Dog.bg Форуми : Тихо разгонване - как да го разпозная

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Тихо разгонване - как да го разпозная

#1 Потребителят е офлайн   Джаки_Кити Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 04 October 2013 - 11:07 AM

Здравейте!
Имам куче на 2 години. Първото разгонване беше нормално - протече с кървене, т.е. лесно го разпознах, макар и да не съм специалист. Беше през ноември миналата година когато кучето беше на 1,2 м.
Второ разгонване очаках през пролетта, но то така и не дойде.Отидохме на ветеринар и доктора обясни че е имала т.нар. тихо разгонване. Възможно ли е всяко следващо разгонване да е такова и как да го разпозная? Намерили сме и партньор, но по скоро ме притеснява факта че може тя да си намери неподходящ :(

ПП: кучето е с родословие (притежава документ) така че предварително отговарям на въпросите "Защо не я кастрирате?" които вероятно ще последват . Просто искам съвет, а не да ме нападат...

#2 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 October 2013 - 12:24 PM

Само за информация: това, че кучето е с родословие, не го прави автоматично годно за разплод и не отменя "тъпия" въпрос за кастрацията. Но това е друга тема.
Първо, как точно докторът "позна", че кучето е имало тихо разгонване? :tb_195: Много ми е интересно... Ще е първият в света, най-вероятно, който може да отгатне дали куче се е разгонвало (тихо или не) през последните няколко месеца.
Второ, много кучета се разгонват на дълги, та чак огромни периоди - от 7-8 месеца и нагоре до година и дори година и нещо. При вас още не е минала година, само 10 месеца са. Т.е. много е вероятно да не е имало разгонване все още. Подсказва го и разгонването в доста късна възраст първия път.
Така че, повод за притеснение ще е, ако кучето, примерно, не се е разгонвало година и половина. Дори тогава има голяма вероятност да става дума за хормонални смущения и отсъствие на разгонване, а не за "тихо" протичане...
Иначе - "тихо" разгонване се получава при недостатъчно високи нива на хормоните, т.е. липсва кървене, липсва "надуването" на вулвата, като цяло липсва и половият нагон. Женската може (а може и да не) стане по-интересна за мъжките или за някои мъжки кучета, но като цяло не допуска мъжки да я заскачат и заклещване рядко е възможно; а дори да има такова, забременяването също не е много вероятно (не са достигнати съответните хормонални нива) или, ако кучето все пак забременее, очаква го проблемно раждане... Горе-долу така стоят нещата.
Да, има и варианти, в които кучето "рязко" става готово за заплождане - липсва кървене или каквито и да е други признаци до последния момент, когато вулвата рязко набъбва и се появява полов нагон, т.е. женската започва да търси мъжки и да ги заиграва, да им застава в типичната стойка и т.н. И на мен ми се е случвало 3-4 пъти за около 25 години в кинологията, и при познати се е случвало... не е чак толкова рядко събитието. Последният ми случай е съвсем пресен - преди около две седмици момчето ми заклещи момичето, с което си живеят заедно. А тъкмо бях предположила, че май девойката ще се разгонва :ab_041: Имам дълбоки съмнения, че от таз (еднократна при това) любов ще излязат бебета, ама да видим.
Това последното го казвам, понеже при такива "внезапни" заплождания, отново има на лице хормонални нарушения.
Като цяло - следете вулвата, размера и изтеченията, особено сега, след като кучето закъснява с разгонването (спрямо стандартните 6 м.). Следете и поведението на кучето. При стандартното разгонване вулвата започва да "набъбва" дори 10-15 дни преди същинското прокървяване (малка, но осезаема промяна), а женската започва да уринира по-често и на малки дози по време на разходка. Подобни изменения, дори при отсъствие на кървене, ще подскажат, че "има нещо".
Ако разгонване не настъпи до март-април, струва си да заведете кучето да го прегледат обстойно (не кварталният доктор, а клиника с подходящо оборудване).
Имайте предвид също, че годината дотук беше много неблагоприятна (студена зима, горещо безводно лято...) и много женски кучета "закъсняват" или имат други проблеми.
--
Връщайки се на темата за "намерения партньор": членувате ли в клуб/дружество? Знаете ли какви са изискваните изследвания за вашата порода? Ходило ли е кучето на изложби и има ли оценки? А таткото?
Ако не знаете, ще го кажа в прав текст, понеже е важно да се знае: родословието не е единственото нужно нещо, за да могат малките да получат документи в последствие. И за изпълнение на условията трябва да се погрижите ПРЕДИ да заплождате, СЛЕД свършен факт никой и никъде няма да издаде родословия на бебетата.

#3 Потребителят е офлайн   Джаки_Кити Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 04 October 2013 - 01:25 PM

Благодаря за отговора shifter. Посочените признаци ги имаше само на разгонването което беше съвсем явно - с кървене, надуване на вулвата, беше нервна и наистина често уринираше. За заиграване с кучета не мога да определя дали е било в по голяма степен от обикновенно. След този период подобни симптоми е нямало.
Що се отнася до ветеринаря мисля че сме избрали една от най добрите клиники във Варна макар, че по форумите има и негативни мнения (като за всяко едно нещо :smile: .) Както казах аз не съм специалист и се доверих на неговото мнение, а как доктора е определил не съм на ясно, а и изобщо не съм се сетила да питам.
А е възможно аз да не съм си задала правилно въпроса за това да съм получила и такъв отговор. Аз питах доктора възможно ли е кучето да има проблем и да има до момента само едно разгонване (въпрос на който вие вече сте дали отговор без да съм го задала даже тук :smile: ) и съответно той ми отговори че е било "тихо и аз не съм го усетила.

Както и да е. Благодаря много за отговора. Ще гледам да съм по наблюдателна и в случай на нужда ще ходим на доктор

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни