Dog.bg Форуми : Въпроси за финки

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (46 Страници) +
  • « Първа
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Въпроси за финки

#721 Потребителят е офлайн   Malcolm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 24 April 2007 - 08:05 PM

Еми добре са, обаче не са много тръгнали да отглеждат малки, но тя такава радост наистина понякога наочаквано идва 1super !

#722 Потребителят е офлайн   mariageorgieva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2007 - 07:54 AM

Здравейте, моите трупат все повече неща в гнездото-къщичка. Оказа се, че наистина онова плетеното не са го възприемали като възможност. Освен това активно се чифтосват - голямо подскачане и пеене преди и след това пада. Но това което трупат, го трупат много, много бавничко - по 2-3 елемента /имам предвид сламчици, хартийки и др./ на ден най-много. Така че, започвайки го преди 2-3 седмици сигурно, досега не са направили истинско яко гнездо. Но ми направи впечатление, че издават един странен звук - много приглушен и звучи като цвъркане - сякаш че го правят със затворени човки. Всъщност не знам дали и двамата го правят или само женската, понеже е вътре в гнездото. Възможно ли е да се мъчи да снася. Много невежа се чувствам.
Иначе изглеждат добре.
Аз, за съжаление не успявам да им покълна семена. Опитвах в съд с памук - настана смрад голяма. После пробвах по метода, който Анчето препоръча - в бурканчета с вода в хладилника за 5 дни, но пак не стана. Може би защото в зърнената смеска има и разни парчетии с витамини и друга гняз. Може би трябва да взема чисто просо например. Така ще направя. Хайде чао!

#723 Потребителят е офлайн   Snowy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2007 - 09:17 AM

Защо в хладилника? Аз слагам две супени лъжици от смеската им в бурканче от пюре и то стои в стаята, между саксиите. Само го промивам сутрин и вечер. На 2-я, 3-я ден са готови, само че моите не ги харесват влажни семенцата, затова първо им ги подсушавам на домакинска хартия и после - по малко - в хранилката. Ако не покълват, може просто семената да са били стари, затова. Иначе и в нашата храна има някакви оцветени трохи, които обаче се разлагат във водата, докато стоят първите 12 часа накиснати и после се отмиват. Но и вариантът да им вземеш само просо е добър! Успех!
Ние вече си имаме ваничка, първия ден се къпаха 4 пъти b) - голям мерак им беше. Сега още с изгрева това им е първата работа, като вляза в стаята - вече цялата ваничка е в капки, а те се сушат доволни! Но от гнездене няма и помен s) ! Явно ще купуваме къщичка за канарчета super best .
Поздрави на всички!!!
User's Signature

Доброто е недостатъчно, когато по-доброто е възможно!

#724 Потребителят е офлайн   mariageorgieva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2007 - 11:13 AM

Имаш предвид че ги изплакваш и сменяш водата?

#725 Потребителят е офлайн   Snowy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2007 - 09:25 PM

Така, първо стоят 12-24 часа във вода (повечко), после остава изплакването 2 пъти дневно, докато покълнат. След първоначалното набъбване в бурканчето не трябва да има вода, само да са мокри семената. Преди самото даване на птичките отново изплаквам, подсушавам на домакинска хартия - и настава голямото ядене. А когато кълновете са готови и преценя, че няма да ги хапнат за един ден - в хладилника. Но давам и на вълнистите, така че 2 с.л. за ден са им точно. През това време в друго бурканче вече киснат нови семенца r) .Това е моята "процедура"...Улеснила съм си максимално живота. Поздрави на вашите менажерии (двукраки, четирикраки и двукрили b) )!
User's Signature

#726 Потребителят е офлайн   mariageorgieva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 April 2007 - 08:44 PM

Аз имам две новини. Първата е едно яйце, което се търкаля в къщичката. Буквално се търкаля, защото гнездото не е споено въобще и то просто си е върху дървото, а те го местят насам-натам между случайно поставени хартийки и сламчици. Другата е, че си взех едно вълнисто папагалче да си правят компания с корелата. Обаче като го пуснах в клетката то взе че се измуши между прелките и сега се чудя кво да го правя. Голям красавец е във всеки случай. Но сега е кацнало върху една картина и ни е яло, ни е пило.

#727 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
Публикувано: 28 April 2007 - 11:39 PM

Snowy , като с повече опит, я кажи кълновете трябва ли да с се разпукали или е достатъчно само да са се надули добре

#728 Потребителят е офлайн   1f40 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 April 2007 - 12:18 AM

аз мойте ги слагам в саксия с пръст и за една седмица поникват,така не си играя да сменям вода :Р

#729 Потребителят е офлайн   Snowy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 April 2007 - 08:03 AM

Здравейте! Сега едно по едно:
Май най-важното е, че нашите строят гнездо!!! victoryVVV Обаче им сложихме гнездилка за канари, с подвижно дъно. Сложих им я вечерта, на сутринта вече пълнеха сламки и т.н. вътре! След дълъг размисъл вкъщи решихме, че явно в такава са измътени и те, затова ги беше страх от онази тъмна къщичка с дупката (явно не са чели в какво трябва да мътят l) ). Сега кипи буйна строителна дейност и са много интересни, как завиват сламките с кончета и памучета!
maria, страхотна новина! Дано има още яйчица, а и пиленца в скоро време! А и добре дошла в темата за вълнистите папагали, дано да си намерила решение за беглеца!
Ancheto, семената трябва да имат кълнчета поне милиметър, тогава са най-полезни. Иначе и при самото набъбване се активизират процесите в зърното, но малко по-късно вече е големият бум на витамини и всички останали полезнотии. А и пониците като на 1f40 са много добро решение, обаче моите диваци само ги издърпват от пръстта, не ги изяждат и затова се върнахме на кълнове.
Поздрави на всички!
User's Signature

#730 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611
Публикувано: 29 April 2007 - 10:40 AM

чудесни новини има тука и аз не мога да пиша , че ме мъчи клавиатурата ouu . то явно е заразно това с канареното гнездо , че всички дето пишем тук все на такива ни излиза късмета. мария прави изключение и може повече пиленза да илязат , дано. моите две смешни бежави пилета хвърчат като хеликоптери из клетката и просят за храна. вече си купих нова клетка , че да има къде да ги отделя тия дни като ги погнат родителите им. моите кълнове явно им е студено в хладилника и им трябва повече време за покълването , явно ще сменя технологията.

#731 Потребителят е офлайн   Malcolm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 April 2007 - 08:11 PM

Цитат

аз мойте ги слагам в саксия с пръст и за една седмица поникват,така не си играя да сменям вода :Р

Да ви кажа същото направих и стана доста бързо, а и не изисква много много игра!

#732 Потребителят е офлайн   fridolina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 April 2007 - 09:26 PM

Цитат

Цитат

Да ви кажа същото направих и стана доста бързо, а и не изисква много много игра!

Има значителна разлика между качествата на покълнеците и пониците.
User's Signature

Качена снимка

#733 Потребителят е офлайн   Snowy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 08:27 AM

Познайте с какво ме изненадаха нашите за Деня на труда! Изтрудили са първото си яйце!!! victoryVVV Обаче не знам защо си мислех, че гнездото ще си има и нагоре надстройка, нещо като покривче, а те спряха дотук. Но нищо, дано се излюпи хвъркато от това ситно нещо, наречено амадинско яйце! l) Ето снимчица:

Прикачени файлове

User's Signature

#734 Потребителят е офлайн   fridolina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 10:15 AM

super best
Изненадах се, че е бяло на цвят. Мислех си, че са пъстри, като на канарчетата, но после се сетих, че мътят като папагалите - "на закрито", т.е. не им е необходимо "маскировъчно" оцветяване на яйцата.
User's Signature

Качена снимка

#735 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611
Публикувано: 01 May 2007 - 11:01 AM

йееее и аз ще се похваля , хора, и при нас има едно яйце bl) victoryVVV . направо се изумих, хранят си предните малки още ,а мътят едно яйце oleeee

#736 Потребителят е офлайн   Snowy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2007 - 05:25 PM

cry2 cry2 Много рано се похвалих, гадинките си счупиха яйцето!!! Даже не видях как, просто в един момент го нямаше вече в гнездото и намерихме черупчица на дъното s) . Дали от невнимание са го строшили, дали от нещо друго - не знам... Вълнистият ни папагал така изпотроши 10-ина яйца на първата си жена, защото не бяха оплодени, тя не го допускаше наблизо, а в същото време снасяше, абе ... странна работа bl) . Във всеки случай ми е много жал за яйчицето и за неизлюпеното пиленце! Дано пък има други, които да оцелеят! cl)
User's Signature

#737 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611
Публикувано: 01 May 2007 - 07:54 PM

Е, не се къхари толкова, ще си снесът още. Моите като ме караха да съм в очакване на четири пиленца взеха , че само две излязоха. Ще има още споко super best wink

#738 Потребителят е офлайн   mariageorgieva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2007 - 07:27 AM

Здравейте всички! Надявам се, че сте прекарали страхотни почивни дни! Аз си бях в къщи, без деца, само с птичките и телевизора. Страхотно! А може би и те се чувстваха добре, защото снесоха общо 6 яйца. Милата женска в един момент стоеше с отворена човчица - сигурно й беше много тежко. И задницата й пулсираше - опашката се движеше нагоре-надолу. А оня мръсник мъжа й продължава да й се качва!!!
Яйчицата продължават да са на пода на къщичката и постоянно биват местени и търщкаляни. Поне това предполагам като чувам звуците отвътре. Аз използвам всеки момент, когато са навън да шпионирам яйчицата. Надявам се скоро да се похвалим с поколение. Установих, че много обичат хляб /домашен, който аз правя/, накиснат във вода и подсладен с малко мед. Адат и покълналото. Има едни витамини на Падован - цветни, много хубаво миришат - тях направо ги обожават, та чак се притеснявам да не им дойдат много. Та така се гледаме. Сега децата са обратно вкъщи и се надявам да няма стрес.
А вълнистия си кръжи свободно, влиза и излиза от клетката на кака си - корелата ми се оказа женска - и въобще са си много добре заедно. За разлика от нея обаче той си има много "входове" и "изходи". Както си е кацнал върху клетката, изведнъж се спуска надолу и влиза през прелките. По същия начин и излиза естествено. И така пърпори с крилца, че имам чувството, че е колибри. b)
Анче, твоите май са отличници по плодовитост. Дето се вика още кърмят и вече са бременни

Хайде, поздрави на всички. 1super

#739 Потребителят е офлайн   Snowy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2007 - 09:32 PM

Хайде аз пак да питам: вашите като снесоха първото яйце, веднага ли легнаха да мътят? bl) Защото така пише в онзи сайт за зебровите амадини, а нашата Тили днес е снесла още едно яйчице, по-малко от вчерашното (трагично завършилото) и май няма намерение да го мъти засега. Дали чака да станат повече, да не се "хаби" само за едно bl) ?!
mariageorgieva, браво на твоите, личи си кои са по-едри като вид - цели 6 яйца! b) Даде ми чудесна идея - тази вечер им дадох и аз домашен хляб, пълнозърнест, с няколко вида семена вътре (не от тези на птичките, спокойно, не ги подяждаме), само че не го киснах, закрепих едно парченце между пречките на клетката. Направо полудяха да го ядат! super best Чак се чудя как не съм се сетила досега да им пъхна такава вкусотия r) ...Сега им варя яйце, което също много "уважават" wink . Ех, дано всички си имаме малки щурчовци в скоро време! victoryVVV
User's Signature

#740 Потребителят е офлайн   mariageorgieva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 May 2007 - 07:47 AM

Моите легнаха да мътят 3-4 дни след като снесоха първото яйце, т.е. тогава, когато яйцата бяха станали 3-4. Между другото вчера са снесли и седмо яйце - направо съм сащисана. Иначе изглеждат добре и в добра форма. Седят вътре и съвестно мътят, но се съмнявам да могат да покрият всичките седем яйца.
А това за накиснатия хляб съм чувала, че е хубаво да се слага когато има малки - че да им дават на тях. А за меда - реших, че е добре, защото милата душица се измъчи от снасяне - те тия 7 яйца като общ обем вече са по-големи от нея. Само че моите избират само белия хляб - пълнозърнестия не го искат. Хайде, успех с яйчицата!

• (46 Страници) +
  • « Първа
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни