Отиваш и си купуваш Royal Canin за подрастващи кучета, средни или едри породи. Казвам средни или едри защото храните за средни са за кучета от породи с тегло в зряла възраст 11-25кг а тази за едрите породи е за кучета с тегло в зряла възраст 25-44кг (на моя му взимам втората). Като си купиш чувалчето 4кг. си поискай брошурка с таблица, полага ти се и мерителна чашка за точно този тип храна който си купил.
По принцип таблицата за храненето я има и на чувала отстрани но е с много ситен шрифт аз например не мога да го разчета.
Но имайки таблицата и мерителната чашка с разграфени грамажи, лесно можеш да му претегляш правилната дневна дажба, която можеш да делиш на 2 или 3 части за деня.
Аз моя го храня с Royal Canin Maxi Junior чувала е с бяло и светло синьо която е за подпомагане на храносмилането и растежа, както и добавки за костната система и козината. В книжката която ще си поискаш ги има всички видове коя, за какво е.
Да ти кажа чесно моят куч насипната Royal Canin уж е същата но не я близва.
Храня го с тази храна от втория-третия месец. По ринцип Junior храните на Royal Canin са за от 2 до 15 месец от растежа на кученцето.
Инъче често ядем и човешка храна а като малък го тъпчех с ориз с пиле и в ориза слагах една добавка POWDER sa-37 "Комплекс от витамини, минерали, микроелементи и пробиотици за кучета и котки" ... препоръча ни го чичо доктор. Кутияата е кръгла зелено-бяло 200gr. и струва към 20лв макимум.
Давам му и хранителна добавка Petnil със специфично действие върху кожата и козината, 70 таблетки в кутийка струват към 24 лева и за куче от 10-25 килограма стига за 2 седмици ... дават се по 3-6 таблетки дневно ... аз му давам по една обаче :)
Отделно му купувам некви ароматизирани лакомства като гумени са с мирис на паста за зъби за почистване на зъбките и свеж дъх.
За наградки, когато се учим му давам кучешки бисквитки на Pedigree "GravyBones" ... оранжево пакетче има го по зоомагазините и в METRO.
С удоволствие харча по мин. 200 лева на месец за храни и добавки на кученцето + още мин. 50 за разни аксесоари и играчки. + допълнително прегледи при чичо доктор и т.н.
Ако имаш средства и можеш да си позволиш, не пести за кучето си.
П.П.
Пробвал съм да го храня и с Chappi ... по-ефтина храничка но ..... да харесва я повече, по ароматизирана е и умира за нея и ведна след като хапне 200 грама и връща поръчката

(повръща), доста суха и твърда е за разлика от Royal Canin, която е по-мека и доста мазничка.