Котана сладурана Варна
Публикувано: 10 February 2014 - 02:53 AM
Преди около месец видях тази прекрасна животинка. Живее на улица в сравнително тих район. Мисля, че е женска, но може и да греша, не успях да я разгледам добре, предпочиташе да я пусна и да продължи с храната. Котето е абсолютно гальовно, за възраст нямам никаква идея. Никое животинче не заслужава живот на улицата, за съжаление обаче не можем да помогнем на всички, но днес отново видях мацинката и понеже имах фотоапарат, реших да пробвам - може някой някъде да търси и мечтае точно за нея.
Публикувано: 13 February 2014 - 05:36 PM
Тази котанка (за мой срам още не мога да различа дали е женска, мисля, че да, но е много рунтава и ... не съм сигурна) се оказа с късмет.
Надявах се някой от Бг да я хареса, а аз само да я хвана и предам на новите собственици, обаче я харесаха в чужбинско.
От което произтичат моите трудности.
Първо - мога да й предложа само клетка. Клетката е голяма, кучешка, аз съм влизала в нея, но когато сложа легълце, тоалетна и купички, не остава място за нищо друго.
Второ - ще има разходи - ваксини, кастрация, чип като най-основни. Транспортът ще бъде поет от бъдещите й стопани.
Трето - ще помоля за съвет хората с опит с котки (аз досега основно водя котки за кастрация, не съм поемала друг ангажимент).
Как е най-добре да се процедира, за да се подготви най-бързо но така, че да не се претупва нищо, в смисъл, да не се съкращава период за адаптация, за да се намали стреса при ваксиниране и т.н.
Предполагам, че процедурата е подобна на тази при кучетата. Аз правя следното. След прибиране на куче първо обезпаразитявам. След 14 дни още едно вътрешно обезпаразитяване. Този срок приемам за достатъчен за да се види здравословното състояние и да свикне животинката с новата обстановка. След това ваксина. Ако е пале, следващата ваксина по график.
За котките същото ли е? И къде да вмъкна кастрацията - преди или след ваксина?
Ще съм изключително благодарна за всякаква информация.
Не ми е удобно да моля за финансова помощ, но ако някой има възможност, ще ни помогне много.
Основните разходи ще са:
ваксина - 18 лв
кастрация - 20, ако е мъжки, или 40 лв ако е женска (мисля, че е женска, но не съм 100% сигурна).
чип - 20 лв.
Не е кой знае колко много, но напоследък много животинки ни се събраха.
Имаме вече подкрепа от Fanfann - огромни благодарности!!! , с което можем да покрием примерно чипа.
Не се надявам много, но временен дом би помогнал на писаната да избегне чакането в "затвор". Едно, че е трудно с приемните домове, второ поставям и условие приемния дом да е от Варна, защото ще пътува от Варна, да не я стресирам в пътуване напред назад.
И малко за котанката - много е гальовна. Ето клипче от "затвора" й.
https://www.youtube.com/watch?v=dIdRbY2hAFQ
https://www.youtube....h?v=dIdRbY2hAFQ
Надявах се някой от Бг да я хареса, а аз само да я хвана и предам на новите собственици, обаче я харесаха в чужбинско.
От което произтичат моите трудности.
Първо - мога да й предложа само клетка. Клетката е голяма, кучешка, аз съм влизала в нея, но когато сложа легълце, тоалетна и купички, не остава място за нищо друго.
Второ - ще има разходи - ваксини, кастрация, чип като най-основни. Транспортът ще бъде поет от бъдещите й стопани.
Трето - ще помоля за съвет хората с опит с котки (аз досега основно водя котки за кастрация, не съм поемала друг ангажимент).
Как е най-добре да се процедира, за да се подготви най-бързо но така, че да не се претупва нищо, в смисъл, да не се съкращава период за адаптация, за да се намали стреса при ваксиниране и т.н.
Предполагам, че процедурата е подобна на тази при кучетата. Аз правя следното. След прибиране на куче първо обезпаразитявам. След 14 дни още едно вътрешно обезпаразитяване. Този срок приемам за достатъчен за да се види здравословното състояние и да свикне животинката с новата обстановка. След това ваксина. Ако е пале, следващата ваксина по график.
За котките същото ли е? И къде да вмъкна кастрацията - преди или след ваксина?
Ще съм изключително благодарна за всякаква информация.
Не ми е удобно да моля за финансова помощ, но ако някой има възможност, ще ни помогне много.
Основните разходи ще са:
ваксина - 18 лв
кастрация - 20, ако е мъжки, или 40 лв ако е женска (мисля, че е женска, но не съм 100% сигурна).
чип - 20 лв.
Не е кой знае колко много, но напоследък много животинки ни се събраха.
Имаме вече подкрепа от Fanfann - огромни благодарности!!! , с което можем да покрием примерно чипа.
