Dog.bg Форуми : Калций при кучетата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Калций при кучетата

#61 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 14 November 2008 - 08:52 PM

Да добавя за "почивките". Това е едно от клишетата, които нямат научна обоснованост но се предават в поколенията. Когато се дава калций, организмът "свиква" с определено ниво. Рязкото му спиране води до рязък дефицит, което води до бърза хипокалциемия. За да се запази нивото му в кръвта се отварят калциевите депа. Това може да доведе до декалцифицирани райони в костите, до диария, тремор и шок. За това при спиране на калция, това трябва да става бавно, по схема с плавно намаляване на дозата.
И сега за нуждата изобщо: ако се храни кучето с попара от хляб и бульон с малко животински продукти, то вероятно е по-добре да се дава. Когато се храни с качествена готова или натурална храна се дава само след изписване от ветеринар. Е има и риска той да се хлъзне по-клишето, ама това рядко се случва.
User's Signature

Качена снимка

#62 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 14 November 2008 - 08:58 PM

Когато аз минах през фазата "Да даваш калций или не - това е въпроса!" нито един доктор не ме попита с какво храня кучето, а всички бяха категорични да давам. Надявам се това да се е променило.

#63 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 10:43 AM

http://www.amstaff.net/HD1.html

Вижте това. Вече е поместено във форум за кане корсо. Вярно е. Дано някой се хване да го преведе, поне частта за калция. Че много митове и легенди има.

#64 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 17 November 2008 - 10:02 AM

Да, това е статията към която препращам аз редовно, защото е на лесно смилаем език и в голяма степен обобщава това, което се повтаря от различните източници, които изчетох. Беше мисля капката в морето, която ме убеди да НЕ давам калций на конкретното куче. Имам намерение да я преведа в най-скоро време, защото при кане корсо и подобни по категория породи най-често се сблъскваме с тезата - "ще порасне много значи трябва много калций".

Цитат

Че много митове и легенди има.
  :rolleyes:

Цитат

Когато аз минах през фазата "Да даваш калций или не - това е въпроса!" нито един доктор не ме попита с какво храня кучето, а всички бяха категорични да давам. Надявам се това да се е променило.
- Мил, да кажем, че има някакъв напредък - не всички бяха категорични, когато аз имах тази дилема. Но този напредък е доста объркващ за повечето стопани - 3ма казват: калций на всяка цена, 1 пита как се храни, наблюдава го през 2 седмици, взима кръв (друг е въпросът тълкуването на резултатите - и там има паники) - такива неща. Днес хората около мен с бебета продължават да са объркани и взимат решението с което се чувстват малко по-сигурни. Когато болшинството лекари убедително твърдят, че калций се дава на всяка цена при едро куче - повечето стопани естествено се вслушват. Тези, които имат куче от развъдник с установена практика по калциевия въпрос по-често следват съвета на развъдчика. Това са моите наблюдения.
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#65 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 17 November 2008 - 10:46 AM

Така или иначе статията е страхотна, най-вече заради лесно смилаемата информация. Опитай наистина да я преведеш, моля те, аз също бих пробвала, но в момента ако започна и това просто кротко ще се гръмна. Когато си готова свиркай, бих могла освен да бръщолевя и да я принтирам и да я давам на нови собственици, заедно с останалите пакети.
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#66 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 04 December 2008 - 12:10 PM

Ето въведението и частта за калция, понеже това е темата.
За момента съм до тук, поствам каквото съм превела, защото не знам кога ще имам възможност да я довърша. На места може да не звучи много гладко, но се опитах да не си донагласям думи, за да е максимално близо до източника, може да я доизпипам след време.  ;)

Зависимост между хранене и развиване на заболявания на костната система при млади кучета
Daniel C. Richardson
Phillip W. Toll

От тук

Развиването на скелетни изменения/заболявания е често срещано при кученца от едри и гигантски породи. Една от проявите им тазобедрената дисплазия  засяга милиони кучета. Генетиката, околната среда и храненето добринасят за развитие на заболявания на костната система.

