Dog.bg Форуми : Белгийска овчарка(Малиноа) vs Немска овчарка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Белгийска овчарка(Малиноа) vs Немска овчарка

#1 Потребителят е офлайн   nikolov757 Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 07 March 2015 - 04:51 PM

Приятели, не знам дали има такава тема, но ако има, моля да бъда извинен и това да бъде изтрито.
От около седмица между мен и колегите се завъди огромен спор. Коя от двете породи в заглавието на темата е по-добра като цяло и по-специално за компания, защита и работа?
Мога да говоря с дни за Малиноата, понеже отглеждам такава от 3 години, но търся мнението на хора, които са имали досег и с двете породи.
Моля да бъдат изтъкнати основните разлики между кучетата и това, с което се превъзхождат.

#2 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 07 March 2015 - 08:13 PM

Показване на мнениетоnikolov757, в 07 March 2015 - 04:51 PM, написа:

Мога да говоря с дни за Малиноата, понеже отглеждам такава от 3 години

В случая не може да се говори за порода "по-добра от другата". Причината е, че двете породи произхождат от една и съща група (общ подвид на Canis familiaris).

В случая може да се говори:

1. Конкретно съпоставяне на куче от едната порода спрямо куче от другата порода и да се каже кое е по-добро, но САМО в конкретен случай.

2. Поредица от общи изисквания, към които да отговарят кучета от едната порода и кучета от другата порода. При достатъчно голяма извадка, която да е статистически достоверна, може да се направи някакъв извод, който също ще е относително обективен, че едната порода е по-добре от другата.

А това, че отглеждате Малиноа от 3 или от 30 години, няма особено значение, защото така или иначе Вие не можете да бъдете в състояние да проверите всички възможности на кучето си, а да не говорим за породата като цяло.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   nikolov757 Икона

Публикувано: 07 March 2015 - 09:00 PM

Коментара Ви е изключително заядлив и неуместен.
Конкретните случаи съм ги споменал - работа, защита и компания.
Защитата си е защита, работата включва психическа и физическа издръжливост, упоритост, интелигентност, податливост на тренировки и т.н.
Под компания имам предвид до колко се разбира с деца, с другите членове на семейството, онези които не се занимават с тренировките, други кучета и т.н.
В състояние съм и съм проверявал всички възможности на кучето си в почти всякакви ситуации. Освен това професията ми и образованието ми са свързани с малиноите, така че съм имал възможност да преценя породата. Отделно от събраните тук мнения щях да добия по-голяма представа за немската овчарка, но тъпия Ви коментар ме кара да изтрия темата и да съжалявам, че съм се регистрирал.

#4 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 07 March 2015 - 09:23 PM

Показване на мнениетоnikolov757, в 07 March 2015 - 09:00 PM, написа:

Коментара Ви е изключително заядлив и неуместен.
Конкретните случаи съм ги споменал - работа, защита и компания.
Защитата си е защита, работата включва психическа и физическа издръжливост, упоритост, интелигентност, податливост на тренировки и т.н.
Под компания имам предвид до колко се разбира с деца, с другите членове на семейството, онези които не се занимават с тренировките, други кучета и т.н.
В състояние съм и съм проверявал всички възможности на кучето си в почти всякакви ситуации. Освен това професията ми и образованието ми са свързани с малиноите, така че съм имал възможност да преценя породата. Отделно от събраните тук мнения щях да добия по-голяма представа за немската овчарка, но тъпия Ви коментар ме кара да изтрия темата и да съжалявам, че съм се регистрирал.

Не виждам нищо заядливо в коментара си.

Вие искате да съпоставяте ПОРОДИ. Наблягам - породи, а не отделни кучета! Това е неуместно.

Най-малко по начина, по който Вие мислите, че е възможно. А защо е неуместно написах по-горе. Ако професията Ви наистина е професия и е свързана не с малиноа, а въобще с кучетата и по-специално с техните поведенчески характеристики, бе трябвало да сте разбрали какво съм искал да кажа.

Това дали едно куче ще се разбира или няма да се разбира с деца не е породна характеристика, съпоставима при тези две породи. Защо? Вече написах също по-горе. Поносимоста към деца е преди всичко въпрос на социализация в конкретен период от постнаталното развитие на кучето.

Същото се отнася и спрямо останалите членове на семейството, и спрямо другите кучета. Всичко е въпрос на социализация.

Искате да съберете мнения за Немското Овчарско Куче. И какви мнения, по-точно. Дадено куче от породата може да е добро в една област, друго - в друга. Ако говорите не за кучета от породата, а за породата като цяло - и това го написах по-горе.

Явно, когато нещо не се разбира, най-лесно е да го оценим като тъпо.

Това, че не схващате е проблем на Вашата схватливост. А знам ли, може би и на професионализма Ви.
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 March 2015 - 11:00 PM

оффтопик - общуването между хората, дори и във форум също е въпрос на социализация :ae_085:

#6 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 07 March 2015 - 11:02 PM

Показване на мнениетоaldald, в 07 March 2015 - 11:00 PM, написа:

оффтопик - общуването между хората, дори и във форум също е въпрос на социализация :ae_085:

Така е.
Хората трябва да се изясняват, а не да обиждат или да се обиждат.
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   estrella Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 March 2015 - 09:22 AM

Според мен всяко куче се развива по- добре в това в което се тренира. Има немски овчарки, които са добри в различни неща както предполагам е и с другата порода.
Като конкретна разлика между двете според мен е само издържливостта при малиноата. Имам в предвид, че според мен немците се уморяват по бързо от малиноата. Тя е по енергична и струва ми се по - атлетична.
В другите неща са еднакви и според мен.
User's Signature

По-добре да подраниш три часа, когато ще е твърде рано, отколкото да закъснееш и минута, когато ще е твърде късно.

#8 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 March 2015 - 09:36 AM

Показване на мнениетоestrella, в 08 March 2015 - 09:22 AM, написа:

Според мен всяко куче се развива по- добре в това в което се тренира. Има немски овчарки, които са добри в различни неща както предполагам е и с другата порода.
Като конкретна разлика между двете според мен е само издържливостта при малиноата. Имам в предвид, че според мен немците се уморяват по бързо от малиноата. Тя е по енергична и струва ми се по - атлетична.
В другите неща са еднакви и според мен.

Нещо подобно се опитвах да обясня на въпросния господин, професионалист, но той определено не схвана.

Както НОК, така и Малиноа принадлежат към един и същ общ тип - Canis familiaris matris optimae. В анатомо-физиологично състояние кучетата са еднакви. И тук веднага бързам да добавя, за да избегна глупави реплики: Да, в момента и то от доста години има разлика между НОК и Малиноа по отношение анатомията, но това е продукт на целенасочена (и често пъти грешна) селекция, а не на естествено развитие на кучетата от двете породи.

Именно поради анатомическите различия в момента много Малиноа показват по-голяма издръжливост от НОК (и не само по отношение на издръжливостта).
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   LilTed Икона

• Играчът е мъж, макар да е малко момиче...
  • PipPipPip

Публикувано: 08 March 2015 - 01:09 PM

Мнение 1

Мнение за К9

:rc_036:
User's Signature

В памет на убитото момче Ангел от с. Катуница
Обявяваме Траур !!! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО, НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО!!! ........... Почивай в мир!

"Модераторите са готини пичове" Lauta

#10 Потребителят е офлайн   parcheka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Чехословашки вълчак

Публикувано: 14 March 2015 - 10:38 PM

И аз съм съгласен с г-н Атанасов ,че е изключително трудно да съпоставиш две породи(които и да са те ) камо ли точно най-често използваните за служебна работа.
Хипотетично дори да вземем две малки, да се гледат от един човек ,да се социализират по един и същи начин , да се тренират еднакво и т.н. фактори които можем да проконтрилираме пак няма да бъдем точни в обосновката на база целите породи.
Личното ми наблюдение е ,че Малиноите започнаха силна инвазия (да не кажа даже поголовна) като служебни кучета. Това ме навежда на мисълта ,че може би знаещите и можещите все пак намират нещо в тях.
Познат който преди тренираше и гледаше само НОК в момента е преминал на Малиноа. Като го питах защо ми каза,че който веднъж работи с Малиноа, оставя всички други породи назад. Сега човека е професионалист ( е да не се заяждаме,че няма диплома,но обучените от него кчета са все на приза в IPO) и гледайки му кучетата не мога да кажа нищо насреща хахаха
За мен лично такова лудо и вманиачено куче като Малиноа-та няма друго. Те са психопати :af_089:

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни