Въпроси и отговори / за хъскита
Публикувано: 14 January 2008 - 04:00 PM
Цитат
Човек се учи от грешките си ;)
В модерния всят, задръстванията са нещо нормално. При мен това е ежедневие и няма нищо необичайно. 40 градуса през лятото не са рядкост, а често е над 40 :- Просто се иска малко повече съобразителност и предварителна подготовка.

I do believe that you don't have to walk this road alone
Публикувано: 14 January 2008 - 05:04 PM
Та въпросите ми са два:
1. Чувал съм, че климата на България (по-точно лятото) е много горещо за тях това така ли е и евентуално имали някакви методи ( надявам се не е да го пахна в вризера), с които да го облекча?
2. Ако му направя къщичка къде трябва да е, от какво да е направено, за да му е по-хладно?
Предварително благодаря от сърце за отговорите и ви пожелавам приятен ден :blink:
Публикувано: 14 January 2008 - 07:41 PM
Цитат
Та въпросите ми са два:
1. Чувал съм, че климата на България (по-точно лятото) е много горещо за тях това така ли е и евентуално имали някакви методи ( надявам се не е да го пахна в вризера), с които да го облекча?
2. Ако му направя къщичка къде трябва да е, от какво да е направено, за да му е по-хладно?
Предварително благодаря от сърце за отговорите и ви пожелавам приятен ден :blink:
на 1 въпрос имаш отговор,а на втория мисля ,че къща от печени глинени тухли върши най-добра работа,защото изолира през зимата и през лятото и най добре да е по некое дърво,за да пази сянка.Това е моето мнение за къща и си мисля и такава да направа и на бъдещото ми куче!
Публикувано: 14 January 2008 - 08:24 PM
Извинете ме за многото въпроси :)
ПП: само още един въпрос: на колко дни се слага първата ваксина на малко кученце, че Чери и сестра й са със една седмица разлика във ваксините?
Публикувано: 14 January 2008 - 09:09 PM
Цитат
И ние въобще не сме съобразили, че перничани могат да са толкова смотани и да не си носят вода на кучето / със или без задръстване.

JulyVell Siberians
Публикувано: 14 January 2008 - 09:12 PM
Цитат
Извинете ме за многото въпроси :)
ПП: само още един въпрос: на колко дни се слага първата ваксина на малко кученце, че Чери и сестра й са със една седмица разлика във ваксините?
Редно е всеки вет.доктор да може да поставя. Не всички обаче имат четящи устройства. Съветвам те да сложиш чип на кучето си на таковаясто, къдео имат и четец и щом го сложат еднага могат да го разчетат. (з сигуност че се разчта и не е нщо дефектен примерно). В паспорта на кучето се вписва мястото на чипиране, датата на чипиране и се слага лепенка с номера на чипа. Чпа съдържа единствено номер з идентификация, никакви други данни.
Първата ваксина се слага по схема - между 42 и 45 дневна възраст.

JulyVell Siberians
Публикувано: 14 January 2008 - 09:58 PM
Цитат
Цитат
И ние въобще не сме съобразили, че перничани могат да са толкова смотани и да не си носят вода на кучето / със или без задръстване.

So the Children of Tomorrow Might Know the Animals of Today!
Публикувано: 14 January 2008 - 10:00 PM
Публикувано: 14 January 2008 - 10:34 PM
Of Golden Nicol идва от името на самият развъдник, в случая Golden Nicol.
Precious си и е името. Тя е от кучило "P" и за това нейното име започва с "П".
Има най-различни имена и всеки развъдник избира дали да сложо името на развъдника пред името на кучето или зад него. Има изключение, като кучето не носи името на развъдника.. с тях не съм запозната.
Публикувано: 15 January 2008 - 09:23 AM
Искам да попитам нещо за моето куче, защото от малко повече от седмица не спира да се чеша...Всеки ден я преглеждам за бълхи - няма . Къпеме я с обезпаразитяващ шампоан , допир с улични кучета няма , но резултата е налице :( ! През 2 минути се чеша дали зад врата , дали по корена , на задните крака ... Не знам какво да правя :( . Моля помагайте :rolleyes:
Публикувано: 15 January 2008 - 09:24 AM
Публикувано: 15 January 2008 - 07:29 PM
Публикувано: 15 January 2008 - 08:00 PM
Всяко куче купено от където и да е, е преди всичко куче! Нали не забравяш това. Предполагам, че от където и да е взето твоето мъниче, ще си го обичаш не повече и не по-малко. В крайна сметка повечето хора си взимат куче, защото им харесва на външен вид, обикнали са породата и искат домашен любимец. Това разбира се е нормално.
В кинологията е прието, че кучетата без родословия нямат гаранция за произхода си. Това разбира се не означава, че не са красиви. Всяко животно е красиво по някакъв особен начин. Има си положителни страни, както и не толкова положителни ;) Много хора се сърдят и обиждат, когато им кажат, че кучетата без документи все едно не са от тази порода. Фактически това е така. Виждала съм кучета, които са досущ като хъски на външен вид, но зная добре, че майката например е била "лайка", която живее под стълбите на съседния вход, а баща е хъскито от блока отсреща. Разбира се такива кученца не могат да се нарекат хъскита, колкото и да приличат. Знам и за женско хъски, изпуснато разгонено и заплодено с неизвестен татко... за неговите внуци човек би казал, че са хъскита. Надявам се, че ме разбираш, като давам тези примери. Освен това породите си имат стандарти - това са критерии, на които трябва да отговарят. За кучетата, които с развъждат така да се каже по съседски или по симпатия, няма кой да следи дали отговарят на тези критерии. Могат да са прекалено едри, или с обратна захапка, не дай си боже да имат някакво наследствено заболяване и т.н.
В общи линии това е. Дори и без родословие, кучето ти е пълноценен домашен любимец. Ако пък си искала да имаш куче, което да става за изложби и развъждане, тогава още в началото би било редно да си вземеш такова от кучета с доказан произход и качества. Дори и тогава да не си знаела, за това - човек се учи и никога не е късно. Можеш да вземеш на кучето си другарче, ако имаш намерение за нещата, които вече писах. Поне аз така мисля, и вярвам, че разумен човек би с съгласил.
От развъдник или не, не пречи кучето да е чистопородно, с родословие и да отговаря на изискванията.

JulyVell Siberians
Публикувано: 15 January 2008 - 08:15 PM
Публикувано: 15 January 2008 - 08:35 PM
Така казано "нещо което прилича на хъски" звучи неприятно и може би обидно, но реално като се замислиш, такова куче просто няма доказателство да произхода си. Родословията представляват таблици, в които са описани предците на кучетата 4 поколения назад. Когато ги нямаш, просто никой не знае кой е прабаба на твоето куче и за това никой не може да даде гаранция или да поеме отговорност. Хората ср избират кучетата по симпатия, съвсем е нормално. Само че, когато говорим за развъждане вече се изискват повече познания. Да знаеш например дали кучето ти има всички зъби, дали е с правилна захапка, да знаеш недостатъците му от типа на завита опашка, недостатъчно изразен преход от муцуната към главата, тесен гръден кош и т.н. и т.н Има недостатъци, които ако кучето ти ги притежава е добре да бъдат избегнати с добър потбор на партньора. Има дисквалифициращи недостатъци, които елиминират кучето от развъждане, независимо дали е със родословие или не. Всичко това е за да може породата да се държи в определени граници, и когато две хъскита от различни държави се срещнат един ден - да не се чудиш дали са от една и съща порода или не.
И накрая, но н на последно място са болестите, които се предават по наследство. Отговорните развъдчици правят изследвания на кучетата си за тези болести, с цел да се намалят в породата и да с сведат до минимум и изключения.
Това не е никак за пренебрегване, защото никой не иска да си купи мечтаното кученце, да му се порадва няколко месеца, година, две и да разбере, че е неизлечимо болно и ще страда до края на живота си. С него ще страдате и вие, не го пожелавам на никого!

JulyVell Siberians