Dog.bg Форуми : По-добър живот за моето съкровище... Нуждая се от съвети

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

По-добър живот за моето съкровище... Нуждая се от съвети Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Shadowy Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 05 December 2014 - 11:04 PM

Здравейте,
много благодаря ако сте решили да надникнете в темата, защото като не осбено опитен човек в отглеждането на кучета имам нужда от съвети. Този пост ще бъде дълъг, ще ви кажа всичко за моето кученце, защото ако не знаетте всичко как ще ми дадете пълноценни съвети, също и какви са ми въпросите... извинявам се само, че може би тази тема не е за този форум, защото имам въпроси както и за обучение, така и за поддръжка... е, нека да започвам:
Аз съм на 14 години и имам кученце, порода Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол на 2 годинки 1 месец и 11 дни, женска, кастрирана. Грижа се за нея както трябва - всеки ден я храня един път и понеже нашата е Мис-Каприз, та не ще само суха храна (пробвахме с много видове), та и даваме 1чашка (8/8, роял канин е чашката, в която мерим количеството) храна Artemis, Acana или Orijen + две лъжички консерва Carno или Artemis, разхождам я два пъти на ден средно между 15мин. и 1час и я реша горе-долу 2пъти на седмицата (понякога повече, понякога по-малко) с гребен Furminator (падат около 8шепи козина :ud_009: ) и я къпя един път на две седмици. Знае 11 команди - седни, дай лапа, хоп-хоп (да застане на два крака), скочи, завърти се, обърни се, легни, ела тук (ослушва се малко, хитрушата :r_181: ), стой + една, при специални обстоятелства правя го само като й слагам храна отделно от дневната дажба: казвам й стой, при което тя седи докато не й дам команда хайде, за да започне да яде (мога да се похваля, че съм излизала от банята, където са й купичките, отивала съм до хола и съм се връщала и тя не си е докосвала изключително апетитното мезенце, нищо че ме няма в банята да й казвам :af_089: ) и хайде. Изключително умна, лесно схватлива, игрива, обичлива, любвеобвилна и изклюителна хитрушка си имаме ние. НО, сега ще мина към истинските проблеми.
Поддръжка:
1) Наскоро ми казаха, че е изключително вредно за козината й и за кожата й да я къпя толкова често (1път на 2седмици) Важи ли това за нейната порода? Общоприето ли е това? Защо да е вредно? Колко пъти горе-долу трябва да я къпя. Да не забравяме факта, че живея в апартамент и като я къпя по-рядко започва да понамирисва... Откакто чух това, леко се поизплаших и не съм я къпала вече 1 месец и половина и в интерес на истината не мирише зле все още :wa_048:
2) мия й лапите след всяка разходка (2пъти на ден) със сапун и вода и през 2-3 дена й мия и дупето, и коремчето. Това добре ли е, или трябва да ползвам шампоан за кучета? Няма я възможността да не й мия лапичките, защото се връщаме много кални (този навик да минава през НАЙ-мръсното място :tongue: )
Обучение и възпитание:
Такаа... Много ме е срам да го призная, но от седем-осем месеца не съм я водила никъде (само като бяхме на море и на село, и най-много още 2-3 пъти), освен по околните улички, да си свърши работата, не съм я водила да тича нито на полянка, нито в някой парк, само я пускам всяка вечер по улицата да припка, ама не е достатъчно, поне не го чувствам да е :tb_108: . В резултат на това стана така, че в момента тя е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО мързелива - преди веднага долиташе да ме посрещне на вратата като се прибирам от училище, сега едвам се обръща по гръб в леглото си, за да я погаля като стигна до стаята ми. Преди ставаше по-рано от мен и ме будеше лизане, за да ставам, сега става чак когато я пришпоря, че е време за излизане. Дали от това, че е кастрирана, или от това, че не я извеждам достатъчно, или заради двете, тя много надебеля, сега едва се крепи на границата на нормата за теглото на израснал кавалер (8кг). Освен това - ей, такъв мързел НЯМА да намерите - нот 2-3 седмици не ми изпълнява командите хоп-хоп и скочи - каквито и деликатеси да й предлагам - то не бяха шунки, луканки, пиле, от онези кокалчета -наградки, купени от зоомагазин - нищо. Много е въодушевена в началото, иска да й дам яденето, но кажа ли й командите става следното: при хоп-хоп подвива опашката (по начина, по който кучетата показват, че се страхуват) и си отива в леглото и.. ами край, не ще и не ще. Като й кажа скочи ОТНОВО подвива опашката обаче или си сяда на нея, или си отива в леглото и вече нулев интерес към наградката. Не знам какво да правя наистина - искам си обратно онова пламтящо, супер игриво и преливащо от енергия кученце, а сега изглежда, че леглото й е като стопанин, не аз :rf_011: . Разбира се, и аз съм виновна, всъщност основно аз съм виновна - не я изкарвам до парка (на всичкото отгоре живеем на 15мин. от Южния Парк) или защото имам някакъв ангажимент или защото *shame on me* ме е налегнал мързела (обикновено през учебната седмица е първото, през събота и неделя - второто). Наистина мнооооого ще съм благодарна ако някой ми даде съвет как да й възвърна жизнеността, игривостта +как да й припомня командите хоп-хоп и скочи... не знам защо, но изглежда, че от тези две команди се е изплашила...или? :zz_218: :zz_217: . След това, проблем номер 2: Когато беше между 5и7 месеца тя мноого се радваше на случайни хора, беше ми се случвало да търча след нея през целия парк, защото тя, моля ти се, иска всеки жив човек да я види и погали :ac_007: , та един път ходим ние и тя отива при поредния човек, при което той реагира така: "махай се мръсно псе" и леко (поне така изглеждаше) я подритна... оттогава при всеки, на който иска да се порадва тя подвива опашка и в същото време я върти и се получава едно много смешно въртене на дупето.. ама то е хем смешно, хем трагично, защото тя се страхува от всеки човек (така си подвива опашката, макаар и не толкова много, и когато се радва на някой от моето семейство и мен), въпроса ми е как да я отуча? има ли начин? или тази преживелица с онзи човек я е травмирала прекалено много? така де, тя отпреди това малко си подвиваше опашката, ама след това съвсем :cc_012: . След това: 3) напоследък започна да лае сууупер много, на всяко нещо, което е малко по-различно от обичайното - на учителката на брат ми, на разни светлини, абе наистина доста лай. Случвало се е, ей така, в 3часа през нощта тя да се разлае и да ме събуди и аз само се чудя защо - тя не ме оставя да заспя, защото като й кажа: "НЕ" Тя млъква замалко (3-4сек) после пак продължава докато окнчателно не реши да спре. Има ли някаква команда, на която мога да я науча по този въпрос? каква? как мога да я науча? Освен това - тя наистина е много страхлива и имам чувството, че понякога от страх ми няма пълно доверие... как да се подобря в това отношение? Аз, мама и тати сме я пляскали ама не силно, а съвсем лекичко, колкото да разбере, че нещо е нередно, а тя, както казах, е изключително умна и разбира. Много рядко го правим, но когато я пляскаме, е за нещо съществено - ту е изгризала тапетите в стаята ми, ту се поизпишкала на матрака ми - все неща, които заслужават бой. Дали това е повлияло на връзката ни? има ли начин за такива неща да я наказвам по друг начин, така че да разбере, че това е грешката й? И последно, но не на последно място - белите в къщи... Тя като че ли почти не си дава зор да стиска от едната разходка до другата - сутрин я изкарвам и след това, през деня ако не я пусна на терасата тя се изпишква един или два пъти пред вратата на терасата (не е много, но пак е беля)... не ака, но пишка. През нощта не прави никакви бели. Дали това уриниране през деня се дължи на недостатъчно разходки, или на неправилно създадени хигиенни навици? как да го поправя?
Това бяха нещата, които ме притесняваха... Знам, може би ще си помислите, как така не съм се сетила по-рано да питам, е, отговорът ми е: по-рано го нямаше това лентяйство нито при мен, нито при нея, а сега като спря дори командите да ми изпълнява наистина се притесних и реших - така или иначе съм започнала да питам, дай да си кажа всичките притеснения. Знам, може би ще кажете, че има различни форуми, в които мога да прочета за всеки един от тези фактори, но исках персонални съвети - директно отправени за моето куче, така че да съм по-сигурна, че ще са ефективни. Благодаря предварително на хорат, които са прочели поста и смятат да ми дадат съвет! Чувствайте се свободни - ако имате допълнителен съвет, не част от въпросите ми, за отглеждането на кучо - приемам всичко. Ако имате допълнителна забележка - приемам всичко. Само нека съветите и забележките за основани на факти и опит и мненията бъдат защитени, нека не се пишат просто някакви хапливи забележки! :md_064: :ba_025:
Това е първото ми куче и искам както аз да я запомня с нейния игрив и обичлив характер, така и тя да ме запомни като своя любящ и грижлив стопанин. Искам - не, аз жадувам моето съкровище да има прекрасен и пълноценен живот, изпълнен със спомени както и за мекото легълце, което е точно до леглото на стопанката й, така и за страхотните разходки, които съм сигурна, че в момента сънува като спомени от далечен живот. Искам да знам, че в този си живот Кая ще е щастлива и онези игриви пламъчета, които винаги играеха в очите й да се възвърнат и да не се махат до самия край. Искам - не, аз мечтая, моята Кая да живее в приказен рай...

#2 Потребителят е офлайн   Medic Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 February 2015 - 12:31 PM

Здравей,

Относно къпането - на мен ми се вижда твърде често. Аз имам Немска Овчарка и я къпя 1-2 пъти в годината. И макар че нямам много опит с малките породи, вероятно нещата стоят по същия начин. От кожата се секретират различни вещества, като част от тях се разстилат и по козината. С толкова често къпане ти ги отмиваш и най-малкото намаляваш зашитата на кожата и козината към външни фактори.

Относно миенето със сапун - недей ! Кучешката кожа е десетки пъти по-чувствителна от нашета на различни вещества съдържащи се в сапуните и шампоани предназначени за хора. Аз бих измивал просто с вода и/или мокра кърпа (бих посъветвал и да подсушаваш след това)

За промяната в поведението - наднорменото тегло е нещо което вреди на всяко куче, независимо от големината, възрастта и породата. Бих те посъветвал да започнеш сериозна, но не внезапна, а постепенна борба с него. Направи промени в храненето, започни с намаляване на дневния прием (например с около 10%). Може да потърсиш храна с по-малко енергия (по-малко калорична) аз бих разделил дневния прием на две хранения (така храната ще се усвоява по-добре) и последно, но не на последно място - разходки и игра.

Прекараното квалитетно време с кученцето - ще помогне за вашета връзка (и ще увеличи изгарянето на калории и натрупани мазнини)

Може някой да ме поправи, но аз съм на мнение, че колкото повече (активно) време прекарваш с кученцето, толкова по-приятно ще е за него и толкова повече ще си го търси от теб.

Успех

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни