Dog.bg Форуми : Пострадало коте

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Пострадало коте

#1 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 November 2006 - 11:41 PM

Понеже съм в шок, почти колкото и тя - затова само ще кажа: Това й се случи тази вечер между 18 и 19ч.
Още не мога да проумея какво и как и защо. Знам само, че се моля да се оправи!

Качена снимка

След като почти 40 мин. не можах да намеря такси, но в крайна сметка намерих - заведох я на вет, който дори ме изчака след работното си време. Поставихме й антибитотик локално и подкожно. Прогноза засега не може да се даде дали ще ослепее, дали няма счупена челюст, дали няма мозъчни увреждания. Не зная що за звяр й причини това, но ако го намеря ще му изтръгна сърцето!
Прогнозата е, че ако но 24 часа не прояви симптоми на мозъчно увреждане значи сме прескочили големия трап. Що се касае до счупване на челюстта вет каза че ако е така - се оставя да зарастне сама.Проблем ще бъде храненето.В момента уреждам да бъде заведена на рентген още през деня за да имам поне снимка до вечерта.
Окото не е изтекло. Вътре си е, но е черно-почерняло. Голям кръвоизлив има. Под окото е подуто. Има белези от ухапване на веждата и после на бузата при мустаците. Що за захапка е това не знам. Куче? Котарак?

Утре вечер ще се реши какво да предприемем, засега чакаме "контролните" 24 часа. До момента няма промяна на състоянието - в шок, отказва да се храни, да пие вода и да излезе от клетката. Езика е изплезен непрекъснато.

Моля, дайте и вашите мнения.....ще се побъркам от притеснение.

#2 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 01 November 2006 - 11:59 PM

Пфффф... ужасно.
Направила си най-доброто. Сега само споко, изчакай до утре, да се види какво ще стане на рентгена и как ще е тя. Остави я на спокойно и най-добре не я закачай.
Ще стискам палци и ще чакам да пишеш, че е по-добре.

п.п. Чу ли нещо или просто я намери?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#3 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 12:04 AM

Действала си правилно, стискам палци, ако има опастност от замърсяване спокойно промивай с риванол.
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#4 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 02 November 2006 - 12:07 AM

антибиотика ще помогне за много неща, но в никакъв случай срещу шока. a) Защо си държи езика отвън? Проверихте ли усната кухина за вътрешен кръвоизлив? Проверихте ли долната челюст за ненормална подвижност или схванатост/ при едно изкълчване всеки час е от значение/. Промихте ли окото против внесената инфекция при травмата. Поставихте ли лекарство против оток? Каква е работната диагноза на колегата-Ухапна,Контузна,Прободна или друг вид рана?
Един съвет ако няма да ходите тази вечер пак- сложете студен компрес на цялата поразена част на котето и дръжте около 20мин. Навлажнявайте устата периодично с хладка вода. Успех
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#5 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 12:12 AM

Цитат

п.п. Чу ли нещо или просто я намери?

Това е котка която живее пред входа. От 3 години се грижа за нея.
В момента има малки, които са в моето мазе. На 45 дена са, за съжаление няколко дни ще останат без майка си s)
Дойде сама ( което е добрата вест) че е била полуадекватна и е намерила вярната посока. Но просто дойде, влезе и застина. Не отговори на повикванията ми, свалих я почи насила от тръбите върху които се беше покачила. На 30-тата минута вече чаках таксито. Първичния преглед е това което съм описала. Чакам и я набюдавам. В момента е у дома при мен. Няма промяна в състоянието s) Не мога още да проумея как стана всичко това. Дано Господ е милостив към нея, тя го заслужава!

#6 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 12:15 AM

Д-р Коко, мисля че са ходили вече на доктор / станало 18-19 - значи около 20-21 часа са били там/, който и да е, едва ли е пропуснал да сложи дексаметазон например, антибиотика е профилактичен, не ми е ясно снимката преди или след посещението на доктор е, като гледам е по-скоро след, интересно ми е какво е състоянието на котката, дори само шокът може да я убие, дано да е силно животно.....
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#7 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 12:17 AM

СНЕЖАНКА, имаше няколко въпроса, може ли да отговориш тук?
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 12:27 AM

Цитат

антибиотика ще помогне за много неща, но в никакъв случай срещу шока.  Защо си държи езика отвън? Проверихте ли усната кухина за вътрешен кръвоизлив? Проверихте ли долната челюст за ненормална подвижност или схванатост/ при едно изкълчване всеки час е от значение/. Промихте ли окото против внесената инфекция при травмата. Поставихте ли лекарство против оток? Каква е работната диагноза на колегата-Ухапна,Контузна,Прободна или друг вид рана?
Един съвет ако няма да ходите тази вечер пак- сложете студен компрес на цялата поразена част на котето и дръжте около 20мин. Навлажнявайте устата периодично с хладка вода. Успех

Докторе, благодаря за включването. Разчитам на мнения от специалисти защото разберете, че и аз съм в шок.
Вашият колега прецени, че засега няма нужда от дексаметазон, както и от системи. Оставихме за утре ако няма промяна в състоянието. Но няма ( факт, поне до момента).
Котката беше прегледана обстойно за други вътрешни наранявания, които не се установиха. Единствено не надникнахме в устата й. Колегата ви прецени че така ще й причини по-голяма болка от евентуалното насилствено отваряне. Телесната температурата на котката е нормална.
Беше приложен локален антибиотик гентамицин директно в окото, както и подкожно Синулокс срещу евентуални бъдещи инфекции. Колегата ви установи течност (или въздух) простете но и аз бях неадекватна за да запомня точно какво, в пространството под клепача. Местото е със силен оток. По тази причина препоръча рентген за евентуални счупвания, който рентген вече е договорен да се направи утре по обяд.
Работната диагноза е ухапване.
Другото око реагира нормално на светлина, но в увреденото око засега не може да се каже има ли засягане на роговица и очаква ли се слепота.

Мен повече ме вълнува какво мога да направя през тези 24 часа освен текущо проследяване на състоянието. Доколко е възможно да настъпят усложнения и какво да очаквам.
Котката е на спокойствие в затъмнено и тихо помещение, с предоставена храна, вода и тоалетна, към които не проявава никакъв интерес.

#9 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 12:31 AM

Какво можеш да правиш : единствено мокър компрес с вода или риванол....

другото си е за клиника и екип.....

PS, ако се успокоява като я галиш/прегръщаш прецени колко прегръдки можеш дай отделиш, ако не се влияе я остави на спокойствие.
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 12:34 AM

Риванол директно в окото?!? Да бе.... опасно е.....
А и за изплезения език.......счупена ли е челюстта да му се не види?!?
Вет-а каза че е от шока, но почвам да се притеснявам и съмнявам.....

#11 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 01:05 AM

Кислородна вода е опасно, риванол - не! Цитат от тубичката : "инфекции на кожата и лигавиците, при възпаления на конюктивите" - по-долу е описано как се слага при конюктивит и се разтрива равномерно, но в твоя случай не препоръчвам натиск върху окото!

Пробвано е от много години, случайно прочетох какво пише, ползвам 1% маз или разтвор, зависи от случая.
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 01:10 AM

Цитат

PS, ако се успокоява като я галиш/прегръщаш прецени колко прегръдки можеш дай отделиш, ако не се влияе я остави на спокойствие.

Мога да й отделя безкрайно много, но не й прави впечатление. Опитам ли да я докосна - извърта глава. Това не е нормалното й състояние, тя е гальовна, и в случая го отдавам на болката. Няма начин да я изкарам от клетката и не искам да я насилвам. По същата причина не мога да приложа компрес - колкото и да я боли се опитва да се отскубне от ръцете ми. Затова прецених, че й трябва спокойствие и дано организма й се справи. По принцип е слаба - около 3 кг е а и е изтощена от раждането.
Да му се не види и случката, как се случи изобщо. s)
Благодаря на включилите се с мнения тази вечер, утре ще продължа да ви държа в течение.

p.s. в момента езика й е прибран. Това добра вест ли е или да не бързам с радостите.............

#13 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 01:27 AM

добра, хайде лекувайте се и спете!
User's Signature

#14 Потребителят е офлайн   mommo.vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 01:55 AM

И все пак много странно, че не и е сложено нищо срещу шока и отоците!!!!!!!!!!!!!!! Антибиотика, как да е... но да осатвиш животно с оток в областта на главата просто така..... a) В къщи нищо друго не можеш да направиш освен компреси с риванол или студена вода - слагай..

#15 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
    https://www.anfarisking.com/
    https://www.facebook.com/share/1H7dgdd5np/

Публикувано: 02 November 2006 - 01:56 AM

Писанката ще се оправи ще видиш. Нищо ,че се дърпа може още да е в шок.
Стискам палци . worthy

#16 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 08:09 AM

Новини от тази сутрин - била е излязла от клетката и е лежала на плочките но когато мъжа ми приближил тя обратно влязла в клетката. Храна и вода не е докосвала. Езика пак е навън. Не мога да сложа компрес - пробвах, но тя се дърпа, а за да я насиля трябва да я стисна за главата което не искам да го правя s) поне докато не се изясни какво й има. Днес ще трябва да й сложим системи защото съвсем ще се обезводни.

От дългото среднощно мислене над случката се зачудих дали пък не е стреляна, а не ухапана. От рентгена ще стане ясно.

#17 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 02 November 2006 - 01:59 PM

Цитат

Д-р Коко, мисля че са ходили вече на доктор / станало 18-19 - значи около 20-21 часа са били там/, който и да е, едва ли е пропуснал да сложи дексаметазон например, антибиотика е профилактичен, не ми е ясно снимката преди или след посещението на доктор е, като гледам е по-скоро след, интересно ми е какво е състоянието на котката, дори само шокът може да я убие, дано да е силно животно.....

Лъчо, както виждаш е пропуснал. Като не смее да отвори устата за да не я боли можеше да сложи някакво упокоително и тогава да продължи прегледа. Недай си боже ако има счупване на подезичната кост такива едеми стават, че животното може да се задуши. Освен това ако има вътрешни наранявания може да развие аспирационна пневмония. Компресите с риванол или студена вода препоръчвам противовъзпалително , а не лечебно. Риванол маз може и да се използва при коне и крави, но за куче звучи малко ...недокторски. Прочети особеностите на които трябва да отговарят очните мази и ще разбереш. NNN
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#18 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 02 November 2006 - 04:52 PM

Снежанке,смятах да не участвам със съвети във форума,но за тебе ще се опитам да ти помогна.По мое мнение се касае за рана причинена от ухапване или прострелна такава от въздушна пушка.
1.изследвайте най-детайлно окото/потърсете входно изходна рана/,снимайте на рентген колкото може по-бързо.
2.Дексаметазон,действително не е нужен/освен местно на окото/
3.провери дали езикът има болева чувствителност.
4.Най-важно!!!!!!!Кажи на твоят вет. лекар ако състоянието позволява да сложи сонда/назогастрична или езофагеална/,купи Нутриплюс гел /Вирбак/ и захранвай котката/така ще спечелиш време.
5.Въздухът под долният клепач най-вероятно е в резултат от комуникативен отвор м/у горната челюст и орбитата.
Дръж ме в течение!!!!Стискам палци!!!!

#19 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2006 - 06:23 PM

Така.
Ето го отговора.

Качена снимка

Качена снимка

Ето раната след 24 часа

Качена снимка

Сега и малко да обясня.
По снимките е ясно и видно, че някой тъпанар се е опитвал да я застреля. s) За щастие е бил малкия дявол, но големия дявол ще съм аз, когато го намеря кой е. Стреляно е с въздушна пушка. Съчмата е проникнала през клепача, най-вероятно е минала зад очната ябълка и е заседнала в меките тъкани зад ухото, точно под челюстта. Няма счупвания нито на черепа, нито на други кости. Няма вътрешни животозастрашаващи кръвоизливи. Не знам кой умник и с каква оптика го е направил и то по тъмно, но хайде да не се отклонявам от темата.

Попитах и за дексаметазона и вет каза, че е преценил, че е по-добре да не го слага заради окото. Операция по изваждане на сачмата е насрочена за другата седмица. Системите й функционират нормално, пикочния мехур се пълни, което значи, че няма бъбречно увреждане от шока. Не иска да пишка в Бенто, но ме е страх да я пусна навън за да не избяга.Сега ще стабилизираме котето с антибиотици, ще чакаме да се изака и изпишка. Преди малко прояви желание за храна - изяде половин пауч Фрискас, около 20 грама гранули и 2-3 супени лъжици кисело мляко.

Имам и още един проблем. Бебетата й.
Опасно и вредно ли е за нея да ги събера зедно или като види рожбите си това ще й помогне? Те определено страдат от липсата на майка си, но ако тя се нуждае от спокойствие - ще ги държа разделени. Те са на 45 дни, хранят се самостоятелно, не бозаят вече.

Е, това е развитието на историята.
Ако съм пропуснала да отговоря на някой въпрос или имате още съвети към мен - давайте, защото ми е много напрегнато и е възможно да изпускам някои неща.

#20 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 02 November 2006 - 06:54 PM

Така си и мислих!!!!Все пак браво!!!!
1.продължавай да храниш котката с мека храна.
2.Не отлагайте операцията направете я възможно най-бързо.Сачмата е на само чуждо тяло а носител на инфекция,а зоната е много опасна.При такава експозиция на снимките не би могло да се види дали не е пробила фронталният синус или горната челюст.Проекцията указва за преминаване в зоната на нервите инервиращи езика и оттам е дошла и временната пареза/щом вече преглъща всичко е добре/Винаги трябва да се помни,че около каналът от проектилът/сачма или куршум има зона на некроза предизвикана от сътресение/
3.За лечението на очната травма ми пиши на лични!Ще се постарая да ти отговоря.

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни