Dreamzzzz, в 17 February 2011 - 09:24 AM, написа:
Здравейте искам да си взема малко хъски но имам няколко въпроса на който не успях да намеря много точен отговор, а искам да съм запознат преди да си го взема.
1.Живея в къща с двор но искам маника да поживее малко вътре докато порасне достатъчно.Вие какво мислите на каква възраст е готов да излезе на двора и ще има ли викове да влезе вътре в нас :) ?
2.Има ли начин да го науча да не ми изяде мебелите :D (ако има как по точно да стане това) ? Помагат ли тези гумени кокали който продават?
3,Понеже имам саксии по земята който са като малки дръвчета има ли някаква вероятност да ги изрови или да им стори нещо?
4,Мога ли лесно да го науча да ходи до тоалетна на правилното място?
5,Скубят ли се прекалено много?
6,С каква храна трябва да го храня има една цяла тема в която коментирате това но не ми стана много ясно суха храна ли или домашно приготвена или някаква друга?
7,Доста важен въпрос долу горе колко струва изхранването на това кученце ?Знам че има и други разноски по него за доктор ваксини и т.н.
Ако съм пропусна нещо като се сетя ще го добавя. Мерси на всички който ще ми отговорят, извинете ме ако ви задавам въпроси на който вече сте отговорили в друга тема.
п.п Спрял съм се на тази порода кучета защото са страшно красиви и обичат дългите разходки.Всяка сутрин ходя да бягам, а вечер след училище няма кой да се нави да бяга с мен, а сега ще има

В момента съм в твоята ситуация.
1. Аз също живея в къща с двор, но докато не мине третата ваксина - период от 50 дни, кучето живее вкъщи с нас. След третия месец може да заживее навън, но трябва да става постепенно, а не заведнъж.
2. Единствената застраховка за спасяване на мебелите е доброто възпитание. От първия ден, когато го взехме Арон /на 38 дни/ категорично със строго "Не" сме му забранявали да дъвче каквото и да е друго освен играчките му. На земята са му хвърлени няколко чорапа, гумена играчка, кокал от пресована кожа и една топка. Още след първата седмица се научи, че чехлите не са за гризане и в момента ги пипа много рядко и съвсем плахо. Важното обаче е, че е под постоянен надзор на жена ми, която си е вкъщи. Това е много важно!!!
3. Саксиите ги изнеси. Малкото куче може да унищожи всичи "посеви" наоколо.
4. За една седмица Арон се научи да ходи до тоалетна на терасата. Разбира се, малкото кученце не може да се контролира винаги и понякога в играта се изпуска, но никога не му се караме. За сметка на това, щом се изпиша или изака на пясъка, получава големи овации и похвали. Вече винаги щом му се ходи до тоалетна /около 20 пъти на денонощие/ застава до вратата и дори я захапва, за да излезе. Сега ще се учим да скимтим, за да го чуваме и нощем, ако има зор.
5. Мисля, че за времето до третия месец няма да имаш голям проблем със скубенето на козината.
6. Храната е изключително важна. Поне за малкото куче те съветвам да не правиш компромиси и да се мъчиш да му сготвиш правилна диета. Приготви поне по 5-7 лева за килограм храна. Малкото яде около 200 грама на ден, като към 3-ия месец вече грамажът ще е над 300. За хубавите храни е изписано доста. Нищо не ти пречи да ги комбинираш с домашна храна - главно месце и примерно някое яйце. Избягват се кокали, трудносмилаеми неща и хляб. Може да даваш обезкостена риба. Ако храната не е качествена, задължително даваш хапчета калций и витамини.
7. По 20 лева струва всяка от трите първи задължителни ваксини. По 5 лева е блистерът с 10 витамина. Храната излиза около 5-7 лева за килограм гранули. Трябват още купички, каишка и повод, играчки, гребени и т.н. После дворът трябва да е много добре обезопасен и ограден, защото хъскитата са големи пакостници и като нищо ще изоре всичко и после ще офейка.
И накрая - емоцията от отглеждането на кученцето е невероятна! Никога не очаквай, че ще предвидиш всичко, затова винаги имай едно наум.
Ей го на хубавеца: