Dog.bg Форуми : Смъртност при бебета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Смъртност при бебета

#1 Потребителят е офлайн   yorkbg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 October 2006 - 03:09 PM

От няколко години развъждам йоркширски териери. Няколко пъти се случва нормално родено бебе, без видими деформации, родено с нормално за породата тегло - 80-100 гр. с нормален рефлекс за сучене, т.е. бозае от майка си без чужда помощ и активно търси цицка, около 6-тия ден престава да наддава на тегло /обикновено за това време наддава окол 20-30 гр./, спира да се храни, започва да диша на пресекулки с отворена уста и да писука и 2 до 3 дена по-късно умира.
Това ми се случва 3 пъти при здрави, нормално развити майки, като другите бебета от кучилото се развиват нормално, без никакви отклонения.
Всичките ми опити да окажа помощ на тези бебета със съдействието на ветеринар разбира се, са се оказвали неудачни. А също така никой от ветеринарите с които съм се консултирал не може да каже каква е причината за такова развитие.
Искам да помоля всички, които са се сблъсквали с подобен проблем и знаят причината за възникването му и начин за преодоляването му да споделят своя опит и да дадът съвет.
Благодаря

#2 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
Публикувано: 26 October 2006 - 09:25 PM

Лекарите ще кажат точно какво може да е , но аз ще опиша подобен случаей при мен. Една кавказка роди две мелезчета и на другият ден почина. Взех бебетата и започнах да ги храня. Лакоми , активни и без никакви видими изменения. По точно с едно - пъпчетата им бяха като отворени особенно на едното. Мажех ги с гентамицинова пастичка . След няколко дни едното кученце стана както ти описваш. Когато почина го отворих и цялата му коремна кухина беше с течност. Другото оцеля и стана огромен и хубав и ми е много умен w)
Предполагам , че ти им връзваш пъпчетата и не е това причината за смърта им.

#3 Потребителят е офлайн   yorkbg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 October 2006 - 10:29 PM

Цитат

Лекарите ще кажат точно какво може да е , но аз ще опиша подобен случаей при мен. Една кавказка роди две мелезчета и на другият ден почина. Взех бебетата и започнах да ги храня. Лакоми , активни и без никакви видими изменения. По точно с едно - пъпчетата им бяха като отворени особенно на едното. Мажех ги с гентамицинова пастичка . След няколко дни едното кученце стана както ти описваш. Когато почина го отворих и цялата му коремна кухина беше с течност. Другото оцеля и стана огромен и хубав и ми е много умен w)
Предполагам , че ти им връзваш пъпчетата и не е това причината за смърта им.

Значи нямат никакви външни видими аномалии. Лъскави като бонбончета, жизнени и напористи-лапат, качват в грамажа, мама ги обгрижва и изведнъж тотален срив - първо спират да бозаят, после почват да писукат и да дишат на пресекулки, а аз не мога да намеря никакъв начин да им помогна. И тази агония продължава 2-3 дни,направо ме разбива. Опитвал съм изкуствено хранене, масаж на коремчето, клизма, какво ли не...

Прикачени файлове

#4 Потребителят е офлайн   mommo.vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 October 2006 - 10:37 PM

Какво показват аутопсиите? Хипотетично може да е аспирационна пневмония. При някои от моите пациенти останали без майка или такива, които се хранят от ръка въпреки че си имат майка понякога се случва... На снимката виждам, че бебенцето се храни в гръбно положение и това ме навежда на мисълта за пневмония - правилното е, да е в естествено положение, т.е по корем - иначе от лакомия спокойно може да вдиша част от храната, друга възможност при искуственото хранене е прекалено широк отвор на биберона - млякото влиза на прекалено големи порции и пак може да се вдиша част от храната..

#5 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 October 2006 - 10:57 PM

Ако аспирира ще се мъчи ли 2-3 дена?
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#6 Потребителят е офлайн   mommo.vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 October 2006 - 11:11 PM

Да, обикновенно даже и по-дълго. Понеже става дума за йоркита обаче, а те са мънички - вероятно пневмонията ги преборва по-бързо от другите бебета.

#7 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 26 October 2006 - 11:15 PM

Касае се за бактериална инфекция, предавана от млякото. За възрастния организъм не е опасна, но при новородените предизвиква тежък миелит и менингит. Това съм го установил при аутопсия на новородени ротвайлерчета, които умряха за три-четири дни. После се заинтересувах повече и се оказа, че това е една от причините обуславящи симптомокомплекса - токсично мляко. При друг случай при шарпей успях да го докажа. Кучката беше раждала няколко пъти и от третия ден кученцата и започваха да измират. При поредното раждане не позволихме на малките въобще да сучат и сега са вече пораснали акордеони. Лошото е, че не можем да твърдим кога едно мляко е опасно и кога не в този случай. Ротвайлерката, която споменах по-горе има още няколко поколения след това и всичките са без проблеми. Когато забележа такива случаи в кучилото третирам всички кученца със спец. антибиотик.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#8 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611
Публикувано: 26 October 2006 - 11:28 PM

Вярно е ,че пневмонията ги мъчи дълго ,но по-едрите породи. При дребните породи е по-бързо. Като ги храните излиза ли много мляко през нослето?
yorkbg , а докторът направил ли е аутопсия?

Имала съм и друг случай, при който само женските в кучилото бяха с отвор на небцето. Забравих точно как се казваше ,но докторите ще уточнят.Не съм много сигурна дали се проявяваше и при мъжките кученца. Те също засукваха ,но после залиняха и починаха.

#9 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611
Публикувано: 26 October 2006 - 11:32 PM

D-r Koko , има ли противоменингитни ваксини за кучета? И ако има дали ще могат да помагат при майки с токсично мляко ?
Но ако има токсично мляко ,тогава всички кученца ще починат, нали? А ,до колкото разбрах, умира само някое от кучилото.

#10 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 26 October 2006 - 11:52 PM

не са ми известни ваксини против бактерията която изолирахме. Съгласен съм, че би трябвало да има масовост при умирането, но ако изключим другите причини/Аспирационна пневмония, уродливост свързана с недоразвиването на небцето, смачкване на кученцето/ при останалите случай, които съм наблюдавал с такива симптоми винаги аутопсионно се откриваше специфичен менингит и миелит. Когато са умирали кученца със други симптоми причината никога не е била такава.
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611
Публикувано: 26 October 2006 - 11:58 PM

Тази тема много ме интересува , защото при едно женско куче ,което водиха при мъжкият ми кученцата починаха на 4-6 ден. Собствениците казваха ,че са правили тест на кърмата на майката ,но докторът е казал ,че е добре. Така и не откриха причина за смърта им.
Знам ,че за хора има ваксина против менингит ,макар и не за всичките видове и за това питах дали има такава за кучетата.

#12 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 October 2006 - 12:15 AM

винаги когато има смъртност при кученца, разпитвам подробно за признаците които са проявявали преди смъртта и правя аутопсия ако е възможно. При една от формите на токсично мляко се отделят антитела срещу кученцата. Нямаме методи да изолираме и определим тези антитела и се ориентираме само по анамнезата и аутопсията.
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611
Публикувано: 27 October 2006 - 12:20 AM

А ако кученцата засучат от "заразената" коластра и след това се хранят изкуственно имат ли шанс да оцелеят?
Аутопсията е важна винаги при такива редовни проблеми.

#14 Потребителят е офлайн   yorkbg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2006 - 08:36 AM

Цитат

Касае се за бактериална инфекция, предавана от млякото. За възрастния организъм не е опасна, но при новородените предизвиква тежък миелит и менингит. Това съм го установил при аутопсия на новородени ротвайлерчета, които умряха за три-четири дни. После се заинтересувах повече и се оказа, че това е една от причините обуславящи симптомокомплекса - токсично мляко. При друг случай при шарпей успях да го докажа. Кучката беше раждала няколко пъти и от третия ден кученцата и започваха да измират. При поредното раждане не позволихме на малките въобще да сучат и сега са вече пораснали акордеони. Лошото е, че не можем да твърдим кога едно мляко е опасно и кога не в този случай. Ротвайлерката, която споменах по-горе има още няколко поколения след това и всичките са без проблеми. Когато забележа такива случаи в кучилото третирам всички кученца със спец. антибиотик.

След като не сте им позволили да сучат, явно сте ги хранили по изкуствен начин. Какво мляко им давахте? Аз използвам мляко за кученца от Роял Канин.
Освен това другото бебе суче от майка си и слава Богу за сега се развива нормално. Възможно ли е ако се касае за бактериална инфекция тя да има негативни последици за едното кученце а за другото не?

#15 Потребителят е офлайн   yorkbg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2006 - 08:42 AM

Цитат

Какво показват аутопсиите? Хипотетично може да е аспирационна пневмония. При някои от моите пациенти останали без майка или такива, които се хранят от ръка въпреки че си имат майка понякога се случва... На снимката виждам, че бебенцето се храни в гръбно положение и това ме навежда на мисълта за пневмония - правилното е, да е в естествено положение, т.е по корем - иначе от лакомия спокойно може да вдиша част от храната, друга възможност при искуственото хранене е прекалено широк отвор на биберона - млякото влиза на прекалено големи порции и пак може да се вдиша част от храната..

Аутопсии не сме правили. Сега разбирам че е грешка, и че подходът ни е бил по-скоро емоционален, а не рационален, тъй като смятахме че не си струва да се реже трупчето.
Що се отнася за храненето, опитваме се да храним бебето почти право, а не по гръбче, просто така е на снимката.

#16 Потребителят е офлайн   yorkbg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2006 - 08:43 AM

Цитат

Вярно е ,че пневмонията ги мъчи дълго ,но по-едрите породи. При дребните породи е по-бързо. Като ги храните излиза ли много мляко през нослето?
yorkbg , а докторът направил ли е аутопсия?

Имала съм и друг случай, при който само женските в кучилото бяха с отвор на небцето. Забравих точно как се казваше ,но докторите ще уточнят.Не съм много сигурна дали се проявяваше и при мъжките кученца. Те също засукваха ,но после залиняха и починаха.

Бебетата са били с нормално небце. Когато сме ги хранили никога не е излизало мляко през нослето. Аутопсия не сме правили.

#17 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2006 - 08:51 AM

Темата ме заинтригува, защото с подобна симптоматика ми умряха 3 котета на 15-дневна възраст. Сучеха, нарастваха, макар и по-бавно, видимо бяха по-дребни за възрастта си. След като прогледнаха на две от тях очичките бяха "криви" т.е. стояха настрани и се виждаше част от третия клепач. Въпреки това бяха активни, опитваха се да ходят, но забелязах че дишат с отворена уста и хриптят. Към 15-ия ден намерих първото коте в агония - пищеше непрекъснато, главичката му беше отметната силно назад, не можеше да се задържи на крачетата си. След няколко часа умря. Второто коте получи силно разстройство и не можах и него да спася. На следващия ден намерих и третото мъртво.
Предположих, че всичко това може да се дължи на някакъв вирус или пневмония, менингит или и аз не знам какво. Факт е че котетата умряха не като новородени, а на половин месец.

Интересно ми е какво ще кажат ветовете за този случай. Същото ли е както и при кученцата?
А това токсично мляко от майката-котка по какъв начин става такова? И какви са шансовете за рецидив?

Това се случи с предното котило. В момента същата котка има 4 малки, които са съвсем нормални, дори са шишковци. Напълно здрави са.

#18 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2006 - 01:52 PM

Позаинтересувай се за херпесвируси. Те са МНОГО честа причина за смърт на новородени.

#19 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2006 - 02:03 PM

Цитат

Позаинтересувай се за херпесвируси. Те са МНОГО честа причина за смърт на новородени.

Не разбрах много това към мен ли беше насочено или за кученцата, но ще отговоря, понеже имах подобни съмнения. Нищо чудно да се окаже, че има връзка.

Майката котка съжителстваше с едно от децата си - момченце на 8 месеца. Около 2-3 месеца след като малките измряха, малкия се разболя от херпесвирусна инфекция. Излекувах го, но тогава си помислих, че може да има някаква връзка между случаите.
Ако това е така, майката нямаше признаци на заболяване, а може да е само носител на вируса и тя да е заразила 8-месечното коте.

Тогава не би ли трябвало всяко следващо котило да са увредени?

Накратко хронологично:
родиха се увредени бебета - починаха
разболя се 8 мес. коте - излекувано
родиха се нови котенца - здрави

Хайде моля кажете - на прав път ли съм била с предположенията си?

#20 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 October 2006 - 02:24 PM

напълно. Херпесвируса поразява само организми, които са имунно слаби. Другите го носят в себе си но не заболяват клинично. Вероятно в твоя случай се касае за точно това. Животните са били с малформации и са били по-слаби от обикновено.
Относно храненето, тук в Пловдив не можахме да намерим начин да се снабдим с мляко за малки кученца затова ги хранехме с НАН2 + моя добавка и разредено по различен начин от този за хората. Налагало ми се е да го ползвам много пъти по различни причини и върши работа
User's Signature

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни