bizzardy, в 15 July 2012 - 08:21 PM, написа:
katetol, в 15 July 2012 - 06:27 PM, написа:
Bizzardi, честно казано аз не виждам на къде повече да увеличите разходките ... Но е факт, че това поведение може да е в резултат на скука... Или просто напомняне, че все още е бебе. Не знам дали ще Ви подейства успокояващо, но при нас този "напън" за опустошаване премина някъде около първата година. И, повярвайте, не сме се спирали от работа :) :) :) . Пробвайте като начало да ограничите достъпа на кучо до едно-две помещения (да речем коридор и кухня), като, естествено му оставите водичка и нещо, на което да лежи. След това ( тук не се смейте) легнете на пода и се огледайте - така ще видите от нивото на куч всичко, до което има достъп. Вдигнете нещата, кото са ви ценни там, където няма да ги стига. Може също да пробвате да напръскате мебели, които гризе, със специален спрей, който можете да си закупите от вет-а. Оставянето на играчки също би могло да има положителен ефект, но не е задължителен...Лека полека, сигурна съм, ще намерите точната формула, която да сработи при вас... Колкото до сърденето за белите ... Повече от нормално е - това е човешка реакция, но имайте впредвид, че, ако не го хванете на място, той няма да има идея защо му се сърдите, ядосвате, карате, наказвате и т.н. Т.е. няма смисъл да се приберете, да видите белите и да го накажете. Това по-скоро би имало обратен ефект ..
Много ми допадна това мнение-благодаря :))) По принцип сме направили всичко писано по-горе. Когато е сам стои само в кухнята, като диванът е покрит стабилно с одеяла, кабелите са прикрити с пълни кашони, възглавниците на дивана са махнати, дървените столове са сменени с метални и т.н. За нивото на кучето е малко спорен въпосът, тъй като за това кенгуру няма ниво-и таванът е на неговото ниво. Той е по-висок от стандарта на джак-ръсел и скача като бълха :) Затова и махнах снимки и магнити от хладилника /доста голям и висок хладилник/ Играчките са му около 20 поне от всички видове-големи плюшени мечовци, малки плюшки, които обича да пори, топки, кокали и всякакви такива. Като при това почти всеки ден му давам нова играчка или добре забравена стара. Спрейове против гризане сменихме два, но няма ефект. Общо взето ясно ми е, че е хипер активен и му е скучно цял ден. Свикнахме. Просто се надяваме наистина след като стане на годинка да почнат да намаляват тези неща. но пък от друга страна кой ни е карал да си взимаме куку куче:)))))))))
Вероятно на Вашето куче му липсва нещо. И ако съдя по моето - трябва да е внимание. Моята Сконси е най-милото, добро и умно куче, което съм виждала. Никога не е правила бели. Стои сама вкъщи, всички врати са й отворени и всичко й е на разположение. Може да играе цял ден, ако има с кого или пък да спи цял ден - също, ако има с кого. Единственият ни проблем е, че не обича да остава сама. Нито за минута. Може да си дреме денонощно, но не й сама. И го показва обикновено като лае, докато е самичка. Доколкото разбрах, вие работите по цял ден, а вечер Джафи спи в отделна стая. Това означава, че 9 часа сте на работа и може би още 9 часа спите. Всичко на всичко, вие прекарвате с него около 6 часа от денонощието, в най-добрия случай. Представете си едно малко дете, което е само по 18 часа и се общува с него само 6. Джак ръселите са много социални кучета, те са компаньони, не са създадени да стоят сами в апартамент. Аз изпитвам всекидневни угризения за часовете, когато Сконси е сама у нас и някакси несъзнателно си изградих режим да й се реванширам, като й позволявам всичко през времето, когато сме заедно. Свободна е да влиза във всяка стая на жилището, да се качва на всички мебели (с едно изключение), а вечер спим заедно. Това да отнемете водата на кученцето, особено в тези жеги ми се вижда жестоко. Или пък да го затворите само в стая, за да спи вечер. Това е лично мое мнение, разбира се. Но тези кучета са много умни и според мен, ако му дадете това, което иска, има голям шанс да Ви разбере правилно и да се отблагодари с послушание. Поне при нас е така. Относно пишкането, вие почти си отговорихте на въпроса с един от пост-овете. Щом се е напишкал дори докато лежи, това означава, че той просто все още не може да се стиска. Приемете го като едно малко дете. Заспал е около 23ч., вече към 4-5ч. си е взел съня, разбужда се, става, сам е (няма контрол, няма внимание) - разбира се, че ще се изпишка. След което, тъй като няма какво друго да прави, ще си доспи. На мен ми се струва логично. Но ако е при вас и му е комфортно - може да си доспи до сутринта, след което веднага го вадите навън, преди да си е свършил работата и до няколко дни - ще се научи. Помнете, че кученцата ИСКАТ да си вършат работата навън, за тях е по-приятно. Просто трябва да им покажете как и да им създадете навика. Ние пишкахме вътре до около година, но й личеш ясно, че не иска да го прави - знаеше, че е нередно. Просто не успяваше да стиска дълго време. Така че ... по-малко време прекарвайте в това да се оплаквате от мъника и от това колко черно дяволче е, а повече - да се опитате да разберете неговата гледна точка. Все трябва да има обяснение това поведение.