Джак Ръсел териер
Публикувано: 07 December 2013 - 07:05 PM
Аз мисля нашийника да сложим от мига, в който дойде мъника, за да свикне с нея.
Същото се отнася и за легълцето му, тъй като разбрах, че имат навика да ги ядат ако са им взети като по-големи кучета.
От сега почваме да се подгатвяме, криейки обувки и всичко останало, където ще седи мъника, когато е сам.
Препоръчаха ми пластмасови купички, а не метални.
Хората, от които ще го вземем са страхотни :) Много добри и приятни са.
Те хранят двете си възрастни кучета с някакви кренвирши, мляко и малко суха храна.
Техните кучета обаче са разглезени и то доста :) Нещо, което мисля да не позволявам.
Кучето първо е куче, а после човек и приятел. Трябва да се знае кой е господар на глутницата.
Публикувано: 07 December 2013 - 10:41 PM
iNfRaSoNiC, в 07 December 2013 - 05:42 PM, написа:
iNfRaSoNiC, в 07 December 2013 - 11:29 AM, написа:
Също така кога мога да сложа нашийник на сладура?
Интересува ме и големината, която трябва да имат съответните неща.
Инак, аз като го взема ще е на около 7 седмици. Най - вероятно ще са го захранили с различна храна от млякото на майка му, но все пак какво трябва да му давам тогава.
Съжалявам, че питам, знам че сигурно има информация, но в момента нямам възможност да търся из форума.
Едит; Също така моля за насочване към добра клиника. В София е пълно с много "съмнителни" където гледат само да ти вземат парите и не им пука за животинчето.
Ветеринарният лекар трябва да обича животните!!!
ЕДИТ2: Сега ми дадоха добър съвет. За тренировки може да се използва изкуственото езеро в северен парк (София) имало място и нямало как кучето да излезе ( поне докато е малко ) инак после сигурно може :)
Това е - http://wikimapia.org...g=11&id=2133132
Като човек разхождащ се в Северния парк мога да ти кажа , че езерото е пълно със стъкла и тем подобни опасности. Не си е работа там да се разхождаш. Има от къде да излезе .. има разни плочки и т.н поставени от ръба до долу за по-лесно слизане и качване. За заградено място знам в Банишора.
Публикувано: 08 December 2013 - 05:52 PM
iNfRaSoNiC, в 07 December 2013 - 07:05 PM, написа:
Аз мисля нашийника да сложим от мига, в който дойде мъника, за да свикне с нея.
Същото се отнася и за легълцето му, тъй като разбрах, че имат навика да ги ядат ако са им взети като по-големи кучета.
От сега почваме да се подгатвяме, криейки обувки и всичко останало, където ще седи мъника, когато е сам.
Препоръчаха ми пластмасови купички, а не метални.
Хората, от които ще го вземем са страхотни :) Много добри и приятни са.
Те хранят двете си възрастни кучета с някакви кренвирши, мляко и малко суха храна.
Техните кучета обаче са разглезени и то доста :) Нещо, което мисля да не позволявам.
Кучето първо е куче, а после човек и приятел. Трябва да се знае кой е господар на глутницата.
1- Около 3 месец се слага последната.
2- Според мен е по-добре Нагръдник, защото когато кутрето се дърпа на каишката се дави и диша странно.
3- ----------------
4- Правилно са ви препоръчали.
5- Храненето с кренвирши е вредно. Предполагам го знаете

Пожелавам ви успех

Публикувано: 08 December 2013 - 07:07 PM
Тъй като си е първо куче, което е изцяло моя и на приятелката ми отговорност трябва да се грижим много добре за него :)
От сега сме започнали реконструкция на апартамента, коридора се опразва, тоалетната, където ще ходи малкия докато почнем да го извеждаме също се подрежда и всички принадлежности се качват на високи етажерки и така ;)
Голям шоу ще е :)
Дано работа с леглото се получи, още повече неща видях, за това че кучетата си ядат леглата, а аз държа нешето да си има.
Просто ако от бебе, от мига, в който дойде си има, може и да свикне с него :) Пък и ще имитираме майка му с шише вода точно в леглото му.
На 21-ви ще идем пак да си го видим, ще е на месец и 1 ден, ще има още снимки на Лео ( Светкавицата ) :)

