Джак Ръсел териер
Публикувано: 11 November 2014 - 09:17 AM
tanec, в 10 November 2014 - 12:27 PM, написа:
Влезни във Фейсбук страницата "Приятели на Джак Ръсел териер", там има няколко човека в момента, които продават кученца, наскоро родени. Всички са много мили и си публикуваме снимки на кучетата, търсим съвети, организираме срещи и прочие

Относно полът - аз държах да е момченце. Макар, че са по - дивички и по - необуздани, мъжкаря си е мъжкар. Но пък момиченцата са нежни и сладки, само дето е проблемно като се разгонят

Публикувано: 23 November 2014 - 03:28 PM
По-голямата част от ДРТ в България са породоподобни, т.е. екстериорно покриват частично или напълно стандарта на породата, но, до толкова, до колкото не са продукт на целенасочено развъждане на породата, в гените им тече неизвестно ДНК, което може да даде отражение на техния характер и екстериорни особености или тези на евентуално тяхно бъдещо поколение. Има, разбира се внесени и чистопородни екземпляри, но те не участват в развъдна дейност или поне не на територията на страната.
Та, ако искате чистопороден представител, който е гарантирано ДРТ - проучвате развъдниците в близките държави и правите своя избор, като, естествено, цената не е никак ниска.
Ако желаете породоподобно кутре - да, четете обяви, влизате в страницата на Фейсбук и т.н., но трябва да го правите с ясното съзнание, че не вземате чистопородно кутре и да си го обичате, независимо дали ще си изправи ушетата, дали нослето му ще е розово, а не черно, дали като характер няма да е типичен ДРТ и т.н.
Успех с избора - ДРТ е обич до край ... след като веднъж му свикнеш на шантавотиите ;)
Публикувано: 23 January 2015 - 01:20 PM
Публикувано: 24 January 2015 - 06:27 AM

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 24 January 2015 - 07:14 AM
За хапането - когато Ви хапе, кажете "НЕ", след което дайте в устата на кученцето играчка и нежно го погалете. Няма да стане като с магическа пръчка, но след известен период то схваща кое не бива и кое бива да прави. За да има ефект командата "НЕ", трябва да бъде издадена със съответния тон ...
Хигиенните навици ... И при нас това не беше най-бързо усвоеното нещо ... Трябва да се научите да познавате кутрето си - обикновено те дават много ясни знаци, че ще се облекчават - или започват да душат около себе си, или да се връткат неспокойно /говоря по спомен, че нашия бебешки период беше доста отдавна/. Усетите ли нещо такова - веднага го заведете /не занесете/ до определено от Вас място ... Когато си свърши работата - похвала и наградка ... Постепенно ще свикне да си ходи само навън :) :) :) ...
И друго много важно нещо за съжителството с ДРТ е - играйте си с Вашето кученце - не му оставяйте играчки и то само да се занимава с тях - играйте си с кутрето, създавайте здрава връзка на доверие помежду си, като, освен това, играта изморява кутрето и то няма да има енергия да съсипва всичко вкъщи. И, разбира се, поставяйте извън досега му всички предмети, които не искате да бъдат унищожени ... За ДРТ е характерно, че, ако скучае, ще намери начин да се разведрява ... Лошото е, че тези начини обикновено са кошмар за нас - собствениците ...
За друго май не се сещам ... :) ... Дано поне малко да сме Ви от полза ... Не се отказвайте от кученцето си - те са адски лоялни, витални и пълни с обич, която само чакат да ви дадат ...
Публикувано: 25 January 2015 - 08:55 AM
Beatrisss, в 24 January 2015 - 02:46 PM, написа:
Редно би било да дадете повече информация за кучето - характер, проблемно поведение, причини за възникване на необходимостта да му се търсят стопани.
Публикувано: 25 January 2015 - 01:52 PM
Публикувано: 25 January 2015 - 08:09 PM
Публикувано: 23 February 2015 - 04:16 PM
Изчетох каквото можах из темата и след като разбрах, че официален развъдник в БГ на тази порода все още няма се чудя откъде мога да се сдобия с едно пале.
Предполагам че ако се спра на развъдници на Балканите ще излезе доста скъпо.
И тъй като искаме домашен любимец в къщи, на който да се радваме ние и децата и едва ли ще тръгна на изложби с него, прецених че ще се задоволя и без официално родословно потекло.
Видях че тук пишат доста хора които си имат или ще си имат майка с мъничета, реших да попитам има ли някой които има или на който му предстои раждане на малки.
Въпроса ми е за гладкокосместата разновидност с къси крачета.
ПС:
Писах на JRT-BG.com с молба за регистрационен код, за да следя и там и чакам кода

Публикувано: 20 April 2015 - 06:51 PM
Откакто взехме Бари не съм писала, но имам някои притеснения и разбира се реших да се допитам до вас. Бари е чудесен! Вече е на 8 месеца и половина. Здрав и игрив, изключително гальовен. Много дисциплиниран. Знае кое му е позволено и кое не. В никакъв случай не е див, както се очакваше. Напротив - много спокоен и търпелив. Но най-вероятно не е най-истинското джакче, което няма абсолютно никакво значение за нас. Това си е нашето прекрасно кученце.
Проблемът ни е със социализацията. Не иска да играе с кученца. Плаши се и започва да ги лае. И към хора, извън семейството, реагира по същия начин.
Другото което ме притеснява е, че ми се струва слабичък. Ветеринарят казва, че изглежда чудесно, но ребрата му се виждат. Храним го с Ориджен и Тест оф дъ уайлд. Спазваме дозировката. Като лакомства даваме пръчици и кокали от пресована кожа и натурални солети. Понякога кучешки бисквитки. Пие достатъчно вода. Ака 2-3 пъти на ден. В момента е около 5,7 кг.
И последното - то не е притеснение, но не е приятно. Много пишка от радост. Най-често го прави при мен. Като ме види, смъква дупето и започва да върти и да пръска - става мазало.

Ще съм благодарна за всякакви съвети и за социализацията, и за храненето, и за пишкането!
Ето го и Бари. Това е преди няколко месеца, но и сега изглежда по същия начин. Имам чувството, че само се издължава.

Публикувано: 22 April 2015 - 05:47 AM
Бари наистина изглежда прекрасно! Имайте предвид, че няма нищо лошо в това ребрата да са му леко описани или, да речем, загатнати :) . Разбира се, това не означава да е изпосталял /какъвто Бари очевидно не е/. Затлъстяването при животните е почти толкова лошо и вредно, колкото и изпосталяването. Наблюдавайте кутрето, ако Ви се струва, че съвсем отслабва или храната категорично не му стига, завишете малко дозата. Аз лично бих се доверила на изказаното от ветеринарния лекар мнение :) .
За поведенческите проблеми /ако изобщо са такива/, аз лично не мога да дам съвет. Може би е добре да се допитате в подсекцията "Възпитание и обучение" на форума - там обикновено се включват хора с повече познания. Категорично обаче пишкането от радост не преминава от самосебе си. Потърсете компетентно мнение, защото съществува вероятността да си остане трайно.
Публикувано: 27 June 2015 - 09:27 AM
Надявам се приемате нови членове в клуба?

Моят приятел реши да ме изненада, като ми вземе джак ръсел. Всичко супер, само дето ми взе бебе на 25 дни. И както знаете веднъж вземеш ли - няма връщане назад. Отначало бях страшно притеснена, тъй като не бях имала кученце, камо ли бебе! Сложихме му бутилчица с топла водичка, направихме му клетката доста удобна и мекичка (ветеринаря ни посъветва транспортната клетка да я направим като къщичка, за да свиква, като през деня клетката е отворена, а вечер като лягаме да спим да я затваряме) Храним го, играем си с него. Обаче имам 2 въпроса.. вечер не ни оставя да спим и през час два скимти, иска да излиза, а през деня проспива деня. Само като го чуя да скимти и скачам от леглото да проверя всичко наред ли е.

Благодаря предварително за помощта!

Публикувано: 03 July 2015 - 10:32 AM
Публикувано: 03 September 2015 - 10:59 PM

До момента ядове нямам, но съм доста неопитен с кучета, а тази порода всеки ми казва, че е генератор за ядове! Както и да е, питането ми е може ли някой да ме посъветва след като поставим и третата ваксина искам незабавно да заведа кученцето на треньор и да бъде обучена до много високо ниво на послушание и някоя и друга команда! Както казах нямам опит и единственото, което обучавам е като и давам да яде и с тънка свирка подавам 3 изсвирвания с различна дължина, която да запомни и да играе като сигнал за викане! Поне в моята глава работи, а реално нямам представа дали ще стане така :) Та моля за насока към кой да се обърна, като кученцето започне да излиза да се комбинира със стриктно обучение! Повече от всичко искам да е жива, здрава, но ако е изпусната, то нещата няма да са много добри двустранно!
Иначе кучето вече започна да си играе и го прави постоянно, когато не спи, а нощем я "приспивам" в легена за да имам време да се събудя като тя се събуди и и се допишка! Тя успешно ме обучи мен, че като започне да скимти и ВИЕ (точно като вълк (не го очаквах от JRT)) да ставам и да я пусна да пишне върху един памперс, за да не е сутринта бойно поле!
Друго нещо е, че може би (пак според мен) реагира на възпитание, защото като направи нещо, което изрично страшно много държа да не прави и кажа на висок глас НЕ, то тя престава да го прави и занапред! Надявам се да го възприема като команда и да и влиза в главата, че не бива да се прави не само сега, ами никога!
Хапва си добре бебешки гранули примесени с малко пастет кучешки за бебета и това ме успокоява, защото много ме беше страх, че ще попадна на злоядо куче!
Важно за мен е, като я оставям сама да ме истеризира и да опишква и оаква всичко, докато ме няма и наистина обучението е топ приоритет за мен! Отново моля, ако някой от вас, който е стопанин на JRT и е ползвал услуги на треньор да ми даде негов контакт за да се уговоря дето се вика още от утре, че предстои работа с моя JRT! Благодаря предварително!