Не се надявам много, но временен дом би помогнал на писаната да избегне чакането в "затвор". Едно, че е трудно с приемните домове, второ поставям и условие приемния дом да е от Варна, защото ще пътува от Варна, да не я стресирам в пътуване напред назад.
И малко за котанката - много е гальовна. Ето клипче от "затвора" й.
https://www.youtube.com/watch?v=dIdRbY2hAFQ
https://www.youtube....h?v=dIdRbY2hAFQ
Публикувано: 13 February 2014 - 09:19 PM
wind, в 13 February 2014 - 05:36 PM, написа:
И къде да вмъкна кастрацията - преди или след ваксина?
Аз лично бих започнала с кастрацията, външно и вътрешно обезпаразитяване. Кастрацията на първо място, защото ако е женска може вече да е позабременяла леко. Ако след първото и второто обезпаразитяване (може отстоянието м/у тях да е 12 дена) не изкара нищо - Quadricat или друга ваксина с бяс, за да минават 30 дена от беса и да може да пътува легитимно, както си е реда. Независимо дали изкара или не паразити, даваш и 3-то хапче, за да си напълно сигурна, че котето е качествено обезпаразитено. 21-30 дена след първата ваксина следва реваксинацията - напр. Фелиген. Успех на красавицата (на момиче ми прилича, не знам защо)!
Публикувано: 14 February 2014 - 11:33 AM
Според постановление на ЕС номер 998/2003 е необходимо да са изминали минимум 21 дни от поставянето на ваксината против бяс. Ето тук го има документа, който гледам.
Искам само да обърна внимание, че освен това е необходимо датата от поставяне на микрочипа да предхожда или да съвпада с датата на поставяне на ваксината против бяс. Това е изискване, свързано с правилната идентификация на животното, на което съответно се поставя ваксината. Освен това е добре на страницата, на която се поставя лепенката от микрочипа да се поставя до лепенката печат на ветеринаря, а най-добре и подпис. Ето тук документ макар и с препоръчителен характер по тази тема.
Успех на мацаната!
Искам само да обърна внимание, че освен това е необходимо датата от поставяне на микрочипа да предхожда или да съвпада с датата на поставяне на ваксината против бяс. Това е изискване, свързано с правилната идентификация на животното, на което съответно се поставя ваксината. Освен това е добре на страницата, на която се поставя лепенката от микрочипа да се поставя до лепенката печат на ветеринаря, а най-добре и подпис. Ето тук документ макар и с препоръчителен характер по тази тема.
Успех на мацаната!
Публикувано: 14 February 2014 - 01:53 PM
Благодаря, за чипа знам, не знаех за печата за поставяне на чипа, макар че е логично. Нашите ветеринари не поставят печат, нито се подписват, което ме е навеждало към размисли ...
Мацинката е изключителна, такова любвеобилно, спокойно и мъркащо същество!
Мацинката е изключителна, такова любвеобилно, спокойно и мъркащо същество!
Публикувано: 21 February 2014 - 05:01 PM
Днес мацинка имаше записан час за кастрация.
Вече със сигурност знам, че е момиче.
Тъй като имах съмнения, че може да е кастрирана (майка ми, пред чийто блок живееше котана, я е виждала от преди близо 3 месеца почти всеки ден, без котенца, а на мен в момента не ми приличаше на бременна, така че ме гризяха съмнения), помолих ветеринарите да проверят. Според тях с видеозон не ставало, защото яйчниците на котките били много малки и нямало да се види, но обръснаха коремчето и видяха белези от операция. Според тях котката е кастрирана.
Котана вече е ваксинирана.
Така отпаднаха 40 лв от разходите, а с помощта на Fanfann успяхме да се справим и с другите!
Вече със сигурност знам, че е момиче.
Тъй като имах съмнения, че може да е кастрирана (майка ми, пред чийто блок живееше котана, я е виждала от преди близо 3 месеца почти всеки ден, без котенца, а на мен в момента не ми приличаше на бременна, така че ме гризяха съмнения), помолих ветеринарите да проверят. Според тях с видеозон не ставало, защото яйчниците на котките били много малки и нямало да се види, но обръснаха коремчето и видяха белези от операция. Според тях котката е кастрирана.
Котана вече е ваксинирана.
Така отпаднаха 40 лв от разходите, а с помощта на Fanfann успяхме да се справим и с другите!
Публикувано: 14 April 2014 - 01:46 PM
Страхотно! Поздравления за усилията!

*
Толкова по-зле:
"Пуснете вкъщи кучето, покрито с кал.
И толкова по-зле за хората, които не обичат
нито кучетата, нито пък калта.
....
Не могат никога да се измият тези,
които казват, че обичат кучета,
но при условие, че... "
Жак Превер, Превод: Иван Бориславов