Dog.bg Форуми : Пиометрата - що е то и лечение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (9 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Пиометрата - що е то и лечение

#101 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 17 May 2007 - 09:33 AM

Научих развръзката и я споделям.
Оказало се е пиометра "като за учебник" по думите на опериралия!
3-4 лекари са изключили напълно подобна диагноза. Чак последният се е навил да направи ехограф. Не мога да си представя как е възможно. Чита е оперирана и видимо й е олекнало, чувства се добре.
Хора, при най-малкото съмнение не чакайте, а марш на ехограф!

#102 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 18 May 2007 - 12:52 PM

Кучето не е било разгонено. Имало е изтечения, които стопаните са си мислели, че са вследстве разгонване. Тезиизтечения също са атрактивни за мъжки кучета. Скоро имах подобен случай.

#103 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2007 - 12:20 PM

При моето куче се получи товно това!!!. Сега сме с бродерия на коремчето. Все я водех по доктори, защото е целогодишно "хересвана", но - нищо й нямало на момичето. Докато един ден при рутинен преглед не потече гной... И същия ден - операция. Тази седмица махаме конците.

#104 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Ветеринарен лекар
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 09 February 2008 - 06:18 PM

Млада ( 2г.) Чау-чау-ка. Нераждала. Миналата година при разгонване пада от 2 етаж. Започват
яко третиране с хормони при следващите разгонвания.
Без контрол!
     "За по-сигурно" удвояват дозите !!!
Целта е да се избегнат нежелани бременности !
Резултатът : Пиометра - матката е пълна с гной !
Поуката, смятам е ясна....!

МОД: Снимката е преместена като линк ТУК. Следващият път, моля, когато снимките са с чувствително съдържание, помествайте ги така с предупреждение, че не са за всеки.
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#105 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 09 February 2008 - 06:56 PM

Дали ви направи впечатление, че в тази тема махнаха снимката, като неподхояща?
Макар и много поучителна, сегашната не мисля че е подходяща също. Не случайно не допускат стопани на операциите, не само заради стерилната (?!?!) обстановка...

И отделно, каква е целта на тази тема? В темата за кастрациите е писано многократно за вредата от хормоналните препарати. Или прекръстете темата "Из практиката на д-р Желязков".
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#106 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 10 February 2008 - 12:29 PM

"...чувствително съдържание" много ми хареса...!!! :blink:

Точно при този случай стопаните настояваха да видят с очите си какви са ги надробили. И по-добре е така, нагледно-образователно е и със сигурност се помни по-дълго от всяка "лекция" на тема  "Вредата от хормоните"...

Към мода : вече ще предупреждавам за чувствително съдържание, обещавам!
(...ама в случая съдържанието е гнойна материя и със сигурност не чувства нищо...) ;D

П.П. Чухме се със стопаните. Кучето яде и играе. Това е важното....
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#107 Потребителят е офлайн   sara m Икона

Публикувано: 24 February 2008 - 08:18 AM

Здравейте, тъй като попаднах на темата за кастрация( ние сме решили след първото разгонване, което е вече в края си да прибегнем до кастрация), защото няма да чакаме бебчета от наща Сара и ни убедиха че това в случая е най доброто за нея.Но искам да попитам за нещо което ме притеснява-на 06.02.20008 се разгони и сега вече е близо 20 дена след датата нормално ли е от вулвата йда изтича белизникава жълто-бяла течност.Моля да ми отговорите за да знам дали всичко е в реда на нещата. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

#108 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 24 February 2008 - 08:11 PM

Не е нормално, но така и така ще кастрирате поне ще решите и този проблем.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#109 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 February 2008 - 09:04 PM

Не е нормално - всичко различно от прозрачна до леко мътна слуз с кървави повлекла в определен период не е в реда на нещата.

