Мъжки померани с един не слязъл в торбичката тестис
Публикувано: 11 March 2014 - 07:29 PM
Публикувано: 11 March 2014 - 07:42 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 11 March 2014 - 08:16 PM
Цитат
Кой е развъдника, който ви увери, че това не е проблем?

Публикувано: 11 March 2014 - 08:30 PM
Публикувано: 11 March 2014 - 08:40 PM
Публикувано: 11 March 2014 - 08:53 PM

Публикувано: 12 March 2014 - 07:20 AM
В случая развъдникът е постъпил неетично, като не ви е обяснил точно какво представлява заболяването (поне с такова впечатление оставам), както и непрофесионално, като ви е казал, че ще има поколение. Но не смятам, че става въпрос за измама. Вие като си купувате кола, първо претърсвате всички форуми за мнения, можеше преди да вземете кученцето да се поинтересувате за заболяването. Въпросният развъдник, ако действително е легитимен, трябва да спре развъждането на кучета от въпросните родители, докато не се установи кой е носителят на гена, защото той се предава в мъжкото и женското поколение.
Публикувано: 12 March 2014 - 07:46 AM

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 12 March 2014 - 08:00 AM
Публикувано: 12 March 2014 - 08:07 AM
Публикувано: 12 March 2014 - 08:09 AM

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 12 March 2014 - 08:55 AM
Реална случка с доберман с късно слязъл тестис ще разкажа. Единия тестис на иначе прекрасно куче, взето за изложби, не е слизал дълго време. И стопаните му направиха пластика - по оперативен начин се сложи протеза, да изглежда така, че кучето има два нормални тестиса. Да, обаче мина време и на едната от изложбите съдията проверява тестиси и - хоп! - открива три на брой: закъснелия тестис е слязъл в торбичката и се е наместил до протезата. Събраха се всички съдии да видят това чудо. Не го дисквалифицираха кучето, защото според правилника дисквалифицират се с един тестис кучета, но с три... Нищо подобно не пише никъде.
Така че, ако сте взели кутре за изложби и разплод и имате съмнения - върнете го и толкоз. Аз бих изчакала, но пък към 1 година така ще се превържете че надали ще имате сърце да го върнете в развъдник после.
Мислете и умувайте, просто имайте впредвид че за 4 месечно куче е раничко да се слага категорична диагноза "крипторх". Не ми хареса обаче съвета на развъдчика ви че нямало страшно било и кучето пак можело да се пуска на скачки, защото, както правилно споменаха другите съфорумци - това е генетично и се предава на следващи поколения.
ПС: на моето куче двата тестиса са слязали след 4-тия месец, до тогава единия ту слизаше, ту се прибираше, но това не ме вълнуваше, защото взимах пет-класа и от самото начало знаех че няма да го пускам на женска и да ходим по изложби.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 12 March 2014 - 09:16 AM
Furia_S, в 12 March 2014 - 08:55 AM, написа:
Реална случка с доберман с късно слязъл тестис ще разкажа. Единия тестис на иначе прекрасно куче, взето за изложби, не е слизал дълго време. И стопаните му направиха пластика - по оперативен начин се сложи протеза, да изглежда така, че кучето има два нормални тестиса. Да, обаче мина време и на едната от изложбите съдията проверява тестиси и - хоп! - открива три на брой: закъснелия тестис е слязъл в торбичката и се е наместил до протезата. Събраха се всички съдии да видят това чудо. Не го дисквалифицираха кучето, защото според правилника дисквалифицират се с един тестис кучета, но с три... Нищо подобно не пише никъде.
Така че, ако сте взели кутре за изложби и разплод и имате съмнения - върнете го и толкоз. Аз бих изчакала, но пък към 1 година така ще се превържете че надали ще имате сърце да го върнете в развъдник после.
Мислете и умувайте, просто имайте впредвид че за 4 месечно куче е раничко да се слага категорична диагноза "крипторх". Не ми хареса обаче съвета на развъдчика ви че нямало страшно било и кучето пак можело да се пуска на скачки, защото, както правилно споменаха другите съфорумци - това е генетично и се предава на следващи поколения.
ПС: на моето куче двата тестиса са слязали след 4-тия месец, до тогава единия ту слизаше, ту се прибираше, но това не ме вълнуваше, защото взимах пет-класа и от самото начало знаех че няма да го пускам на женска и да ходим по изложби.
Кученцето вече няма как да го върна, защото и с един и с два тестиса то си е вече част от нашето семейство и ние си го обичаме.

Сега след вашия отговор се надявам да имаме късмет и да не се стига до операция.
Публикувано: 12 March 2014 - 09:24 AM
Цитат
Този развъдник вижда в бъдещето явно.

Публикувано: 12 March 2014 - 09:28 AM
Рано е за категорична диагноза. И е рано да говорите за кастрация, щом няма да връщате кучето - значи оставете нещата до 1 година да видите дали няма да се смъкне тестиса, на една година вече нещата ще са кристално ясни.
ПС: хората с проблем като вашия са споделяли че помага масаж, но на кое правилно място и как това не ми е ясно. Просто споделяха че след консултация с ветеринар, който им е посъветвал веднага операция, са отишли при опитен развъдчик, който след масажа им е казал "А сега пипайте" и липсващия тестис бе вече в торбичката.
ППС: В същност, най-важното в случая при разхождащият се по канала тестис той когато слиза в торбичката при израстване на кучето да остане там, а не да се шмугне през канала в корема отново. Защото има и такива случаи - два тестиса на кутрето, всичко е наред, обаче единия се прибира и ако не се прави масаж - запечатва се вътре и остава там.
Твърде рано е според мен за генерални заключения. Така мисля...

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 12 March 2014 - 11:13 AM
vvn,
Разбирам тревогата Ви, ситуацията с моето куче - е идентична!
1. Задължително развъдчиците е трябвало да Ви предупредят, че кучето е крипторх и всички последствия от състоянието му. Недопустимо е изложбено куче да е крипторх! Ако не се лъжа единствено във Великобритания, след молба се допускат крипторхи до изложби.
2. Чакането е до 1 година, след това шансът да слезе торбичката в тестиса, прогресивно намалява (освен ако не е асансьорен тестис, слиза -качва, слиза - качва, получава се в следствие на стрес и др.).
3. Ако кучето е крипторх се прави задължително операция за премахване на непоявилия се тестис, опасност от поява на туморни образувания, ако се остави след 2-рата година. Кучето може да има поколение, но не е морално други хора и кученца да преминават по пътя на нашето страдание!
4. Вероятността, дори слезлия в торбичката тестис да не е развит напълно, също не се изключва, поради температурните разлики - обширна тема, да не Ви занимавам - затова повечето лекари препоръчват пълна кастрация.
5. Съветът ми е, ако кучето не е свикнало с Вас, да не чакате, а да го връщате, колкото повече е при Вас - ще бъде трудно и за него, и за Вас да се разделите, за кученцето е огромна травма смяната на собственика.
6. Ако връщате кучето, искайте си дадената от Вас сума и прекъснете тотално отношенията си с този развъдник - лично мнение, не Ви ангажирам с него.
7. Желателно е при закупуването на изложбени кучета да сключите договор, който да ви защити от дисплазия, крипторхизъм и болести предавани от майката - в нета има достатъчно примерни договори на английски и руски.
В моя случай ми беше ясно, че след като е останал до 5 - 6 месец в развъдника - има някакъв проблем.
Вечерта преди да отговоря на развъдника, дали ще взема куче на 6 месеца, (бях решила да не взимам толкова порастнало куче), сънувах странен сън, нещо ме вика жалостиво и ме моли: - Моля те, вземи ме, тук не ми е добре!
Взех го, в следствие научих, че постепенно е оставал сам в клетката, били са 6 кученца в кучилото, едно по едно братчетата и сестричетата, с които е играел са си тръгвали. Не съжалявам за избора си!
Водих се от тъгата, че кученцата не са вещи, които с лека ръка можем да сменим, когато пожелаем. Май се оказва правилно, че пухльовците ни избират, а не ние тях.
Успех слънчице и не тъгувай!