Цитат
Започвам тази тема за персийската котка , не съм специалист по породата , но се надявам да помогнем на хората, които искат такова коте да се орентират в следните неща:
стандарт на породата
от къде да си взема коте?
каксе гледа персийка , хранене и поддръжка
ветеринарни съвети - ваксини - ЗАЩО КОГА и КАК ?
наследствени заболявания - има ги често
изложби за котки " по света и у нас "
Ако искаш да си вземеш котенце,най-добре е от развъдник,но ако ти е много скъпо по-добре потърси във мамче.ком там има много красиви животинки,които се предлагат!
Аз имам 2 персийки,едната е бяла-зелени очи а другата е рижа-оранжеви очи...
Моите не са чистокръвни,родителите им са крастоски и се раждат котенца със четвъртити моцунки!
Ако търсиш ТОЧНО чистокръвна персийска котка,единствено от развъдник!
Аз предлагам котенца постоянно,много са красиви,сега в момента нямам имам една приятелка,котката и тежи 5кг,мъжкия ми тежеше 7кг. но от гранулите получи запушване,докторите ни препоръчваха все по-скъпа и гранулирана храна и така стана само 4кг...но сега е на консерви и се чувства страхотно!!
ПРЕПОРЪЧВАМ:
1во-Ако искаш чистокръвна персийка-РАЗВЪДНИК!
2ро-Ако няма значение дали е чистокръва-Рови се в интернет!
3то-Ако имаш котенце го храни със всякаква храна,не само с гранули,взимай и консерви,запушват му се каналите!
НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ:
1во-Не препоръчвам копуването на сладурче от зоо магазини,в повечето случеи са БОЛНИ,ако искаш да му помогнеш си вземи котенце от там,просто в зоо магазините ги измъчват,затварят ги в аквариуми със дупки със талаш...от вдишването на аромата на талаша,където са яли и са ходили по нужда се стресирват,котенцата не ходят по нужда там където ядат!После миризмата е задушаваща-увреждат се дихателните пътища!
(Занесох 2 котенца в зоо магазин,едното беше по чипо от другото и го взеха веднага,а другото явно го бяха настъпали имаше хернийка!)
2ро-Не препоръчвам основното меню на котето да са гранулите!
3то-Не удряйте котенцето или вече голямата котка,отмъстителни са и ще се наплашат!!!