От аспектите на изхранването -  темпо на растеж, определени хранителни съставки, консумирано количество храна и метод на хранене могат да допринесат за заболявания на костната система. Излишна енергия и калций са известни рискови фактори. Затова нивото на тези характеристики на храната трябва да са близки до минималните изисквания на Американската Асоциацията на служби за контрол на храните (AAFCO).
Кученцета би следвало да се хранят с храна за подрастващи при ограничаваща количеството техника на хранене. Кученцата би трябвало да се теглят и оглеждат поне веднъж на 2 седмици. Количеството храна се намаля или увеличава в зависимост от теглото и показателите на физическото им състояние.

Костната и мускулната система се променят постоянно през живота на кучето. Тези промени са най-бързи по време на първите няколко месеца от живота и се забавят с достигане на зрялост на костната система (около 12 месеца при повечето породи). Костната система е най-уязвима при физически и наранявания при нарушения на обмяната на веществата при първите 12 месеца поради повишената активност на метаболизма. Физическият израз на тези нарушения се проявява като куцане и/или изменения при растежа.  И двете могат да навредят на движенията и/или здравословното състояние на зрелите кучета.

Развиването на заболявания на скелета е мултифакторен процес с генетични фактори, фактори на околната среда и храненето. Тези аномалии на скелета най-често засягат бързо израстващи кучета от едри породи. Липсата на внимателен генетичен контрол може да доведе и разпространи проблеми ( например тазобедрена дисплазия, остоехондроза), които са трудни за отстраняване. Травма, било то очевидна (като при сблъсък с кола) или прикрита (например наднормено тегло) може да увреди относително слабите растежни центрове и да причини заболявания на костната система (деформация на крайници). Излишък на хранителни съставки (например излишък на  калциеви добавки)  често влошава заболявания на костната и мускулната система.
Тази статия разглежда ролята на храненето при развитието на заболявания на костната система при млади кучета.

.......

Калций

По-скоро абсолютното ниво на калций в храната отколкото дисбаланс на съотношението между калций и фосфор влияе на развитието на скелета. При млади кучета от гигантски породи, хранени при излишък на калций в храната (3,3% на база сухо вещество) с нормален (0,9 % на база сухо вещество)  или висок  (3% - за да е спазено нормалното съотношение калций-фосфор) процент на фосфор отчетливо са зачестили проблемите с развиване на болести на костната система. Явно тези кученца не са били в състояние да се защитят от негативните последици на хроничния калциев излишък. Освен това хронично високият прием на калций повишава честота на проява, както и сериозността на остеохондроза.

Често при кученцата се предприема преминаване от храна за подрастващи към нормална формула за поддържане на формата на зрели кучета* за да се избегне излишък на калций и заболявания на костната система. Но тъй като някой поддържащи храни имат много по-ниска енергийна плътност от тези за подрастващи, кученцето трябва да консумира по-голямо количество сухо вещество за да задоволи енергийните си нужди. Ако нивата на калций са близки при двата вида храна, кученцето всъщност ще консумира повече калций при хранене с поддържащата формула.
Пример за това е случай с 15 седмично кученце ротвайлер преминало на хранене от формула за подрастващи, съдържаща реални стойности от 4.0 kcal/g метафолизирана енергия и 1.35% калций (съответствващо на 1.5% от сухото вещество) към нормална поддържаща формула съдържаща същото количество калций, но по-ниска енергийна плътност от 3.2 kcal/g. Кученцето би имало нужда от около 1,600 kcal на ден. За да бъдат задоволени енергийните му нужди, то би консумирало около 400g от храната за подрастващи (съдържащи 5.4g калций) в сравнение с 500g от поддържащата формула (съдържащи 6.7g калций).

Даването на лакомства съдържащи калций и/или предоставяне на калциеви добавки завишава допълнително приема на калций. Две чаени лъжички от стандартна калциева добавка (калциев карбонат) добавени към храната за подраастващи на 15 седмично кученце ротвайлер ще превиши повече от двойно дневния му прием на калций. Такъв прием на калций е много над  нивата, изтъквани като повишаващи риска от развитие на заболявания на костната система. Един скорошен анализ най-добре обобщава нуждата от калциеви добавки Тъй като почти всички кучешки храни съдържат повече от калция, нужен за задоволяване на нуждите, употребата на калциеви добавки не е нужна. Сега, след като вредите от излишък на калций приеман чрез храната са описани можем да заключим, че добавяне на калций към храната е не само ненужно, но де факто противопоказно! 1)

Тъй като изследванията демонстрират безопасността и адекватността на 1.1% калций (на база сухо вещество) и минимално препоръчваемото ниво на Американската Асоциацията на служби за контрол на храните (AAFCO) е 1% (на база сухо вещество) препоръчваме нивата на калций в храните за подрастващи да са в тази граница за кученца от рискови групи, без употреба на добавки.

1)  8. Alexander JE, WOOD LL; Growth Studies in Labrador Retrievers Fed a
Caloric-Dense Diet: Time-Restricted
Versus Free-Choice Feeding, Companion Animal 14 (2): 41-47, 1987.

* с поддържаща формула на храната се има предвид - стандартна формула за поддръжката на зрели кучета
Ако имате по-добра идея за maintanence food може да го сменя, не се сетих за еквивалент на български.

* Сухо вещество
Тази част от храната, която няма водно съдържание. Обикновено се определя по остатъчното тегло на пробата, която за определен период от време се поставя в пещ, за да се изпари водата. Обикновено съдържанието на сухото вещество в храната се изразява в процент. Например, сено с 85% сухо вещество съдържа 85 гр. сухо вещество на всеки 100 гр. пресен фураж.

На суха база/на база сухо вещество
  Метод на определяне на концентрацията на хранителните елементи в храната. Например, храна с 12% суров протеин на суха база съдържа 12 гр. протеин на всеки 100 гр. хранително сухо вещество.
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#67 Потребителят е офлайн   maria/roxy Икона

Публикувано: 03 January 2009 - 02:18 AM

Здравейте, някой има ли впечатления от продуктите на Canina, и по-точно Calcina Calcium Citrat. Имам Българско гонче на 65 дни и развъдчика,който е и ветеринар ми го препоръча горещо.Проблема е, че в кутията няма мерителна лъжичка (прахообразен е) и не съм сигурна как се дозира точно (г/кг).ето http://www.canina-bg.com/.
Поздрави.

#68 Потребителят е офлайн   princessnansi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 September 2010 - 10:41 AM

Здравейте,на мен вет-а ми даде CALCII-MULTIVIT ,след като му казах,че Арис,се рови из бетона и гризе.Но имам по-голям въпрос.В листовката пише ,че 1/2 таблетка се дава на 5кг куче,а той ми каза 1 таблетка сутрин в продължение на 10 дни.Да Ви попитам,нормално ли е на 1г и 2 месеца да има недостиг на калции или нещо със зъбите е ?Сутринта му дадох половин таблетка като я счуках на прах,намокрих гранулите и ги овалях в калция. В момента сме на етап смяна на храната,ще се храним с Nutra Nuggets с пилешко.Проблема е в това,че около 20мин някъде след хранене Арис повърна,и незнам дали е от калция или от новата храна и се притеснявам ....
User's Signature

Парис :)
Качена снимка
Качена снимка

#69 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 08 September 2010 - 11:06 AM

На година и два месеца кучето е достатъчно голямо за да се установи чрез кръвна картина дали има някакъв проблем с калция.
Рязката смяна на марката храна може да доведе до повръщане. Ако така сте направили сега изчакайте да се успокои стомаха и след това дайте старата храна + малко от новата. И постепенно увеличавайте количеството на новата храна.
Ако говорите за кученцето на снимката, то е дребна порода. Нутра нъгетс е достатъчно качествена и балансирана храна за да не би трябвало да имате нужда от калций, освен ако не се дължи недостига му на някакъв друг проблем, несвързан с храната.
Аз на дребна порода, при това на израстнало вече куче не бих давала калций без кръвна картина и някакво лекарско обяснение.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#70 Потребителят е офлайн   gabrielka89 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 02 February 2011 - 01:31 PM

Имам самоед на 2 месеца. Храня с пурина про план с пиле. Но вета ми упорства, че това били глупости нямало "достатъчни" за Ca храни и имал нужда от допълнително, че и да ги редувам с витамини. Приятелка ми препоръча на Беафар мултивит. "ТОП 10". За тях съм склонна, но кажете да давам ли и калций отделно(при положение в мултивит. има и % калций)
User's Signature

Качена снимка

#71 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 02 February 2011 - 04:23 PM

Пуснете кръвни изследвания за калций,фосфор и магнезий :smile:
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#72 Потребителят е офлайн   geriat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2011 - 04:49 PM

Да допълня-заведете го за изследване сутрин ,на гладно и предния ден да не е приемало каквито и да е медикаменти или витаминни добавки!
Успех!

#73 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2011 - 11:23 PM

Показване на мнениетоgabrielka89, в 02 February 2011 - 12:36 PM, написа:

Но вета ми упорства, че това били глупости нямало "достатъчни" за Ca храни и имал нужда от допълнително, че и да ги редувам с витамини.

Ето куче на 6 месеца, което не е помирисвало нито калций, нито витамини. Ако трябва да сме съвсем прецизни, във въпросната храна калцият е даже малко в повече.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

Качена снимка

#74 Потребителят е офлайн   gabrielka89 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 05 February 2011 - 05:23 PM

Изследването в клиниката показа обратното съотношение Ca:P. 1,77 първото, 3,20 - второто. И ни задължи с Калци Делис, тъй като калцият ни е по-нисък и от нормата. Така черно на бяло бяха по-убедителни, пък дано не съм сбъркала :dry:
User's Signature

Качена снимка

#75 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 10 February 2011 - 12:24 AM

Показване на мнениетоkoniarska, в 02 February 2011 - 03:28 PM, написа:

Пуснете кръвни изследвания за калций,фосфор и магнезий :smile:

И Албумин
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#76 Потребителят е офлайн   ivailo_73 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 March 2011 - 06:08 PM

Прочетох мненията на всички потребители, от което не ми стана ясно на 100%, трябва ли да се правят почивки.Досега практикувам - 10 дни давам CALCI-DELICE 10 дни почивка.

#77 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 01 March 2011 - 06:20 PM

Вета ви на какво мнение е ?Предполагам,че преди да започнете да давате калций делис,сте направили всички изследвания на кучо :smile:
User's Signature

#78 Потребителят е офлайн   ivailo_73 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 March 2011 - 06:39 PM

Показване на мнениетоkoniarska, в 01 March 2011 - 05:25 PM, написа:

Вета ви на какво мнение е ?Предполагам,че преди да започнете да давате калций делис,сте направили всички изследвания на кучо :smile:

Точно той ми каза така да го давам.Не е правено изследване.

#79 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 01 March 2011 - 08:43 PM

Аз не бих се доверила на лекар ,който дава калций на око,както и не бих поверила живота на любимеца си на такова лице.Съвета ми е върнете се назад в темата и прочете за вредите,които може да получи кучето ви от калция,ако няма нужда от него.А това се доказва само и единствено с кръвни изследвания.Докато е време сменете вета!
User's Signature

#80 Потребителят е офлайн   ivailo_73 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 March 2011 - 09:10 PM

Показване на мнениетоkoniarska, в 01 March 2011 - 07:48 PM, написа:

Аз не бих се доверила на лекар ,който дава калций на око,както и не бих поверила живота на любимеца си на такова лице.Съвета ми е върнете се назад в темата и прочете за вредите,които може да получи кучето ви от калция,ако няма нужда от него.А това се доказва само и единствено с кръвни изследвания.Докато е време сменете вета!

ОК Благодаря.

• (7 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема