Тения или глист ?
Публикувано: 12 August 2014 - 12:45 AM
Открих в изпражненията на кученцето ми бяло червейче. Като гледам снимки в Интернет прилича повече на тения, отколкото на глист. Утре ще го заведа на ветеринар, но вече нямам доверие на никого. Кученцето съвсем скоро е обезпаразитявано и не е извеждано никога. Как е възможно такова нещо ? Лошото е, че сигурно сега има яйца навсякъде из стаята, а може би съм ги разнесла и из другите стаи, тъй като кученцето ака навсякъде.
Каква е разликата между тения и глист /във външността/ и какви мерки да взема за обезпаразитяване на вещите вкъщи, килимите и т.н. Какво мога да направя и за себе си, за да се предпазя от яйцата, освен разбира се миенето на ръце ? Какво изследване мога да си направя, за да разбера дали имам тения и веднага ли отчита резултат ?
Благодаря !
Публикувано: 12 August 2014 - 01:45 AM
Надявам се и други да се включат да споделят впечатления от различни препарати.
Ще изброя няколко: CANIVERM (КАНИВЕРМ), Cestal Plus Flavour (Цестал Плюс), Drontal, чувам много добри отзиви за milbemaks, но не съм го ползвала.
Публикувано: 12 August 2014 - 08:14 AM
Дронтал пупи от първите собственици и преди седмица и половина от мен.
Има бълхи вече месец, 2 пъти е пръскано за тях, но пак се появяват.
Червеят беше жив и доста подвижен.
Над 1 кг
Нещо като йорки
Помагайте ! Как да обезпаразитя вкъщи ако е тения, сигурно яйцата са навсякъде...

Публикувано: 12 August 2014 - 09:53 AM
Две третирания през 14 дни(хапчето се дозира лесно). После всеки месец. И все пак направете консултация и с ветеринар!
Трябва да махнете бълхите, защото най-вероятно при вас те са донесли тенията
За по-ясно ще пусна цитат
Цитат
Диагнозата се поставя лесно. Клиничните признаци, ако има такива, са намален апетит, отслабване, периодична диария. Често се откриват членчета на тенията с форма и големина на краставичени семки по изпражненията и по козината около ануса на животното. Чрез микроскопското фекално изследване се откриват яйца на тенията, а по животното се откриват бълхи.
Лечението е лесно – има богат избор от лекарства срещу тения. Задължително е и външното обезпаразитяване срещу бълхи.
За площите Айкън върши работа, но нека и други споделят мнение.
Публикувано: 12 August 2014 - 10:37 AM
Публикувано: 12 August 2014 - 02:59 PM
Водих я на лекар, глисти са, Според ветеринарите се е родила с глисти и чак сега ги изхвърля. Обезпаразитена е два пъти. Но продължава да ака глисти и то на килима ми.
С какво мога да дезинфекцирам мебелите и килима ? Много ми е важно, а в интернет няма яснота по този въпрос. Искам да премахна яйцата на глистите, за да не ги хвана и аз.

Публикувано: 12 August 2014 - 04:16 PM
Обезпаразитете задължително с някое от хапчетата, които писах по-горе и без течни препарати.
Публикувано: 12 August 2014 - 07:00 PM
За препарат за яйцата на глисти нищо не каза ветеринарят.
Паркетът ще го мина с Доместос, но килима и диваните ? Взех си обикновен Медикс за килими, вероятно ще ги лъсне, но дали ще изтреби яйцата на глистите ?
Публикувано: 12 August 2014 - 07:08 PM
Публикувано: 12 August 2014 - 07:43 PM
Eдва ли .
По- скоро ще се излюпят от влагата , и хиляди глисти ще плъзнат из килима .
Всеки втори кучкар има глисти , няма начин.
Публикувано: 12 August 2014 - 07:46 PM

Публикувано: 12 August 2014 - 07:54 PM
Но Ви чака битка с бълхи и кърлежи , бъдете нащрек ... следващите 10-15г .

В смисъл миене на ръцете след всяко пипане на кучето - преди хранене .
Публикувано: 12 August 2014 - 08:17 PM
emilvr, в 12 August 2014 - 07:54 PM, написа:
Но Ви чака битка с бълхи и кърлежи , бъдете нащрек ... следващите 10-15г .

В смисъл миене на ръцете след всяко пипане на кучето - преди хранене .
Супер, вече всеки ден ще пускам парочистачка. Само дето сега заради отговорите на Ancheto се загледах в снимки на тении и повече ми прилича, отколкото глистите... Пак няма да спя тази нощ...

Публикувано: 12 August 2014 - 08:57 PM
Така ,че спи спокойно .
Ако ти е писано да те обесят - няма да те застрелят .

Публикувано: 12 August 2014 - 10:48 PM

И без паника или някакви мисли за раздели с мъника понеже вече каквото е станало е станало и няма връщане. Сега стабилна хигиена и дезинфекция и всичко ще е наред. Външно обезпаразитяване, вътрешно и ваксините - това са стандартните правила и трябва да се спазват задължително по график.
Кучо може да се изкъпе и после едно обливане с хибитан( не е задължително ама би било добре). После и външно обезпаразитяване. То излиза доста скъпо и не взимайте някакви по-евтини варианти или пудри.
А emilvr е винаги колоритен в постовете си и си струва да го дебнеш да видиш къде пише за усмихнат старт на деня

И нещо важно: някой кученца са чувствителни към препаратите против бълхи и дали даден прехвален препарат ще понесе на кучо ще разберете след третирането. Хубаво е да го наблюдавате.
rrrita, пусни и снимката. Не ги знам всички паразити и не бих искала да ги виждам на живо, но пусни да се види кого обсъждаме

Преди години като нашите ми купиха първия пинчер имахме такива изпълнения, а тогава имаше 1 държавна клиника и не беше в града, а частните кабинети бяха утопия .... и сме още живи

Публикувано: 13 August 2014 - 09:17 AM
Казаха ми и да не го къпя до третия месец. Забърсвам го с мокри бебешки кърпички като се оака, но това едва ли е особено надежден метод.
Ще кажа, че искам хапче, а не сироп, но нали уж хапчето се дава на по-тежко куче, или греша ? А и дори и да се даде половинка хапче, моето куче е под 2 кг.
Публикувано: 13 August 2014 - 09:24 AM
Направих я като колаж, за да добиете представа как изглежда като се придвижва...
Публикувано: 13 August 2014 - 10:12 AM
http://www.dogforums...orms-these.html