Dog.bg Форуми : Хондропротектори?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хондропротектори?

#1 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 November 2006 - 03:34 PM

Ще се радвам, ако тази тема се окаже необходима за съвсем малък брой хора и кучета...
Последните 3-4 дни досадих на куп аптеки в проучване на препарати с глюкозамин и хондроитин. Знам, че има лекарства специално за животни, но те май са по-скъпи от човешките. (А и човешките си ги бива като цена.)
Та - вече видях поне 4-5 вида и това роди нови въпроси:
1. Каква е дневната доза глюкозамин и дневната доза хондроитин (в мг, отделно за едното и другото), която трябва да приема профилактично куче с диплазия - без артритни изменения на ставите, без болки. Приемът ще е постоянен но, дай Боже за по-дълго - само превантивен.
2. Чувал ли е някой за някакви "зелени миди"? Влизат в състава на някои от препаратите - твърдят, че в тях имало хондроитин, ама на етикета не пише колко.
3. Същият въпрос за препаратите с "хрущял от акула".
4. Имат ли тези препарати странични действия - върху сърце, черен дроб, бъбреци?
Сигурно има сто неща, които не знам - затова не питам за тях... Но пък не пречи знаещите да казват.
Благодаря за отговорите!
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#2 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2006 - 05:52 PM

Цитат

4. Имат ли тези препарати странични действия - върху сърце, черен дроб, бъбреци?

Човешките нямат, за животни би трябвало да е същото.

#3 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 26 November 2006 - 07:05 PM

Ветеринарен продукт е Бомазеел Синиор. От хуманните аз използвам Артростоп коктейл, защото съдържа и хондроитин сулфат/хрущял от акула/ и глюкозамингликан/екстракт от зелена мида/. В обикновения артростоп ги няма всичките съставки. От ветеринарния артростабил въобще не съм доволен. Най-доброто средство, което съм ползвал беше Канектол, внос от Германия, но в момента тук го няма.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#4 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 26 November 2006 - 11:13 PM

Моля за препоръка.
Куче на 17 години с много ошипен гръбнак, трудно ходи, особено след сън. Безпороден, едър, но с къси крака, затова си има и "дакелски" проблеми. r)
Може ли да се облекчи състоянието муи какво точно бихте ми препоръчали?

Пускам това тук, защото преди време точно това бяха обсъжданите лекарства за него.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#5 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2006 - 11:23 PM

Събирайки мнения, приятелка ми препоръча Флексодон А. Дава го на възрастната си немска овчарка с артрит за облекчаване на болките. Друга приятелка го ползва като лекарство за хора - също ми го препоръча (то си е човешко...). Но си е скъпо... Ако ще го даваш само за месец да речем - за преодоляване на криза - вероятно ще е приемливо.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#6 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 November 2006 - 02:03 PM

Извинявайте, но някой от лекарите не знае ли дневна доза? Примерно:
- от N до NN мг глюкозамин
- от Z до ZZ мг хондроитин
на ден за куче от X до XX kg. Конкретното куче тежи 26 кг.
Или - мг на килограм тегло на ден?...
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   ida_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2006 - 10:27 AM

Много интересно понятие -"....... куче с диплазия - без артритни изменения"........ та то по-голям артрит от това здраве му кажи oleeee
User's Signature

Д-р Ангел Ангелов,[br]Вет. кабинет"ИДА-ВЕТ"[br]гр.Плевен[br]0898/514376

#8 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2006 - 11:07 AM

Извинете - може ли по-подробно? Доколкото разбрах, ставаше дума, че няма удебеления и деформации на ставната ябълка - ще бъда благодарна, ако споделите вижданията си и дадете съвет! На неспециалисти... Благодаря!
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   ida_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2006 - 11:47 AM

Щом се постави диагноза Тазобедрена диспалазия, значи рентгенологично има промени в структурата на ставата, едностранно или двустранно, а всяко едно нарушение в структурата на ставата е вече артрит.
Никъде няма стоиностите които искате обикновенно се взима средна доза за човек като се завишава с 30%.
Но едва ли човешките препарати ща са чак толкова по-евтини от ветеринарните.
Това са група от хранителни добавки които и да се предозират немогат да доведат до някакви сериози здравословни проблеми, но все пак всяко прекалено нещо е вредно.
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2006 - 05:42 PM

Понеже аз с тези си две уши чух понятието - дисплазия без артритни изменения, ще поясня.
Кучето е лабрадор на година и половина, без никакви признаци за дисплазия. не куца, не проявява нежелание за движение, напротив - най-дивото куче на поляната е, не куца, не е схваната, не се наблюдава схванатост и веднага след сън, качва напълно нормално стъпалата в блока. Прочетох по чужди сйатове и за тичане тип "заешко подскачане". Виждала съм такова кученце, но при нея и това няма. Снимката е направена в Син Кръст и от доктора, работещ там чух: Кучето има 13 точки, което ще рече началото на скалата за средна степен на дисплазия, но няма артритни изменения на ставата.
На снимката се вижда, че главата на хумерус-а не е хубаво влязла в ацетабулум-а. Не се виждат други изменения.
Разгледах няколко чуждестранни сайта. В тях се коментираше възможността за тройна остеотомия на дисплазно болни кученца и няколко пъти беше посочено - операцията се извършва до 12 месечна възраст, защото след това започват артритни изменения на ставата. На мен това ми говори, че преди това е имало дисплазия, но не е имало такива изменения? Къде бъркам?
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#11 Потребителят е офлайн   Dr Baytril Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2006 - 06:13 PM

Има фирми който продават зелени водорасли и зелени миди за кучета.
Продуктите са немски Canina.Седалището е в Пловдив тел.032 950 915,
Ветфарма.

За тазобедрената дисплзия-Ida_vet е прав за ставата.Снимките за тазобедрена дисплазия трябва да са супер направени за да са миродавни.

#12 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2006 - 06:16 PM

Аз не споря дали е прав или греши, приемам мнението на 100%, само питам на какво се дължи противоречието за тройната остеотомия? Благодаря за съвета за лекарството.
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 28 November 2006 - 08:57 PM

противоречието се състои в това има ли нужда или не от нея. Тройната остеотомия на таза се прави за да се промени ъгъла на ацетабулума спрямо главата на фемура така че кучето да не изкълчва крака. Тази операция не лекува дизплазията. Тази болест е обща за всички стави, просто тазобедрената и раменната са най-фрапиращи като клинична картина. При положение, че колегата е сметнал че животното има изместване, трябва да се приемат хондропротектори. Най-малкото можете да започнете да го храните със специална храна. На рентгеновата снимка хрущялите не се виждат, затова не можете да видите измененията в ставата. Ако животното при завършването на развитието си няма проблеми с движението, то не е необходимо да правите каквото и да е лечение, просто един сертификат има ли право да се размножава или не. И най-важното- не се притеснявайте!
User's Signature

#14 Потребителят е офлайн   ida_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2006 - 08:39 AM

Теди, с цел да се уточни че хумерус е рамененна кост, т.е тя не влиза в ацетабулум зящото ацетабулума е ставната ямка образувана от трите кости на таза.
Бедрената кост - фемур има "глава", която "влиза" в ацетабулума.
Хумеруса образува проста става с лопатката.
А щом няма промени няма от какво да се безпокоите.
Триплетната остеотомия на таза е операция доста сложна и каккто Д-р Коко каза тя най-малко се използва в случая.
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 29 November 2006 - 09:11 AM

Освен това искам само да добавя,че хондропротекторите приемани вътрешно/през устата/ НЯМАТ ОСНОВЕН ЛЕЧЕБЕН ЕФЕКТ и са само допълнение към терапията.Не се надявайте на лечебен резултат,пък и не съм видял все още информация,която точно да съобщава каква част от приетите вътрешно се отлагат в хрущялната тъкан и колко от тази част в точно измененият хрущял на засегната става.Така,че не разчитайте.Наистина има обнадеждаващи резултати при прилагането им интраставно,но вътрешно..............!Освен това препаратите за интраставно приложение са ужасно скъпи.Останалото е пожелателна реклама!Поздрави специално на Tedy,написаното е в твоя чест.

#16 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2006 - 09:30 AM

Прав сте, докторе, фемур е. Техническа грешка, но все пак, благодаря за подробното обяснение.
r) oleeee
Аз имам обаче още няколко въпроса.....
1.Съгласна съм за тройната остеотомия, изясних си как става самата операция, в интернет има достатъчно материал по въпроса. Но тогава има ли избщо нужда от някаква операция?
2. Казвате интраставно. Видях за тази възможност - но това значи ли, че трябва да бия инжекции на кучето си до живот? Или само в моментите, когато има болка?
Въобще, нямат ли всички тези препарати само поддържащ ефект, не лечебен?
3. За пръв път чувам от двама доктори - щом няма промени, няма от какво да се безпокоите. Може ли малко по-подробно да обясните, защо? Досега, където и да отида и да питам за дисплазия, ме гледат все едно призрак им е влязъл в кабинета? s)
4. С каква цел се дават лечебните храни. Аз храня с Бош и, доколкото разбрах, няма някаква специална храна за дисплазно болни кучета. Има само такава с по-ниско съдържание на протеини, но кучето и в момента не е дебело, напротив, а може и с намаляване на дневната дажба, да свали без проблем още един, два килограма.
5. Някой от вас има ли наблюдение над ефекта от масажи в този случаи?
6. Какво според вас, трябва да е натоварването на кучето. То е много диво, живо и игриво. Никога не е насилвано с някакви специални упражнения да тича, но само изминава около 10 пъти разстоянието, което аз изминавам веднъж и изобщо не се спира по време на разходката. Трябва ли да я ограничавам, или да я оставя, сама да определя темпото и натоварването си?
Предварително много благодаря за отговорите.
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 29 November 2006 - 01:14 PM

Теди,при липсата на клинични признаци,а само рентгенологични такива не се притеснявай и не изпадай в паника.Посочените примери се отнасят за кучета с изявени проблеми,като един вид решение за живот без болка.Щом кучето е клинично здраво гледай си го с кеф.Мисля,че при твоят случай е важно заболяването,което е унаследяемо да не се предава на поколението.

#18 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 November 2006 - 01:45 PM

Цитат

Много интересно понятие -"....... куче с диплазия - без артритни изменения"........ та то по-голям артрит от това здраве му кажи oleeee

Моите уважения- но имам куче с дисплазия без артрит.
Интраставно приложената хиалоронова киселина ще помогне на артрита- на майка ми например и я прилагат от години.Както и хондропротекторите и диетата и движенията необходими.Не е толково скъпо- около 82 лв е ампула в аптеката...
За дисплазията - или да си прави лъжлива става или слагате имплантанти- докторите ще кажат кое .
З а масажите - те са за мускула на бедрото- страшно са важни.Прави ги .Добре и физиотеропия- магнит например.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#19 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2006 - 02:03 PM

Ако не възразите леко да изместя темата от дисплазията, към по-човешки проблем. Относно тези медикаменти, по-точно хранителни добавки - не са лекарства, не лекуват, но значително облекчават. Аз имам шипове в коленете, които миналата година ми причиняваха непоносима болка. Повече от месец болката в коленете ми ставаш все по-силна и нетърпима. Сега малко ще прозвуча като ужасна реклама по телевизията l) , но аз не само не можех да стъпвам вече на крака си и куцах страшно, нощем и с болкоуспокояващи не можех да спя. Пък млад човек съм още нямам 30 r) . Както и да е болката надви над дебелата ми глава и отидох на лекар. След като рентгена показа шиповете, аз чистосърдечно попитах лекарката си, как ще ги махнем. b) Разбира се с огорчение разбрах, че няма махане. Имам си ги вече, мои са си както се казва. Предписаха ми няколко неща като начало (не ги помня) и в последствие да взимам само Флексодон А. И особено пролет и есен. С неудоволствие забелязах че всеки месец цената му се качваше, но това вероятно е нормално за всички лекарста. Честно ви казвам РОДИХ СЕ. Такива болки бяха, че наистина се Родих. Ходех постоянно омотана в бинтове, мазах се с какво ли не, пих всяка вечер болкоуспокояващи. Нощем от болка хлипах тихо да не събудя човека до мен. Едва се качвах в градския транспорт, а докато сляза, рейсът потегляше... Всяко стъпало и тротоар за мен бяха наказание. Искам бегло да ви опиша, как ме болеше повече от месец.
Сега не знам дали е само от Флексодона. Както казах, предписаха ми още няколко неща, но лекарката ми каза, че вече ще имам този проблем, особено при влажно и студено време.
Пролетта минах без такива добавки. Сега есента имах около седмица тъпа болка в едното коляно, но устисках отново без лекарства.
Това мое многословно излияние го написах, за да кажа, как подейства при мен едно от изброените от danny лекарства. Със сигурност не съм се излекувала и няма и да мога от шиповете, но след като изпитвах такива болки, а седмици след "лечението" подскачах... Подскачала съм и съм се смяла до сълзи от радост и облекчение.
Може да не лекуват, но определено имат ефект. А една аптекарка ми обясняваше, че познати й изпращали подобно по състав от САЩ. Започна да ми обяснява точно за съотношението на съставките, но аз не разбирах и мило и любезно й се усмихвах само и кимах умно. Имам предвид, че може да разпитате за подобни медикаменти от чужбина. Тази жена ми обясняваше, че излизало страшно много по-евтино това, което и пращали от САЩ, а и като количество и съставки било по-добро.

#20 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 November 2006 - 03:00 PM

Цитат

Моите уважения- но имам куче с дисплазия без артрит.

За дисплазията - или да си прави лъжлива става или слагате имплантанти- докторите ще кажат кое .

Дисплазията е генетично заболяване, при което има неправилно развитие на ставите, при което се наблюдава несъответствие на ставните повърхнини, хронични безексудативни възпалителни процеси и отслабване на ставните връзки, което може да доведе до луксации. Животните показват различна по степен куцота. Така, че заради анатомичните изменения се развива артрит.
Относно лечението- казва се изкуствена става , а не лъжлива. Лъжлива става е патологично състояние, при което на мястото на старо счупване е останала подвижност и има съединителнотъканно, а не костно срастване.
Интересно кой я прави, като за всяко куче /имам предвид индивид, а не порода/ трябва да има определен размер. При хората има десетина размера, но тук особеностите са както големина така и форма. Така, че моля изясни на аудиторията този проблем.
И още нещо- като започнеш да носиш отговорност за животните, тогава казвай директно какво да правят. Дотогава остави това на лекарите. Съвет може, но така както си го написала... Дори не е вярно лечението, ама айде да не се заяждам за импланта.
User's Signature

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни