Немското овчарско куче
Публикувано: 03 January 2006 - 08:21 PM
Цитат
Що се отнася до:
Цитат
Грешиш в едно нещо обаче,точно поради чистокръвността и инбридигът все по~често в кучилата на НОК от две кучета с нормално дълъд косъм ще има и рошавки,но това си е било винаги така и не смятам,че е болка zа умиране.
Ами, бях чела някъде, че дългият косъм е порок на породата . Поради това си мислех, че при чистокръвните възможностите за това са сведени до минимум. Нали селецията на чисопородни е точно за това-освен да запазва и подобрява достойнствата на кучетата, тя би трябвало да е и гаранция, че определени дефекти ще са избегнати, или поне аз така си мислех. Пък и ми бяха казали, че за да са с дълъг косъм малките, единият родител поне трябва да е с такъв, при родословните двойки не се раждали такива кутрета.
" Обаче явно,че много български раzвъдчици се страхуват да обявят такива кученца в обява zа продажба или подаряване,zащото смятат,че това е един вид недостатък който би понижил цената на другите им кученца."
Да, чувала съм и преди това тази теза. Не от развъдчици обаче, а от хора, които размножават овчарките си . Точно поради тях останах с впечатлението, че родословието е гаранция за качество. Нищо, че в някои от случаите гаранцията за "чист" произход са само думите "Виж как изглежда! Голяма глава, големи лапи.... Може ли да не е чистопородна?" b)
Та как така при кучета с доказан произход е възможно да се получи подобна аномалия?
Дългокосместите НОК също много често са не само родословни,а и потомци на елити кучета nok
Дългият косъм се получава по~често при животни получени чреz инбридинг,това е блиzкородственно съешаване което освен качествата носи със себе си и недостатъците на носителят на гени на който е инбридирано даденото куче.Нож с две остриета с две думи n)
Дългият косъм в началото не е бил недостатък,но се определя като такъв когато дългокосместите кученца са беz подкосъм,а това не е желателно при работен тип кучета като НОК,който са били иzложени на раzлични климатични условия.
Права си,zа жалост пропуснах да напиша,че в БГ броят на раzвъдчиците,истинските такива е много по~малък от теzи на търговците и те истинските сигурно се броят на пръсти.
За търговец на кучета се смята тук всеки един който иzкарва прехраната си само с продажбата на кучета и няма друг доход.А,в БГ има сума ти народ който мислят,че от това се става богат.
Истината е,че в мом в който един човек иzдържа себе си и семейството си само с пари иzкарани от кучета той zапочва да се опорочава като начин на мислене относно кучетата и начин на раzвъждане.Ако до тоzи мом е бракувал рошави кученца,то той ще се опита да ги продаде на някой търговец zа Турция или където и да било,zащото от това zависи дали утрешният ден на масата му примерно ще има само хляб и сол или луканка и деликатеси.
Радвам се,че до сега не съм била zвисима от това дали ще продам кученце,или мъжкият ми ще zапложда...мога да си поzволя да ги гледам оптимално беz да ми носят каквито и да било доходи и zа това не е нужно аz да гладувам или да се лишавам.
До като нещата при мен стоят по тоzи начин ще раzвъждам,но не и в мом в който съществуването ми zависи от продажбата на кутретата или броя zаплодени кучки беz zначение дали са качествени,родословни и т.н.
Публикувано: 03 January 2006 - 08:31 PM
Цитат
Ми причините...или поне мойте причини са много.
Първо zащото колкото и да обичам кучетата смятам подобно поведение zа приzнак на лошо въzпитание на кучето или липса на корекцията му.
Все пак кучетата ми са свободно пуснати в БГ в дворът ни и когато иzлиzам някъде по ~официално облечена не е никак приятно да бъда окаляна още преди да съм напуснала домът.
После тук в Германия zа токова нещо мога да лежа в zатвор.Представи си,че кучето решава да се zарадва на минаващо случайно или дори поzнато дете,скача му и радвайки се еуфорично го драсва с лапа по лицето или където и да било...Не само,че веднага ще го иzzемат кучето,но може и да го приспят.Мен ще ме съдят zа това,че не съм си въzпитала кучето и то е наранило детето.Дори не е нужно фиzически да е наранено,родителите му винаги могат да кажат,че е психически стресирано и да им плащам цял живот обеzщетение.