#110 Потребителят е офлайн   Hela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2008 - 08:51 AM

Цитат

Не е нормално - всичко различно от прозрачна до леко мътна слуз с кървави повлекла в определен период не е в реда на нещата.

А ако е такова какво означава? И в кой период?

#111 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2008 - 08:59 PM

В началото на разгонването е нормално да има кръв. След това тя започва да намалява докато останат само слузни повлекла.

#112 Потребителят е офлайн   lizka Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 July 2008 - 03:05 PM

Здравейте утре е насрочена операция за отрстраняване на матката на кучето ми. За съжаление не го направихме когато беше млада, сега е на 15,4 год., но при последното си разгонване получи много силно кръвотечение и доктора каза, че е възпалена матката и трябва да се оперира. Няколко дена пи хапчета за кръвоспиране и някакви антибиотици. Въпроса ми е кое е по-рисково евентуална операция или кучето да се остави така, в момента вече не кърви, кучето е жизнено. Всеки ден приема лекарства за сърце (ланитоп и спиранолактон) и флурантрил защото задържа вода в белите дробове. Като я види човек в никакъв случай не може да каже, че е на такава възраст, храни се, играе, разхожда се. Забравих да спомена, че Февруари месец беше зле, одихме на системи, а показателите на бъбреците й не бяха никак добри.
User's Signature

Качена снимка

#113 Потребителят е офлайн   lizka Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 July 2008 - 03:16 PM

Сега като прочетох назад видях, че не е възможно пиометра и разгонване едновременно. Можели да ми обясните защо, защото моето куче в момента е разгонено, но първите дни когато беше кървенето, беше страшно обилно  и като я заведах на лекар той каза, че е с възпалена матка. 100 % съм сигурна и че е разгонена. И другото има ли и друг тип възпаление на матката освен пиометра. И въобще пиометрата възпаление ли е или се бъркам нещо. Много ще съм Ви благодарна, ако ми разясните, защото за утре е насрочена операцията, неска ще ходя пак при вета да обсъждаме какво е най-добре за кучето.
User's Signature

Качена снимка

#114 Потребителят е офлайн   lizka Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 July 2008 - 04:44 PM

Хора моля Ви кажете нещо
User's Signature

Качена снимка

#115 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 July 2008 - 12:32 PM

Искам мнение на лекарите вър форума. Да опиша накратко ситуацията:

Имам женски шар-пей, който на 12 август ще навърши 1 година. Може би е излишно, но да кажа- не й се е качвал мъжки, не са правени опити да се запложда и т.н.

Преди първото й разгонване имаше лек белезникав секрет (забърсвахме по някоя капчица от нея, без да капе), ходихме на ветеринар и ни казаха, че вероятно след разгонването ще мине, но ни дадоха за всеки случай една розова течност за промивки (Хибитан 0,1%). Признавам, че не бяхме особено редовни с промивките, но разгонването дойде и наистина след него тя беше по-добре, но въпреки това от време на време имаше по една капка (сутрин преди да я изведем).

След като първото й разгонване бе края на февруари-началото на март, се разгони за втори път в началото на юни месец (три месеца по-късно), като тогава й мина по-бързо (за около 16-18дни, а първото беше около 22-23). Гледахме я на ехограф, не бяха установени никакви проблеми с матката и яйчниците.

След като приключи и това разгонване (+- 20 юни), нещата бяха добре, но: Миналата седмица (18-20 юли) бяхме с нея за три дни в Асеновградско. Тя беше леко омърлушена, но ние смятахме, че е от пътя с колата (не ни работи климатика) + правихме един няколкочасов преход до вр. Червената стена. Освен това, от известно време тя не иска да си изяжда храната, дори понякога не започва да яде веднага след като й дам, а като по-малка беше много лакома. Това с апетита не е от скоро и предполагам, че се държи И на жегата.

20.07 следобед пристигнахме с колата от Асеновградско до с. Варвара (на 78км южно от Бургас). В колата забелязахме няколко тъмни капки по нейното одеало на задната седалка- ужасно смрадлива течност. Притесних се и през WAP GPRSа на телефона прегледах разните теми за ветеринарите в Бургас и си записах координатите на трима, за да се обяда и да ходим понеделник сутринта.

20.07 вечерта обаче положението стана зле! От Арма капеше тъмнокафява течност непрекъснато. В момента, в който легнеше, за минути се образуваше локвичка с диаметър 12-15см. Часът беше 23.30. Първо се опитах да се обадя на телефона на Д-р Николай Митев, но той беше изключен. Позвъних на Д-р Георги Митев от клиника Мобивет. Той ми вдигна веднага, разпита ме за състоянието на кучето, възрастта, последното разгонване... каза ми, че е много вероятно да е пиометра, но това все пак трябва да се потвърди. Обясни ми, че ако е това, вариантите са два- или кастрация. или скъпичко френско лекарство с несигурен ефект. Като цяло ми обясни подробно доста, но каза, че не той е дежурен и ми даде телефона на Д-р Димитрова- дежурната от тяхната клиника същата вечер, за да се разбера с нея за кръвни изледвания и преглед. Веднага й се обадих, на нея също описахме подробно състоянието и всичко останало. Тя ме попита дали кучето повръща и дали видимо й е зле. Арма като цяло си се държеше ОК, като изключим, че течеше- въртеше опашка, беше жизнена. Д-р Димитрова каза, че ако кучето е много зле, трябва да я заведем веднага, за да я включи на системи и да й се даде антибиотик, поне симптоматично лечение да се започне, защото кръвни изследвания нямаше как да пуснем преди понеделник 9ч сутринта. Но тъй като кучето беше в добро сътояние, се разбрахме направо в 9ч да отидем в клиниката.

21.07 бяхме пред клиниката още в 8.30, екипът (4 лекари) дойде към 8.50. Течението й вече не беше тъмнокафяво, а белезникато и гъсто като гаден сопол. Упорито си течеше и се точеше. Взеха й кръв, изчакахме изследванията и резултатите извън норма бяха Левкоцити 22.3 и Еритроцити 6.84. Предвид тях и аномалията с второто разгонване, както и факта, че действието се развиваше около мрсец и половина след разгонването, Д-р Митев бе сигурен, че диагнозата е пиометра. В кабинета им нямаше ехограф, той предложи, ако наистина искаме да се уверим и с това, да ни заведе при негов колега с ехограф, но обясни, че всички симптоми са налице. Обясниха ни, че лекарството не винаги дава добри резултати, а и че пиометра най-вероятно пак ще се появи и след това. Обясниха ни, че все пак нашия случай е по-добрия вариант, тъй като матката е отворена и гнойта изтича. Казаха ни, че от тяхна гледна точка, по-доброто решение е да я кастрират венага, но ние да преценим. Арма е с родословие и като цяло се води доста добър представител на породата. Била е само на една изложба и в Клас Бебе получи оценка Мн. Перспективен. Отговорника по развъдна дейност на клуба ни също много я харесва и веднага като разбра, че е болна, попита дали има шанс за лечение.

Решихме да опитаме- поставиха й пресметнатата доза Alizine, като след 24ч трябваше да й се бие пак и последно след още 7дни. Предписаха и 10дни антибиотик Synulox, като на 21.07 й го биха с инжекция, а след това й го давам на хапчета.

22.07 сутринта аз й бих втората доза Alizine.

Всеки ден даваме по 2 хапчета Synolox 250gr. Почти всеки ден (без сряда) повръщаше около час-час и половина след като съм й дала антибиотика, слава богу изчаквахме с яденето и давахмепърво само хапчетата, та би трябвало да ги е усвоила до тогава- повръщаше стомашен сок и някой боклук.

