Dog.bg Форуми : Пострадало коте

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Пострадало коте

#41 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 13 November 2006 - 09:31 AM

Радвам,се че лечението върви добре!Сега вече след прилагането на разширяващи зеницата капки,може да се прегледат и задните структури на окото.Причините за нереагиране на зеницата могат да бъдат доста-от увреждане на ретината до засягане на нервният ганглий отговарящ за зеничната реакция.Засега всичко върви добре,не спирай с лечението ефект положителен има.Поздрави!

#42 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2006 - 06:29 PM

Аз лечението не го спирам, но забелязах друго:
- Вече и двете си очи държи еднакво отворени, но когато я взема в мен и се опитам да я поставя срещу лампата (естествено с цел да разгледам по-добре b) ) тя веднага затваря болното око. Другото си остава широко отворено. Та въпрос номер едно - защо прави така? Ако зеницата не реагира значи че не я дразни светлината, или аз съм в грешка и си я дразни по някакъв начин?
- Дори когато е в позиция право срещу мен, в болното око зеницата се намира някак си нагоре, под горния клепач. И е кръгла, не се променя. В най-горната част под клепача вече виждам жълтия цвят на окото й, надолу си има още кръв. Та втория въпрос - защо тази зеница се намира там при положение че тя гледа напред?
- Тя вижда ли в момента с това око? И ако "не" - какви са шансовете да прогледне? Смятам в края на седмицата да я заведа отново на контролен преглед, дано този път се види нещо по-навътре в окото, дали има някаква сериозна увреда, ама знаете че чакането е най-изтормозяващото. Та затова реших да питам сега тук.
Извинявам се ако звучат глупаво въпросите ми.

А, и още нещо - кога може да бъде кастрирана?

#43 Потребителят е офлайн   mommo.vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2006 - 09:20 PM

На въпрос 1 - котката затваря окото, тъй като при липса на зенична реакция, това е единствения начин да се предпази от силната светлина - иначе при свиване на зеницата върху ретината попада по-малко количество светлина и така компенсира силата и - това показва, че котето вижда с окото. 2 Най-вероятно при преминаването на сачмата са засегнати някои от мускулите отговарящи за движението на очната ябълка и те или са прекъснати и котето ще остане кривогледо или само са травмирани и с времето ще възвърнат функцията си.
Зеницата може да не реагира поради повишено вътреочно налягане или поради срастване на съсирека с ириса или поради увредена инервация.
Всичко освен варианта с повишеното вътреочно налягане са неща, които няма в дългосрочна перспектива да пречат много на котето...

#44 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2006 - 10:59 PM

mommo.vet - мерси за разясненията.
Най-много ме зарадва това, че всъщност вероятно тя вижда с това око. Пък кривогледо или не, важното е че е жива в края на краищата.

Но все още е спорен въпроса гърмяна или хапана е. Повече се заляга над хипотезата ухапана. Но тогава се чудя що за захапване е било това, че така да й увреди окото. Малко куче да хапе с такава сила? r) Пък знам ли....
От друга страна, ако е стреляна - има обяснение за голямата увреда на окото. Но тогава никой не иска да повярва, че е възможно толкова голяма сачма да достигне до втори прешлен без да нанесе други поражения. Няма счупвания, няма нищо. Откъде е минала тогава тази сачма. Адски странна загадка между другото.

#45 Потребителят е офлайн   mommo.vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2006 - 11:20 PM

На мен също ми се вижда невероятно - не това че е стигнала до втори прешлен - това мога да си го представя, но с толкова малко травми. Кой знае обаче - ориентацията на сачмата също не изключва варианта да е влязла през орбитата.

#46 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 01:11 AM

mommo.vet, погледнете 1-вата рентгенова снимка, вдясно има вертикална проекция, вижда се че сачмата не е точно по гръбначния стълб, а на около сантиметър встрани....
И аз чак сега забелязах тази проекция...
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#47 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
    https://www.anfarisking.com/
    https://www.facebook.com/share/1H7dgdd5np/

Публикувано: 15 November 2006 - 01:20 AM

Цитат

Но все още е спорен въпроса гърмяна или хапана е. Повече се заляга над хипотезата ухапана.

Почти е невъзможно да има само една дупка от зъб при ухапване. Поне щеше да има леки драскотини от други зъби където се срещат долни и горни зъби.

#48 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 09:38 AM

Цитат

Почти е невъзможно да има само една дупка от зъб при ухапване. Поне щеше да има леки драскотини от други зъби където се срещат долни и горни зъби.

Точно така. Значи, има една дупка над клепача и следи от драскотина по долната и горната устна. Предвид разстоянието (около 6см) се предположи че това са следи от горен и долен зъб на куче с неголеми размери. Горе си е забило зъба, а долу се е получило нещо като приплъзване, защото следата е повърхностна. Имаше кръв, но когато коричката падна се установи че там няма дупка. Именно затова се спряхме на варианта "ухапана". И още нещо, което ни наведе на тази мисъл - в дъното на небцето, където са кътниците на котката имаше кръвонасядане. Едва ли тя е седяла неподвижна и е чакала да я стискат, сигурно е станало за секунди.
Та и от там си задавам въпроса - възможно ли е/нормално ли е при такова краткотрайно ухапване така сериозно да й пострада окото?
В случай, че предполагаемото куче е стискало главата й по-продължително време, то тогава според мен трябваше да има видими дупки и по долната й устна.
Ако пък е стреляно - тогава откъде са следите по устната? Вариант втора сачма да е "близнала" мястото ми се вижда твърде невероятен. Котката едва ли ще седи и ще чака да я гърмят втори път. Лекарите смятат, че сачмата е стара история. Но разбирате ли, тая котка ми е пред очите всеки ден. Как нямаше да забележа това? Все пак отнякъде тази сачма е влязла в тялото й. Такива неща не могат да останат скрити или да зарастнат за 1 ден.
Наистина странна история, едва ли някога ще разбера какво се е случило.

#49 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
    https://www.anfarisking.com/
    https://www.facebook.com/share/1H7dgdd5np/

Публикувано: 15 November 2006 - 10:06 AM

И аз щях да кажа ,че в такъв случейсъчмата е стара история. Лекарите ще кажат ,но нали все пак може и да се движи из тялото чуждо тяло и да е била съчмана на друго място.
Може много бързо да е ухапана ,но много е малка дупката и като си представя дребно куче срещу катка съскаща и то майка.....мисля ,че би минало в отстъпление .Няма значение всъщност ,а е по-важно да се оправи писаната. И както се вижда на добре са тръгнали нещата victoryVVV

#50 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 11:41 AM

За съжаление сега съм почти убеден че сачмата е причинила травмата.Провери с линийка дали входната рана,кръвонасядането и проекцията на сачмата в крайно положение са на една линия,това ще те ориентира.Най-вероятно имаме пробив зад предна очна камера и привличане на ириса към мястото на пробиване/това обяснява позицията на зеницата и невъзможността за разширяване и свиване/.Това обаче не променя по същество лечението с едно важно уточнение-задължително да се измери вътреочното налягане!

#51 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 12:30 PM

Да, мисля че са на една линия, поне по спомените ми. Но ще го проверя пак довечера, тъй като в момента съм на работа.
За мен обяснение е такова - котката е била на земята, стреляно е отгоре-надолу, от близко разстояние, леко диагонално. От друга страна, ако е било съвсем, съвсем близко, не е ли по-нормално да имаме и изходна рана. Не съм специалист по балистика, а и къде да търся такъв, че да го питам b)

Най-интересното си остава пътя на сачмата. Ще да е минала през клепача, очната ябълка и синуса сигурно? След това над небцето.... и след това между подезичната кост и меките тъкани, засядайки в мускулите на врата й? Доктори, възможно ли е това?
Странна траектория е имала тази сачма, а?

AXEL Бултериерът
аз ли е трябвало да напомня или някой друг е трябвало да се сети да премери вътреочното налягане? s) или до момента това не е било възможно да се направи, предвид големия кръвоизлив?

#52 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 01:08 PM

Сега мисля,че ще е по-лесно и точно.Що се отнася до траекторията аз,разбира се без да съм видял котката си я представявам така:стреляно е отгоре леко диагонално и сачмата е пробила горният клепач,орбитата зад ириса ударила се е в горночелюстната кост/кръвоизлив зад последни молари/продължила е странично по пътя на най-малко съпротивление отвътре на долночелюстната става/причинявайки пареза на езикът и е заседнала в меките тъкани на шията.Важното е ,че котката е добре и че засега нямаме активен възпалителен процес.Споко!!!!Поздрави!

#53 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 01:34 PM

AXEL Бултериерът 1super
И аз това се опитах да обясня, макар и с други думи.
Поне мненията ни съвпадат.
А пък ако можеш да видиш и лично котката - ще е супер!

Поздрави и от мен!

#54 Потребителят е офлайн   mommo.vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 09:32 PM

Мога да си предствя как една току що гръмната котка се е блъснала в някое препятствие и си е докарала допълнителни охлузвания по главата докато е бягала, но не и как едно куче може да я захапе в областта на лицето - по скоро щяхме да си говорим за куче с издрано или ухапано око..
А щом имаме пареза на езика и кръвонасядане в дъното на устната кухина -вероятността от прострелване си е съвсем реална.
Lutshezar - не говорех за близост на сачмата до гръбнака, а за нейната ориентация - на всички снимки се вижда, че по котката е стреляно откъм главата - върхът на балеринката сочи назад, значи е влязла през главата или шията /ако е стара травма/.

#55 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 November 2006 - 12:37 PM

От моите наблюдения излиза че котката е била в сенала позиция с глава насочена към оръжието, така горе-долу си представям изстрела: ъгъл около 60градуса спрямо земята входна рана - вижда се - край на треакторията също, оттаюм нататък се досещаме откъде е минала по анатамия и пораженията по пътя. А това с вътреочното налягане кога ще се разбере, СНЕЖАНКА имаш ли възможност да го заведеш на очен "котешки" доктор или има проблем?
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#56 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 November 2006 - 01:56 PM

Не, няма проблем да я заведа. Ходим всяка събота или неделя на очен, гледаме с офталмоскоп, мерим каквото трябва и каквото е възможно. Така че до понеделник ще знам има ли нови изменения, към добро или лошо, какви са прогнозите на този етап и т.н.

Що се касае до "как е станало" имам някои собствени теории. Но нито мога да докажа нещо, нито има кому да го доказвам s) Да взема да пратя биячи на 10-тина съседи ли, ей така профилактично, пък дано измежду тях да е виновния l)
А сега сериозно - и моето мнение е, че ъгълът е между 45 и 80 градуса. Познавайки навиците на котката, в интервала 17-19ч. тя е пред входа, защото си чака вечерята. Или лежи до едно дърво, или е седнала на дупето си. Удобна позиция, а? Много удобна за отстрел от балкон например. От първия етаж е идеално, на втория живеят пенсионери, от третия етаж също е добре за стрелба, макар че в тъмнината е по-трудно. За по-горни етажи вече ъгълът се променя, освен това познавам и хората. Но споменатите първи и трети етажи на два съседни входа са подозрителните. Има и още един вариант - да се е качила на нечий балкон и там да е била заварена от стрелеца. Тук кръгът се стеснява още повече, защото има само един такъв балкон на който тя се качваше понякога.

Невероятен е късмета й, че се е отървала само с това. Можеше изобщо да не е жива сега.

#57 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 November 2006 - 10:44 PM

Ето снимка от днес

Качена снимка

#58 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 21 November 2006 - 11:30 PM

Добре изглежда милата. А окото, нищо че не вижда, не може ли да се запази?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#59 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 November 2006 - 11:57 PM

Цитат

А окото, нищо че не вижда, не може ли да се запази?

Все още не знам s)

#60 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 December 2006 - 04:09 PM

Нашата героиня w)
Качена снимка

Точно 1 месец след инцидента вече сме оперирани. Всичко е минало нормално, Сиска се чуства много добре. Храни се, пие вода, пишка, ака.... В клиниката не искала да яде, но снощи като си я доведохме в къщи и като почна.... 3 пъти яде през нощта, чак си помислих, че ще се пръсне :-)

Пазиме си сачмата за спомен, но аз мирна не мога да стоя, та поразрових тук-там за малко инфо. Сачмичката е "супер" - с остър връх, тежка, предназначена е да убива птици, дребни гризачи и влечуги. Не е от оня вид, дето само си пляка по листата на дърветата. Човек, който си купува подобни сачми, го прави с намерението да убива a)

Голяма късметлийка е Сиса (за кой ли път го казвам вече). Сачмата е била между гръбначния стълб и важна артерия, та при изваждането докторите са се постарали доста, за което от все сърце им благодаря!

Остава само един кусур - певицата си продължава със сутрешните концерти l) Стане ли 5-6ч. призори и се почва. Мислех си досега, че се е разгонила, но май съм грешала. Явно коконата си търси компания, защото като се поразбудим и тя млъква. Днес си тропам, простирам, влизам, излизам - нашта спи като пън.

Качена снимка

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни