Dog.bg Форуми : Крипторхизъм при пекинез

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Крипторхизъм при пекинез

#1 Потребителят е офлайн   Beatriss Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 03 March 2014 - 10:03 AM

Здравейте, извинявам се, че пускам темата при вече съществуваща такава, но бих искала да чуя и актуално мнение. Имам мъжки пекинез на година и три месеца. Преди около седмица го заведох на лекар и той установи че кучето ми има крипторхизъм. Разбира се, посътветва да направим операция, като обясни, че в противен случай има голяма възможност заседналият тестис да се преобразува в тумор.
Ще уточня, че става дума за лекар в Централна ветеринарна клиника, където винаги съм водила кучето си. Прочетох доста лоши отзиви за клиниката в този форум, а и от личен опит знам, че докторите там са водени главно от стремеж за печалба.
Ще ви бъда много благодарна ако искажете мнението си за това дали е по- добре да се направи операция, големи ли са рисковете и в единия и в другия случай, както и дали тя налага кастрация.

#2 Потребителят е офлайн   DI.KA.SA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 March 2014 - 10:47 AM

Ние имахме същият проблем,на нас също ни казаха че се налага да се оперира.Направихме операцията и кастрацията заедно.Не знам дали е наложителна кастрацията,при нас стана по наше желание.

#3 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 03 March 2014 - 11:25 AM

И при друг лекар да отидете вероятността да Ви посъветват абсолютно същото е почти 100%.
В такъв случай и аз бих направила операцията по отсраняването на заседналия тестис и кастрация :ba_025:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   Beatriss Икона

Публикувано: 03 March 2014 - 12:03 PM

Много благодаря за отговорите :) Ще може ли да споделите и дали е имало някаква промяна в поведението на кучето Ви, защото след кастрация, малко или много, кучето вече няма да бъде пълноценно. Освен товва ще ви бъда благодарна, ако ми препоръчате лекар или клиника.

#5 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 03 March 2014 - 12:17 PM

Показване на мнениетоBeatriss, в 03 March 2014 - 01:03 PM, написа:

кучето вече няма да бъде пълноценно.

Това просто не е вярно. Кучето си е куче след кастрация, нищо не се променя, освен невъзможността му да опложда, което като се има предвид, че крипторхизма се предава наследствено, си е напълно добре дошло.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#6 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 03 March 2014 - 12:45 PM

Променят се ужасно много неща след кастрация.
Неща, които са свързани най-вече с хормоните, чиито баланс се променя след кастрация. Кучето не е просто животно с четири крака. То е съвкупност (особено при породистите) от търсена визия, характер. Физиката на животните след кастрация се променя, характера също. При някои много осезателно, при други почти незабележимо. При (някои) поведенчески проблеми се препоръчва кастрация именно, защото след нея настъпват много промени. За превенция или лечение на някои заболявания - също, по същата причина.
Операцията по махането на неслезлият тестис е задължителна. Дали да бъде и кастрирано заедно с това е ваше решение. Кучето не бива да се ползва за разплод, защото вероятността децата му да наследят проблема е голяма.
От чисто човешка (егоистина) гледна точка - кастрираното куче е много по-спокойно, понеже женските разгонени кучета не го привличат. Желанието му да съперничи на други мъжки кучета, също намалява.
Лекарите твърдят, че е добре мъжките кучета да се кастрират, за да бъдат опазени от заболявания на простата в по-напреднала възраст.
Вашето куче също така е вече израсло, така че евентуални проблеми от ранна кастрация (като недоразвити пикочни пътища, които биха създали проблеми вбъдеше и се получават при ранна кастрация) не би трябвало да ви притесняват.

п.п0. Конкретно за тази операция, аз бих ви препоръчала клиника Бест Вет. Д-р Димов има богата практика в тези операции.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#7 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 March 2014 - 01:04 PM

Имам 3 кастрирани женски в момента,преди време имах и мъжки кастриран.Не виждам промяна в поведението им.
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 03 March 2014 - 01:22 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 03 March 2014 - 02:04 PM, написа:

Не виждам промяна в поведението им.

Аз също, и не само в поведението, но и във физиката.

Това, което Буш казва е така, но промените най-често са на такова ниво, че външно никой нищо не забелязва като промяна. Най-често видими промени има при късно кастрирани кучета /над определена възраст/ лично наблюдение.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#9 Потребителят е офлайн   tai Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 March 2014 - 09:41 AM

Кастрирай смело слънчице, не се плаши! :smile:

Моят пухльо е едностранен крипторх, що медицинска литература изчетох по този въпрос, а и тук доста съфорумци, лекари са писали подробно по темата.

Вероятността след втората година да се развият ракови образувания е голяма.
Не разбрах дали е едностранен, или двустранен, според мнението на някои лекари, дори слезлият в торбичката тестис може да не е развит добре, повечето препоръчват пълна кастрация. :ba_025:

Разбирам тъгата ти и страха, но здравето на кученцето е най-важно.
В Германия като е задължително кастрирането, с изключение на кучовците за развъждане и др., виждам спокойни и уравновесени любимци.

И не всички лекари са печалбари, на мен в ЦВК са ми оказвали адекватна помощ, и не само там, май сме имали късмет с моят куцан, успех и не се тревожи!:smile:

#10 Потребителят е офлайн   kris4e Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:мопсчета, котета и музика... :)

Публикувано: 09 March 2014 - 01:47 AM

:( Аз се налоожи да кастрирам моята сладка душица. :( Вярно е, че д-р Димов е най-добър в тази област. Благодаря на моят ветеринар, че ни го препоръча! Но се чувствам толкова виновна... Всички ме упрекват, че е трябвало по-рано да си пусна мопсчето да се заплоди. Но как можех да зная, че ще направи сега пиометра... Явно така е трябвало да стане. :( Може би е за добро. Аз си я обичам, не съм я взела с цел да я развъждам. Щях да го направя тази година, но само, за да е здравичка. :(
User's Signature

Качена снимка

"Винаги се цели в Луната! Дори и да не я улучиш, пак ще се озовеш сред звездите."
Les Braun

#11 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 March 2014 - 09:28 AM

Раждане с цел ''за здраве'' са измишльотини от преди 50 години.
И на мен така ми казаха преди повече от 15год.Заплодихме женската ми ''уж за здраве'' и умря точно от рак на млечните жлези.
Хубаво сте направили,че сте я кастрирали-въобще не съжалявайте и не слушайте какво Ви кзва сульо и пульо,че трябвало да я заплодите. :md_064:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   kris4e Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:мопсчета, котета и музика... :)

Публикувано: 09 March 2014 - 06:11 PM

Много ви благодаря! Ако имам още едно женско кученце, сигурно ще го кастрирам още преди първо разгонване...
User's Signature

Качена снимка

"Винаги се цели в Луната! Дори и да не я улучиш, пак ще се озовеш сред звездите."
Les Braun

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни