привет,
вчера бяхме на доктор да ни бие първата ваксина. той ме предупреди за хипергликемията при дребните породи и особено за йоркита.
Можете ли да дадете съвет за симптоми, може ли да се предвиди, какво ще стане, ако се случи на кучо, когато няма никой в продължение на часове при него, как да му помогнем, ако се случи.
Малко се стресирах, ма то сигурно е нормално като нямам инфо.
Благодаря ви!
Хипергликемия при йоркита
Публикувано: 23 November 2006 - 01:52 PM
Сигурен ли си , че е хипергликемия? Да не е хипогликемия?
Хипергликемия=захарен диабет
При малките на възраст кученца се наблюдава понякога хипогликемия, така че се уточни.
При малките на възраст кученца се наблюдава понякога хипогликемия, така че се уточни.

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 23 November 2006 - 02:38 PM
Цитат
Сигурен ли си , че е хипергликемия? Да не е хипогликемия?
Ами поне така ми звучеше, но днес като се разрових видях, че и хипо и хипер има и вече съвсем се обърках.
Та моя доктор каза, че малките породи и бебетата при прекомерно изразходване на енергия, треперене и пр можели да го получат и трябвало да им се даде глюкоза или при домедицинската помощ - по-наситен захарен сироп.
И тъй като аз съм абсолютно начинаеща в гледането на кучета, камо ли били те бебета - се ошашках и сега се чудя да не вземе да му се случи нещо на бебо. Не че проявява някакви признаци, но като ме предупредиха да внимавам и аз вече истерясвам малко. Та ако може малко информация да споделите по проблема - много ще благодаря :-)
И още - каква е разликата между хипер и хипо- гликемия :-(( И има ли още бебешки болести по йоркитата?
Доста наивни въпроси - но съм абсолютно начинаеща, както вече споделих.
Благодаря, д-р Коко :-)
Публикувано: 23 November 2006 - 05:08 PM
когато си вземах чихуато един кучкар също ми обясняваше :
Ти да не си луда защото точно такова куче ,те са хипогликемици ,много трудно се гледа ,болнаво е .
До сега (да чукам на дърво)не сме се разболявали и такива признаци на хипогикемия не е проявявал,а е на три години и половина
Ти да не си луда защото точно такова куче ,те са хипогликемици ,много трудно се гледа ,болнаво е .
До сега (да чукам на дърво)не сме се разболявали и такива признаци на хипогикемия не е проявявал,а е на три години и половина

Публикувано: 23 November 2006 - 07:11 PM
Когато кръвната захар спадне до много ниски стойности, настъпва състояние, което е хипогликемия или "хипо". Причините за хипогликемията (извън случаи на диабет) могат да бъдат и извънредната физическа активност, пропускане или закъснение на приема на храна, както и недостатъчен прием на въглехидрати.
Симптоми са разтреперване, глад, сърцебиене, световъртеж, отпадналост, раздразнителност, всъщност както и при хората.
Тъй като обаче не съм ветеринарен лекар, не мога да кажа нищо за хипогликемията при малки кученца и дребни породи.
Симптоми са разтреперване, глад, сърцебиене, световъртеж, отпадналост, раздразнителност, всъщност както и при хората.
Тъй като обаче не съм ветеринарен лекар, не мога да кажа нищо за хипогликемията при малки кученца и дребни породи.

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.
Публикувано: 23 November 2006 - 09:52 PM
Щом лекаря ти е казал , трябва да даваш захарен сироп значи става дума за хипогликемия.
Хипергликемия-състояние на организма при което има покачване на нивото на кръвната захар. Получава се от много причини, две то които са важни за гледачите/не че другите не са/- стрес и приемане на таблетки против разгонване. Основните признаци са отпадналост, отслабване повишена жажда и повишено уриниране.
Хипогликемия-състояние на организма при което има драстично намаляване на нивото на кръвната захар. Причините също са много, но някои от тях са продължителни натоварвания, намаляване за продължителен период даването на храна и вроден дефект при малки кученца/особено от миниатюрните породи/ свързан с нарушена абсорбция и/или намалена продукция на глюкоза. Клиничните признаци засягат нервната и мускулната системи. Наблюдават се гърчове, парези, слабост, атаксия, поведенчески промени, атаксия, повишен апетит,летаргичност и впоследствие повишена жажда и повишено уриноотделяне. Тези признаци може да не са постоянни. Много образно казан е синдромът "скачащо кученце". Подскача като топка.
Хипергликемия-състояние на организма при което има покачване на нивото на кръвната захар. Получава се от много причини, две то които са важни за гледачите/не че другите не са/- стрес и приемане на таблетки против разгонване. Основните признаци са отпадналост, отслабване повишена жажда и повишено уриниране.
Хипогликемия-състояние на организма при което има драстично намаляване на нивото на кръвната захар. Причините също са много, но някои от тях са продължителни натоварвания, намаляване за продължителен период даването на храна и вроден дефект при малки кученца/особено от миниатюрните породи/ свързан с нарушена абсорбция и/или намалена продукция на глюкоза. Клиничните признаци засягат нервната и мускулната системи. Наблюдават се гърчове, парези, слабост, атаксия, поведенчески промени, атаксия, повишен апетит,летаргичност и впоследствие повишена жажда и повишено уриноотделяне. Тези признаци може да не са постоянни. Много образно казан е синдромът "скачащо кученце". Подскача като топка.

Публикувано: 23 November 2006 - 10:53 PM
Веднъж едно мое пинчерче получи хипогликемичен шок ,защото като бяхме отишли при баба я оставихме за 5 минути и отидох до магазина. Като се върнах беше озверяла за храна bl) това не ми направи голямо впечатление ,защото там тя винаги търчеше да си проси и всичко харесваше. На тръгване се разделихме и пинчерчето замина с мъжа ми ,а аз и детето с кола. Като си дойдоха пинчерчето правеше кълбета, губеше равновесие ,а в същото време много се радваше ,че ни вижда. Беше полудяла за храна и веднага и дадох да яде. Сама си просеше главно сладко и и дадох. Оказа се ,че без да искаме сме нацелили правилното лечение.Явно кученцето ми се беше притеснило ,че я оставяме и че се разделяме ,а всъщност раздялата ни бе много кратка. Доктора ни обясни , че е хипогликемия, но повече не се повтори.
Препоръча ми да си нося мед или нещо сладко. Предполагам разните подсладители - захарин , аспартам....не са подходящи ,а вредни и е по-добре глюкоза ,захар.
Препоръча ми да си нося мед или нещо сладко. Предполагам разните подсладители - захарин , аспартам....не са подходящи ,а вредни и е по-добре глюкоза ,захар.
Публикувано: 24 November 2006 - 01:44 PM
Най - вероятно не сте налучили правилното лечение, както и правилното заболяване, поради две причини: -първо ипогликемия от недохранване се получава при продължително намалено количество храна, а това отиване за 5 минути до магазина и хоп просто е несериозно. Второ като му дадеш глюкоза не става като с вълшебна пръчица да се оправи веднага. Така, че касае се за друго заболяване, което няма да описвам тук и много поздрави на колегата ако е казал такива неща за хипогликемия и тем подобни.

Страница 1 от 1