Dog.bg Форуми : Наследствени заболявания

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Наследствени заболявания Оцени темата: -----

#81 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 November 2006 - 05:54 PM

Цитат

Уважаеми,Sheltie доста добре ми е известно,че наистина в вашата порода инцидентите с СЕА са доста редки.Радвам се,че сте си направили английски очни сертификати/въпреки че нямало нужда/.Бих искал само да вметна,че при СЕА сертифицирането се извършва на около 2 месечна възраст,за разлика от други наследствени очни заболявания,тъй след тази възраст се наблюдава т.нар. "go normal" феномен и е добре поколението от вашите сертифицирани кучета производители на 2 месечна възраст да бъдат прегледани от ветеринарен лекар/па макар и български,нямащ право да издава сертификат,но познаващ картината на заболяването/,като специална апаратура за прегледа не е крайно необходима-достатъчен е обикновен офталмоскоп/имат го повече от 70% от българските вет.лекари/,лупа 20Д и източник на ярка светлина.
Мисля,че вече ще започнем да се разбираме!

Аз обикновено се разбирам с всички , но ми се струва , че много хора ( не уточнявам точно какви ) се стараят да отбягват точните отговори и извъртат нещата в посока в която им е по-изгодно.Поставянето на тази тема от ваша страна си беше чисто и просто контра на темата за пиометрата във форума на ветеринарите . И сигурно след като пуснахте вече темата и се завъртяха нещата , разбрахте , че сте много неподготвен да отстоите въпросите и атаките към вас.А те , атаките , не са от желание за скандали .В голяма част от отговорите на писалите по темата са пълни с доводи против вашите мотиви за откриването на темата. Но за жалост не намерихте смелост да си признаете , че сте сгрешили и че искате да се направи нещо по-добро и конструктивно по отношение на ген. проблеми на кучетата. Щяхте да си вдигнете повече акциите , от колкото да си мълчите и да не отговаряте сериозно.
Надявам се , че сте ме разбрали правилно и приемате критиките , като градивна част , а не като желание за нападки.Ако пък вие сте готов с подобни прегледи и сертификати , ще съм ви благодарен да ми изпратите вашите координати на ЛС и при нужда да ви потърся. О.К?
С уважение към всички и винаги неправилно разбран : Росен Димитров - собственик на развъдник
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#82 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2006 - 06:18 PM

Цитат

[QUOTE=iglika,Nov 4 2006, 08:50 PM
Прогнатията знам защо си пропуснала , но за крипторхизма нямаш причина b) b) b)

Това са най-често срещаните заболявания генетично предавани при лабрадорите. Подбора не е мой а на ДИК ЛЕЙН от Английския кенъл клуб,ГЛАВА 16: ТИПИЧНИ БОЛЕСТИ НА ПОРОДАТА от книгата на ХЕДЪР УАЙЛС-ФОУН - |Прекрасният лабрадор ретривър.
Прогнатията, прогенията и други нарушения в лицево челюстната област, както и много други заболявания също се предават генетично, но не са така типични за породата. Тоест процентно много по-рядко се срещат. Това, че имаме този проблем в една генетична линия не го прави типичен за породата.

#83 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2006 - 06:29 PM

Цитат

Това, че имаме този проблем в една генетична линия не го прави типичен за породата.

Коя е тази генетична линия? Прави ли се нещо за прекъсването на това заболяване и какво? Трябва ли някой да предупреди собствениците на кучета от тази генетична линия? Трябва ли някой да предупреди по принцип потенциалните развъдчици, които биха потърсили развъждане на кучета от тази генетична линия? По правилници и от чисто морална гледна точка? Направено ли е нещо подобно?
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#84 Потребителят е офлайн   КАСТРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2006 - 02:27 PM

Цитат

Уважаеми господине, един път ви направих забележка за този цитат и с леко изумление забелязвам, че той отново присъства. Приемам, че е възможно това да е бъг на форума, но ако за трети път цитатът се появи, а забележката ми изчезне ще приема, че това е предприето нарочно действие и ще ви наложа предупреждение.
Ваш модератор: Vabank

С изумление забелязвам , че имам забележка , не ми е ясно защо имам такaва!
Цитата е сложен с цел другите потребители да видят , че наистина споменатите заболявания не присъстват в споменатото съобщение!

Моля , уважаеми модераторе , кажете ми къде сгреших , че да не допускам повече такива грешки?!

#85 Потребителят е офлайн   КАСТРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2006 - 03:59 PM

Цитат

Абсолютно съм съгласна с Дара.
Тук вече ще проява изключителна модераторска субективност b)  и НЯМА да наложа на Face наказание, защото е прав. Докладвайте ме на админа b)  И аз бих задала същия въпрос.
ДОКТОРЕ, възхитена съм 1super  АЗ ли трябва да ви платя, за да можете да издавате легитимни сертификати на МОИТЕ кучета?! Или аз трябва да ви платя, ЗАЩОТО можете да издавате легитимни сертификати, мм?
В момента имам ли право АЗ да писна, че студиото, за което правя преводи, ми дава материала си на медия, с каквато не разполагам? Какво да кажа - хора, помощ, влагам собствени пари да си купя медия, за да можете вие да гледате един нов сериал?! bl)
Край-точка-стига, навийте си черджетата и ги приберете в гардероба! 1super
Клубовете правят КАКВОТО МОЖЕ при настоящите условия. Когато се появи сертифициран за нещо доктор, ще го правят КАКТО ТРЯБВА ПРИ НЕГОВОТО НАЛИЧИЕ. Дотогава: такива снимки за дисплазия, такива проверки за очи... ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. Колкото и да драпа някой, ТОВА може да получи - нищо повече.
Хайде да обърнем лопатата:
ЗАЩО нито един собственик на рентгенов кабинет не е дошъл в нашия клуб да предложи услугите си за снимане на кучетата? Да предложи договор, някаква степен на сигурност...? Е? Или е много трудно, а клубовете са се скрили в противобомбените убежища? Ама елате де, АЗ ли трябва да ходя да ви моля?! Нали за ВАС това е масово постъпление в касичката - снимате, давате сертификатче, прибирате пачка... nok
Тъй че когато някой лекар дойде с оферта за договор, ТОГАВА има право да писка, че клубът не му щял услугите! Ами предложете ми първо УСЛУГА бе хора. Искате ли да ви покажа сертификатите си за очи? Хартийки без валидност и без някаква реална гаранция, че написаното в тях е вярно? Няма гаранция - по-лошо, има НЕВЯРНОСТ на информацията. Е па благодаря съм за услугата!

Аз съм абсолютно НЕ съгласен с вас , докторите ни са добри и могат да направят и снимка , могат и да я разчетат правилно!
В крайна сметка правилото , което важи за шофьорите , а то е "книжката не кара колата" важи и за кучетата, не важно дали документа е официален , а дали е валиден , диагнозата дали е правилна!
Не мислите ли , че е по добре да има някакъв документ поне да удостоверява на местно БГ ниво , че кучетата са ни здрави , от колкото да работят ( развъждат) всички насляпо!?!

Наскоро имаше подобен случай , мисля , че всички се сещат за него!!!Снимката на докторите в чужбина само потвърди становището на местните доктори!

#86 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 November 2006 - 04:23 PM

Цитат

...докторите ни са добри и могат да направят и снимка , могат и да я разчетат правилно!
Също смятам така.

Например в София в студентската поликлиника знаят как да упоят и позиционират куче за снимки на ТБД, а в института в Ст.Загора проф.Ганчев зна как да ги разчете. Ако наистина има проблем с ТБД (говоря конкретно за тази болест) има какво да се направи, за да се ограничи на местно ниво. Останалото е сертификация за чужбина. Ще ме извините, но не са твърде много женските от ЕС, залетяли да заплождат на родни мъжкари.
User's Signature

Качена снимка

#87 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2006 - 04:52 PM

Цитат

Цитат

...докторите ни са добри и могат да направят и снимка , могат и да я разчетат правилно!
Също смятам така.

Например в София в студентската поликлиника знаят как да упоят и позиционират куче за снимки на ТБД, а в института в Ст.Загора проф.Ганчев зна как да ги разчете. Ако наистина има проблем с ТБД (говоря конкретно за тази болест) има какво да се направи, за да се ограничи на местно ниво.

Аз нещо не мога да схвана каква е разликата със сертификацията за чужбина. За да сертифицират даден доктор, той трябва да отговаря на определени условия.
Да има опит, да има техника, да знае как да прочете една снимка или съответно да знае какво да гледа за чистотата на очите примерно.
Явно в България няма доктор отговарящ на условията и за това няма сертифициран такъв. Доколкото зная скоро ще има сертифициран доктор за чистота на очите и тогава всички голдъни желаещи да заплождат ще минават и през него за сертификат. А наистина има случай в който 3ма доктори (професори и доценти) дават различна степен на дисплазия на едно и също куче. Проблемът е, че едната степен дава право на разплод, а дугата не. И какво според вас трябва да се направи при положение, че собственикът е убеден, че кучето му е годно за разплод?

#88 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2006 - 04:52 PM

По въроса за диспалзияте един развъдчик от Норвегия, казва че след 25 години изледвания и чак тогава допускане до разплод, процента на дисплазия е останал същия какъвто е бил в началото.
Тук е нейната статия
Става дума за далматин.

#89 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2006 - 04:59 PM

Dara - тоя случай си е гаден, мисля че в това е основния проблем, ако друг каже друго, до колко можем да му се доверим.

#90 Потребителят е офлайн   КАСТРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2006 - 05:03 PM

Доколкото разбирам от статията , процентът не е намалял , но не се е и увеличил , смяташ ли , че тогава трябва да се въдят кучета с доказана дисплазия!

Не знам докъде е стигнала Норвегия в кинологията , но в една Чехия процентът е драстично намалял след драконовски мерки от страна на раздъдчиците по отношение на дисплазията!

#91 Потребителят е офлайн   КАСТРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2006 - 05:11 PM

Цитат

А наистина има случай в който 3ма доктори (професори и доценти) дават различна степен на дисплазия на едно и също куче.

Има много и различни случай , но въпроса е принципен , по добре да има нещо - отколкото нищо! И като е сертифициран доктора къде ти е гаранцията , че всичко ще е наред !?

#92 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2006 - 05:15 PM

Цитат

А наистина има случай в който 3ма доктори (професори и доценти) дават различна степен на дисплазия на едно и също куче. Проблемът е, че едната степен дава право на разплод, а дугата не. И какво според вас трябва да се направи при положение, че собственикът е убеден, че кучето му е годно за разплод?

Според мен - въпрос на правила на първо място. Има ли право собственикът да решава здравен казус? Какво значи - "убеден е"? Кое му дава право да бъде убеден или да се съмнява? А ако на собственика на другото куче не стига едната убеденост на първия? А ако на бъдещите собственици на малките тази убеденост не стига? Или им бъде спестена?... Това са все въпроси, ако смята да развъжда това куче.
А ако просто се притеснява за домашния си любимец - е, тогава не остава нищо друго, освен да търси 4-то и 5-о мнение... И за всеки случай да не пуска любимеца си за разплод, защото никога не знаем какви шеги си прави Дяволът...
Също въпрос на правила е и сертификацията. Снощи медиите с радост съобщиха, че си е взел дипломите първият випуск български лекари, чиито дипломи ще се признават в Европа. Тоест, дипломите на лекарите досега нямат безусловно такова признание - не са сертифицирани за Европа.
Та мисля, че и признанието за нашите ветове и клиники е въпрос И на някакви формалности.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#93 Потребителят е офлайн   Неси Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 13 November 2006 - 05:54 PM

Кастро, стана ми интересно това, което си написал за дисплазията в Чехия.
Би ли споделил откъде черпиш информация?

#94 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2006 - 06:27 PM

Цитат

Доколкото разбирам от статията , процентът не е намалял , но не се е и увеличил , смяташ ли , че тогава трябва да се въдят кучета с доказана дисплазия!

Не знам докъде е стигнала Норвегия в кинологията , но в една Чехия процентът е драстично намалял след драконовски мерки от страна на раздъдчиците по отношение на дисплазията!

Аз не съм написaл и друго. Няма промяна преди и след. Ако приемен че целта е била да не се увеличи процентът дисплазия, то тогава има успех, но ако погледнем от другия ъгъл че преди да се правят изледвания има развъждане което не е довело до проблеми и реално нямаме висок процент дипалзия, то тогава това какво означава?
Дават под 8% дисплазия за далматина (от цялата популация, като икзлючим бракуваните кучета, който се раждат с дефекти и на тях не е правено изледване)
Тогава въпроса остава отворен, до колко са помогнали изледванията? Преди изледванията, са развъждали всички и имаме под 8%, след изледванията(25години работа) се развъждат само със A и B и отново процента е под 8%. Значи ние нямаме увеличаване, но тънкия момент е че нямаме и намаляване.

Дано си разбрал какво точно казвам. Никъде не говоря за пускане или не пускане до разплод и дали е правилно или грешно. Говорим за реален случай, при порода далматин.

п/с За да не остане някой с грешни впечатления, аз съм на мнение че трява да се правят такива изследвания.

#95 Потребителят е офлайн   КАСТРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2006 - 08:04 PM

Цитат

Кастро, стана ми интересно това, което си написал за дисплазията в Чехия.
Би ли споделил откъде черпиш информация?

Четох статистика по държави за разпространението на дисплазията , търся я пак , щом я намеря ще я публикувам.

#96 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2006 - 09:32 PM

КАСТРО, със забележката в ПЪРВИЯ й вариант е просто: прави се забележка за излишно цитиране на дълго мнение. Ако желаят да видят, че тези "заболявания" ги няма в списъка, ще се върнат да прочетат мнението, на което се отговаря. Влагането на прекомерно-големи цитати и големи снимки товари излишно форума за хората с бавен нет, кофти компютри и малко време за четене на мъдростите.
Забележката във ВТОРИЯ й вариант: цитатът отново се беше появил целия, а моето обяснение защо съм го редактирала беше изчезнало. ПРИЕМАМ, че това е бъг на форума, не мистериозно нарочно действие. Но ако трети път видя мнението редактирано - ще следва наказание...
Поздрав от мародератора

Специално по въпроса за можещите доктори и сертификатите, ще кажа така: ако аз искам да ида в чужбина на скачка, ще ми искат СЕРТИФИКАТИ. Това, че "на местно" ниво кучето е обявено за здраво, тях не ги касае.
Ето ви едно "местно ниво" - здраво, право и гледано за очи куче заминава в чужбина, там минава сертифициране и бум: проблем с очите.
Въпросът е чисто принципен: не дали там грешат или са сгрешили тук, а че ако ТУК можеха да издадат сертификат, можеха и да видят проблема... Явно нещо не е било гледано както трябва n)
Същото се отнася и за дисплазията: това, че на местно ниво снимката се чете... реално не е гаранция за нищо, освен за спокойствието на собствениците. СЪГЛАСНА съм, че въпреки това и дисплазия и очи трябва да се гледат, дори и на местно ниво. Това се прави... то просто не е достатъчно.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#97 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2006 - 08:41 AM

Аз не съм против изследванията за генетични заболявания. Напротив, много горещо ги подкрепям, но е ФАКТ, че в България тези изследвания не се правят като хората и не винаги можем да се доверим на достоверността им и на диагнозата поставена от "специалистите"

#98 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2006 - 01:11 PM

Я се потопете в обясненията на докторите във вет форума , където твърдят , че апаратурата не е най-важното и че най-важното било да имат две ръце с които да работят!!!
Няколко човека се опитваме да им обясним , че е необходима добра апаратура и квалификация , за да могат да правят пари с ръцете си , но те не искат да разберат това.Твърди се от тях , че никой не може да направи добра клиника без пари , но никой не иска да вложи усилия и средства ( има много начини за средства) за нещо супер модерно и доходоносно.
Хората са казали - " С трици маймуни ловят ".
Повтарям няколко пъти - С голи ръце и никаква апаратура не се извършва добро лечение и качествена диагностика.
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#99 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2006 - 01:31 PM

Росене,
просто не всеки човек е склонен да поема рискове, особено икономически. Не всеки е склонен да проявява инициатива. Лекарската професия сама по себе си (разсъждвам принципно, общо) не вклюва необходимостта от качества като иницативност и готовност за риск. Но това не прави лекаря лош специалист в професионалната му област. Такива качества обаче определно са нужни, ако следваш мениджмънт - иначе след време в най-добрия случай ще търкаш ръкави на някое бюро...
Всеки медал си има две страни - всеки е прав за себе си. Необходима е добра апаратура, разбира се! И квалификация трябва. И човешко отношение - задължително. Сигурно всеки от писалите лекари с готовност ще работи в добре оборудван кабинет, а повечето от тях ще се напънат да усвоят максималното използване на новата техника. И ще стоят по нощите с тежък случай. Но за нищо на света не биха рискували крехкото си (или сито) финансово състояние.
Според мен от подобни войни лекари-развъдчици печелят само недобросъвестните и от двете страни. Останалите само си пилите нервите.
А ще ми повярваш, че недобросъвестни има и от едните, и от другите, нали? Аз например още се чудя дали някой ще ми отговори на въпросите за линията с прогнатия, от която, подчертавам, не съм лично засегната...
User's Signature

#100 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2006 - 02:24 PM

danny,
Както виждаш доста време не бях писал нищо , но все пак е важно да се знае , че само с две ръце нищо не се постига!
В твоята работа , ако нямаш клавиатура - нищо няма да напишеш , в моята ако нямам кучета няма да направя никакво развъждане , в тази на шофьора , ако няма какво да кара - значи не е шофьор . Така че и при докторите е същото - доктор с диплом е нищо без инструмент и апаратура. И ти ще кажеш , че ако нямаш клавиатура , ще пишеш на лист и докторите така правят . Нямат апаратура и лекуват с каквото могат. Не това е въпроса . А в това , че за да си добър лекар и да се развиваш , само на двете си ръце не може да разчиташ!Все ще се наложи да използваш в практиката си уред , който да ти помогне .Никой не иска от доктора на е икономист , но след като се е захванал с частен бизнес , той си е направил сметката , че трябва да си прави данъчни декларации в края на годината и то много точни , защото са по търговския закон и при разминаване - получават наказания.А след като са по търг. закон , а не са икономисти , те значи си имат счетоводител , който им извършва всички счетоводни дейности. Същият този счетоводител може и да им следи и изчислява всичко свързано с покриването на евентуални кредити или приятелски заеми. И нека когато са се хванали на хорото да играят , да играят добре , а не кой както и с каквото може. И аз искам да ми подарят два развъдника с качествени кучета , ама ниц.Всичко сам инвестирам,сам изкарвам и купувам - нали! Та както мога аз , така могат и те . Явно трябва малко смелост , повечко интерес и много желание за да успееш.Никога не казвам неможе , а казвам че трябва!
Точно това се иска от нашите лекари . Аз не оспорвам нищо от техните способности , но искам да са оборудвани с техника и да могат да отговорят на нуждите на всички техни пациенти.
И между другото , имам много добър приятел , който е перфектен лекар , но в момента е най-добрия мениджър в един холдинг и преуспяващ директор на предприятие.Значи всяко правило има и изключения. Само да имаш желание за развитие и успех!
User's Signature

• (7 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни