Хондропротектори?
Публикувано: 26 November 2006 - 03:34 PM
Последните 3-4 дни досадих на куп аптеки в проучване на препарати с глюкозамин и хондроитин. Знам, че има лекарства специално за животни, но те май са по-скъпи от човешките. (А и човешките си ги бива като цена.)
Та - вече видях поне 4-5 вида и това роди нови въпроси:
1. Каква е дневната доза глюкозамин и дневната доза хондроитин (в мг, отделно за едното и другото), която трябва да приема профилактично куче с диплазия - без артритни изменения на ставите, без болки. Приемът ще е постоянен но, дай Боже за по-дълго - само превантивен.
2. Чувал ли е някой за някакви "зелени миди"? Влизат в състава на някои от препаратите - твърдят, че в тях имало хондроитин, ама на етикета не пише колко.
3. Същият въпрос за препаратите с "хрущял от акула".
4. Имат ли тези препарати странични действия - върху сърце, черен дроб, бъбреци?
Сигурно има сто неща, които не знам - затова не питам за тях... Но пък не пречи знаещите да казват.
Благодаря за отговорите!

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 26 November 2006 - 05:52 PM
Цитат
Човешките нямат, за животни би трябвало да е същото.
Публикувано: 26 November 2006 - 07:05 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 26 November 2006 - 11:13 PM
Куче на 17 години с много ошипен гръбнак, трудно ходи, особено след сън. Безпороден, едър, но с къси крака, затова си има и "дакелски" проблеми. r)
Може ли да се облекчи състоянието муи какво точно бихте ми препоръчали?
Пускам това тук, защото преди време точно това бяха обсъжданите лекарства за него.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 26 November 2006 - 11:23 PM

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 27 November 2006 - 02:03 PM
- от N до NN мг глюкозамин
- от Z до ZZ мг хондроитин
на ден за куче от X до XX kg. Конкретното куче тежи 26 кг.
Или - мг на килограм тегло на ден?...

Публикувано: 28 November 2006 - 11:07 AM

Публикувано: 28 November 2006 - 11:47 AM
Никъде няма стоиностите които искате обикновенно се взима средна доза за човек като се завишава с 30%.
Но едва ли човешките препарати ща са чак толкова по-евтини от ветеринарните.
Това са група от хранителни добавки които и да се предозират немогат да доведат до някакви сериози здравословни проблеми, но все пак всяко прекалено нещо е вредно.

Д-р Ангел Ангелов,[br]Вет. кабинет"ИДА-ВЕТ"[br]гр.Плевен[br]0898/514376
Публикувано: 28 November 2006 - 05:42 PM
Кучето е лабрадор на година и половина, без никакви признаци за дисплазия. не куца, не проявява нежелание за движение, напротив - най-дивото куче на поляната е, не куца, не е схваната, не се наблюдава схванатост и веднага след сън, качва напълно нормално стъпалата в блока. Прочетох по чужди сйатове и за тичане тип "заешко подскачане". Виждала съм такова кученце, но при нея и това няма. Снимката е направена в Син Кръст и от доктора, работещ там чух: Кучето има 13 точки, което ще рече началото на скалата за средна степен на дисплазия, но няма артритни изменения на ставата.
На снимката се вижда, че главата на хумерус-а не е хубаво влязла в ацетабулум-а. Не се виждат други изменения.
Разгледах няколко чуждестранни сайта. В тях се коментираше възможността за тройна остеотомия на дисплазно болни кученца и няколко пъти беше посочено - операцията се извършва до 12 месечна възраст, защото след това започват артритни изменения на ставата. На мен това ми говори, че преди това е имало дисплазия, но не е имало такива изменения? Къде бъркам?

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 28 November 2006 - 06:13 PM
Продуктите са немски Canina.Седалището е в Пловдив тел.032 950 915,
Ветфарма.
За тазобедрената дисплзия-Ida_vet е прав за ставата.Снимките за тазобедрена дисплазия трябва да са супер направени за да са миродавни.
Публикувано: 28 November 2006 - 08:57 PM

Публикувано: 29 November 2006 - 08:39 AM
Бедрената кост - фемур има "глава", която "влиза" в ацетабулума.
Хумеруса образува проста става с лопатката.
А щом няма промени няма от какво да се безпокоите.
Триплетната остеотомия на таза е операция доста сложна и каккто Д-р Коко каза тя най-малко се използва в случая.

Д-р Ангел Ангелов,[br]Вет. кабинет"ИДА-ВЕТ"[br]гр.Плевен[br]0898/514376
Публикувано: 29 November 2006 - 09:11 AM
Публикувано: 29 November 2006 - 09:30 AM
r) oleeee
Аз имам обаче още няколко въпроса.....
1.Съгласна съм за тройната остеотомия, изясних си как става самата операция, в интернет има достатъчно материал по въпроса. Но тогава има ли избщо нужда от някаква операция?
2. Казвате интраставно. Видях за тази възможност - но това значи ли, че трябва да бия инжекции на кучето си до живот? Или само в моментите, когато има болка?
Въобще, нямат ли всички тези препарати само поддържащ ефект, не лечебен?
3. За пръв път чувам от двама доктори - щом няма промени, няма от какво да се безпокоите. Може ли малко по-подробно да обясните, защо? Досега, където и да отида и да питам за дисплазия, ме гледат все едно призрак им е влязъл в кабинета? s)
4. С каква цел се дават лечебните храни. Аз храня с Бош и, доколкото разбрах, няма някаква специална храна за дисплазно болни кучета. Има само такава с по-ниско съдържание на протеини, но кучето и в момента не е дебело, напротив, а може и с намаляване на дневната дажба, да свали без проблем още един, два килограма.
5. Някой от вас има ли наблюдение над ефекта от масажи в този случаи?
6. Какво според вас, трябва да е натоварването на кучето. То е много диво, живо и игриво. Никога не е насилвано с някакви специални упражнения да тича, но само изминава около 10 пъти разстоянието, което аз изминавам веднъж и изобщо не се спира по време на разходката. Трябва ли да я ограничавам, или да я оставя, сама да определя темпото и натоварването си?
Предварително много благодаря за отговорите.

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 29 November 2006 - 01:14 PM
Публикувано: 29 November 2006 - 01:45 PM
Цитат
Моите уважения- но имам куче с дисплазия без артрит.
Интраставно приложената хиалоронова киселина ще помогне на артрита- на майка ми например и я прилагат от години.Както и хондропротекторите и диетата и движенията необходими.Не е толково скъпо- около 82 лв е ампула в аптеката...
За дисплазията - или да си прави лъжлива става или слагате имплантанти- докторите ще кажат кое .
З а масажите - те са за мускула на бедрото- страшно са важни.Прави ги .Добре и физиотеропия- магнит например.

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 29 November 2006 - 02:03 PM
Сега не знам дали е само от Флексодона. Както казах, предписаха ми още няколко неща, но лекарката ми каза, че вече ще имам този проблем, особено при влажно и студено време.
Пролетта минах без такива добавки. Сега есента имах около седмица тъпа болка в едното коляно, но устисках отново без лекарства.
Това мое многословно излияние го написах, за да кажа, как подейства при мен едно от изброените от danny лекарства. Със сигурност не съм се излекувала и няма и да мога от шиповете, но след като изпитвах такива болки, а седмици след "лечението" подскачах... Подскачала съм и съм се смяла до сълзи от радост и облекчение.
Може да не лекуват, но определено имат ефект. А една аптекарка ми обясняваше, че познати й изпращали подобно по състав от САЩ. Започна да ми обяснява точно за съотношението на съставките, но аз не разбирах и мило и любезно й се усмихвах само и кимах умно. Имам предвид, че може да разпитате за подобни медикаменти от чужбина. Тази жена ми обясняваше, че излизало страшно много по-евтино това, което и пращали от САЩ, а и като количество и съставки било по-добро.
Публикувано: 29 November 2006 - 03:00 PM
Цитат
За дисплазията - или да си прави лъжлива става или слагате имплантанти- докторите ще кажат кое .
Дисплазията е генетично заболяване, при което има неправилно развитие на ставите, при което се наблюдава несъответствие на ставните повърхнини, хронични безексудативни възпалителни процеси и отслабване на ставните връзки, което може да доведе до луксации. Животните показват различна по степен куцота. Така, че заради анатомичните изменения се развива артрит.
Относно лечението- казва се изкуствена става , а не лъжлива. Лъжлива става е патологично състояние, при което на мястото на старо счупване е останала подвижност и има съединителнотъканно, а не костно срастване.
Интересно кой я прави, като за всяко куче /имам предвид индивид, а не порода/ трябва да има определен размер. При хората има десетина размера, но тук особеностите са както големина така и форма. Така, че моля изясни на аудиторията този проблем.
И още нещо- като започнеш да носиш отговорност за животните, тогава казвай директно какво да правят. Дотогава остави това на лекарите. Съвет може, но така както си го написала... Дори не е вярно лечението, ама айде да не се заяждам за импланта.