Подарявам куче
Публикувано: 26 June 2014 - 09:49 PM
Казва се Зара, не е породисто. Гледа се в апартамент в Пловдив и е свикнало с деца, не е агресивна към хора или други животни.
Спокойно се разхожда на повод, изпълнява команди (седни, легни, дай лапа, скочи и др.) Няма поведенчески проблеми.
Причината да й търся нов дом е, че съм студентка и нямам достатъчно свободно време за нея, а не искам да я ограничавам и да я затварям вкъщи.
Ще подаря кучето само на сериозни хора, които наистина ще се грижат за нея, с уговорката да поддържаме връзка, за да съм сигурна че е на правилното място.
Който има интерес, моля да ми пише на лично съобщение.
Публикувано: 26 June 2014 - 10:14 PM
За съжаление обаче в България такива безпородни кучета се скитат с хиляди по улиците, а хора, каквито търсите, са съвсем малко. А те в повечето случаи си прибират по едно, две, че и няколко направо от улицата.
Не искам да ви разочаровам, но от 2008 година досега се опитвам да задомявам точно такива безпородни кучета. Както вече писах, хора, каквито търсите, трудно се намират. Дори и да изглеждат идеални, не след дълго и при тях може нещо да се случи, дори самите те може да нямат вина, и кучето да се окаже я на верига, я на улицата, или да го дадат на някой, при който ще свърши зле. Може в началото всичко да върви добре, но след месеци, година, две, когато вече няма да поддържате контакт ...
Най-добрият вариант е кучето да бъде осиновено в чужбина, ако някой може да ви помогне за това.
Или да си го оставите при вас, въпреки трудностите в момента.
Пиша всичко това в случай, че наистина мислите най-доброто за кучето. А мисълта ви трябва да е с години напред.
Също така ако не е кастрирана, за доброто на Заря я кастрирайте, преди да я дадете. Иначе може да я обречете на непрекъснато раждане на никому ненужни паленца.
Късмет и дано все пак да греша и да намерите Хора в България, които ще се грижат за нея с нужната любов до края на живота й, а не само известно време.
Публикувано: 26 June 2014 - 10:30 PM
Преди като гледах такива обяви се чудих на хората защо си взимат животни, след като няма да се грижат за тях, но дойде и момента, когато аз изпадам в такова положение и разбирам, че колкото и да се мъчиш понякога обстоятелствата са по-силни от теб.
А вие можете ли да ме посъветвате за някой сайт, който работи с осиновявания в чужбина?
Публикувано: 26 June 2014 - 10:55 PM
Съвестни хора, които търсят приятелче, без да имат претенции за външност и породисти белези, има в България, разбира се. Но както писах по-горе, те вече са прибрали по едно, две, че и повече такива кучета, в повечето случаи направо от улицата.
Другото нещо, което може би ви убягва, е, че дори и кучето да е породисто или породоподобно, пак е трудно да се намерят Хора, защото повечето предпочитат малки паленца, да могат да свикнат (според техните разбирания) с новите хора и дом... Пък и паленцата са толкова милички, че сърцето трепва и на разума/отговорността им се затварят очите...
Но от моя опит досега мога да ви кажа единствено, че в България никога няма гаранция - самите хора не знаят какво ги очаква утре, камо ли да има сигурност за домашния любимец.
Най-честите причини за невъзможност за гледане на кучето повече - предстоящо раждане на дете, развод, заминаване в чужбина, местене в друг град/жилище, приемане в университет, женитба за човек, който не харесва животни, алергии ... Изобщо не включвам причини като пускане на много косми, омръзване всеки ден да се излиза по няколко пъти в студ, пек, дъжд, град и т.н.
Тоест, когато преценявате евентуални кандидати, за да не се случи така, че и те в един момент да не могат да гледат повече Заря, трябва да имате предвид всички изброени по-горе неща - кандидатите семейни ли са или не, имат ли деца или не, някой в семейството алергичен ли е или не, но пак не може да се предвиди всичко - дали ще се разведат/разделят, дали ще бъдат принудени да отидат да роботят в чужбина и т.н.
А за задомяване в чужбина трябва да потърсите организации за защита на животните и да ги помолите да ви помогнат, ако имат възможност.
Публикувано: 26 June 2014 - 11:59 PM

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета, сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен живот.
Публикувано: 27 June 2014 - 07:53 AM
Публикувано: 27 June 2014 - 08:09 AM
Само не разбирам защо говорите така с някакво кофти отношение за хората, които искат да гледат породисто куче, а не от смесена порода...

she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..
Публикувано: 27 June 2014 - 08:39 AM
П.П. Написаното не е с лош тон, не го приемайте като заяждане. Просто наистина не разбирам
Публикувано: 27 June 2014 - 10:55 AM
Бих я взела на секундата, но вече имам три кучета, две от които прибрани от улицата, и четвърто ми е непосилно, Wind има право, повечето от хората, които биха я прибрали вече имат повече от едно куче. Това не означава, че е невъзможно да се намери нов, отговорен стопанин, но пак бих Ви помолила да направите всичко възможно и да я задържите при себе си! Нито по-малкото разходки, нито промяната на жилището (дори и да е свикнала да живее на двор) ще бъде по-голяма травма за нея от това да Ви загуби.
А варианти винаги се намират – ако ще се местите да следвате в София – просто търсите хазаи, които са съгласни да гледате куче и ще се реши въпроса, познавам хора, които живеят на квартира и имат домашни любимци. Да се разпита по кучешките поляни дали някой дава жилище/стая под наем/ на наемател с куче също е вариант.
Знам, че ако молбите ни тук да задържите Зара Ви дотегнат може просто да замълчите, но Ви моля да продължите да пишете – какво сте решили и какво се случва със Зара!
Публикувано: 27 June 2014 - 11:33 AM
Темата не може да се закрие, може да се премести, не знам точно кой раздел е най-подходящия.
Пишете тук - http://forum.dog.bg/...0&#entry1115296 - с молба темата да се премести в някой по-подходящ раздел.