Flawless, в 31 October 2011 - 12:48 AM, написа:
beep, в 30 October 2011 - 11:53 PM, написа:
От около 7 месеца ви чета доста обстойно. но сега за първи път пиша...
Имам мъжко (неродословно) хъски на 9 месеца. Детството мина много леко, без унищожения и някакви грандиозни проблеми...Още от малък го водя в парка, въпреки множеството препоръки, че не трябва да го пускам, защото е...хъски. Много исках да стане социален и да не излезе заядлив. Допреди известно време нямахме проблеми. Постепенно започна да обръща внимание само на женските. Още от малък, обаче, играе страшно доминантно с кучета, които му "лягат" - става дума за негови набори, бебета лабрадори, както и едно по-малко хъски. Издава страшни звуци, но и вече става все по-груб. Ясно е, че се прави на мъж, но ми е страшно неудобно от хората, чийто кучета са просто "по-нежни души"... Преди два дни се сби и с по-голям от него, страшно добър ретривър и определно моят си беше виновен за дупката, която получи, заради някаква глупава пръчка. Аз бях решила да му се карам, когато нещо такова се случи, но дали е правилно? Спрях му парка за няколко дни, но надали това е решението... Много моля за съвет как да стопирам тази доминантност?
Хъски и Ретривъри, защо ли не се изненадвам!
Като бяхме на 10 месеца един кокер се опита да ни ступа, тогава Неро за първи път се скара с куче! Пърчките правят големи проблеми, както и топките и други подобни! Моят съвет е първо не го отделяй от общуването с кучета НЕ спирай парка, независимо колко лошо ти се струва, че става положението! Аз не изолирах Неро от други кучета и напредъкът е много голям! Заеми се, ако не си го направил/а вече, с възпитание! Сериозно и отговорно, защото доминантния характер трябва да може да се контролира! Неро си пада доминантен, но мога да го контролирам, дори когато има мъжки кучета, които не харесва! Изключение правят голъдните и едно две конкретни кучета! Правилно е да му се караш и да му казваш Не, за да знае, че боят за каквото и да било не се толерира! Но ти не го бий, защото няма логика! Също така , правиш добре, че го пускаш, трябва да хабите енергия, тичайте, играйте заедно, стани предпочитан/а от кучето! Говори му, за да знае кога си спокойна и кога ядосана и къде греши! Хвали го абсолютно винаги, когато прави нещата като трябва и се държи добре! Като навърши една година, може да стане по-лошо, да не харесва нито едно мъжко куче, но това не трябва да те обезкуражава! Ако имаше кой да ми го каже тогава, нямаше да е лошо, но сама го разбрах, което също не беше лошо! Та, след година, дори и да не понася повечето мъжки, нека се среща с тях, нека общува , но да го държиш под око, защото те не подбират с кого се карат, може да е 60 кг. ротвайлер или малък кокер . . .или питбул! И колкото повече расте, толкова повече трябва да тичате, да му говориш, да хабите енергия!
Спирай го когато прекали с доминантната игра, дърпаш го леко настрана и го караш да седне за една кратка пауза и като се успокои го пускаш!
Неро на 2 години и половина, още има трески за дялане, но мога да го контролирам, моята дума има тежест и разчитам абсолютно на него! Пускам го непрекъснато, среща се със всякакви кучета и мога да преценя да го оставя ли да се види с кучето или по-добре да е вързан! Но най важното, ако пуснато куче тръгне към вас, не дърпай своето в обратна посока, защото така ще го изнервиш! Вместо това кажи на стопанина на другото куче да си го прибере, ако няма време за това, ги оставяш да се видят винаги с очакването, че НЯМА да се скарат, но с едно наум! Ти с времето ще разбереш, кое куче може, кое-не, кога да го пуснеш и кога да се срещнат, но да е вързан!
Успех и поздравления, за отделеното време да четеш и да научаваш!
Благодаря ти!
Оф, толкова по-спокойно ми беше, когато беше бебе и не подбираше - играеше с всеки... Сега има две приятелки, с които играят по-силово и които са по-силни от него, та той после отива и прилага същата игра на бебетата (лабрадорите са колкото него, а хъскито с два месеца по-малко). Те му се плашат и като че ли, това още повече го нахъсва да ги "посмачка", защото не тичат с него, а му се подлагат по гръб. Много сконфузно става, а според мен е само игра, но последния път, едното лабрадорче (не съм присъствала, единствения път, когато не съм била аз с него в парка) бая се е уплашило. А и как да му кажа да не ходи точно при тези кучета...С големите мъжки ще видим...явно ще си изяжда боя регулярно, защото той не е и особено силничък и май него ще го ядат (водим го хъскоподобно, при положение, че не е от развъдник

Съжалявам за размишленията и отново благодаря!