Dog.bg Форуми : Наследствени заболявания

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Наследствени заболявания Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 October 2006 - 02:26 PM

Цитат

Има ли в Бг съсловни организации на вет ортопеди, кардиолози ,ендокринолози ?
Питам това, не за да нападам лекари ,а заради така посочената тема с подзаглавие "Права, отговорни и всякъкви такива".

Няма, макар и някой да твърдят обратното. По моя информация съвсем скоро ще има вет лекар който ще може да издава сертифкат който ще бъде признаван. Но все още нямаме.

#22 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 October 2006 - 02:38 PM

Знам го това.. b) Ама що ти да отговаряш.Някой вет да беше казал за това ,че ако производитерят иска сертификат- трябва да ходи по чужбината...
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#23 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 October 2006 - 04:31 PM

Общото правило е записано на втора страница на бланката за родословия на БРФК като забележка.
"1. Да се използва за разплод в съответствие с изискванията на правилника за развъждане на съответния клуб за породата
2.Във всички останали случаи да не се използва за разплод преди навършване на 15 месечна възраст и преди получаване на 2 (две) оценки ( Отлично за мъжките и най-малко много добър за женските)"

#24 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 October 2006 - 04:34 PM

Цитат

Ама аз, слава Богу, проблем нямам и съответно - никакво решение не търся. Но пък и не разбирам тоя пълен абсурд - хем трябва да се следи за генетични заболявания и да не се допускат болни кучета до разплод, хем зависи само от дадения клуб дали да въведе задължително изследване за съответна доказано генетично предавана болест или не. Тоест, болести, за които има начини и то достъпни, да бъдат изследвани преди включване на даденото куче в развъдна дейност, не се изследват и чакаме да се родят болни кученца.... Не разбирам..... Не обвинявам никого, само питам. Има ли примерно общ списък с болестите, които задължително подлежат на проверка ПРЕДИ включване в развъдна дейност и това да е общо за ВСИЧКИ клубове, а не да се решава от всеки клуб по отделно, т.е. да е със силата на закон, а не на препоръка. За да се знае - купуваш си куче от клубно кучило и родителите на това куче са изследвани за тази и тази болест? И съответно списък на специфичните за дадена порода болести и задължение на клуба по дадената порода да изследва кучетата си за тях, но този списък да не се решава от клуба. Извинявам се, ако на вас това ви е известно и ви звучи глупав въпросът. На мен, не е и затова питам.

На теб ще отговорят така :
- Когато в България се направят специализирани клиники с необходимата техника и специалисти , тогава всеки ще бъде задължен от клубовете по породи да предостави заверен резултат от изследване ! В момента заверени изследвания се правят в чужбина и са много малко развъдниците , които са си изкарали подобни сертификати , поради изключително високите разходи за това удоволствие!
- Когато в България ( особено в кабинета на AXEL Бултериерът ) се изпълнят всички изисквания на ЕС , тогава ще се наложи на всеки да се движи по правилата на ЕС.

Ако твоето куче няма гаранция , то в основата е липсата на техника в България и в незаинтересованоста на някои ветове да направят европейска клиника! А не на липсата на пари в производителя на твоето куче.
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#25 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 October 2006 - 04:40 PM

1super Иглика, благодаря. Тоест да разбирам, че единствено и само от клуба зависи какви ще са изискванията за физиологичното състояние на кучето (разбирайте всички видове болести). В правилника на БРФК се споменава само, че кучето трябва да е екстериорно издържано и да не е малко.
Тогава - не е ли неправилно да се твърди, че родословието ти дава сигурност, че родителите на кученцето, което взимаш са здрави? Клубът спокойно може да има, като изискване само посочения от БРФК минимум, което, доколкото разбрах, не включва нито едно генетично заболяване?
И последно - не излиза ли така, че единствено от добрата воля на съответния клуб зависи, дали ще се следи за генетично предаваните болести и отстраняването на болните кучета от развъдна дейност. Е това ако не е анархия!! oleeee
П.П. Шелти, аз не искам да изкарам развъдчиците черни. Не виждам защо приемаш едва ли не отбранителна позиция. Само си разяснявам нещата. Добре - няма условия. Не обвинявам, просто не ми е ясно и се опитвам да си обясня кой документ, точно какви гаранции дава. Моля не приемай всеки един пост, като желание да се заяждам с развъдници, развъдчици и клубове. Нямам никакво желание да участвам в каквато и "война" между ветеринари и развъдчици. cheers
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#26 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 October 2006 - 12:40 PM

Цитат

Ако твоето куче няма гаранция , то в основата е липсата на техника в България и в незаинтересованоста на някои ветове да направят европейска клиника! А не на липсата на пари в производителя на твоето куче.

Не е до липса на рентгенови апарати (то това е голямата техника поне за ТБД) ,нито до липса на апарати за ЕКГ и УЗИ (за сърце), нито няма до липса на апаратура за хормони (за тироид), нито е до липса на специалисти (е ,поне за повечето диагнози.)..Според мен е до цялата порочна система на Ветеринарията в България - от главата до опашката и.Затова развъдчици, които искат да са конкурентноспособни ще ходят в чужбина за сертификати- за генетични ;за преди титри бяс помните и т.н.- че да дават десетки пъти повече пари ,щото и без това ги ринат с лопата ...
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#27 Потребителят е офлайн   N14 Икона

Публикувано: 29 October 2006 - 01:39 PM

Цитат

Добре де може да съм прекалил!!!!!Все пак ще публикувам най-разпространените генетични заболявания по породи за да се ориентират хората закупуващи кученца така също при всяко новозакупено кученце с родословие и доказано заболяване с генетичен произход ще публикувам данни за развъдчика произвеждащ такива кучета/ако желаете може да ги триете/.Призовавам моите колеги да ме подкрепят като също публикуват такива случаи.Премълчаването ги прави престъпни съучастници.

Какво стана с публикуването на най-разпространените генетични болести характерни за всяка порода.
Нали щеше да ги публикуваш...

#28 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 October 2006 - 02:02 AM

Темата пак започна да се изкривява bash
Нека някой ветовето който пишат тук да обяснят какво е полизомно унаследяванеде и кой заболявание влизат в този списък. Аз също мога да обясня, Вабнк и тя и още други не нека го направи някой от ветовете, да кажем за по голяма достоверност. Надявам се тогава да стане ясна картината, ще се види че нищо не е толкова просто колкото изглежда. wink

#29 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 October 2006 - 05:51 PM

Е, ако толкова държиш, може и аз да обясня какво е полизомно унаследяване.... не е зле, като се обяснява "простичко и ясничко", да не се забравя, че и ние можем да четем, а полизомното унаследяване го има не само при животни, а и при хора. Пък мен лично хората много ме интересуват от гледна точка на висшето ми образование r)
Само не виждам каква е връзката между закономерностите в унаследяването на някой ген и изискванията за издаване на родословие. Имам какво да кажа по обяснението на Вабанк, но, както сами няколко пъти отбелязахте, темата се измества, затова явно е по-добре да запазя мнението за себе си..... или поне да намеря някоя по-подходяща тема за него. r)
П.П. За мен лично точно тази тема е изчерпана. От всичко казано ми стана ясно само, че БРФК няма никакви специални изисквания, за проверка на каквито и да е заболявания и единствено от добрата воля на всеки клуб зависи да изключи от разплод, например, глухия далматинец, дисплазния лабрадор или голден и т.н. За какви отговорности и какво следене на генетични заболявания си говорим тогава, когато никой с нищо не е задължен и никой с нищо няма да бъде наказан, ако си развъжда генетично обременени животни bl) ... стига да има будали да му ги купуват... oleeee
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#30 Потребителят е офлайн   schatzie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 October 2006 - 08:15 PM

Цитат

как се придава епилепсията и т.н. wink

Може ли само да вметна, че епилепсията освен че може да се предава по генетичен път, може да бъде и придобита (вторична) и да се появи в следствие на травма, възпаление или интоксикация? За какво унаследяване говорим тогава? wink

#31 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 October 2006 - 08:54 PM

Цитат

Клубът спокойно може да има, като изискване само посочения от БРФК минимум, което, доколкото разбрах, не включва нито едно генетично заболяване?

Teddy, не е необходимо да "разбираш" нещо отчасти. Ето първоизточника: правилник за развъждане на БРФК , където се казва:

Цитат

ПР способства за развитието на планомерно развъждане на функционално здрави расови кучета със стабилна психика.
Компетентни и отговорни за развъждането са Клубовете, които наблюдават развъждането, дават консултации за селекцията и развъждането, контролират ги, както и водят развъдна книга (РК) .
Клубовете трябва да регламентират експлоатирането на кучетата за развъждане (КР). Те са задължени да водят методична борба срещу наследствените дефекти..

ПР е "правилник за развъждане".
Пак там се казва и следното:

Цитат

Клубовете не трябва да ограничават с излишни формални предписания своите членове, занимаващи се с развъждане (цюхтери), във възможността им за свободна селекционно-развъдна изява.

С други думи: развъдчикът е НАПЪЛНО свободен да избира партньори и да се изявява, ако това не противоречи на казаното по-горе.
Казва се още и следното:

Цитат

3. Развъдна стойност
При развъдната стойност се прави и следната класификация:
а/ за развъждане са допуснати всички кучета, записани в РК, признати от БРФК, които отговарят, на установените от клуба изисквания във връзка със здравословното състояние (напр. степен на ТД), психика, възраст, промеждутък между две кучила.
б/ за развъждене препоръчани са кучета с качества, надхвърлящи тези показатели по критерии на клуба.
в/ за развъждане недопустими са на първо място кучета с пороци, изключващи възможността за селекционно развъждане, напр. слаба психика, вродена глухота или слепота, заешка устна, отворено небце, значителни зъбни дефекти, челюстни дефекти, епилепсия, крипторхизъм, монорхизъм, албинизъм, дефекти в окраската, доказана ТД, и ако е указано от Клуба други степени на ТД, скелетни деформации и т.н.

Та такива ми ти работи.
Ето и линк към регламента на БРФК, касаещ точно правилника на FCI:регламент за развъждане
И там може да се прочете едно-друго за наследствените заболявания.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#32 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 October 2006 - 09:42 AM

Като заключение по темата (понеже виждам, че през цялото време се правят опити да се изместена за определен случай и се иска от останалите участници във форума да бъдат арбитри за него) ще кажа, че клубовете си вършат работата. Също така ми е много неприятно заради определен случай (колко е достоверен този случай е друг въпрос), да се слагата всики клубове под общ знаменател, развъчиците също. Когато си имате проблеми за конкретни случай се обръщайте към клубовете си. Ако не сте доволни от дадени решния има арбитражна комисия в БРФК, тя също има право да разглежда спорни моменти, което също е записано в правилника на БРФК. Написаха толкова бълвочи, но нито един не взе правилниците на клубовете и да ги разгледа, да види какво и пише в тях, да се види какви мерки се взимат и т.н. Само се направиха генерални изводи, който нямат нищо общо с действителноста. bravoS bravoS bravoS

#33 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 31 October 2006 - 11:46 AM

Проблема е следния - в клубовете по породи в страните с развита кинология тези изисквания са залегнали в развъдните правилници. Съответната федерация дава само насоките, но именно клубовете по породи са тези, които знаят най добре спецификите на породата.

Давам пример с родословието на моето куче, което е закупено от чужбина. В родословието му са записани изследванията на всяко едно куче до 4 коляно, независимо че кучетата не са от един и същ клуб - има руски, финландски, английски, американски. Просто така се прави, ако искаш да правиш развъждане.

Истината е да се зададе въпроса - къде сме ние ? И накъде вървим ? В кои клубове по породи трябва да има тези изследвания и къде трябва да бъдат задължителни ? Обяснения от рода на - това ще затрудни развъдния процес не би трябвало да се приемат - става дума за здравето на кучето най вече. Тук вече е ролята на федерацията да постави този въпрос, да се събере Комисията по развъдна дейност и да се дадат някакви насоки или ако трябва - задължителни препоръки.

Въпреки че много от тези изисквания - изследвания за дисплазия, допустими степени, изследвания за очи и други специфични заболявания не са залегнали в развъдни правилници, има много хора, които ги правят. Да, това трябва да се знае. Има хора, които са пътували навън, за да ги направят. А има и хора, които няма да отидат, дори и примерно те да се правят в България. Въпроса е да се потърси къде е проблема в крайна сметка - в България има вече лаболатории, които могат да направят тези изследвания. И дори и да не се признават все още навън - примерно изследванията за дисплазия, доколкото зная, няма оторизирана лаболатория, то това не пречи да се прави, напротив, мисля си, че трябва да се прави.

Родословието за мен не е само документ за произход. То е и документ, че кучетата са здрави, правени са им необходимите изледвания, те са годни за разплод и са получили необходимите им оценки, за да имат право на разплод.
Така смятам, че трябва да бъде и да се върви напред, като се взема опита на водещите страни, ако искаме да има развъждане, а не ... размножаване.
Поне така мисля.

#34 Потребителят е офлайн   spotmaniac Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 October 2006 - 11:54 AM

Темата не е за родословията, а е Кой следи за липса на генетични заболявания?, но ще ти го напиша и аз, въпреки, че поне 5 човека са ти обяснили много ясно какво ти гарантира родословието.

Цитат

Те се свеждат до твърдението "Купи с родословие, защото така е по-добре, така трябва, така е редно". ОК - съгласна. Ама - ЗАЩО?

Защото само родословието ти дава гаранция, че кучето и неговите предци принадлежат към дадена порода.

Според мен обаче темата не трябва да бъде "Кой следи за ЛИПСА....", защото е ясно, че при всяка порода си има специфични генетични заболявания и в някакъв момент могат да де проявят, ами да бъде например "кой следи за ПОЯВА" и какви мерки се предприемат, от кой и т.н. при поява на дадено заболяване - дали в потомството на дадено куче или ако самото то прояви признаци на някаква генетична болест. Незнам, мисля че провокацията беше само реакция от друга тема, а не цел за нещо друго ouu . И къде се изгуби "провокатора" на темата? Беше обещал да публикува списък на породите със всичките им генетични заболявания, а никакъв го няма. oo

#35 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 October 2006 - 01:24 PM

Цитат

Истината е да се зададе въпроса - къде сме ние ?

Точно тук е проблемът, надявам се някога и нашите клубове да въведат във вътрешните си правилници пълни-тотални-глобални изследвания, и тогава ПОКРАЙ родословието ще можете да получите и цялата медицинска информация относно шансовете на животното да се разболее от еди-каква си болест. Но всичко това иска ужасно МНОГО ПАРИ и ВРЕМЕ, така че не го очаквам в обозримо бъдеще, поне не в глобален за България мащаб.

И ми става малко тъжно и смешно, защото от изписаното си мисля колко по-предпазена от генетични наследствени заболявания е уличната кръстоска от N-то поколение кръстоски, отколкото животното с родословие.....
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#36 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 October 2006 - 01:34 PM

Цитат

Проблема е следния - в клубовете по породи в страните с развита кинология тези изисквания са залегнали в развъдните правилници. Съответната федерация дава само насоките, но именно клубовете по породи са тези, които знаят най добре спецификите на породата.

Давам пример с родословието на моето куче, което е закупено от чужбина. В родословието му са записани изследванията на всяко едно куче до 4 коляно, независимо че кучетата не са от един и същ клуб - има руски, финландски, английски, американски. Просто така се прави, ако искаш да правиш развъждане. 

Истината е да се зададе въпроса - къде сме ние ? И накъде вървим ? В кои клубове по породи трябва да има тези изследвания и къде трябва да бъдат задължителни ? Обяснения от рода на - това ще затрудни развъдния процес не би трябвало да се приемат - става дума за здравето на кучето най вече. Тук вече е ролята на федерацията да постави този въпрос, да се събере Комисията по развъдна дейност и да се дадат някакви насоки или ако трябва - задължителни препоръки.

Въпреки че много от тези изисквания - изследвания за дисплазия, допустими степени, изследвания за очи и други специфични заболявания не са залегнали в развъдни правилници, има много хора, които ги правят. Да, това трябва да се знае. Има хора, които са пътували навън, за да ги направят. А има и хора, които няма да отидат, дори и примерно те да се правят в България. Въпроса е да се потърси къде е проблема в крайна сметка - в България има вече лаболатории, които могат да направят тези изследвания. И дори и да не се признават все още навън - примерно изследванията за дисплазия, доколкото зная, няма оторизирана лаболатория, то това не пречи да се прави, напротив, мисля си, че трябва да се прави.

Родословието за мен не е само документ за произход. То е и документ, че кучетата са здрави, правени са им необходимите изледвания, те са годни за разплод и са получили необходимите им оценки, за да имат право на разплод.
Така смятам, че трябва да бъде и да се върви напред, като се взема опита на водещите страни, ако искаме да има развъждане, а не ... размножаване.
Поне така мисля.

wink Хайде сега да не разпоространяваме митове и легенди. wink
мда ама не е точно така, веднага давам пример, в Норвегия далматин клуба има 10 точки за развъждане, препоръки, няма правилник за селекция и развъждане, от федерацита им искат програма. Също в тази страна, няма апарат за баер тест. wink
В Норавегия допускат даламтини до разплод с липса на зъби, допускат едностранно глухи кучета до разплод.
Но пък нека вземе Германия, там далматин клуба има правилник за селекция и развъждане и имат апарат за баер тест. wink
В Германия не допускат даламтини до разплод с липса на зъби, не допускат едностранно глухи кучета до разплод.

Коя от двете страни не е с развита кинлогия?

ФАКТ, нито при еднитенито при другите не са успели да направя така че всички кучуета да имат зъби и да са двустранно чуваши, но нито в една ното в другата държава процента на глухота и процента на липса на зъби не се е увличил.
В задачата се пита защо? wink

Да продължа, прослувутата диспалазия за кяото всеки говори, кое как трява да бъде и как трява да се прави. ФАКТ е че при далматина проценат на дисплазия е толкова нисък, че се смята че породата няма диспалзия. Но има клубове, като нашия който прие от тази година всички кучета да се снимат за диспазия. Всички което има C, се бракува wink Значи ние сме преценили че трябва да обръщаме внимание и на това. (При гласуването, това беше едно от малките неща което се прие единодушно.) В съдседна Сърбия, няма такова изискване. Кой е по-прав? wink
Едно допълнени, повече кучета който който участваха в разплод през последните години имат снимки за дисплазия, без техните собсвеници да са задължени да го правят.
Благодарение на даламтин клуба и в частност на Таня Арангелова, в България има внесен апарат за Баер тест, за Норвегия казах че няма, дори в необятната Руска страна няма. wink
Първия голден клуб има изпит по развъд, прочете и вижте техните изисквания.

Ето няколко примера, който показват че колкото и да са лоши клубовете, те си си вършат работа, работят.

Имало някой, ами да има то ги има по цял всят, това не може да се промени, но тия хора изчезват, те са зиключение.

Е не съм съгалсен да ми обяснявате колко сме смотани криви при положение че вие самите нищо не сте направили. Някой от вас или някой "загрижен вет" да са направили нещо по-въпроса? wink май не са. Освен да разпъвате локуми друго не виждам да сте направили.

п/с хайде със здраве. Всеки да си купувакуче от където иска, всеки сам преценява.

#37 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 October 2006 - 01:43 PM

Цитат

Цитат

Истината е да се зададе въпроса - къде сме ние ?

Точно тук е проблемът, надявам се някога и нашите клубове да въведат във вътрешните си правилници пълни-тотални-глобални изследвания, и тогава ПОКРАЙ родословието ще можете да получите и цялата медицинска информация относно шансовете на животното да се разболее от еди-каква си болест. Но всичко това иска ужасно МНОГО ПАРИ и ВРЕМЕ, така че не го очаквам в обозримо бъдеще, поне не в глобален за България мащаб.

И ми става малко тъжно и смешно, защото от изписаното си мисля колко по-предпазена от генетични наследствени заболявания е уличната кръстоска от N-то поколение кръстоски, отколкото животното с родословие.....

ААААААААААААА. не така, не така. Защо не ни внесеохте БАЕР тест? Ние искаме да си правим изледвания на кучета? Питахме, молихме се и накрая взехем нещата в наши ръце.
Сега какво да оставя да вземим да изпратин някой от вас да се учи, после да му дадът право да издава сертификати за диплазия валидни за цял свят. Тук вече идва и търговската част, ние искаме да ви дадме пари вие ветовете не ги искате. ФАКТТТТТТТ wink
Ето аз сега ви заявам че ако можете да правите тестовете с който за да се определи дали ще има лимонови точки при родените далматини, ние ще дойдем с най-голяма удовоствие да ги правим. Само кажете, че вече можете и ние сме при вас. wink
Също мога да ви кажа за още няколко теста, от който ние с най-голямо удоволствие ще се възползваме.
Съгласен ли си Lutchezar? wink

#38 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 October 2006 - 05:43 PM

Цитат

1.Куче с тазобедрена дисплазия (съжалявам, че давам това за пример другите заболявания, които са изброени просто са очевидни), която според правилата на клуба, би го дисквалифицирала от развъдна дейност, може да ходи (до известно време) нормално и да получи отлични оценки от изложба (някои съдии не са чак дотам наблюдателни, доколкото имам впечатления). Това куче си е имало тазобедрена дисплазия ПРЕДИ заплождането, но тя се диагностицира чак, когато започва да куца. Тогава обаче то вече има поколение и част от кученцата са дисплазни - кой поема отговорността в този случай?

Ако в правилника на клуба има изискване да се докаже липса на ТБД с еди-какъв си документ, това означава, че кучилото няма да бъде регистрирано без него (поколението е без родословия), т.е. случаят е теоретично невъзможен. Ако все пак кучилото е регистрирано, отиваме към т.2.
Ако пък няма такова изискване, никой не поема никаква отговорност. По-точно, отговорността е заложената в договора за продажба.

Цитат

2. Не всички клубове са еднакви - едни държат на името си, други на печалбата си. Каква е санкцията за вторите, ако допуснат до разплод кучета със споменатите дефекти, за които се е знаело, че ги имат ПРЕДИ заплождането?

Отъждествяваш клуб с развъдчик, принципно неправилно поставен въпрос. Клубовете не печелят, те само се издържат от такси за издаване на родословия и членски внос. Отговорността е на дадено лице, което е допуснало нарушението.
Не са ми познати административните мерки на БРФК, още по-малко тези на всеки отделен клуб. Но те си имат общи събрания и т.н., на които се вземат решения.

Цитат

3. Не поставя ли тази автономност на клубовете по-съвестните в неизгодно положение. Защото, поне аз така разбрах, на едните правилника за контрол може да е мн по-строг от този на другите, но и двете кучила (от различни породи) ще са, така да се каже "маркови

Колкото по-многобройно е поголовието на дадена порода, толкова по-взискателни са правилата. Има от какво да се избира за развъждане.
При малобройно поголовие и строг правилник ще се окаже, че няма какво да се развъжда, съответно клубът е безпочвен. По-добре по-лек правилник, но все пак контрол, отколкото самотек и загуба дори на наличните породни представители.
Всъщност зависи какво е нивото на породата в България. Да, на тези с популярните и многобройни породи им е по-трудно и слава богу.

danny, какво има да му се тълкува на родословието? Отиваш в някой тълковен речник и виждаш:

Цитат

Pedigree
1. Having a list of ancestors as proof of being a purebred animal.
...
Health: A record of one's ancestors, offspring, siblings, and their offspring that may be used to determine the pattern of certain genes or disease inheritance within a family.

Webster

#39 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 October 2006 - 08:35 PM

Темата е разделена и почистена по този начин, надявам се да се е запазил смисълът. Старата тема е заключена и утре ще отиде в Архива.
Тъй рече:
Ваш модератор най-сърдечен, веч` уморен, но все пак увлечен: Vabank

User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#40 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 01 November 2006 - 10:12 AM

Уважаеми,модератор/или какъвто сте/,сигурно ви харесва някой да обижда ветеринарен лекар във вашият сайт.Няма да коментирам изказвания на някои участници във форума-възпитанието си е тяхно,но отговорността за неговото прояваване е лично ваша.Смятам за неподходящо да продължавам с участието в такива евтини пререкания!
1.Установяването на всяко заболяване,също и генетичните се прави от ветеринарен лекар/а не от някакви си институти/
2.Генуинната епилепсия е генетично заболяване/Ниманд и Сутер-Болезни собак/,кучетата проявили заболяването се изключват от разплод.
4.Една от основните отговорности на клубовете е да следи за ограничаването на такива заболявания,именно като животните които ги проявават се изключват от разплод-така е и за крипторхизма и дисплазията и др.Всички европейски клубове изискват специален сертификат за племенните животни,че нямат такива специфични породни заболявания и едва тогава те се допускат до изложби и разплод.Като пример мога да посоча очен сертификат при породата Шелти,без който не се допускат на изложби,същото се отнася до ам.кокери,ретривърите и много други.
5.Бих искал да публикувате мнението ми,на главната страница, а не да го изтривате

• (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни