Въпроси и отговори / за хъскита
Публикувано: 02 May 2008 - 03:21 PM
Публикувано: 02 May 2008 - 03:28 PM
Цитат
каквато и да е няколко дена след 1вата ваксина не е достатъчно хората са го казали трай бабо за хубост :)
Публикувано: 02 May 2008 - 03:30 PM
и 3-е на една фирма..
Вече имаме 3-а ваксина - обаче пак неразбрах 7-10-14 дена след тази ваксина се изкарва навън
Публикувано: 02 May 2008 - 04:18 PM
Публикувано: 02 May 2008 - 04:28 PM
Цитат
Писала съм вече няколко пъти, че две седмици след втората ваксина са достатъчни, пък другото всеки си го решава сам, а съвета ми е да слуша какво му казва доктора.
Привет Huskypower,
Позволи ми да отбележа фактът, че аз имах/м възможност да науча изключително много за хъските от твои постинги, както и предоставени линкове. Изключително високо ценя знанията за породата, и не само. :blink:
Ще си позволя и да предоставя цитат от форумът на dog.bg:
Цитат
Считам че е много важно ,кутрето в периодите си на развитие да получава това,което е необходимо като социализация и информация.Причина- ако то не получи необходимото в съответния период- просто е невъзможно възстановяването на правилно психическо развитие.
Разбира се,че има риск,но той може да бъде контролиран - на площадки или места с липса на информация за зарази,както и с другарчета по игра,които са здрави.
За мен е по голям риска,да отгледам здраво,но невъзпитано куче.Лошото е че много от елементите си на възпитание получава не от нас,а от себеподобните си.
Цитат на постинг от форум, сам по себе си, не означава нищо ако се извади и от контекстът кой публикува дадено мнение. В конкретният случай, Marten BG, "демонстрира" с всичките си постинги (поне в този форум) изключително дълбоко и пространно познаване на Кучето, както и на това как да Го отглеждаме и възпитаваме. Лично аз бях изключително впечатлен от нивото и дълбочината на неговото знание и опит, което ме е и "подвело" да се доверя на мнението му!
Преценили сме че на Bolt му е необходима социализация с цел "правилно психическо развитие" (Marten BG), а също така и че е необходимо да "възпитание получава не от нас,а от себеподобните си" (Marten BG).
В заключение, ще си позволя да отбележа че начинът по който се коментира постингът ми го намирам за разочароващ. Квалификации като "пълно безумие", както и "оправданието ... :huh:" не смятам че са адекватни, най-малкото ако се прочете внимателно какво съм написал!
Първо: Не виждам никаде елемент/форма/намек за/на оправдание!?
Второ: Подобни квалификации (може би) биха били на място при наличието на "съвет" да се извежда куче преди/след първа ваксини по принцип, без да се отчитат други фактори, както и средата.
Трето: Внимателен прочит на постингът, надявам се, ще покаже следното - (1) Факт - Аз извеждам моето куче ...; (2) Причини да го правя; (3) Условия при които го правя (форма на ограничен (както и осъзнат) риск); (4) Съвет - "Ако кучето ти не се нуждае от по ранна социализация, според мен, може и да не рискуваш с по-ранно извеждане."
Поздрави
Публикувано: 02 May 2008 - 04:35 PM
Публикувано: 02 May 2008 - 05:15 PM
Цитат
North face,
Ценя утичнението ти, като и приносът ти за този форум. :blink:
Факт е че аз нямам опит нито с хъски нито със САО. Моят наистина скромен опит (далеч във времето назад) е с кучета предимно от породата "превъзходна", както и такива с малко повечко ловна кръв :-)
Предполагам/надявам се е видно, че за мненията ми не е характерно да бъдат претенциозни. Е-форумът, преди всичко, за мен е форма на интерактивна комуникация, която ни дава възможност да ползваме концентрирано разнообразни източници, както и диверсифицирана информация и опит.
В конкретният случай - цитатът от Marten BG, е чиста форма "демонстрация", че решенията не са плод на каприз или детинщина - или казано по друг начин, базирани са на доста четене и осмисляна, както и на съветване.
Факт е че Bolt проявява (почти) чиста форма на доминантна агресия.
Не съм влизал в подробности как и откъде той се появи в семейството ни. Но, малкото зверче е изкарало на площ 1.5 м2 (заградени!), заедно с още 5-6 кученца, практически от раждането си до моментът синът ми го взе на ръце.
Неговот здраве, физическо и психическо, са приоритет за нас. Поемаме рискове, осъзнати, с цел да отгледаме и възпитаме "балансирано" куче, което да радва нас, приятели и съседи, а най-важното, той да бъде едно щастливо зверчо, радвасто се на себеподобни нему и нас :-)
Че хъските не са просто кучета, е осъзнато - надявам се ;). А че ни предстои още много четене и научаване, съмнения няма :blink:
Cheers
Публикувано: 02 May 2008 - 08:20 PM
Нормално е да проявява агресия. Моето също, макар и женско, проявяваше агресия. С търпение и наложена воля всичко се оправи. В крайна сметка всичко си е до възпитанието, а извеждането от рано на малко кученце, все още неваксинирано напълно... според мен е доста голям поет риск!
Форумът за всички е с цел да научим и прочетем нещо полезно, което да ни попмогне, но....не всичко което четем, може да ни помогне. В някои случаи дори вреди :- ;)
Поздрави и от нас

http://www.vbox7.com/play:d880ab65
Turn the lights down low, take it off, let me show, my love for you is insatiable...
Публикувано: 03 May 2008 - 09:58 AM
Цитат
Не смятам, че защото вашия Болт е прекарал няма и 40 дни в тясно пространство е станал доминантен или агресивен, това по скоро е заложено в гена му / ако наистина е такъв де / Прмерно доста бебета се раждат в стая малко по голяма от това или пак им се огражда някакво място да кажем остъклен балкон, който не е кой знае колко голям но пък от там излизат весели, щастливи бебета.Да не говорим,че бебетата до 25 ден изобщо не са толкова подвижни и нямат нужда от кой знае какво пространство. Те си искат мама, сучат си и доста от денонощието обичат да си поспиват. Моя опит ми показва,че активо започват да играят и да се закачат,след 60 ден. Не,че не го правят и преди това но не толкова настоятелно.
Какво друго да кажа освен,че наистина ви желая много весели моменти с него, не му позволявайте да ви се качи на главата ;D и ще се радвам да четем за развитието му.
Публикувано: 03 May 2008 - 04:47 PM
Мерси предварително :->)

Turn the lights down low, take it off, let me show, my love for you is insatiable...
Публикувано: 03 May 2008 - 06:49 PM

Публикувано: 03 May 2008 - 07:52 PM
Публикувано: 04 May 2008 - 04:06 AM
Благодарен съм за споделеното мнение, информация и знание. Ценя го :blink:
Цитат
- Хм. Статистически, имайки в предвид около ~2200-те постинга от теб, би трябвало (най-малкото) да се предполага принос ;) ;) ;)
Цитат
- От всичко което съм прочел за породата, това е и моето впечатление. Bolt я проявява, както към хора, така и към себеподобни. За моментът нямам обяснение на какво се дължи това - но със сигурност го носи в гена си.
Цитат
- Това (социализацията) е само част от "терапията". Подходът който сме предприели за моментът е доста по комплексен. Една от фундаменталните стъпки бе/е да променим поведението на останалите членове на семейството, както и въвеждането на ясен и строг (най-вече за останалите членове ;)) режим.
Цитат
- Командата НЕ беше една от първите която научихме. В интерес на истината той я изпълнява. Разликата е когато изпадне в агресивност - тогава просто не обръща внимание на нищо и никой, както и на командата НЕ. При него, в тези случаи, не помагат разтърсване за вратлето, както и обръщане по гръбче (бие се до последно). Единственото което работи (открих го наскоро) е да се обърне по гръбче и да се постави (символично) върху него кракът на "опонентът" - да се "настъпи", тогава се успокоява за секунди.
Цитат
- Съжалявам ако съм оставил погрешно впечатление. Под "балансирано" нямах в предвид изцяло подчинено, както и куче без индивидуалност. Принципът ми/ни е че всеки член на семейството (вкл. домашният любимец) трябва да имат своето лично пространство (не става въпрос за периметър :blink:), разбира се при спазването на определени правила. Наличието на характер е нещо което е ценено, и няма стремеж за възпитаване с цел обезличаване. Напротив
(OFF TOPIC: За да съм по ясен ще ти дам пример с възпитанието на синът ми (11 годишен). След първи клас (той е на boarding school) класната му започна да ни привиква доста често заради "сериозни" магарии които върши - e.g. дечко има някакви организаторски способности, та беше спретнал на класната организиран бойкот, и практически беше провалил част от възпитателният процес. Нещо което е недопустимо за която и да е образователна институция.
Идеята на класната беше че аз ще му "насвия сърмите", и той ще влезе в крак.
Историята обаче се разви малко по различно от плановете на учителката. След моето "разлседване" - поотделно серия от разговори с дечко и класната му, аз останах с впечатлението че "бунтът" му е функция на стремежът на учителката да унифицира децата - демек да заличи индивидуалността им.
"Рецептата" беше:
(1) Разговарях многократно с него в прав текст - анализирахме ситуацията заедно, като от моя страна нямаше и намек да се "спестят" пропуските на Авторитетът (учителката), както и "неадекватноста" на неговата реакция (опит за разрушавне на "институционалността").
(2) Серия от разговори с учителката. Беше и обяснено че фундаментално проблемът е че тя се е опитала да ни направи "равни". Първичната реакция разбира се беше от типът - Аз съм Авторитетът (учител) .... Това беше пресечено (разтърсване за вратлето ;)), и беше "обяснено" че така няма да се прави!. След успокояване на страстите, с учителката "проработихме" (ползвах приятели като консултатни, които са в сферата на възпитанието) нейното поведени.
Като резултат: Дечко в моментът е първа помощ на класната при "усмиряването" на 30+ зверчета. Изключително уважава класната си. Децата имат своето идивидуално пространство - за тях е празник да са в училище. Лично смятам че за класната му 6-те месеца в които "работихме" над проблемът са преломен момент в кариерата и на възпитател, както и не на последно мяст, аз лично в процесът научих изключително много
-- Само да не останеш с впечатление че сме "идеалното" дете. ;) Преди няколко седмици имахме "тежки" разговори с родителите на съседско дете - сбиване провокирано от дечко, както и оня ден ми се прибра с нещо "претендиращо" за предна гума на колелото - вината, разбира се, беше хвърлена върху проектантите на фонтанът, и дори ми разсъждаваше над идеята да търси обезщетение. Кошмар ;D)
- Целият Off Topic има за цел да покаже принципите на които се опитваме да изграждаме възпитанието на Bolt. По скоро при нас процесът е динамичен - и ние се променяме, когато разберем че това е необходимо и правилно, с цел установяване "режим" на семейна хармония.
Цитат
- Аз също не смятам че това е фундаментална причина. Мнението ми е че условията в които е бил "гледан" са били "стимул" за генетично заложеното.
- Между другото - "амбицирал" съм се да направя фото-репортаж (с малко коментари) и тогава ще е ясно какво имам в предвид - веднъж видяно отколкото 100 пъти прочетено ;). Убеден съм че ще е информативно, въпреки че може и да е "разтърсващо". Не обещавам да е скоро - трябва да шофирам ~5 часа на отиване и връщане - но ще гледам да го направя до средата на лятото.
Цитат
- Изключително съм благодарен за пожеланието, а и ще се стараем :blink:
- Споделената радост е два пъти радост :blink: :blink: :blink:
С най-искрени поздрави
Публикувано: 04 May 2008 - 11:06 AM
Цитат
E, все пак регистрацията ми тук е от 2004г. ;D ;)
Публикувано: 04 May 2008 - 11:18 AM
Цитат
Е, аз вече я изкъпах ;D , но благодаря много за отговора. Следващият път ще си имаме балсам за кучета ( :->) ), но ако нещо се обърка, ще знаем :->)
Мерси North_face :P

Публикувано: 05 May 2008 - 09:22 PM
И стига с тия "приноси". Nоrth face без глупости, ти си една от първите в този форум и приноса ти в старата тема и не само, никак не е за пренебрегване!
Аз "съм тук" от няколко месеца, защото напоследък ми се отваря такава възможност. Повечето неща се дъвчат и предъвкват отново за новите потребители ;) Важното е да бъдем полезни, кой ... колкото и когато ... ;)

JulyVell Siberians