Публикувано: 09 December 2013 - 08:16 AM
Относно разхождането без повод когато е малко трудно ще успее да ти избяга и да го загубиш или да стане някоя друга неприятност.За това го води на повод до мястото му на разходка на повод а после задължително без повод така от малко ще, свикне а до като са малки те са си доста послушни а и все още ги е малко страх и се съобразяват със водача си и го следват. Когато разхождам Шона на не познати места и разбира се там къде го позволява да е без повод Шона винаги се съобразява със мен тя ме следва а не аз нея.Снощи по по btv даваха един много хубав филм (8 героя) най вероятно сте го гледали и друг път там ясно се вижда ролята на водача в глутницата и когато останаха сами кучето Мая как се държеше със глутницата и те със нея като техен водач. Още от малко му забранявай това което не искаш да прави като голямо защото те са много умни и помнят а след това се опитват да се налагат. Шона никога не сме и позволява ли да се качва по легла и дивани но докато беше малка се опитваше да си го позволява. След 2г спря да хитрува и да прави опити да се налага като цяло за всичко и сега е много послушна колкото по пораства толкова по умна става и разбира все повече имам чувството че ще ми проговори

Публикувано: 09 December 2013 - 10:22 AM
Аз вече инструктирам другите членове на къщата, които ще живеят с мъника на най-основните правила :)
1. Никога да не му дават храна от масата или докато те ядат.
2. Никога да не ядат след него ( или поне то да не вижда, че ядат)
3. Винаги на всякакви врати и прагове да минават пред него
4. Факта, че ще е малко и сладко да не им променя работата с мъника и да го глезят по какъвто и да е повод! Глезене само когато си играем и т.н
5. Никакво качване по легла, дивани, столове и маси.
6. Всичко, което ще е забранено на кучето като голямо да е забранено от мига, в който влезе в дома ни.
6.1 Да си крият обувките :D:D:D
Смятам, че с тези основни правила е достатъчно хората, които няма да се занимават с кучето поне да ми помогнат с възпитанието му.
Тук отварям една скоба, с въпрос, все пак понякога ще искаме мъника да е при нас докато гледаме филм на дивана или леглото.
Как да го направим така, че да разбере, че може да се качва само когато ние искаме... ?
Публикувано: 09 December 2013 - 06:08 PM
iNfRaSoNiC, в 09 December 2013 - 10:22 AM, написа:
Аз вече инструктирам другите членове на къщата, които ще живеят с мъника на най-основните правила :)
4. Факта, че ще е малко и сладко да не им променя работата с мъника и да го глезят по какъвто и да е повод! Глезене само когато си играем и т.н
6. Всичко, което ще е забранено на кучето като голямо да е забранено от мига, в който влезе в дома ни.
Смятам, че с тези основни правила е достатъчно хората, които няма да се занимават с кучето поне да ми помогнат с възпитанието му.
Тук отварям една скоба, с въпрос, все пак понякога ще искаме мъника да е при нас докато гледаме филм на дивана или леглото.
Как да го направим така, че да разбере, че може да се качва само когато ние искаме... ?
Правилно си се ориентирал а и както ти казах в по горния си пост те много помнят и ще се опитват да се налагат няколко години зависи от кучето колко е упорито.Затова до като е малко не му позволявайте че после винаги ще иска а има и една малка подробност на която едвали сте обърнали внимание постоянния космопад едва ли ще ви е приятно навсякъде да е в косми така че, според мен отварянето на скобките някак не се връзва със т.5 а по т.3 някак не се връзват нещата това важи когато ще излизате на разходка и когато се прибирате, т6.1 е временна а може въобще да не проявява интерес към обувки и пантофи .Бих добавил
7т.Не го глезете със храната до като не си изгради постоянен хранителен режим.Когато се отбия първоначално апетита на по голямата час от кученцата намалява от стрес макар и да не му личи защото е игриво и весело стреса го има и в тоя период ядат много малко или по 2-5 гранули на ядене .Тогава се започват едни притеснения почват да му се угажда със накисване в мляко, консерви и др. щуротии като цяло се получава едно злоядо куче което ще ви създава проблеми когато сте на почивка или някъде където няма да имате възможност да му угаждате някой стопани направо са се вманиачили на това какво му готвят и темп подобни глезотии. Давайте му само гранули дори и ако се инати от време на време не отстъпвайте рано или късно ще се предаде и няма да проявява претенции .
п.п.Днес забелязах че след 1г ника ми е от блокиран за което Благодаря на Модераторите

Публикувано: 09 December 2013 - 10:20 PM
kapanec, в 09 December 2013 - 06:08 PM, написа:
iNfRaSoNiC, в 09 December 2013 - 10:22 AM, написа:
Правилно си се ориентирал а и както ти казах в по горния си пост те много помнят и ще се опитват да се налагат няколко години зависи от кучето колко е упорито.Затова до като е малко не му позволявайте че после винаги ще иска а има и една малка подробност на която едва ли сте обърнали внимание постоянния космопад едва ли ще ви е приятно навсякъде да е в косми така че, според мен отварянето на скобките някак не се връзва или по точно,кога порасне и спре да се опива да налага доминантност , със т.5 а по т.3 някак не се връзват нещата това важи когато ще излизате на разходка и когато се прибирате, т6.1 е временна а може въобще да не проявява интерес към обувки и пантофи .Бих добавил
7т.Не го глезете със храната до като не си изгради постоянен хранителен режим.Когато се отбия първоначално апетита на по голямата час от кученцата намалява от стрес макар и да не му личи защото е игриво и весело стреса го има и в тоя период ядат много малко или по 2-5 гранули на ядене .Тогава се започват едни притеснения почват да му се угажда със накисване в мляко, консерви и др. щуротии като цяло се получава едно злоядо куче което ще ви създава проблеми когато сте на почивка или някъде където няма да имате възможност да му угаждате някой стопани направо са се вманиачили на това какво му готвят и темп подобни глезотии. Давайте му само гранули дори и ако се инати от време на време не отстъпвайте рано или късно ще се предаде и няма да проявява претенции .
п.п.Днес забелязах че след 1г ника ми е от блокиран за което Благодаря на Модераторите

Публикувано: 10 December 2013 - 12:20 AM
Искаше да кажете, че седи само на пода? Това е много странно.
Както споменах, ще опитам да наложа някакъв контрол, при който мъника да разбере, че може да прави опрделени неща САМО когато аз искам.
Друг е въпроса какво искам и аз и какво ще постигна! Знам, че повече хора се провалят с първото си куче :(
Знам и такива обаче, които без каквито и да е тренировки имат доста добри и послушни кучета.
Така ще видим какво ще стане :)
Публикувано: 11 December 2013 - 04:01 PM
iNfRaSoNiC, всичко, което питаш ще ти се избистри, когато изкараш повече време с другаря си и го опознаеш. Тогава ти ще знаеш най-добре каква храна да му даваш, как да го възпитаваш, кога да му наложиш негативна санкция и т.н. За всичко, което искаш да знаеш, най-добре се обърни към ветеринар. За възпитанието мога да ти препоръчам добър треньор, който е и ветеринар. Ако проявяваш интерес ми пиши на лично съобщение, за да не се възпиреме като реклама тук.
Взехме си Еди (Парсънче) на 4 месеца и до ден днешен не прави поразии вкъщи. От друга страна, може би от много глезотия, е изключително доминантен (не стандартното за джаковете доминантен, а МНОГО), което създава доста проблеми. Но пък, баланс, какво да правиш.
Успех с новия член на семейството и да се заредите с много търпение, че в началото не е много лесно. :) С времето се заражда едно приятелство до живот! :)
Публикувано: 11 December 2013 - 07:52 PM
Публикувано: 11 December 2013 - 08:24 PM
sisko, в 11 December 2013 - 07:52 PM, написа:
Не разбрах имали ли сте или не проблем с мебелите? Това многоточие не го разбрах :)
Отностно пишкането учили ли сте го или си е било умно. Мебелите са ми много важни ( смисъл да не яде нищо из нас ) за това съвета ви ще ми е полезен.
Собствениците, от които ще взема моя мъник казаха, че космода е вечен... Но не го решат много редовно.
Публикувано: 12 December 2013 - 12:49 PM
Относно пишкането те докато са мънички много спят, като се събуди и направо в банята в момента, който успяваше сам да качи прага на банята сме нямали проблеми и до ден днешен я ползва за WC понякога.
Публикувано: 12 December 2013 - 01:22 PM
sisko, в 12 December 2013 - 12:49 PM, написа:
Относно пишкането те докато са мънички много спят, като се събуди и направо в банята в момента, който успяваше сам да качи прага на банята сме нямали проблеми и до ден днешен я ползва за WC понякога.
Благодаря ви много за отговора и съвета.
Публикувано: 17 December 2013 - 08:49 PM
Публикувано: 18 December 2013 - 06:29 PM