А според теб,zащо е нужно кучето да скача като откачено по хората?
За мен е достатъчно да zамахне с опашка,да zалае от радост и в zнак на поzдрав,нима вълците се скачат един друг виждайки се???
Освен като поzдрав и радост скачането може да бъде раzтълкувано и като доминиране,което е сериоzен проблем според мен когато всичко това се отнася до куче с раzмерите на НОК.
Публикувано: 03 January 2006 - 08:33 PM
Цитат
Подкрепям предложението ти bravoS cheers super best victoryVVV super nok
Публикувано: 03 January 2006 - 08:36 PM
Публикувано: 03 January 2006 - 08:51 PM
Наzнам как е в БГ,но тук е така.
Аz никога не бих поzволила не само да скачат,но и да ходят при непоzнати хора кучетата ми.
Примерно женскаа ми тук се движи 80% в случайте беz повод,zащото ме слуша и макар всяко куче над 15 кг тук да трябва да е на повод според zаконът,не съм имала никога и най~малки проблеми.
Хората просто zнаят,че съм отговорна и няма да поzволя да се случи каквото и да било,имаме и котки в блиzост,но също нямам проблеми с тях.
Просто тук нещата са такива,че кучето и стопанинът му са длъжни да се съобраzяват с обществото,а не обратното.
Публикувано: 04 January 2006 - 03:58 AM
Благодаря за изчерпателният отговор!
Що се отнася до инбридингът- преди време изслушах мнение колко е полезен. Градска легенда явно, от сорта на костта в главата на доберманът или на това, че ако плеснеш силно японски хин по тила, ще му изпаднат очите! b)
По отношение на търговците Хм. Принципно всеки сам избира как да си вади хлябът. Но някои методи не предизвикват одобрение. Моето например изразявам така: споделям го при всеки удобен случай, пускам линкове към темите тук (и не само), които са посветени на проблема на всеки, който е решил, че това е начин да се сдобие с любимец, и се правя на желязна при вида на някой тъжен мъник в клетка, колкото и да ми е неприятно . Толкова мога.
Що се отнася до развъдчиците- Шапка ви свалям хора! Едно да отглеждаш добре. При всички положения ще му осигуриш нормални условия . Две- не знам още, но предполагам, че ще се справя с малко помощ. Но съм убедена, че няма да се справя ако имам няколко големи и много малки. Не съм толкова организирана, че хем да им осигурявам нужното внимание и обучение, хем да се занимавам и с нещо друго. Да не говорим, че сигурно ще изпадна в истерия ако ми се наложи да нахраня едновременно 10-тина кучета. Или (не дай си Боже) да ги заведа на лекар.
Труд, нерви, познания...Как изобщо ви остава време ?
Позволих си да саморедактирам своето мнение, втората част от него определено не е за тук. За което се извинявам и изчервявам. Ще се радвам да проета мненията ви по питането ми в "Преди да развъждате кучета..."
Публикувано: 04 January 2006 - 05:47 PM
слава богу,моите ку4ета са ми преди всичко приатели и то верни,но за да са такива те получават циалата ми обич и внимание!!!храниат се с висококачествени гранули,е до колкото бих могал да си позволиа,но все пак е така,ниама да правиа реклама на храната,но за този клас е хубава и достъпна,тиа е с 31%протеин и 19% мазнина!!!
аз работиа като ръководител смиана в идеал стандарт и в циалото си свободно време отделиам на семеиството си ,а то вклучва и трите ми овчарки!!!
имаше мнение във форума за дългокосместите овчарки и може би сте прави,но аз за ниаколко години ,насам мислиа че почти не се срещат в истински развъдници,има ги само при" развъдчици"-търговци,е аз не съм видиал много нито имам голиан опит!!!опитът ми е скромен,но това съм забелиазал в околноста!!!
Публикувано: 04 January 2006 - 05:58 PM
Ето част от материал които съм написала по собственни впечатления и zаключения.Отнася се точно zа добрите раzвъдчици и съответно zа търговците или по~точно как да раzпоzнаем добрият раzвъдчик?
Приятно четене,надявам се да бъде интересно zа всички тук nok
Как да раzпоzнаем един добър раzвъдчик?
1.Колкото повече години в раzвъждане има zад гърбът си е толкова по-добър.
2.Той не се притеснява да даде точна информация дори и по телефонът,винаги е иzчерпателен и точен.
3.Готов е да даде повече информация от колкото ни интересува.
4.Въzможно е дори да се увлечете с него в приятна прикаzка относно дадена порода.
5.Той 6те ви покани да видите кучетата му и 6те отдели достатъчно време да ви представи всяко едно от тях поотделно.
6.Неговите кучета беz zначение от каква порода са 6те ви посре6тнат приветливо беz да са агресивни в негово присъствие.
7.Клетките на кучетата 6те са просторни и чисти,беz иzпражнения,остатъци от храна и т.н.
8.Всяко куче 6те има отделна клетка с волиера.
9.Трябва да има поне 2 оградени места с по минимум 100 кв.метра zа тичане на кучетата.
10.Трябва да има отделно поме6тение zа майките с бебета.
11.Кучетата могат да са както в клетки така и у дома присъствието им е допустимо и желателно.
12.Всички кучета са ваксинирани,обеzпараzитени вътре6но и вън6но,с коректни родословия и татойровки,имат имплантиран раzпоzнавателен чип.
13.Кучетата се хранят с добра и питателна храна подходя6та zа въzрастта,нивото на натоварване и личните иzисквания на всяка порода.
14.Раzвъдчикът ви раzвежда беz проблем иz целият си раzвъдник с волиери и ви поzволява да му zадавате куп въпроси,както и такива чийто отговори няма да раzберете
15.Добрият раzвъдчик е готов винаги да направи отстъпка в цената на кученцето ако е убеден,че вие сте идеалният собственник zа това кученце.
16.Той би ви раzпитвал дълго как и къде 6те отглеждате кученцето,каква ви е професията,колко свободно време имате и не на последномясто с каква цел искате кученцето.
17.Той 6те ви досажда с въпросите и съветите си.
18.Той 6те ви посети zа да види при какви условия 6те живее кученцето.
19.Той 6те ви предупреди zа всички недостатъци на кученцето ако има такива и 6те ви намали от цената.
20.Той 6те ви предаде кученцето zаедно с паспорт,родословие,татойровка и раzпоzнавателен чип,съ6то както и многократно обеzпараzитено.
21.Той 6те ви даде не само съвети,но и храна zа кученцето zа няколко дни до като му купите от съ6тата с която е свикнало,zа да се намали стресът от раzдялата със майката и цялото котило.
22.Той 6те поддържа връzка с вас и винаги 6те е готов да ви даде беzплатни съвети относно всичко свърzано с кучето.
23.То 6те се zарадва ако му zаведете кученцето след няколко месеца и си уреждаде периодично сре6ти zа да следи как се раzвива малкото.
24.Той 6те продължава и след година дори да ви дава съвети и да пита как е малкото,6те иzисква от вас ако кучето е хубаво да участвате в иzложби.
25.Той 6те ви помогне да иzберете добър партньор zа кучето и при самата продажба пак 6те е до вас.
26.Той 6те ви насочи към добър ветеринар.
27.Той 6те е готов да се грижи zа кучето до като вие сте на почивка.
28.Той винаги 6те е готов да ви даде второ кученце на иzгодна цена ако е сигурен в това,че се грижите отлично zа първото кученце.
29.Той 6те ви помогне и 6те ви насочи zа да обучите кучето си добре.
30.Той 6те ви придружава вас и кучето ви докато смъртта ви раzдели и дори след това 6те се останете приятели с него.
Публикувано: 04 January 2006 - 06:10 PM
Не,става дума zа чиста търговия,продават се малките едва ли не на кило,zа по 100 лева на бройка.
Търсят се предимно мъжкари предаващи червено наситен цвят,силно кости,големи глави и така прословутите свлечени zадници n)
Кучетата се отглеждат в нещо подобно на свински кочини,гледката е окаяна...
Ще ви раzочаровам,но и тук в Германия има такива хора.Аz лично търсейки кученце zа един поzнат бях в такъв псевдо раzвъдник zа които чух,че е zакрит.Гледката там беше потресаваща.Кучетата бяха малтреирани и от страх не смееха да иzлеzнат от клетките си който бяха около 20 см zапълнени от собственните им фекалий.
Проскубани и мръсни те само подаваха муцунки.
Иz фекалийте и калта се въргаляха скелети на крави явно,а може и на нещо друго да са биле n)
Споделих това с тукашни раzвъдчици и всички те бяха наясно със ситуацията при таzи жена,но много от тях отдаваха това състояние на животните на раzпадналият се брак на жената и психично болното и дете.
Това zа мен не е оправдание n)
Въпреки това явно е имало сигнал и сега тя вече няма нито едно куче bravoS super best victoryVVV super
В БГ няма институция която би реагирала адекватно в подобна ситуация,няма място където да се отведат кучетата беz това да оzначава сигурната им смърт.
Проблемът е сложен,но смятам,че раzрешаването му zависи малко или много от нас самите.
Всеки които иска куче,първо да се информира и да zакупи такова само от реномиран раzвъдник.
Всеки да алармира zа подобни неща,надявайки се че ще има и кой да реагира worthy
Публикувано: 04 January 2006 - 06:11 PM
Цитат
Ето част от материал които съм написала по собственни впечатления и zаключения.Отнася се точно zа добрите раzвъдчици и съответно zа търговците или по~точно как да раzпоzнаем добрият раzвъдчик?
Приятно четене,надявам се да бъде интересно zа всички тук nok
Как да раzпоzнаем един добър раzвъдчик?
1.Колкото повече години в раzвъждане има zад гърбът си е толкова по-добър.
2.Той не се притеснява да даде точна информация дори и по телефонът,винаги е иzчерпателен и точен.
3.Готов е да даде повече информация от колкото ни интересува.
4.Въzможно е дори да се увлечете с него в приятна прикаzка относно дадена порода.
5.Той 6те ви покани да видите кучетата му и 6те отдели достатъчно време да ви представи всяко едно от тях поотделно.
6.Неговите кучета беz zначение от каква порода са 6те ви посре6тнат приветливо беz да са агресивни в негово присъствие.
7.Клетките на кучетата 6те са просторни и чисти,беz иzпражнения,остатъци от храна и т.н.
8.Всяко куче 6те има отделна клетка с волиера.
9.Трябва да има поне 2 оградени места с по минимум 100 кв.метра zа тичане на кучетата.
10.Трябва да има отделно поме6тение zа майките с бебета.
11.Кучетата могат да са както в клетки така и у дома присъствието им е допустимо и желателно.
12.Всички кучета са ваксинирани,обеzпараzитени вътре6но и вън6но,с коректни родословия и татойровки,имат имплантиран раzпоzнавателен чип.
13.Кучетата се хранят с добра и питателна храна подходя6та zа въzрастта,нивото на натоварване и личните иzисквания на всяка порода.
14.Раzвъдчикът ви раzвежда беz проблем иz целият си раzвъдник с волиери и ви поzволява да му zадавате куп въпроси,както и такива чийто отговори няма да раzберете
15.Добрият раzвъдчик е готов винаги да направи отстъпка в цената на кученцето ако е убеден,че вие сте идеалният собственник zа това кученце.
16.Той би ви раzпитвал дълго как и къде 6те отглеждате кученцето,каква ви е професията,колко свободно време имате и не на последномясто с каква цел искате кученцето.
17.Той 6те ви досажда с въпросите и съветите си.
18.Той 6те ви посети zа да види при какви условия 6те живее кученцето.
19.Той 6те ви предупреди zа всички недостатъци на кученцето ако има такива и 6те ви намали от цената.
20.Той 6те ви предаде кученцето zаедно с паспорт,родословие,татойровка и раzпоzнавателен чип,съ6то както и многократно обеzпараzитено.
21.Той 6те ви даде не само съвети,но и храна zа кученцето zа няколко дни до като му купите от съ6тата с която е свикнало,zа да се намали стресът от раzдялата със майката и цялото котило.
22.Той 6те поддържа връzка с вас и винаги 6те е готов да ви даде беzплатни съвети относно всичко свърzано с кучето.
23.То 6те се zарадва ако му zаведете кученцето след няколко месеца и си уреждаде периодично сре6ти zа да следи как се раzвива малкото.
24.Той 6те продължава и след година дори да ви дава съвети и да пита как е малкото,6те иzисква от вас ако кучето е хубаво да участвате в иzложби.
25.Той 6те ви помогне да иzберете добър партньор zа кучето и при самата продажба пак 6те е до вас.
26.Той 6те ви насочи към добър ветеринар.
27.Той 6те е готов да се грижи zа кучето до като вие сте на почивка.
28.Той винаги 6те е готов да ви даде второ кученце на иzгодна цена ако е сигурен в това,че се грижите отлично zа първото кученце.
29.Той 6те ви помогне и 6те ви насочи zа да обучите кучето си добре.
30.Той 6те ви придружава вас и кучето ви докато смъртта ви раzдели и дори след това 6те се останете приятели с него.
нмого хубаво сте го написали,благодариа ви за което!!!аз видиах себе си в това,само кадето ниамам голиам опит,но мислиа че има"РАЗВЪДчИЦИ",които много години се занимават и никога ниама да видиат себе си във всичко това,което е много жалко!!!
благодариа ви още веднъж,написаното е точно както и триабва да е!!!
Публикувано: 04 January 2006 - 06:15 PM
Цитат
Не,става дума zа чиста търговия,продават се малките едва ли не на кило,zа по 100 лева на бройка.
Търсят се предимно мъжкари предаващи червено наситен цвят,силно кости,големи глави и така прословутите свлечени zадници n)
Ще ви раzочаровам,но и тук в Германия има такива хора.Аz лично търсейки кученце zа един поzнат бях в такъв псевдо раzвъдник zа които чух,че е zакрит.Гледката там беше потресаваща.Кучетата бяха малтреирани и от страх не смееха да иzлеzнат от клетките си който бяха около 20 см zапълнени от собственните им фекалий.
Иz фекалийте и калта се въргаляха скелети на крави явно,а може и на нещо друго да са биле n)
Споделих това с тукашни раzвъдчици и всички те бяха наясно със ситуацията при таzи жена,но много от тях отдаваха това състояние на животните на раzпадналият се брак на жената и психично болното и дете.
Въпреки това явно е имало сигнал и сега тя вече няма нито едно куче bravoS super best victoryVVV super
В БГ няма институция която би реагирала адекватно в подобна ситуация,няма място където да се отведат кучетата беz това да оzначава сигурната им смърт.
Проблемът е сложен,но смятам,че раzрешаването му zависи малко или много от нас самите.
Всеки които иска куче,първо да се информира и да zакупи такова само от реномиран раzвъдник.
Всеки да алармира zа подобни неща,надявайки се че ще има и кой да реагира worthy
много жалко наистина,аз много се възмощавам от това,а и се иадосван,но дори да не си копуват хората от тиах кучета,те ниама да спрат!!!нали знаете има и турциа!!!!
Публикувано: 04 January 2006 - 06:17 PM
Аz лично първото си кучило също продадох zа Турция n)
Не се оправдавам,но тогава бях на 15 год и точно такива "добри" раzвъдчици ми проръчаха това и ми пратиха търговците zа Турция.
След това раzбрах как ги транспортират и как се отнасят към тях и с цялото ми семейство се плакали zа тях и сме съжалявали zа глупоста си.
Но от самосъжаление няма полzа,аz осъzнах грешката си и никога повече не бих сторила подобно нещо.
За жалост zа много хора това е начин на препитание.
На останалите две кучила който имах намерих добри стопани в БГ,само две от тях zаминаха zа чужбина.Едното стана Гъркиня,а другото при мой поzнат в Иран стана паzач на паркинг nok
За в бъдеще усещам,че ще имам проблеми при намирането на свестни и достойни стопани zа кученцата ми s)
Публикувано: 04 January 2006 - 06:21 PM
Цитат
Цитат
много жалко наистина,аз много се възмощавам от това,а и се иадосван,но дори да не си копуват хората от тиах кучета,те ниама да спрат!!!нали знаете има и турциа!!!!
И все пак,може да zвучи глупаво,но смятам,че не бива да се откаzвам да се боря срещу всичко това.
Знам прекрасно,че с това не съм удобна zа много хора и те няма да работят с мен,но толкова по~добре zа мен,zащото аz с търговци не желая да работя oleeee
Болно ми е когато това са хора с който се поzнаваме от години и иначе са свестни хора,но толкова алчни,че съвсем са zагубили чуство zа отговорност и реалитет.
Публикувано: 04 January 2006 - 06:24 PM
Цитат
Аz лично първото си кучило също продадох zа Турция n)
Не се оправдавам,но тогава бях на 15 год и точно такива "добри" раzвъдчици ми проръчаха това и ми пратиха търговците zа Турция.
След това раzбрах как ги транспортират и как се отнасят към тях и с цялото ми семейство се плакали zа тях и сме съжалявали zа глупоста си.
Но от самосъжаление няма полzа,аz осъzнах грешката си и никога повече не бих сторила подобно нещо.
За жалост zа много хора това е начин на препитание.
На останалите две кучила който имах намерих добри стопани в БГ,само две от тях zаминаха zа чужбина.Едното стана Гъркиня,а другото при мой поzнат в Иран стана паzач на паркинг nok
За в бъдеще усещам,че ще имам проблеми при намирането на свестни и достойни стопани zа кученцата ми s)
и аз мислиа че все по трудно биха се намерили стопани тук в бг,а още по малко да може развъдчика да избира сем в което да отиде негово кученце!!!аз сам способен да подариа кученце на ниакои които щте го гледа добре,отколкото да го пратиа на гибел за турциа!!!то по добре да не заплойдам ку4ката си!!!
имах приатната възможност да продам кученцата си от първото кучило в бг.и имам връзка със всички и сме добри приатели със стопаните им!!!две от тиах са и при мен!!!
Публикувано: 04 January 2006 - 06:31 PM
Цитат
Цитат
Цитат
И все пак,може да zвучи глупаво,но смятам,че не бива да се откаzвам да се боря срещу всичко това.
Знам прекрасно,че с това не съм удобна zа много хора и те няма да работят с мен,но толкова по~добре zа мен,zащото аz с търговци не желая да работя oleeee
Болно ми е когато това са хора с който се поzнаваме от години и иначе са свестни хора,но толкова алчни,че съвсем са zагубили чуство zа отговорност и реалитет.
такива са и моите познати,те трагнаха с много имтосиазъм,но после всичко се сведе само до търговиа,а и наи жалкото е че копуват кученца с недоказан произход,но с голиеми глави и червени,отг.по селекциа на групата подписва и те заминават за турциа с родословиа и добра разлика в джоба им,а незнам дали не са продали и миакое в бг.аз се бориа срещу това и затова вече не ме обичат в групата,но почти вече е невъзможно да стане такова нещто и като за начало се радвам на малката победа!!!
Публикувано: 04 January 2006 - 06:33 PM
А странични добри стопани все някак си ще се намерят,поzнавам толкова много хора и тук и там.
От връzката която мисля да осъщества таzи в края или началото на следващата година ще zаминат поне две кученца zа Германия.Поръчките са вече дадени поради инбридингът който ще се получи раzвъдчиците от който са zакупени Марко и женската която ще zаплодя на него искат от таzи връzка кученца.Предполагам,че и zа себе си ще оставя 2 и поне 1 на отглеждане...така,че май няма да има zа продажба много свободни l)
Вярвам в това,че Бг е в период на промяна и се надявам това да е положителна промяна и съвсем скоро повече хора да могат да си поzволят не само куче,но и много повече от това worthy
Публикувано: 04 January 2006 - 06:39 PM
Цитат
А странични добри стопани все някак си ще се намерят,поzнавам толкова много хора и тук и там.
От връzката която мисля да осъщества таzи в края или началото на следващата година ще zаминат поне две кученца zа Германия.Поръчките са вече дадени поради инбридингът който ще се получи раzвъдчиците от който са zакупени Марко и женската която ще zаплодя на него искат от таzи връzка кученца.Предполагам,че и zа себе си ще оставя 2 и поне 1 на отглеждане...така,че май няма да има zа продажба много свободни l)
Вярвам в това,че Бг е в период на промяна и се надявам това да е положителна промяна и съвсем скоро повече хора да могат да си поzволят не само куче,но и много повече от това worthy
искрено се надиавам на това,!!!каде бих могъл да видиа мъжкото ти куче и негово родословие!???имам много интересно кученце което е при мен и сега е на 11 месеца,така че след успешен изпит,снимка за тазобедрена дисплазиа и киорунг,около септември ше искам да иа заплодиа с подходиашо куче!
Публикувано: 04 January 2006 - 06:53 PM