Dog.bg Форуми : Джак Ръсел териер

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (275 Страници) +
  • « Първа
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • 207
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Джак Ръсел териер

#4081 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 30 November 2011 - 10:43 AM

Показване на мнениетоradusha, в 30 November 2011 - 08:39 AM, написа:

но за съжаление такива неща са се случвали и ще продължават да се случват... нека не драматизираме излишно нещата

Ще се случват,да като има безотговорни стопани.Ако котката е бездомна какво все едно,че нищо не се е случило ли?Ако котката се е пускала да се разхожда свободно от някой то да тогава може да говорим за някаква вина на стопанина,но ако е било загубено не виждам в кой е вината.Ако за Вас смъртта на една котка е драматизация то не знам какво да кажа......
Пък все пак джак е малко куче може просто да се хване и вдигне във въздуха,не е голямо куче,което трудно да се отмести от жертвата.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#4082 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2011 - 11:01 AM

Показване на мнениетоnerkata, в 28 November 2011 - 09:52 PM, написа:

...искам да попитам как бихте постъпили ако в къщата ви влезне плъх например????Във всеки случай то е безобидно мишле...,но...какво се случва с мишлето????Смърт!!! От всички нас се очаква това...или котката ви ще свърши тази работа...нали?И нея задължително ще поощрите...така че това действие е въпрос на интерпретация...

Ами случая с убитата котка не искам да коментирам,но горното не мога да пропусна.Живея в къща,имам и котка,влизат и мишки.А котаракът ми е ловец,но не само че не го поощрявам,но съм взела всички възможни мерки да не хваща дребни животинчета.Има каишка със звънче,за да го чуват и да се спасяват.Обиколих половин София и околностите за да намеря хуманен капан за мишки, и ако се хванат през зимата,когато навън е студено си ги гледам като домашни любимци до пролетта,когато ги пускам далеч от къщите,на полето.Не веднъж съм гонила котака по двора за да измъкна поредната плячка от устата му - гущер,жаба,врабче.И ако са били сериозно ннаранени съм ги гледала до пълното им възстановяване.Но сигурно аз не съм в ред :dh_188:
Много съжалявам за офф-а,ама не можах повече да се сдържа.
User's Signature

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ

#4083 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 November 2011 - 01:05 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 30 November 2011 - 10:43 AM, написа:

Ще се случват,да като има безотговорни стопани.Ако котката е бездомна какво все едно,че нищо не се е случило ли?Ако котката се е пускала да се разхожда свободно от някой то да тогава може да говорим за някаква вина на стопанина,но ако е било загубено не виждам в кой е вината.Ако за Вас смъртта на една котка е драматизация то не знам какво да кажа......
Пък все пак джак е малко куче може просто да се хване и вдигне във въздуха,не е голямо куче,което трудно да се отмести от жертвата.

Shibumi, водиш дискусия с човек, чиито невръстни джакове станаха родители "без да искат" и без да се драматизира. Поколението сигурно е разпродадено.

Джак ръселът е териер, а не просто дребно, сладко и безобидно кученце, което може и да не се обучава, нали е мъничко.
Отделна тема са всичките, народили се джакоподобни кученца, които не е ясно колко общо имат с джаковете като екстериор и характер.
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#4084 Потребителят е офлайн   radusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2011 - 02:56 PM

Показване на мнениетоFibsi, в 30 November 2011 - 01:05 PM, написа:

Shibumi, водиш дискусия с човек, чиито невръстни джакове станаха родители "без да искат" и без да се драматизира. Поколението сигурно е разпродадено.

Джак ръселът е териер, а не просто дребно, сладко и безобидно кученце, което може и да не се обучава, нали е мъничко.
Отделна тема са всичките, народили се джакоподобни кученца, които не е ясно колко общо имат с джаковете като екстериор и характер.

За да не навлизам пак в един безконечен спор само ще ви кажа, че да, кучетата ми станаха без да сме го искали родители.. без да ми слагате иронизиращи кавички и дали сме драматизирали или не едва ли ще ви стане ясно, защото един интелигентен човек няма да тръгне да прави драми по форумите както вас, а ще търси съдействие на правилните места. А какво сме направили с кученцата - това пък е мноооооооого далече от вашите интереси.
П.С. Отговарям ви просто за да не стоя мълчейки, безучастно, въпреки, че не виждам каква е връзката с темата.. какво говорите от тук нататък ама хич не ме интересува :tb_195:

#4085 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 November 2011 - 04:02 PM

Показване на мнениетоradusha, в 30 November 2011 - 02:56 PM, написа:

За да не навлизам пак в един безконечен спор само ще ви кажа, че да, кучетата ми станаха без да сме го искали родители.. без да ми слагате иронизиращи кавички и дали сме драматизирали или не едва ли ще ви стане ясно, защото един интелигентен човек няма да тръгне да прави драми по форумите както вас, а ще търси съдействие на правилните места. А какво сме направили с кученцата - това пък е мноооооооого далече от вашите интереси.
П.С. Отговарям ви просто за да не стоя мълчейки, безучастно, въпреки, че не виждам каква е връзката с темата.. какво говорите от тук нататък ама хич не ме интересува :tb_195:

Ето, че сте търсили съдействие в този форум: ПОМОЩ бременно куче на 1г. и 2 м.
Посъветвали са Ви какво да правите и не сте се появили повече, дори да кажете какво е станало и какво решение сте взели.
Не знам защо си позволявате да определяте писането на останалите като "правене на драми".
Връзка с темата има, според мен. Дава на хората представа що за човек пише, че за смърта на котката бил виновен нейният евентуален имагинерен собственик, който я бил пуснал да се разхожда.
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#4086 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 November 2011 - 05:16 PM

Показване на мнениетоFibsi, в 30 November 2011 - 02:02 PM, написа:

Показване на мнениетоradusha, в 30 November 2011 - 02:56 PM, написа:

Ето, че сте търсили съдействие в този форум: ПОМОЩ бременно куче на 1г. и 2 м.
Посъветвали са Ви какво да правите и не сте се появили повече, дори да кажете какво е станало и какво решение сте взели.
Не знам защо си позволявате да определяте писането на останалите като "правене на драми".
Връзка с темата има, според мен. Дава на хората представа що за човек пише, че за смърта на котката бил виновен нейният евентуален имагинерен собственик, който я бил пуснал да се разхожда.
:ba_025:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#4087 Потребителят е офлайн   vani6366 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2011 - 09:21 PM

Дора, много съжалявам за случилото се и ти съчувствам за преживяното. Но и те поздравявам за смелостта да го напишеш тук, защото... видя какво последва. Чета този форум всеки ден от две години - едни и същи "всезнаещи" и "специалисти" по кучешко поведение и възпитание се появяват и изчезват. В крайна сметка и аз се оказах неподготвена за това, което ме очаква с мъжко куче джакче в "пубертета" и много "лесното възпитание" и "контрола", който трябвало да е задължителен и т.н. В крайна сметка се почувствах абсолютен тъпан относно моето куче, реших че и той е тъпак докато не осъзнах, че това са изискванията на "знаещите и можещите" - с техните "така трябва, а така не трябва..." Важното е да приемеш Майло такъв какъвто е - с джаковете май е така, аз се примирих със задължителния повод, ама си купих 15 метров - навивам си го непрекъснато на ръката, но така и той си тича и аз - спокойна :ba_025: Така че моят съвет е - не му се доверявай много много - те са си диванета - абсолютно всичко разбират, знаят какво ще последва в момента в който си го помислиш и така - направи съжителството ви спокойно и без ексцесии и не обръщай много внимание на всички дето те порицават и мъмрят, а всъщност не се знае те какво са преживели с техните перфектни кучовци :md_064:
Наистина, внимавай с Майло, не са за пускане тези диванета - не за друго, за твое спокойствие и равновесие в съвместния ви живот :db_046:
User's Signature

Качена снимка

#4088 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 November 2011 - 09:59 PM

Имаше въпрос какво мислите за случката.Еми хората си казаха мнението.Дали на някой му харесва или не си е негова работа.Но трябва ли да лъжа какво мисля?
Порицание и мъмрене-не сме в детската градина.Градивна критика.Приемате вашето куче такова каквото е?Не искам да го преиначавам,но трябва ли да си приемам кучето като котко-убиец и да се примиря с това?Имам 2 кучета,които силно мразят котки знам за какво говоря.Но досега не са убили котка и в обучението сме стигнали до там да не ги забелязваме и да се разминаваме спокойно.Пък подигравателните кавички на кой бил специалист и вечно знаещ-какво да коментирам.Щото гроздето е високо,та е кисело.
Като не ви е угодно мнението на другите,то ние сме прави другите грешат,нали?
Останете със здраве .....
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#4089 Потребителят е офлайн   jesse Икона

Публикувано: 01 December 2011 - 10:28 AM

Големи всезнайковци имало тука и порицават, порицават... Джак Ръсела е ТЕРИЕР и е създаден за ЛОВ и да се подтиска ловния му инстинкт е неправилно, позовавам се на http://www.therealja...reed/index.php. Моето кученце беше на 4 месеца и най дружелюбно и игриво се доближи до една улична котка, която се разфуча и го издра по нослето (котката следва своя инстинкт). От тогава Джеси като види котка пощурява и сега вече когато е голям (на ръст е малко по голям от котарак) ако хване някоя не знам какъв ще е резултата от схватката (не си мислете че котките са милички и беззащитни, свидетел съм как с две лапи по носа една котка спря нападението на много по голямо куче). А който не иска Джакът му да е ТЕРИЕР да си вземе Пинчер...

#4090 Потребителят е офлайн   vani6366 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2011 - 11:49 AM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 30 November 2011 - 07:59 PM, написа:

...Щото гроздето е високо,та е кисело.

По повод киселото грозде - вижте началото на нашето съжителство и обучението, което вървеше като песен докато не стана на годинка...
http://www.youtube.c...h?v=v2-NsTgK0Dw

Аз си признавам, че съм пропуснала нещо в някакъв момент, но продължавам да се боря и да си тренираме командите - в момента сме на етап сами, без повод, но само в заградената площадка. Докато не съм на 100% сигурна, че ще ме слуша и навън, няма да го пусна без повод извън нея.
User's Signature

Качена снимка

#4091 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 December 2011 - 12:02 PM

Показване на мнениетоvani6366, в 01 December 2011 - 09:49 AM, написа:

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 30 November 2011 - 07:59 PM, написа:

...Щото гроздето е високо,та е кисело.

По повод киселото грозде - вижте началото на нашето съжителство и обучението, което вървеше като песен докато не стана на годинка...
http://www.youtube.c...h?v=v2-NsTgK0Dw

Аз си признавам, че съм пропуснала нещо в някакъв момент, но продължавам да се боря и да си тренираме командите - в момента сме на етап сами, без повод, но само в заградената площадка. Докато не съм на 100% сигурна, че ще ме слуша и навън, няма да го пусна без повод извън нея.

:ba_025: перфектно.Радва ме много стопани,които работят с кучетата си.Продължавайте в същия дух!!!
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#4092 Потребителят е офлайн   dora Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2011 - 03:11 PM

Благодаря на vili за подкрепата все пак.Имах адска нужда от нея ,защото тези дни се чуствам зле от случката и от коментарите ,но ДА исках да чуя мнения.
Много моля да споделите и как става така ,че куче което мрази котки /моето поради сблъсък на 4 месеца с една която му остави белези, а може и не само заради това знам ли вече/да стигне до там ,че да не ги забелязва.Това е нещо за което само си мечтая.Аз също продължавам да се занимавам с този мой дивак/вече ви споменах ,че съм принудена да го водя на летището - извън града и далеч от дразнители за да се натича все пак , а и в къщи команди не се отработват мисля/, но как да му се доверя като с мен е един , а щом зърне нещо шаващо става друг.Кое е показател ,че се владее и аз владея него- така да се каже???

#4093 Потребителят е офлайн   nerkata Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 02 December 2011 - 07:34 AM

Показване на мнениетоjesse, в 01 December 2011 - 10:28 AM, написа:

Големи всезнайковци имало тука и порицават, порицават... Джак Ръсела е ТЕРИЕР и е създаден за ЛОВ и да се подтиска ловния му инстинкт е неправилно, позовавам се на http://www.therealja...reed/index.php. Моето кученце беше на 4 месеца и най дружелюбно и игриво се доближи до една улична котка, която се разфуча и го издра по нослето (котката следва своя инстинкт). От тогава Джеси като види котка пощурява и сега вече когато е голям (на ръст е малко по голям от котарак) ако хване някоя не знам какъв ще е резултата от схватката (не си мислете че котките са милички и беззащитни, свидетел съм как с две лапи по носа една котка спря нападението на много по голямо куче). А който не иска Джакът му да е ТЕРИЕР да си вземе Пинчер...

...абсолютно точно казано...ако териерът е истински,а не ''подобрен'' няма начин да се подтиснат инстинктите му...,а и не бива да се прави,а иначе хол-териери има бол,смесени с бигли-мигли и да не изброявам...всъщност крайно време беше да се започне дискусия по темата,защото трябва да е ясно,че да притежаваш такова куче се изисква и разбиране към него...териерът не може да се моделира като други породи-визирам НОК.../не искам да обиждам породата и собствениците й/той просто е партия на притежателя му...

#4094 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 December 2011 - 08:36 AM

Показване на мнениетоnerkata, в 02 December 2011 - 08:34 AM, написа:

...абсолютно точно казано...ако териерът е истински,а не ''подобрен'' няма начин да се подтиснат инстинктите му...,а и не бива да се прави,а иначе хол-териери има бол,смесени с бигли-мигли и да не изброявам...всъщност крайно време беше да се започне дискусия по темата,защото трябва да е ясно,че да притежаваш такова куче се изисква и разбиране към него...териерът не може да се моделира като други породи-визирам НОК.../не искам да обиждам породата и собствениците й/той просто е партия на притежателя му...

В този ред на мисли - колко от вас използват териера си за лов и колко са го взели за дом. любимец,м?А и да се използва за лов не виждам причина да не се направи всичко възможно да бъде контролирано кучето (когато не е на лов),а ако това се окаже невъзможно - има поводи,намордници.Репликата:"Ами той/тя си е такъв,нищо не мога да направя,това са инстинкти" показва изключително безхаберие и безотговорност.Дай сега за да не се подтискат инстинктите му да ловува/убива наред.Ами като не искате да подтискате инстинктите,вземете мерки това да е безопасно за околните.Ако някой собственик на пит реши да не подтиска инстинктите му да изяде вашия ДРТ,това дали ще е природа или ще е варварство.Живеем в общество и трябва да се съобразяваме с това.Ако бездомно куче убие котка - о.к.,това ще е просто една кофти случка,но когато това куче има човек до себе си - това е безотговорност.
User's Signature

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ

#4095 Потребителят е офлайн   Stely Икона

Публикувано: 02 December 2011 - 02:26 PM

Здравейте отново ! Всичко се оправи при нас с кожните болести , заведох я на ветеринар и казаха че е някаква бактерия с билков шампоан през 3 дена всичко се възтанови... вече не се чешем и нямаме проблеми с кожата.
но искам да ви помоля за съвет, Рея попринцип е хапана преди 5 месеца от по голямо куче, немога да разбера дали това и е останало като стрес или просто не ме слуша тъй като се спуска да лае (но само да лае) хора които тя си избере , но най вече кучета отстрани изглежда стряскащо за стопаните на другите любимци до сега не е нападала да хапе , но как мога да я успокоя малко ? имате ли идея?

#4096 Потребителят е офлайн   bizzardy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 December 2011 - 03:30 PM

Здравейте. Радвам се, че спорът за котката май приключи.
Какво става с нашето братче bandit - никакви не пишат как са:)))
Можете ли да ме информирате горе долу какво е нормалното тегло за кученце на близо 2 месеца /без 8 дни/, защото Джафи не успява да си изяде дневната доза и не мога да преценя дали е слабичък или не. На 10ти ще ходим за втора ваксина и ще питам и там.
А кога може да го изкъпя-пак четах, че трябва да минат ваксините, но ако си е на топличко какъв е проблемът?
Искам вече и да го изкарвам навън, но уви и това не може преди да минат 10 дни от втората ваксина.
Иначе вече е много поумнял сякаш. Хвърляме играчка, той я гони и носи...сладур голям. Само че и енергията му се увеличава и вечер по 3 часа не се спира...малко ме уморява....няма грам спокойствие :))) За сега нищо не гризе по мебелите-дано да се запази така и при смяна на зъбчетата.
Приятен ден от мен.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#4097 Потребителят е офлайн   jesse Икона

Публикувано: 02 December 2011 - 04:41 PM

Тука се зароди една дискусия и тъй като все пак това е Форум за породата Джак Ръсел Териер и предполагам всички собственици на ДРТ са се запознали вече с особеностите на породата (не само външни белези, а и характер), нека споделя моето мнение. ДРТ са енергични, бягат, скачат, лаят, копаят и са МНОГО интелигентни. Всички тези качества са съзнателно селектирани от преподобния Джон Ръсел преди повече от 200 години, за създаването на ловно куче което да може да бяга наравно с конните ловци, да влиза смело в дупката на лисицата, да я задържи и с лая си да покаже къде е под земята за да бъде изкопано. Всички тези му качества влизат в конфликт с определението за домашно (апартаментно) куче. Лаят му ще дразни съседите, бягането и скачането някак си не става в апартамент или дори с повод в парка (освен ако собственика му е спринтьор и бегач на дълги разтояния), гоненето на дребно живото или птичка ще възмущава природолюбителите, особено ако успее да го залови и ли недай Боже да го убие. Тука вече идва ред да се спомене възпитанието. За да е добро едно ловно куче,то ТРЯБВА да слуша стопанина на 100%. Обучението е дълъг и труден процес (да спомена че съм лаик, и малкото познания които имам са от четене из Нета, по форуми и т.н). Стопанина на ДРТ (той е само един)трябва да бъде УТВЪРДЕНИЯТ водач на семейството, само той може без проблемно да наложи волята си и дори да му вземе храната то устата. Тренировките с наградки (кликер) ще покажат и насочат кучето за това което се иска от него (легни, седни, ела, търкули се и други мурафети) и тъй като ДРТ е умно куче бързо, бързо ще научи и за да получи лакомството ще изпълни подадената команда. Обаче когато е навън, когато подуши разгонена женска, когато ловният инстинкт надделее над желанието за лакомство, тогава само ВОДАЧЪТ може да наложи волята си (не винаги се получава на практика). И след всичко това си позволявам да обобщя моето виждане: подтискане на характера на ДРТ твърдо НЕ, обучение за послушание твърдо ДА. Със здраве любители на ДРТ.

#4098 Потребителят е офлайн   bandit Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 02 December 2011 - 04:58 PM

Здравейте и от нас , нямаше ни няколко дена и колко страници са се изписали, дано не се случват повече такива инциденти - наистина не са приятни :dry: Нашият Бандит малко се кротна сякаш , от 2 дена го пускаме в целия апартамент и вече не е така " чалнат " :dog: Иначе като го пуснехме в другите стаи и беше като луд - голямо препускане , сега ходи навсякъде и е доста по-спокоен :ae_085: Ние вчера го изкъпахме , не мисля че има проблем . Голямо хапане пада обаче , почти не я затваря тази уста :)))

#4099 Потребителят е офлайн   bizzardy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 December 2011 - 05:08 PM

Показване на мнениетоbandit, в 02 December 2011 - 04:58 PM, написа:

Здравейте и от нас , нямаше ни няколко дена и колко страници са се изписали, дано не се случват повече такива инциденти - наистина не са приятни :dry: Нашият Бандит малко се кротна сякаш , от 2 дена го пускаме в целия апартамент и вече не е така " чалнат " :dog: Иначе като го пуснехме в другите стаи и беше като луд - голямо препускане , сега ходи навсякъде и е доста по-спокоен :ae_085: Ние вчера го изкъпахме , не мисля че има проблем . Голямо хапане пада обаче , почти не я затваря тази уста :)))

И Джафи откача като успее да се измъкне от стаята. Но не го пускаме още в другите стаи, защото там са килими и не се знае дали няма да ги напишка. А и през деня като сме на работа е сам /на обяд си се прибираме за час/ и ако го пускаме в другите стаи може да свикне и да плаче като е затворен в една.... А иначе за къпането и аз искам да го изкъпя ама съм чела, че уж не трябва..не знам защо, ама така пише. Моля дайте съвет. За хапането и Джафи не си затваря устата :)))))
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#4100 Потребителят е офлайн   todorak Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 December 2011 - 08:43 PM

Показване на мнениетоRinusha, в 02 December 2011 - 08:36 AM, написа:

Показване на мнениетоnerkata, в 02 December 2011 - 08:34 AM, написа:

В този ред на мисли - колко от вас използват териера си за лов и колко са го взели за дом. любимец,м?А и да се използва за лов не виждам причина да не се направи всичко възможно да бъде контролирано кучето (когато не е на лов),а ако това се окаже невъзможно - има поводи,намордници.Репликата:"Ами той/тя си е такъв,нищо не мога да направя,това са инстинкти" показва изключително безхаберие и безотговорност.Дай сега за да не се подтискат инстинктите му да ловува/убива наред.Ами като не искате да подтискате инстинктите,вземете мерки това да е безопасно за околните.Ако някой собственик на пит реши да не подтиска инстинктите му да изяде вашия ДРТ,това дали ще е природа или ще е варварство.Живеем в общество и трябва да се съобразяваме с това.Ако бездомно куче убие котка - о.к.,това ще е просто една кофти случка,но когато това куче има човек до себе си - това е безотговорност.

напълно съм съгласен с вас ...:) нашите кутренца са ловни,но трябва и да слушат...
User's Signature

jack-russell terrier dogs for everything

• (275 Страници) +
  • « Първа
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • 207
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема