това-онова. Не, че сега съм много компетентна, но, до колкото четох, болните кучовци могат да се лекуват с комплекс от антибиотици. Възможно е да се заразят от близането на каквито и да е животински секрети, включително урина или фекалии, но също така слъзни секрети, изтечения от половите органи и т.н. Някъде бях прочела, че е възможно човек да се зарази от кучо, но в това последното не съм много сигурна.
Та, моят лаишки съвет е - потърсете още едно лекарско мнение. Отидете в друга ветеринарна клиника с целия набор снимки и документи на кученцето, нека го прегледа и друг ветеринар! Аз лично съм доволна от моите ветеринарни лекарки, които са млади момичета, но, по мое мнение, са доста компетентни.
Дано, първо, ви поставят диагноза по-скоро и след това бързо да се възстановите!