Нямаше изобщо апетит, особено към нейните си гранули (Royal Canin Medium Junior). Залъгвахме я да хапне по общо 100-150-200гр като й слагахме една лъжичка кис. мляко в гранулите. Хапваше кайсии, нектарини и краставица (обелени и без костилки или семки).

23.07 вече беше доста по-жизнена, играеше си доста, апетита беше по-добре. Течението ставаше все по-светло и не толкова гъсто.

25.07 стигнахме до общо около 250гр гранули на ден (би трябвало да са 350гр).

26.07 вечерта се прибрахме в София. Пътува добре, спа почти непрекъснато, но ят по принцип си е горе-долу така- мързеливичко ни е кучето. Нахраних я със 120гр гранули + пауч на Педигри, което си изяде цялото с голям апетит!

27.07 (днес) Течението и е почти напълно течно, светло белезникаво, по-малко. За сметка на това пък има разстройство, но това може би е заради пауча от снощи. Заведохме я в нашата клиника (БестВет), бях уговорила да я видим на ехограф как е положението. Еми не е много добре- единия рог на матката е 17мм, пълен с гной. Направиха две снимки с ехографа, утре ще мога да ги сканирам и да ги покажа тук. Според тях не е много обнадеждаващо, но казаха, че можем да почакаме още малко, щом все пак изтича, за да преценим. Във вторник ще ходим да й бият последната доза Alizine и ще пуснем пак кръвни изследвания, но левкоцитите вероятно ще са по-добре заради антибиотика. Разбрахме се към края на седмицата да я видим пак на ехограф какво е положението, за да преценим.

Моля за Вашето мнение, лекари- според Вас адекватно ли е лечението, което сме предприели, как върви поне според описаното и кое ще бъде по-добре за кучето- да се мъчим да я лекуваме или да я кастрираме.

Аз зная, че винаги трябва да се прави по-доброто за животното, независимо от нашите желания и цели и съм готова да я кастрирам, ако шансовете за лечение са неблагоприятни.
User's Signature

Качена снимка

#116 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 July 2008 - 08:31 PM

Напълно адекватно сте постъпили. Това обаче не ви е последната доза Ализин. По схемата на препарата се слагат още две ако се налага. След края на терапията кръвните изследвания и ехографа трябва да са в норма и е препоръчително да я заплодите на следващото разгонване. Ако все още има изтечения курса на лечение може да се повтори. Като цяло медикаментозното третирането на пиометра засега не е много ефективно, но при ценни животни си заслужава опита.

#117 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 July 2008 - 08:49 PM

Освен Ализин и антибиотик друго не поставяха ли на кучето?
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#118 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 July 2008 - 11:56 PM

Първо искам да Ви благодаря за отговорите!!!

mommo,
Всъщност да- последна ще е дозата, ако нещата са добре. За съжаление сме наясно, че медикаментозното лечение не е много ефективно, но взехме решение да го предприемем само защото пиометрата е "открита/отворена" (забравих как я наричате), тоест има изтичане на секрета навън. Но за съжаление, дори и при следващото разгонване ще бъде твърде малка за заплождане, ще бъде на по-малко от година и половина... А колко след терапията би трябвало да са в норма изледванията и картината на ехографа?

D-r Koko,
не са поставяли друго. Има ли нещо, което според Вас също е трябвало да й поставят??? Освен Ализина и Синулокса, единствено й давам малко витамини - В комплекс и Вит. С.
User's Signature

Качена снимка

#119 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 28 July 2008 - 08:23 AM

Продължете с консервативното лечение,мисля че ще е успешно/поздравления за колегите, действали са много професионално/.При следващо разгонване обезателно заплодете кучето си, нормално е заплождане при второ разгонване.

#120 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 July 2008 - 09:01 AM

Аз бих избрал друг антибиотик.......Може би и просстагландини, нещо за което може би си мисли и д-р Боянов /Коко/.
Иамм пациенти, лекувани с Ализин. Родиха здрави кученца.

• (9 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни